• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Natuurlijke oplossingen tegen teken

Het aantal teken in Nederland groeit (helaas) gestaag, evenals het aantal besmette teken. Ze kunnen gastheer zijn van verschillende ziekteverwekkers. Een gevaarlijke is de borrelia burgdorferi: de bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken. Het is algemeen bekend dat mensen deze ziekte kunnen krijgen, maar minder bekend is dat ook honden, katten en paarden besmet kunnen raken. Borreliose is een serieuze en lastig te behandelen aandoening. Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Risico’s

Er bestaan verschillende soorten teken. De meestvoorkomende in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus) die onder andere de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het risico op besmetting neemt toe als teken langere tijd vast blijven zitten om zich te voeden aan het bloed of als ze verkeerd behandeld worden tijdens het verwijderen.

Een andere tekensoort is afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, de dermacentorteek (dermacentor reticulatus), maar deze wordt incidenteel ook aangetroffen in Nederland. Ook deze tekensoort kan verschillende ziekten overbrengen waaronder babesiose (tekenkoorts, een ziekte die de rode bloedcellen aantast).

Natuurlijke aanpak? Of toch chemisch?

De hoeveelheid teken kan lokaal sterk verschillen. In sommige gebieden zijn de teken zo talrijk dat je zelfs in tuinen en stadsparken tekenbeten en de beruchte rode ring (erythema migrans) kunt oplopen. Als jij en je dier regelmatig in een gebied met veel (besmette) teken lopen, kan het verstandig zijn om voor een chemisch middel kiezen om te voorkomen dat de teken je dier te lijf gaan. Voor honden en katten zijn er onder andere pipetten en halsbanden in de handel. Vraag je dierenarts hierover om advies. Houd er rekening mee dat ook een chemisch middel geen waterdichte bescherming tegen teken biedt.

Natuurlijke tips

Als eerste is het belangrijk om te zorgen voor een zo gezond mogelijk dier. Dat begint bij goede voeding. Voor honden en katten het liefste vers vlees en voor paarden een zo natuurlijk mogelijke en sobere voeding zonder al te veel granen en met zo min mogelijk schadelijke stoffen zoals geur- en kleurstoffen. Daarnaast is een tweejaarlijkse reinigingskuur met Cynara Complex aan te raden. Een ‘schoon’ systeem zorgt er namelijk voor dat een dier veel minder aantrekkelijk is voor allerlei indringers.

Home made anti-tekenspray

Een spray met etherische oliën kan helpen als geurscherm voordat je met je hond of paard de natuur ingaat. Deze spray bevat etherische oliën en is daarom niet geschikt voor katten.

Doe in een plantenspuit 1 liter lauwwarm water en de volgende etherische oliën:
10 druppels theeboom
10 druppels eucalyptus
10 druppels lavendel
5 druppels citroengras

Hier je dier goed mee insprayen. Voor gebruik even krachtig schudden. Je kunt ook een emulgator toevoegen om de oliën beter te laten mengen.

Inmiddels is het een achterhaald verhaal dat teken zich vanuit bomen laten vallen. Ze zitten juist in hoog gras en kreupelhout en kruipen vervolgens via de poten van je dier naar warme plekjes, zoals de liezen, oksels en hals. Besteed hier dus extra aandacht aan bij het insprayen. De spray kun je ook voor jezelf gebruiken. Zorg voor jezelf voor goed aansluitende kleding en blijf op de paden.

Knoflook

Voor sommige dieren is het voeren van knoflook aan te raden. Knoflook heeft een zuiverende werking op het bloed waardoor het bloed minder aantrekkelijk wordt voor parasieten. Het heeft dus niet met de geur te maken en het is ook niet de bedoeling dat je dier naar een knoflookbolletje moet gaan ruiken.

Knoflook in hele grote hoeveelheden is giftig voor honden. 5 gram verse knoflook per dag per kilo lichaamsgewicht kan een giftige werking hebben. Dat zou betekenen dat een hond van 10 kilo 50 gram verse knoflook naar binnen zou moeten werken. Er is echter veel minder van nodig om de voordelen van knoflook te benutten. Handig om te weten: er zijn speciale bonbons van schapenvet met knoflook in de handel (verkrijgbaar bij de dierenwinkel). Ik vind deze heel prettig werken omdat de honden ze heerlijk vinden.

