• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

10 tekenen dat je dier het verkeerde voer krijgt

Het aanbod in diervoer is waanzinnig groot. De ene verpakking is nog mooier dan de andere en er wordt van alles beloofd. Maar wat voor het ene dier goed is, hoeft voor het andere dier helemaal niet goed te zijn. De volgende 10 tekenen kun je aangrijpen om eens kritisch te overwegen of je van voer moet veranderen. Tip: bekijk de kwaliteit van je huidige voer eens op Voerwijzer.

1. Darmproblemen

Dunne ontlasting of juist terugkerende obstipatie kunnen een duidelijk teken zijn dat het huidige voer niet het juiste is voor je dier.

2. Winderigheid

Sommige dieren lijken nu eenmaal gevoeliger voor flatulentie dan anderen, maar het hoort nooit zo te zijn dat je de kamer uitvlucht. Winderigheid die exorbitant is qua geur of frequentie, wijst erop dat er iets niet helemaal goed gaat.

3. Jeuk

Jeuk kan door van alles veroorzaakt worden. Er kunnen vlooien (hond, kat) of mijten zijn of je dier kan ergens een allergie voor hebben. Dit kan voor iets uit de omgeving zijn, zoals pollen of metaal, maar je dier kan ook op iets in de voeding reageren.

4. Gewicht

Aankomen of afvallen zonder duidelijke oorzaak kan te maken hebben met de samenstelling van het voer. Er kunnen bijvoorbeeld te veel koolhydraten in het voer zitten en te weinig andere nutriënten.

5. Oorproblemen (honden)

Als je hond steeds terugkerende oorproblemen heeft, of een oorontsteking die maar niet weg wil gaan, kan dat duiden op een voedselallergie.

6. Ziekte

Als honden en katten steeds na het eten moeten overgeven of over het algemeen niet lekker zijn, is het huidige voer misschien niet het juiste.

Paarden kunnen last krijgen van hun maag en bijvoorbeeld maagzweren ontwikkelen als het voerbeleid niet juist is.

7. Energielevel

Als je dier sloom is geworden nadat je van voer bent geswitcht of als het energielevel niet bij zijn leeftijd, ras en temperament past, kan het zijn dat dit voer niet de juiste nutriënten voor je dier bevat.

8. Gedragsproblemen

Voeding is de basis van alles! Als je dier opeens gedragsproblemen ontwikkelt nadat je van voer bent veranderd, sluit dit dan uit als oorzaak.
Bij een paard dat te heet is, kan dat komen door verkeerd voer .

9. Verminderde eetlust

Als je dier plotseling minder interesse vertoont in zijn eten, is het belangrijk om dit serieus te nemen en mogelijke oorzaken uit te sluiten. Het kan wijzen op ziekte. Voor honden kan het normaal zijn om af en toe een dag te vasten. Het kan echter ook aan het voer liggen.

10. Gefixeerd zijn op eten

Als je dier continue bezig is met eten bemachtigen (en hij is dat normaal niet) kan het zijn dat het voer hem niet voldoende verzadigt of niet de juiste voedingsstoffen bevat.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

35 reacties

 1. Carla Rosierse schreef:

  Ik zou hier graag aan toe willen voegen dat continue verharen ook een teken kan zijn dat de voeding niet goed is.

 2. Anne Persoon schreef:

  Tandplaque en tandvleesontsteking,wormen,wormeieren.
  Mogen ook nog bij de lijst.

 3. Lies schreef:

  Wat dacht je van de kleur van de ontlasting ???
  Die zegt ook heel veel over de juiste voeding

 4. A. Vd Stel schreef:

  Goede morgen.
  Mijn Jack Russell is 4 jaar en 5 mnd oud. Hij heeft sinds enkele maanden last van zijn voorpoten als hij van de bank af springt. Dan loopt hij even mank. Dat lijkt me niet normaal op zijn leeftijd. Hij eet Cavom compleet. Ik ben wel ca een jaar geleden wat minder Cavom gaan geven, om een halve Dentastix te compenseren, omdat hij dikker werd.
  Zou hij gewrichtsklachten kunnen hebben doordat de voeding niet voldoet?
  Hij krijgt ook wat zeegras over zijn voer.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Melody Cool schreef:

