• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Propolis; waakhond van de stad

Propolis, ook wel bijenlijm of kithars genoemd, is een perfect middel om de weerstand te verbeteren. Voor mensen wordt propolis vooral in voedingssupplementen gebruikt, maar wist je dat propolis ook uitwendig gebruikt kan worden? Het helpt onze dieren om ongewenste indringers buiten de deur te houden.

Propolis is de verdedigingslinie van de bijenkorf
De term ‘propolis’ komt uit het Grieks en betekent voor (pro) de stad (polis), wat zich laat vertalen als bescherming voor de stad of beschermer van de stad. Met de stad wordt hier bedoeld de stad van de bijen ofwel de bijenkorf. In deze metropool speelt propolis een belangrijke rol.

In de korf wordt propolis gebruikt als ‘bijenkit’ waarmee naden en kieren gedicht worden. Zo wordt tocht buitengesloten. Delen van de korf die tijdelijk niet in gebruik zijn worden ook met een dun laagje propolis bekleed, waardoor ziektekiemen geen kans krijgen. Als er een muis de korf inkomt en doodgaat, wordt deze helemaal gebalsemd met propolis. De indringer wordt hierdoor gemummificeerd waardoor de rottingsbacteriën geen kans krijgen zich te verspreiden. De propolis heeft dus een belangrijke functie om de warme, broeierige en drukke bijenkorf gezond te houden.

Wat zit erin?
Om propolis te maken verzamelen bijen hars van verschillende soorten bomen (vooral berk en populier) en mengen dit met bijenwas en bijenspeeksel.
De samenstelling van propolis is voor een groot deel afhankelijk van het soort bomen die de grondstof ervoor geleverd hebben. De precieze samenstelling ervan kan dan ook per regio verschillen.

Propolis bevat hars, etherische oliën en pollen. Het vermogen om indringers buiten de deur te houden dankt propolis aan de aanwezigheid van grote hoeveelheden bioflavonoïden en dan vooral het stofje Cafeïnezuur fenethyl ester (Caffeic Acid Phenethyl Ester, oftewel CAPE).
Ruwe propolis bevat een vitamine B-complex, vitamine E en verschillende mineralen en spoorelementen. De hoeveelheden in het eindproduct zijn echter te klein om een substantieel verschil te maken.

Propolis voor dieren
Propolis krijgt steeds meer bekendheid door het gebruik bij mensen. Het wordt in de vorm van capsules of tinctuur vaak toegepast om de weerstand te versterken. Voor onze dieren kan propolis heel goed gebruikt worden bij allerlei huidbeschadigingen. Doordat het de weerstand tegen ongewenste indringers verhoogd, kan de huid zich mooi herstellen.
De Groene Os verwerkt propolis van de hoogste kwaliteit in Groene Leem Wond(er)pasta en Wond(er)crème.

Groene Leem Wond(er)pasta
Dit is een stevige pasta voor de verzorging voor de overprikkelde huid en is geschikt voor het gebruik bij paarden en honden. Groene Leem Wond(er)pasta werkt verzachtend en zuiverend bij een geïrriteerde en gevoelige huid. De verschillende ingrediënten ondersteunen het herstellend vermogen van het huidweefsel. Doordat de pasta een beschermende en ademende laag vormt, is het tevens zeer goed te gebruiken in het vliegenseizoen. Ook kan de verkoelende kleipasta worden toegepast ter verzachting bij insectenbeten.

Wond(er)crème
Wond(er)crème is een beschermende crème voor de gevoelige en gesprongen huid en kan voor alle diersoorten gebruikt worden. Probeer het ook eens op je eigen huid! Het is een zeer zachte honingcrème die het huidweefsel helpt zich te herstellen.

Wanneer niet?
Bijenproducten kunnen een allergische reactie uitlokken bij mens en dier. Bij propolis komt dit zelden voor. Als het niet bekend is of een dier eerder allergisch heeft gereageerd op propolis (of andere bijenproducten) is het aan te raden eerst het product op een klein stukje huid te testen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!