Het is ook een optie om door het voer een etherische olie van knoflook te geven. Dit is heel effectief, maar vraagt ook wat werk. Je geeft dan 1 druppeltje op een lepel honing of biologische yoghurt over het voer. Deze olie ruikt heel sterk en moet goed afgesloten bewaard worden, bijvoorbeeld in een weckpot. Sommige mensen bewaren het zelfs in de schuur vanwege de geur.

Katten zullen geen knoflook willen eten en de meeste etherische oliën zijn ook giftig voor ze.

Bij paarden staat het gebruik van knoflook nog ter discussie. Er is nog te weinig over bekend wat een schadelijke dosis kan zijn en of het dan enkel om verse ui-achtige planten gaat of ook om gedroogde knoflook of etherische olie van knoflook.

Toch een teek?

Controleer bij thuiskomst jezelf, je gezinsleden en dieren of er niet toch een teek over het lichaam loopt of misschien al vastgebeten zit. Als een teek nog niet vastzit, kun je hem pakken, dooddrukken en weggooien. Als een teek wel vastzit, verwijder hem dan met een  speciale tekenverwijderkaart, tekentangetje (een soort koevoetje) of tekenlasso.

Een tekenverwijderkaart is een handzame tekenverwijderaar ter formaat van een bankpas. Het heeft twee inkepingen: een voor volwassen teken en een voor de hele kleintjes (de nimfen). Met de kleine inkeping kun je ook bijenangels verwijderen.

Het voordeel van het gebruik van deze kaart is dat tijdens het verwijderen de teek niet wordt samengedrukt of gedraaid. Deze handelingen kunnen een teek irriteren waardoor hij zijn maaginhoud leegt in de bloedbaan. Dit verhoogt de kans op het overdragen van ziektes. Om dezelfde reden mag de teek niet verdoofd worden met alcohol of etherische olie. Als de teek is verwijderd, kun je de plek schoonmaken met een druppeltje All Septicum.

Tekenkaart

Twijfel je of jij of een van je dieren misschien toch iets heeft opgelopen van een tekenbeet? Neem dan het zekere voor het onzekere en bezoek de huisarts of de dierenarts.

Het is een goede gewoonte om teken die vastgebeten hebben gezeten te bewaren en de datum en de plaats waar je dier deze teek heeft opgelopen te noteren. Mochten er symptomen optreden die kunnen duiden op borreliose of een andere aandoening, kan de teek als aanvullend onderzoek worden onderzocht en geregistreerd.

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

48 reacties

 1. Hallo, u adviseert om als het echt niet anders kan toch voor een chemisch middel te kiezen. Nu is het zo dat bij veel van die middelen de teek eerst het (door het middel vergiftigde) bloed moet drinken, waaraan de teek (of vlo) vervolgens sterft. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er dan al besmetting kan plaatsvinden met een tekenziekte. Afwerende middelen van natuurlijke oorsprong zijn dus de enige juiste keuze. Mijn hond (en inmiddels al vele andere) zijn door een anti-tekentablet doodziek geworden en overleden. Mijn hond kreeg Bravecto, en dat beschermde hem niet maar koste hem het leven. Helaas promoten dierenartsen het middel op grote schaal, waardoor het aantal slachtoffers nog flink zal toenemen. Lees de verhalen van eigenaren op mijn website http://www.isbravectoveilig.nl (onder “bijwerkingen”), of op facebook groep IS BRAVECTO VEILIG

 2. Melody Cool schreef:

  Hallo Mike,
  Bedankt voor je bericht. Ik heb je website bekijken. Wat een verhaal van je hond! Verschrikkelijk zeg. Ik vind het goed dat je informatie aan het verzamelen bent.
  Uit ervaringen van ons en onze klanten blijkt vaak dat natuurlijke middelen nog niet effectief genoeg zijn, dus dat blijft een lastige keuze. Van Bravecto heb ik inderdaad al eerder nare verhalen gehoord. Naar mijn weten over pipetten nog niet.
  Het blijft een lastige kwestie en ik hoop op meer onafhankelijk onderzoek.
  In je bericht schijf je over het moment van overdragen van ziektes. Heb je informatie beschikbaar over het overdragen van tekenziektes bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen? Ik ben hier zeer in geïnteresseerd!

