• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Wat te doen bij diarree door giardia

Diarree komt veel voor bij honden. Zeker de hulpvragen over diarree door giardia zijn vaste prik in onze mailbox. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we al eerder schreven over diarree en ook over giardia. In dit nieuwe deel gaan we dieper in op praktische middelen en maatregelen bij diarree door giardia.

Acuut versus chronische vorm

De afgelopen decennia komt giardia véél meer voor dan eerst. Inmiddels is het een van de meest voorkomende darminfecties bij honden en katten. En waar eerst vooral een acute variant voorkwam met plotseling opkomende, heftige diarree met bloed en slijm en geen eetlust, is er nu vaker een chronisch beeld te zien: langdurige diarree of wisselende ontlasting met vage klachten en langzaam wat afvallen.

Wat we ook veel zien is een beeld waarbij de giardia steeds weer terugkomt: de hond wordt behandeld en dan lijkt het even beter te gaan, waarna de infectie toch weer terugkomt.

Zowel bij de chronische vorm als wanneer giardia steeds terugkomt, kunnen natuurlijke middelen goed ondersteunen in combinatie met de behandeling van de dierenarts. Vaak is er namelijk meer aan de hand op het gebied van afweer.

Praktische maatregelen bij giardia

Veel dieren en zelfs mensen dragen giardia onbewust bij zich. Het wordt pas een probleem als de infectie heel groot wordt. Bijvoorbeeld door een dip in de weerstand waardoor de parasiet zich plots flink kan uitbreiden. Behalve je hond te ondersteunen weer beter te worden, is het ook belangrijk de infectiedruk te verminderen. Dat doe je door Veel Schoon Te Maken. Was zo veel mogelijk met heet water (minimaal 70 graden); je kunt eventueel ook etherische olie van citroen toevoegen. Voor de bank en het tapijt kun je een stoomreiniger overwegen. Denk aan:

  • Speeltjes
  • Manden en kleden
  • Kattenbakken
  • Vloeren
  • Banken en andere ligplaatsen
  • Drinkbakken en voerbakken

Als je de pech hebt dat bij je dieren met een flinke giardiabesmetting te maken hebt, is extra hygiëne belangrijk om de infectie de kop in te drukken: was je handen vaker en grondiger. Het is ook goed je hond vaker te wassen: met name de billen. Dat voorkomt dat ze met het wassen van de vacht nog meer van de parasiet binnenkrijgen.

Als je hond giardia heeft, pas dan ook op met uitlaten. Vermijd drukke uitlaatveldjes. Door het snuffelen aan uitwerpselen kan je hond gemakkelijk her-besmet raken. En ruim ook de ontlasting van je hond op; beide beschermen ook besmetting van andere dieren.

Ook inwendig kun je ondersteunen, naast diagnose en eventueel behandeling van je dierenarts.

Pas de voeding aan

Voeding heeft een enorme invloed op de darmgezondheid. Daarom is het belangrijk om bij chronische klachten óók kritisch naar het voer te kijken.
Soms kan een subtiele voedselintolerantie de weerstand zo naar beneden halen dat een dier een hardnekkige giardia infectie oploopt.

Dus ga eens na: doet je dier het echt wel goed op de huidige voeding? Of zijn er een of meerdere signalen dat je hond beter een ander soort voer kan krijgen?

Wanneer wel of juist geen psyllium geven

Psylliumvezels (ook het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld isogel) zijn een bekend en probaat middel tegen dunne ontlasting.
De extra vezels vormen na inname een soort papje dat een teveel aan vocht wordt aan zich bindt. Extra mooi meegenomen: de vezels zijn ook een goede voedingsbodem voor de vele nuttige darmbacteriën en doen daarmee dienst als prebiotica.

Psyllium kun je dus goed geven om dunne ontlasting te verminderen en de darmen te ondersteunen. Het is wel belangrijk te onthouden dat als je je dier ook andere middelen of medicatie geeft er minstens 2 uur tussen deze middelen en de psyllium moet zitten. De psylliumvezels hebben zo’n bindende werking dat ze de opname van andere stoffen kunnen vertragen.

Honden laten vasten

Als je hond iets verkeerds heeft gegeten werkt het vaak goed om 24 uur geen eten te geven om op die manier het spijsverteringsstelsel tot rust te laten komen waardoor de diarree kan afnemen. Bij diarree door giardia zou ik dit niet zo snel adviseren: na 24 uur zal de giardia niet opeens verdwenen zijn en dus is de oorzaak nog steeds aanwezig. Daarnaast is voor de ‘vast-methode’ een gezonde hond nodig, geen zieke, jonge, oude of anderszins kwetsbare hond.

Houd de weerstand hoog

Je bent al druk in de weer met schoonmaken, hebt nog eens kritisch over de soort voeding gedacht en eventueel aangepast, geeft psylliumvezels, ruimt de poep van je hond op… maar dan ben je er nog niet.
Een hardnekkige giardiainfecties ontstaat namelijk niet zomaar en daarom is het verstandig om ook aandacht te besteden aan het ondersteunen van het immuunsysteem, het herstellen van de darmwand en het gezond maken van het darmmicrobioom.

  • Kruiden voor het immuunsysteem
    Kruiden zoals Echinacia, Berberis vulgaris, kattenklauw en Canadese geelwortel stimuleren het immuunsysteem en gaan infecties tegen. Je kunt ze gemakkelijk over het voer druppelen door middel van een kruidentinctuur.
  • Herstel de darmwand
    De parasiet die een giardia-infectie veroorzaakt, beschadigt de darmwand. Ze hechten zich eraan vast om zich te voeden. Bij een flinke infectie kan de schade behoorlijk zijn.
    Er zijn verschillende stoffen die dit helpen te herstellen waaronder gamma-linoleenzuur (GLA), L-glutamine en L-threonine.
  • Help het darmmicrobioom
    Door diarree, medicatie en andere factoren kan een ware kaalslag plaatsvinden onder de goede darmbacteriën. En als die niet in voldoende mate aanwezig zijn, kan er gemakkelijk een her-infectie optreden. Daarom is probiotica op z’n plaats: door het geven van de nuttige darmbacteriën herstelt de darmflora en daarmee de weerstand in de darmen.

Wil je op de hoogte blijven en meer leren over je hond natuurlijk gezond houden? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse hondennieuwsbrief!

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!