   Goedemiddag!
   Gewrichtsklachten kunnen ontstaan door langdurige tekorten. Als je langdurig minder voer geeft dan aanbevolen kom je mogelijk niet aan de aanbevolen gehaltes vitaminen en mineralen zoals weergegeven op het etiket. Maar om hier echt dit soort problemen uit te krijgen moet je wel erg je best doen hoor 🙂
   Ik zou aanraden om naar de dierenarts te gaan en het te laten onderzoeken. Vanaf daar kun je prima verder kijken wat er aan te doen.
   Als je minder voer wilt geven omdat de hond anders te dik wordt, kun je wel b.v. extra Multivitaminen & Mineralen Complex geven. Dit voorkomt tekorten en geeft een boost aan de gezondheid!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 5. Astrid schreef:

  Mijn paard krijg dagelijks ruim hooi, een half schepje Easymix muesli (van horsefood), een kwart slobber met pavo vitaminesupplement per dag (ze verricht weinig tot geen arbeid)
  Ze verhaart deze winter ontzettend veel en haar onderbuik en (melkklieren? zijn de laatste tijd ook enorm opgezet).
  Waar kan dit aan liggen?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Astrid,

   Slecht door de rui heen komen kan verschillende oorzaken hebben , maar de combinatie die je beschrijft zou best eens met een hormonale disbalans te maken kunnen hebben.
   Veel daglicht , frisse lucht en sociaal contact zijn hierbij belangrijk. Verder zou je zeker ook kruiden kunnen inzetten. Als je hierover advies wilt, kun je het beste mailen naar info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 6. Marjo Ploum schreef:

  Mijn Jack Russel terriër braakt sinds paar maanden ‘s morgens gal nadat hij brandnetel of gras heeft gegeten, half jaar geleden is hij gecastreerd en heeft ook brokken voor struviet op aanraden van dierenarts. Soms om de 3 dagen maar de laatste tijd braakte hij maar nog 1 keer per week… hebben al maagzuurremmers gekregen van dierenarts maar die helpen niet. Geef ook 4 porties brokjes verdeeld over de dag. Nu gaat het opeens weer slechter…hij eet en drinkt goed en wandelt en speelt normaal?

 7. bianca schreef:

  hier ook een probleem mijn hond blaasstenen weggehaald toen gelijk op speciaal struviet voer maar sindsdien ook mijn hondje veel ziek overgeven/diarree gaat paar dagen goed en weer mis,4 weken erop zitten nu bezigmet 2 weken hypoallergeen brok om de dag ziek al wat spuitjes gehaald tegen braken ,bloedonderzoek gedaan nieren schildklier lever alles is goed behalve een bepaalde waarde (naam kwijt) was iets te hoog want ze denken aan de ziekte addison maar dan zou ze opgenomen moeten worden en een test moet krijgen dan weten ze het zeker maar dan pas over 2 weken dierarts wil dat iknog 2 weken vol hou met voeren.
  Nu ben ik eigenwijs geweest mijn honden stonden altijd op brokken en vlees voor de operatie ,nu heb ikze 2 dagen versvlees gegeven en ik zie dat ze beter worden goede ontlasting ,ik hoor geen darmen te keer gaan ,niet overgegeven dus wat moet ik?
  ze zijn ook allebei afgevallen sinds dat struviet voer wat zeker niet nodig is,me andere hondje was nooit ziek nu ook steeds vaker wat vindenjullie ??? ik denk niet dat ze die ziekte heeft maar gewoon dit voer niet verdraagt

  • Melody Cool schreef:

   Beste Bianca,

   Bedankt voor je bericht en wat een vervelende situatie.