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 3. Lenne schreef:

  Uit angst voor de gevolgen van tekenbeten hebben wij onze västgötaspets van bijna 7 jaar consequent maandelijks een tekenpipet (Prac-tic) gegeven. Ik denk nu ongeveer 6 jaar. We hebben vervolgens nooit meer een teek (of vlo) kunnen constateren. De hond heeft nooit een reactie vertoond op Prac-tic. De dierenartsenpraktijk is echter gestopt met de verkoop van Prac-tic en raadde Bravecto aan, een tablet die 3 maanden werkzaam zou zijn. In eerste instantie kozen we toch voor een spot-on product, eveneens geadviseerd in de dierenartsenpraktijk. Hiervan kreeg zij echter jeuk. Gezien de positieve ervaring met Prac-tic vonden we dat niet nodig. We besloten de maand erna dus toch te kiezen voor de tablet. Heel toevallig stuitte ik, een paar uur nadat ik de hond de tablet had gegeven, op zeer trieste verhalen over honden die Bravecto hadden gekregen en dramatisch ziek werden of zelfs overleden. Is het consequent geven van schapenvet-knoflookbonbons een goed natuurlijk alternatief voor zowel vlooien als teken of is dat niet afdoende? We zouden er graag op overstappen. We hebben ondertussen niet alleen angst voor de gevolgen van tekenbeten, maar ook voor de anti-tekenmiddelen.

  Met vriendelijke groet,
  Lenne

  • Melody Cool schreef:

   Beste Lenne,
   Ik begrijp je bezorgdheid voor de chemische producten. Zeker als je hond er ook nog jeuk van krijgt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
   Naar mijn ervaring is alleen het geven van knoflook-schapenvet bonbons niet voldoende. Ik denk dat als je voor een natuurlijke aanpak kiest het een compleet pakket moet worden. Dat begint al met gezonde voeding en een regelmatige reinigingskuur (een gezond dier is minder aantrekkelijk voor insecten en parasieten). Er loopt momenteel een onderzoek naar de effectiviteit van schapenvet met knoflook ik ben benieuwd wat daar uit komt. Als onderdeel van een groter plan lijkt het me nu ook al zinnig. Een geurscherm op basis van etherische oliën zoals in het artikel is ook zinnig. In het geval van teken is het ook belangrijk om te zorgen dat je goed controleert na de wandeling. Als ze nog niet vastzitten kunnen ze makkelijk verwijdert worden. Als teken korter als 24 uur vastzitten en op de juiste manier worden verwijdert is het risico op overdraging van ziektes kleiner.

 4. Maurice schreef:

  Er zijn inderdaad hele goede alternatieve natuurlijke middelen voor het tegengaan van teken bij honden. Teken kun je ook grotendeels voorkomen door de juiste maatregelen te nemen. Ga bijvoorbeeld niet van de paden in dichtbebosde gebieden en zo geven we nog een aantal tips in onze online cursus voor teken: dierbewust.nl/teken-bij-honden.

 5. Maurice schreef:

  Hi Melody,

  Dank je! Hoop dat mensen er iets aan hebben. Het is toch een belangrijk onderwerp teken. Zeker omdat er genoeg middelen zijn waardoor je teken op een natuurlijke manier kunt aanpakken!

  Keep up the good work.

