• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Goudsbloem – Calendula officinalis

Historie
De naam Calendula is inmiddels net zo bekend als de Nederlandse benaming voor de bloem: Goudsbloem. ‘Calendula’ komt vermoedelijk van ‘kalender’ of ‘kleine klok’. Hier zijn verschillende verklaringen voor. De meest waarschijnlijke is dat de naam gebaseerd is op het feit dat de bloemen ’s avonds sluiten en ’s ochtend weer open gaan. Daarnaast worden aan Calendula ook menstruatiebevorderende eigenschappen toegeschreven. De oude geneesheer Dodoens schreef dat de goudsbloemen beginnen te bloeien aan het begin van de maand of met de nieuwe maan.
Veel geneeskrachtige kruiden dragen de naam ‘officinalis’ of ‘officinale’. Deze term werd vroeger toegevoegd aan geneeskrachtige kruiden en betekent zoveel als ‘uit de werkplaats van de apotheker’ of ‘uit de voorraadkamer van het klooster’.

Culinair
Goudsbloemen zijn niet heel bekend in de keuken, maar ze zijn wel degelijk eetbaar en zelfs erg rijk aan voedingsstoffen. De bloemen kunnen gebruikt worden als een soort ‘armeluissaffraan’ en soepen en rijstgerechten meer kleur en smaak geven.

Gebruik
Calendula doet fantastisch werk bij huidbeschadigingen. Uit diverse studies blijkt dat Calendula ontstekingsremmend werkt en bij verschillende soorten verwondingen de huid kan helpen om zich snel te herstellen. Het werkt onder andere  wondhelend, bloedstelpend, gaat schilfering tegen, verzacht de geïrriteerde huid en stimuleert de vorming van nieuw weefsel van de bloedvaten.
Het is minder bekend dat Calendula ook inwendig gebruikt kan worden. Ook dan behoudt het haar grote regenererende werking zoals hierboven beschreven. Calendula kan dan bijvoorbeeld worden toegepast om de maag te verzachten. Daarnaast kan het krampen tijdens het spijsverteringsproces voorkomen.

Dieren
Veel dieren lopen regelmatig een schrammetje op. Het is dan ook niet voor niets dat Calendula in bijna alle uitwendige verzorgingsproducten van De Groene Os te vinden is.
Producten met Calendula zouden in geen enkele honden-  katten- of stalapotheek mogen ontbreken! Bij allerlei kleinere wondjes en huidbeschadigingen helpt Calendula de huid te herstellen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!