• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Mok in de winter

In de winter worden onze dieren meer blootgesteld aan vochtigheid en kou. Een kwaal die vaak in de winter bij paarden opspeelt is mok, hoewel de winter niet het enige moment is waarop paarden hier last van kunnen hebben.

Wat is mok?

Mok is een huidaandoening aan de benen van paarden die in verschillende seizoenen kan opspelen. Vaak begint mok in de kootholte, maar dit hoeft niet per se. Mok begint als een rode, verdikte huid, waar later korsten en wondjes op kunnen komen. Mok kan zich ook over het gehele onderbeen uitbreiden, deze vorm wordt ook wel rasp genoemd.

Mok kan verschillende oorzaken hebben, maar het is in feite een bacteriële infectie. Een dergelijke infectie krijgt de kans zich te nestelen door een beschadiging van de huid in de kootholte en een te lage weerstand van je dier. De huid in de kootholte raakt gemakkelijk beschadigd door de inwerking van vocht. In de wintermaanden gebeurt dit vaker dan in de zomer. In een natte weide of stal kan de huid in de kootholte verweken. Door een strootje of schurend zand in de bak kan vervolgens een wondje ontstaan waardoor de huid geïnfecteerd kan raken.

In de lente- en zomermaanden kan mok juist ontstaan door het uitdrogen van de huid waardoor zich kloven kunnen vormen. Deze verschillende versies van mok worden ook wel ‘natte’ of ‘droge’ mok genoemd.

Maatregelen

Doordat mok een bacteriële infectie is, is een goede hygiëne in de stal zeer belangrijk om (her)besmetting te voorkomen. Bij paarden met veel behang is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende zuurstof bijkomt. Het is niet aan te raden de benen te scheren of veel te wassen, omdat dit op zijn beurt weer irritatie kan geven. De sokken kunnen eventueel met een haarspeldje ‘opgestoken’ worden om te laten luchten.

Uitwendig kunnen middelen met zink en zwavel zeer effectief worden toegepast. Daarnaast zijn er meerdere kruiden, zoals kamille en theeboom, die een belangrijk ontstekingsremmende werking hebben. Ook andere stoffen die helpen om de geïrriteerde huid te herstellen en te verzachten kunnen nuttig zijn, zoals aloë vera, calendula en vitamine E.

Middelen

Niet ieder paard met een wondje krijgt mok. Dit heeft te maken met de individuele weerstand van het dier. Daarom is het zaak, om naast de behandeling van mok, ook de weerstand te verbeteren. Dit kun je doen met behulp van kruiden, zoals:

  • Echinacea purpurea: stimuleert de afweer door het laten toenemen van het aantal fagocyterende cellen (cellen die onderdeel zijn van het immuunsysteem en in staat zijn verschillende ‘deeltjes’ zoals bacteriën en virussen in zich op te nemen en onschadelijk te maken).
  • Kattenklauw: heeft brede, stimulerende werking op het afweersysteem.

Ook zijn voldoende voedingsstoffen zeer belangrijk. Steeds meer paarden doen het erg goed op een rantsoen dat voornamelijk of geheel uit ruwvoer bestaat. Soms (en zeker aan het eind van de winter) is het gehalte vitaminen en mineralen in hooi echter onvoldoende om de weerstand optimaal te houden. Het is dan raadzaam om je dier te ondersteunen met een uitgebreid samengesteld multivitaminen- en mineralenpreparaat.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!