  Hartelijke groet,

  Maurice

 6. Marijan schreef:

  hoi,
  zelf heb ik ervaring met een barnsteen hondenhalsband bij mijn grote hond en één kraal van mijn kleine hond aan de halsband, ik heb nog geen teek kunnen ontdekken en ook vlooien vind ik niet meer, terwijl de kleine hond (een Parson Jack) steeds last had en een rood gebied boven de staart had van bijten, is dus langzaamaan verdwenen.
  de hanger, http://www.naturalforanimals.nl/a-37449594/vlooien-teken-en-andere-parasieten/amber-barnsteen-hond-hanger-tegen-teken-en-vlooien/
  en de halsband, http://www.naturalforanimals.nl/a-45346897/vlooien-teken-en-andere-parasieten/barnsteen-halsband-25-30-cm/

 7. Sandra schreef:

  Wij hebben van de dierenarts geleerd om met de tekentang een draaiende beweging te maken als we een teek verwijderen. Maar ik begrijp uit dit artikel dat dit juist NIET goed is?

  • Melody Cool schreef:

   Het veiligste is om de teek te verwijderen met een hulpmiddel zoals de tekenkaart of tekenlasso die in het artikel worden genoemd. Als je een pincet of je vingers gebruikt, kun je inderdaad het beste een draaiende beweging maken.

 8. Annie schreef:

  Ook pipetten kunnen wel degelijk nare gevolgen hebben, wij gebruikten in het begin advantix pipetten maar de hond kreeg steeds zwaardere epileptische aanvallen. Toen een tijdje gestopt en nog een keer geprobeerd maar onmiddelijk weer gestopt vanwege nieuwe zware aanvallen. Met de dierenarts gekeken of de jaarlijkse enting ook de boosdoener kon zijn en om dat uit te sluiten heeft hij die wel gekregen en geen aanval van gehad. Dus nu gebruik ik indien nodig Ecostyle vlo-vrij, schapenvet bonbons met knoflook en verder goed kammen en inspecteren op teken. De andere hond heeft nergens last van maar krijgt ook geen pipetten om genoemde redenen.

  • Melody Cool schreef:

   Dat is schrikken! Het blijft inderdaad toch gif, dus bijwerkingen zijn zeker mogelijk bij honden die daar gevoelig voor zijn.

 9. Mirjam schreef:

  welk middel tegen teken is er voor paarden?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Mirjam,
   Voor paarden zijn er minder producten op de markt tegen teken dan voor honden en katten bijvoorbeeld. De meeste producten zijn sprays en die werken door middel van een geurscherm. Hier houden de teken niet van.
   Je kunt goed de spray zoals die in het artikel beschreven staat maken. Kies in ieder geval een natuurlijk middel, omdat je er relatief veel van moet gebruiken. Ook de sprays met gif erin werken niet 100%. Het is dus ook belangrijk om het paard goed te controleren en teken te verwijderen. Probeer meerdere keren per dag het paard in te sprayen.
   Tegenwoordig hoor ik ook meer over het gebruik van amberstenen of bepaalde penningen die je bijvoorbeeld aan het halster kan hangen. Ik ben echter niet bekend met het werkingsmechanisme hiervan en volgens mij verschillen de resultaten behoorlijk.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 10. Wilma schreef:

  We hebben 2 yorkies en een ervan kan absoluut niet tegen chemische middelen, krijgt daar neurologische aanvallen van. Ze eten KVV haaksbarf. Waarvan geen kip en rund omdat ook daar hij niet tegen kan. Ze krijgen flea guard elke dag een half tablet en ik spray met een mix van appelazijn en teatreeolie en lavendelolie. En een pipet bogacare ook natuurlijk middel. Af en toe een vlo maar die zijn sloom springen niet en laten ook geen uitwerpselen achter. Zou die sloomheid van de gekozen middelen kunnen zijn? Ik kam uiteraard de honden elke dag.
  Bij onze n buurthond sprong de vlooien direct terug op de hond en zat er ook veel vlooien poep. Dus ik was verbaast dat dat bij ons niet het geval was. Hoop dat ons een plaag bespaard blijft.
  Groetjes Wilma

  • Melody Cool schreef:

