• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Het verzorgend effect van honing op de huid

Het gebruik van honing, als voedingsmiddel en als verzorgingsproduct, is al zo oud als de mensheid. Sinds de prehistorie hielden mensen bijenvolken en oogstten zij honing. Ongeveer 2000 voor Christus is de verzorgende werking van honing voor het eerst op een kleitablet beschreven.

Honing
Honing is het voedsel voor het bijenvolk. Andere producten die bijen produceren zijn:

  • Propolis: een natuurlijk antibioticum dat dient als bescherming.
  • Was: materiaal waar de honingraten mee opgebouwd zijn.
  • Koninginnengelei: voedingsap voor de larven van de koningin.
  • Bijenpollen: een menging van stuifmeelkorrels met nectar.

De samenstelling van de honing is afhankelijk van de soort. Honing kan namelijk van verschillende soorten planten komen of juist hoofdzakelijk van één soort. Als een honing voor meer dan 30% uit één soort plant gewonnen is, wordt de honing vernoemd naar die plant. Voorbeelden hiervan zijn acaciahoning en boekweithoning.

De omgeving van het bijenvolk heeft grote invloed op de kwaliteit en samenstelling van de honing.
Honing bestaat grotendeels uit suiker, water, proteïnen, verschillende B-vitaminen, mineralen, flavonoïden, vitamine C, selenium en verschillende enzymen.

Voor de meeste soorten honing wordt de ondersteunende en antimicrobiële werking bij een beschadigde huid toegeschreven aan de volgende werkingsprocessen:

  • op het moment dat het enzym glucose-oxidase (aanwezig in honing) in aanraking komt met vocht ontstaat waterstofperoxide;
  • de zuurtegraad van honing (pH 3.2-4.5) is ongunstig voor micro-organismen;
  • door de osmose van honing wordt water onttrokken uit een beschadigde huid wat ongunstig is voor de groei van micro-organismen.

Beschadigde huid
Bij een beschadigde huid is het van belang dat de verzorging de helende processen bevordert. Hieronder verstaan we dat het natuurlijke huidherstel wordt ondersteund, infecties worden voorkomen, de huid wordt beschermd tegen insecten en dat wildvleesvorming wordt voorkomen. Wildvlees kan bijvoorbeeld ontstaan door te veel beweging van de beschadigde huid, verkeerde behandeling door irriterende middelen of te veel likken, bijten of krabben.

Belangrijk: is er bij een beschadigde huid sprake van een wond dan moet een dierenarts beoordelen of deze gehecht moet worden. Als er dan al middelen zoals tincturen, sprays of zalven zijn gebruikt, is de wond minder goed te beoordelen en kan het hechten bemoeilijkt worden. Sommige sprays en tincturen kunnen de wond zelfs verder irriteren. Ook het spoelen met water is niet altijd gunstig omdat bij diepe wonden het vuil er juist dieper in kan komen.

Huidondersteuning van binnenuit
Bij oudere dieren, zieke dieren of dieren met een algeheel verminderde conditie kan het herstel van een beschadigde of geïrriteerde huid traag verlopen. Er kan dan van binnenuit extra ondersteund worden met kruiden en voedingsstoffen.

Kruiden zoals Echinacea purpurea (rode zonnehoed), Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel) en Uncaria tomentosa (kattenklauw) stimuleren het immuunsysteem zodat de huid kan helen en infecties buiten de deur worden gehouden.

De vitamines A, C en E zijn zeer belangrijk voor een goed herstel van de huid en de onderliggende weefsels. Ook aminozuren hebben een belangrijke herstelfunctie voor het lichaam. Dit geldt voor herstel na bijvoorbeeld ziekte, maar ook voor herstel van de huid bij een beschadiging.

Honing op de huid
Verzorgingsproducten waar een goede kwaliteit honing in is verwerkt helpen, door hun verzachtende en antimicrobiële werking, de huid te herstellen. Dat honingzalven bekend staan om hun invloed op de huid, blijkt wel uit het feit dat de KNMvD (beroepsorganisatie voor dierenartsen) in haar richtlijn ‘Bacteriële huidinfecties bij hond en kat’ specifiek honing en honingzalf heeft opgenomen.

De verzorgingsproducten van De Groene Os met honing maken uitsluitend gebruik van een hoge kwaliteit acaciahoning. De andere ingrediënten versterken de werking en bieden zo een uitstekende ondersteuning voor de beschadigde huid.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!