• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

15 tips voor de ultieme huid- en wondverzorging voor je dier

Als je veel dieren hebt, is er altijd wel wat aan de hand. Je paard loopt niet helemaal 100%, je hond heeft iets ondefinieerbaars van de straat gegeten en je kat heeft gevochten met de kat van de buren. Maar ook niet te vergeten, met name in het buitenseizoen, zijn de schrammetjes, irritaties en wondjes op de huid. Met name de kasten van veel paardeneigenaren puilen soms uit van de wondverzorgingsproducten.

Bij De Groene Os krijgen we veel vragen over welke producten je nou het beste wel en niet kan gebruiken en waarom. Hoe kan je deze producten vervolgens het beste toepassen zonder dat bijvoorbeeld je kat of hond het er meteen weer van aflikt?

Voor alle dieren

  1. Bij twijfel of een wond gehecht moet worden, kun je het beste de wond niet behandelen, maar de dierenarts bellen. Als er een middel op de wond gesmeerd is, wordt het beoordelen én het hechten van de wond vaak veel lastiger voor de dierenarts.
  2. Bij de wondgenezing zijn veel verschillende stoffen betrokken. Een multivitamine met vitamine C, MSM, L-Lysine, zink, vitamine E en vitamine B5 kan een goede ondersteuning zijn om de huid te helpen herstellen.
  3. Als je dier een lage weerstand heeft, kan een kruidentinctuur met Echinacea purpurea (rode zonnehoed), Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel), Uncaria tomentosa (kattenklauw) en Solidago virgaurea (guldenroede) helpen. Deze kruiden stimuleren het immuunsysteem om infecties buiten de deur te houden en om oedemen bij een wond te voorkomen.
  4. Het kan nodig zijn om de huid te ontsmetten en schoon te houden. Bovenstaande kruidentinctuur kun je hier (verdund met een beetje water) heel goed voor gebruiken.
  5. Twijfel je welk natuurlijk product je het beste kunt gebruiken bij een specifieke klacht zoals mok, zomereczeem, kale plekken of jeuk? Neem contact met ons op! We helpen je graag.

Paard

  1. Niet alle producten zijn geschikt voor gebruik bij paarden met een witte vacht (tenzij je bruine strepen niet zo erg vindt). Vlak voor een wedstrijd kun je het beste producten met cade-olie vermijden om vlekken te voorkomen.
  2. Gebruik in de lente en zomer een product dat een ademende laag vormt om de open huid te beschermen tegen insecten. Groene Leem is hier een perfect voorbeeld van. De oude laag hoef je de volgende dag niet te verwijderen; je kunt de nieuwe leem er gewoon overheen op aanbrengen.
  3. Gebruik geen uitwendige verzorgingsproducten op de plek van het zadel vlak voor het opzadelen en rijden. Als je een wond wilt verzorgen op een andere plek, kun je dit juist wél goed doen voor het rijden.

Hond

  1. Als je huidproblemen wilt voorkomen (zoals een vettige of juist droge en schilferige huid en overmatig verharen), kun je het beste zo min mogelijk de vacht van je hond borstelen en kammen. Met te veel borstelen maak je de huid alleen maar onrustiger.
  2. Ook shampoo kan de balans in de huid verstoren. Was je hond alleen met shampoo als het écht nodig is (zoals bij ongedierte of als hij in iets heel vies heeft liggen rollen). Gebruik dan altijd een natuurlijke, neutrale shampoo. Op den duur gaat je hond dan ook veel minder ruiken naar de typische hondenlucht.
  3. Sommige honden vinden een crème op hun lijf maar niks. Breng het product aan vlak voor het voeren of net voor een goede wandeling. Je hebt dan grotere kans dat je hond het middel met rust laat.
  4. Producten op basis van olie kunnen vlekken geven op het meubilair. Laat je hond dus even niet op je stoffen bank als je geen vlekken wilt.

Kat

  1. Vermijd voor katten producten met etherische oliën. Deze oliën worden via de huid opgenomen. Katten kunnen sommige inhoudsstoffen in deze oliën niet goed afbreken in de lever, waardoor ze giftig zijn.
  2. Katten kunnen er nogal een hekel aan hebben als ze behandeld worden met een crème. Ze wassen het product er dan vaak meteen weer af. Je kunt dit enigszins voorkomen door de huid vlak voor etenstijd te verzorgen of daarna een goede speelsessie in te lassen. De kat is dan even afgeleid en dat maakt de kans groter dat het product niet gelijk weggewassen wordt.
  3. De meeste katten hoef je amper te borstelen en te kammen. Langharige katten moet je regelmatig kammen om klitten en te veel haarballen te voorkomen. Ook tijdens de rui kan het zinnig zijn om iedere week even te borstelen. Je helpt dan te zorgen dan je kat niet te veel haren binnenkrijgt. Overdrijf het echter ook niet, je stimuleert dan alleen maar overmatig verharen en talgproductie.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!