   Beste Wilma,

   Fijn dat de vlooien onder controle zijn! Voor meer tips kun je dit artikel nog lezen:
   https://degroeneos.nl/ultieme-artikel-natuurlijke-vlooienbestrijding/
   De sloomheid van de vlooien zou goed door de tea tree olie kunnen komen. Dit heeft een verlammend (geen dodend) effect op de vlooien.
   Sommige honden zijn veel gevoeliger voor vlooien dan anderen. Sommige lijken vlooien veel meer aan te trekken en dan is het niet altijd haalbaar met natuurlijke middelen. Ook de algemene gezondheid is hierbij van belang.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 11. Mira Leciejewski schreef:

  Ik heb 2 honden – een Tervurense herder en een boerenfox. Onze Tervurense herder is een echte tekenmagneet. Na de wandeling van zonet heb ik over onze honden een verdunning van 1 liter lauwwarm water met 1 dl azijn gesproeid met een eenvoudige plantenspuit. Eerst waren er geen teken te bespeuren, maar na een vijftal minuten verschenen ze allemaal aan de oppervlakte. Dan is het nog een kwestie van de teken uit de haren te plukken. Als de honden echter bang zijn voor de spuitbus kan je vloeistof ook op een doek of washandje doen en daarmee over hun vacht gaan. Dat vinden ze nog leuk ook, want de hond(en) denkt dat hij extra aandacht krijgt en gestreeld wordt.

 12. Yvonne schreef:

  Hallo allemaal,
  Ik had een Berner Sennenhond en zij had een teek in haar nek ter hoogte van de schouderbladen. Teek verwijderd en ik dacht, oeps, zij is weer aan een pipetje advantix toe. De teek had een wondje achter gelaten waar ik niet aan had gedacht. De druppels uit het pipetje kwamen ook in het wondje, gevolg: hevige epileptische aanval! Voorheen had zij nooit een reactie gehad, maar nu kwam het direct in het wondje. DA zei natuurlijk dat het niet door de druppels kon zijn, want hij had mij dit middel verkocht! Later kreeg mijn hond lymfeklierkanker en is op 6 jarige leeftijd in moeten slapen. Dit verhaal is van 8 jaar terug. Ik heb nu twee gosjes en zij dragen een barnsteenketting. Krijgen schwarzkümmelöl door hun rauwe vlees voer en biergisttabletten. Gaan dit jaar naar Sardinië en hopelijk blijven de teken en zandmuggen op grote afstand. Groetjes, Yvonne&Roedel

 13. Nicole schreef:

  Ik heb de ticless pet gekocht, maar bij thuiskomst vind ik dit apparaatje toch te groot voor mijn pup van 11 weken. Er zit een batterijtje in, dus ik wil echt niet dat deze stuk kan bijten. Nu ben ik gaan zoeken of ik ergens ervaringen met deze tickless pet kon vinden, maar ik kan nergens vinden dat deze ultrasone geluidsgolven werken voor teken en vlooien. Deze ga ik dus terug brengen.
  Om een vlooien en teken bandje om te doen vind ik mijn pup nog net een beetje te klein. Ik geef haar liever nog geen vergif. Wel geef ik haar een halve schapenvet/knoflook bonbon (mini’s). Dat vind ze lekker. Maar of dat helpt? Daarom zou ik willen weten of barnsteen werkt.

  • Melody Cool schreef:

   Beste Nicole,
   Ik zou inderdaad niet zomaar iets op je pup gebruiken, voordat je zeker weet dat het ook voor jonge dieren gebruikt kan worden.
   Zelf heb ik geen ervaring met barnsteen tegen teken en vlooien en ik hoor er verschillende meningen over. Hoe het precies werkt is me niet duidelijk, maar voor sommige dieren lijkt het goed te werken. Ik vrees dat dit dus toch een kwestie van uitproberen is.