   De ziekte van Addison is wel iets om serieus te nemen dus dit zou ik alsnog wel laten uitsluiten.
   Tegelijk is het best mogelijk dat (een deel) van de klachten samen hangen met de voerverandering. Sowieso is het goed dit uit te spreken naar de dierenarts. Ook als er speciaal voer gegeven moet worden zijn er namelijk nog mogelijkheden. Bandit heeft vers vlees dieetvoer en ook Trovet en Ekostyle hebben goed voer die ook bij blaasproblemen gegeven kunnen worden.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 8. Antoinet Halkus schreef:

  Mijn husky krijgt royal canin en vlees en af en toe vis .is dat goed voer of heeft iemand beter idee voor husky?hij heeft frequent wel diarree ..en eet liever de brokken niet zonder wat erop bijv Ik heb gehoord dat Hills beter is Maar sta open voor betere ideeen.Gr Antoinet

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Antoinet, op http://www.voerwijzer.com kun je onafhankelijk advies inwinnen. Ik ben zelf fan van vers vlees voeren maar dit is niet altijd geschikt. Sowieso moeten granen vermeden worden, moet het vleesgehalte hoog zijn en moeten er geen k smaak-, kleur- en geurstoffen inzitten.
   hartelijke groet, Suus Bettink

 9. Wilma schreef:

  L.S.
  Mijn honden krijgen ´s ochtends rauw vers voer met gekookte groenten, 1 x per week vis en ´s avonds een droge brok. Ze doen het er goed op.
  ´s Avonds rauw is niet zo praktisch omdat ik overdag veel weg ben en mijn honden bij me heb. Dan is een droge brok een goed alternatief. Rauw voer meenemen overdag is niet handig, want hoe houd ik dat fris….
  Vriendelijke groet, Wilma

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Wilma,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat mooi om te lezen dat je zo bewust bezig bent met de voeding van je honden.

   Er bestaan tegenwoordig ook “houdbare” versvleesvoedingen van diverse merken en ook blikvoeding van goede kwaliteit.

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 10. janneke schreef:

  Ik weet het even helemaal niet meer wat voer betreft. Douwe is waarschijnlijk allergisch voor rund. Heeft steeds ontstoken oren, jeuk en verharen. Op versvlees van eend en konijn gaat het goed maar de ontlasting is kei hard. Nu heb ik er weer brokken bij dus gemeng met vlees en nu komen er hopen uit die ukkies de hele dag door. Dat is ook niet normaal. Hoe krijg je dat dan weer goed?

 11. Susanne schreef:

  Mijn hond ( boomertje) heeft een jumbone gegeten van pedigree…ze is erna behoorlijk ziek van geworden. Braken en dunne intlasting. Kan dat. Zo zielig

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Susanne,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend voor je hond!

   Het is voor ons niet te zeggen wat de oorzaak van braken en dunne ontlasting is. Kan voedinggerelateerd zijn maar ook bijvoorbeeld een virus. We adviseren wel altijd zo zuiver mogelijke voeding, graan- en suikervrij, ook als het gaat om een lekkere snack tussendoor. Deze “bone” bevat meerdere van deze ingrediënten. Op de website van voerwijzer.com vind je nuttige informatie over kwaliteitsvoeding voor honden die ik je daarom kan aanraden.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 12. NiQue schreef:

  Goedemorgen,
  Wij zijn gister met onze Bullmastiff van 3,5jr oud bij de dierenarts geweest…
  Hij zit niet lekker in zn vel qua vacht…heeft een paar plekjes wat lijkt op korstjes/wratjes en z’n vacht heeft er wel eens mooier uit gezien qua glans…
  Wij voeren een hypoallergeen brok van de fokker (speciaal voor Bullmastifs) met daaroverheen maanzaadolie.
  Hij heeft t/m zijn 1,5jr vers vlees gekregen maar dit is qua grootte hond niet “leuk” meer om in te kopen en thuis op te slaan, vandaar
  dat ie nu de brok krijgt…
  Wij zaten nu wel weer te twijfelen om het evt te gaan combineren…heb je daar nog tips voor (bijv hoe te doen tijdens vakantie)?
  Mvg.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nique,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond niet lekker in zijn vel zit.

