• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Tips voor het toedienen van supplementen bij kieskeurige dieren

Dieren kunnen gestrest raken wanneer er poeders of druppels toegediend moeten worden. Het product kan dan aan zijn werking voorbijgaan, helemaal wanneer dit wordt ingezet om een dier rustiger te maken.

Poeder
De meeste poeders worden door het eten gegeven. Bij paarden moet je het poeder met wat water bevochtigen om te voorkomen dat het uit de voerbak geblazen wordt. Wanneer je paard geen voer wil eten met poeder erdoorheen dan kun je het poeder ook mengen met appelmoes en dit met een (naaldloze) injectiespuit in de mond toedienen, net als bij een wormenkuur.

Voor honden en katten mengt poeder het beste met zacht voer. Zeker met rauw vlees of met vlees dat in de vorm van diepgevroren worsten verkocht wordt, gaat dit vaak erg goed. Eventueel kun je het geheel vloeibaarder maken door er wat warm water bij te doen. Voor zowel honden  als katten wil mengen door wat yoghurt of leverpastei ook weleens helpen. Sommige dieren laten het toe om de met water aangelengde poeders, druppels of oliën met een (naaldloos) spuitje in de bek toegediend te krijgen.

Druppels
Supplementen in de vorm van druppels worden het beste door het lichaam opgenomen wanneer ze tussen de etenstijden door worden gegeven. Voor paarden kunnen druppels op een stukje brood, appel of wortel worden toegediend. Voor honden en katten werkt een stukje ham vaak erg goed. Soms is het even zoeken naar wat je dier echt lekker vindt, zoals vers vlees, kaas, leverpastei of yoghurt. Wanneer dit allemaal niet lukt en het toedienen te veel stress oplevert, kun je de druppels uiteraard ook door het voer geven. Dit is altijd nog beter dan niets!

Naast de bittere smaak van veel kruidentincturen kan ook de alcohol de boosdoener zijn waardoor je dier de druppels niet wil nemen. In dat geval helpt het om de druppels op een theelepel te doen en er een vlam onder te houden of de druppels te mengen met wat heet water. De alcohol zal dan verdampen (daarna wel even laten afkoelen). Zeker bij katten is dit de moeite van het proberen waard.

Voor katten is het ook een optie om de druppels of het poeder aan te lengen met water en het op de pootjes doen. De kat zal het dan oplikken. Het nadeel hiervan is dat het soms onduidelijk is hoeveel je kat precies heeft binnengekregen.

Olie
De meeste dieren hebben een natuurlijke drang naar vet/olie en deze supplementen leveren over het algemeen weinig problemen op. Olie kan goed gemengd worden met voer of, eventueel verdund, met iets dat je dier erg lekker vindt. Het laat zich ook goed met een (naaldloos) spuitje toedienen. Wanneer dit allemaal niet mocht lukken, probeer dan om het gebruik langzaam op te bouwen.

Gebruik opbouwen

Bij katten (en sommige andere dieren) wil het ook wel eens voorkomen dat als het dier eenmaal heeft ervaren dat er een supplement aan het voer is toegevoegd,  ze een tijdje alles blijven weigeren. Wanneer je dier kieskeurig is, kun je het beste met een zeer lage hoeveelheid beginnen. Dat wil zeggen: ver onder het (werkzame) aanbevolen gebruik. Je begint dan met één druppeltje tinctuur of een kwart mespuntje poeder. Vervolgens kun je gelijkmatig gaan opbouwen naar de aanbevolen hoeveelheid. Je dier went dan langzaam aan de smaak en structuur van het supplement.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!