 14. jojo schreef:

  Ik heb een hond die super allergisch is voor wat dan ook. Chemische middelen ben ik daarom geen voorstander van. Ik heb gehoord dat als je je hond insmeert met kokosolie ze naast een mooie vacht ook teken wegrennen, je zou het ook door het voer kunnen doen. Iemand er ervaring mee? Werkt kokosmelk net zo en/of kokossnippers (puur natuurlijk)

  • Melody Cool schreef:

   Beste Jojo,

   Kokosolie wordt hier inwendig voor gebruikt inderdaad. je moet echt de olie hebben en niet -melk of -snippers. De olie bevat bepaalde vetzuren die gezondheidsvoordelen hebben.
   Het wordt ook wel uitwendig gebruikt, maar het is natuurlijk wel heel vettig.

   Als je het op een natuurlijke manier wilt doen, zou ik vooral de verschillende tips combineren. Daarmee haal je vaak de beste resultaten.

  • Yvonne schreef:

   Ik geef ook de olie en ik doe een heel klein mespuntje door het voer. Een hond van 10 kilo heeft voldoende aan een theelepeltje per dag. Dus kijk hoe zwaar Uw hond is en pas dit dan aan. Het werkt echt. De vachten van mijn honden glanzen meer en 1 hond heeft een slecht gebit maar sinds ik kokosolie gebruikt stinkt ze niet meer uit haar bek.
   Succes ermee

 15. Yvonne schreef:

  Ikzelf geef sinds kort mijn honden kokosolie door het voer. Nu wil ik hier ook wel wat knoflook aan toevoegen om vlooien en teken tegen te gaan. Nu schreef U dat het giftig is wanneer het per kilo gewicht ongeveer 5 gr per dag is. Maar hoeveel hebben ze minimaal nodig want ik heb chihuahua’s en 2 boomers en die wegen niet zoveel en aan hoeveel hebben ze dan voldoende om teken en vlooien te weren want dat staat niet in het artikel

  • Melody Cool schreef:

   Beste Yvonne,

   Voor dit soort kleine hondjes zou ik niet meer dan 2x per dag 1 mespuntje doen en na 2 weken onderhouden met 1x per dag.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 16. jan schreef:

  Hallo allemaal,
  ik ben samen met anderen bezig om een grote tuin te verzorgen voor meditatie doeleinden. We hebben erg veel last van teken. zijn er voor zover bij jullie bekend planten waar teken niet van houden. Maw zou het aanplanten van bv eucalyptus enig effect hebben op de hoeveelheid teken. Is er iemand die mij hierbij kan helpen.
  Dank je voor het meedenken

  Jan

  • Melody Cool schreef:

   Beste Jan,

   Er zijn wel planten die een insectwerende werking hebben. De meest bekende is absintalsem (Artemisia absinthium). Ook planten met veel etherische olien als inhoudsstof, waaronder ook eucalyptus worden hier wel voor gebruikt. Andere voorbeelden zijn: rozemarijn, pepermunt, lavendel, citroengras en salie.
   Verder denk dat het onderhoud van de tuin ook belangrijk is. Dat is uiteindelijk de leefomgeving van de teken. Dus dode bladeren en takken verwijderen en gras kort houden. Ik denk dat je het meeste effect van de werende planten hebt door ze als een soort border te gebruiken tussen waar de mensen zitten en de rest van het groen.

   Succes! Met vriendelijke groet,
   Melody

 17. Ingrid Melenberg schreef:

  Goedendag! Zou in plaats van de Lever Compositum de Drainage Compositum ook geschikt zijn voor de ‘afweer van binnenuit’ tegen teken? Ik overweeg mijn paarden een ‘voorjaarsschoonmaakkuurtje’ te geven en dacht daarbij aan de Drainage Compositum.

 18. Melody Cool schreef:

  Beste Ingrid,

  Jazeker kun je hiervoor ook de Drainage Compositum gebruiken!
  Drainage Compositum is breder samengesteld en is daardoor ook wat krachtiger. Daarom zou ik deze voor dieren kiezen met een goede basisgezondheid.

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 19. Els schreef:

  Ik ben zelf erg allergisch voor eucalyptus dus dat kan ik niet gebruiken voor mijn honden.
  Werkt het mengsel ook zonder?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Els,

   Ik heb het niet uitgeprobeerd zonder eucalyptus en dit is ook wel een belangrijk bestanddeel. Je zou kunnen proberen om de andere ingrediënten te verhogen!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 20. judith schreef:

  ik woon in de caribean en wij hebben een heuse tekenplaag gehad, miljoenen en miljoenen en alles geprobeerd en niets werkte…totdat ik ivermectin ontdekte. Niet alleen sterven de teken binnen 12 uur maar ook alle eitjes en teken die in de omgeving zijn, mijn 6 herders krijgen dit nu maandelijks door hun voer en we hebben nergens meer last van

  • Melody Cool schreef:

   Beste Judith,

   Bedankt voor je reactie!
   Ik kan me voorstellen dat je bij een tropische tekenplaag een paardenmiddel nodig hebt! Ik kende Ivermectine als ontwormingsmiddel bij paarden, deze toepassing kende ik nog niet.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 21. moniek schreef:

  Zou je de hier genoemde spray met etherische olieën ook kunnen gebruiken voor geiten en schapen? Of kunnen zij net als katten niet tegen etherische olieën?
  Dank alvast!

  • Melody Cool schreef:

   Beste Moniek,
   Ik ben niet volledig thuis in de geiten- en schapenhouderij, maar naar mijn beste weten zijn etherische oliën ook toepasbaar voor deze diersoorten.
   Katten en katachtigen (zoals fretten) zijn hier echt de buitenbeentjes 😉

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 22. Marjo Derks schreef:

  In bovenstaande artikelen lees ik dat men ook kokosolie gebruikt als ondersteuning voor teken/vlo afweer bij honden. Zijn alle koudgeperste kokos oliesoorten hiervoor geschikt of welke worden hiervoor aanbevolen?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marjo,

   Hier wordt vaak de koudgeperste olie voor gebruikt!
   De andere soorten zijn prima om in te bakken, maar zijn ‘uitgekleed’ van de stoffen die hier nuttig zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 23. jennie schreef:

  ik Geef mn hond 1 keer per maand een pippetje en 2 keer op een dag karnemelk met iets water
  Eerst teken nu geen 1
  Kon ze er ook niet zelf uitkrygen elke keer naar de dierenarts

 24. Lillian schreef:

  Diatomeeën siliciumpoeder ook wel kiezelpaden genoemd kan voor zeer veel verschillende toepassingen worden ingezet, van ongedierte bestrijding tot voedingssupplement. Te gebruiken door de voeding of op het vacht, op vloerkleden etc. Veilig voor honden en katten.

 25. AnneMarie schreef:

  Opletten met paardenontwormingsmiddel bij honden! Sommige rassen zoals de Sheltie (Shetlandse herder) sterven hieraan zelfs als ze nog maar van de mest eten van een paard dat recent behandeld werd!!!
  Dus zeker niet voeren!

 26. Corrie schreef:

  In voorgaande reacties lees ik niet over Neem-olie. Dit zou antibacterieel en afwerend werken als zelfgemaakte spray. Ik heb een spray gekocht bij de hondentrimster. Het bevat ook tea-tree olie. Nadeel is wél dat je het dagelijks moet gebruiken. Maar bij mijn hond werkt zelfs Seresto niet afdoende.

 27. Elisa schreef:

  Ik lees vooral reacties over dieren & teken.

  Hoe kunnen wij als mens ons op een goede, en waar mogelijk natuurlijke, manier beschermen?
  Tips welkom

 28. Froukje schreef:

  Ik lees op diverse websites verschillende verhalen over eucalyptus en teatree olie voor gebruik bij de hond. De een zegt niet doen bij honden, de ander juist wel. Wat is het nu? Verder bedankt voor de info.

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Froukje,
   Bedankt voor je bericht, wij raden je aan om van ons gratis telefonisch spreekuur gebruik te maken en je vraag te stellen aan onze holistisch werkende dierenarts Suus.
   Het spreekuur is iedere maandag-woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00 op telefoonnummer 023-5348469.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je een fijne dag!

   Met vriendelijke groet,
   Valéry, team De Groene Os

Laat een reactie achter