   Ik snap je punt v.w.b. de financiën van het vers vlees. Maar soms kan dit toch opwegen tegen de dierenartskosten die je anders mogelijk hebt. Er bestaan ook houdbare versvleesvoedingen die je mee kan nemen op vakantie. Ik denk dat het handig voor je kan zijn om te kijken op de site van http://www.voerwijzer.com voor goede onafhankelijke info over diverse soorten voer voor honden. De vacht weerspiegelt wel de algehele gezondheid en weerstand waarvan de basis in de darmen ligt. Zeker dus heel belangrijk om naar de voeding te kijken maar ook naar stress, medicatie en parasieten.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 13. Patricia schreef:

  Goedendag.
  Ik heb een Franse bulldog van 5 maanden die denk ik voedsel allergie heeft. Ze krijg allemaal rode plekken op heel der lichaam en ze stinkt een uur in de wind zo heb ik der gewassen en 2 dagen daarna heeft ze weer hetzelfde ze heeft jeuk aan der oren maar die zijn schoon. Ze heeft geen vlooien , parasietten of wormen Ik heb der nu op hyperallogeen voer staan sinds 2 dagen. Nu is mijn vraag hoe lang duurt het voordat je gaat zien of dit werk.

 14. Bianca schreef:

  Ik heb mijn kitten nu 2 maanden ze heeft alleen maar diaree ze is een bleupoint dierearts geweest alle ontlasting testen gedaan kwa wormen nu al 7 weeken op dierevoeding van hills en nog diarree

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Bianca,
   Heb je al voeding zonder granen geprobeerd? Je kan bij ons het Groene Kennisconsult boeken dan kunnen we je gericht individueel advies geven. Als algemeen advies kan ik je de Psyllium Husk adviseren. Hartelijke groet, Suus Bettink

 15. Ingrid schreef:

  Kan het zijn dat mijn hond ziek is geworden en nog steeds ziek is door een wijziging in de nutritionele samenstelling van de hypoallergene brok die ze eet?

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie Ingrid!
   Wat zijn de klachten van je hond? Als je hond ergens allergisch voor is wat nu toch in de brok zit, kan dat zijn. Ik denk dat je het beste contact kunt hebben met je dierenarts hierover. Die kan uitzoeken wat er aan de hand is.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 16. Marian Weerts schreef:

  Goedemorgen ook wij hebben een cairn terriër van 5 jaar en zijn er achter gekomen dat hij een reactie krijgt op hert, en winden , geregeld rode oren wat is dan juiste voeding graanvrij of hyperalgeen voeding van bovenstaande van bovenstaande 10 vindt ik toch een aantal wat op onze Caïrn van toepassing is …. wat kunt u adviseren

 17. Vera schreef:

  Hoi ik heb een vraag en kan jullie hulp wel gebruiken. Koko is 1,5 en lang te mager geweest. Ze had de brok van ecostyle. Ik meng het nu met blikvoer en daardoor kwam ze gelukkig bij in gewicht.
  Maar ze wil vaak smorgens gras eten, soms geeft ze eten terug en soms is de ontlasting veel te zacht. Vooral smiddags.
  Ik zou het liefst vers vlees geven maar financieel is dat lastig. Ik ben bang dat ik er niet onderuit kom.
  Ook heeft ze heel veel tandplak voor een hond van 1,5. Hebben jullie advies?
  Bedankt.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Vera,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend voor je hond.

   Er lijken meerdere dingen een rol te spelen: gebit, spijsvertering, mager zijn. Ik heb geen idee of je hiervoor al naar je dierenarts bent geweest? Want hoewel voeding absoluut de basis is voor een goede gezondheid is het gebit wel de start van een gezonde spijsvertering. En het mager zijn kan ook diverse oorzaken hebben, zo ook de misselijkheid en diarree. Laten nakijken door je dierenarts is dus de eerste stap, met een diagnose denken we graag mee. Je bent ook welkom om ons te bellen tijdens ons telefonische dierenartsenspreekuur elke woensdag en vrijdag van 9-10.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 18. Nathalie schreef:

  Hoi,.ik heb een Franse bulldog van 7,5 maand..Al 2x behandeld met antibiotica wegens 3 bacterie.
  Enorme.winderigheid ( sterke stinkende geur), zou een volledige dag door eten..krabt enorm.veel aan zijn oortjes , schuurt veel met rug tegen zetel.

  Groetjes Nathalie

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nathalie,

   Bedankt voor je bericht en het delen van je ervaringen met je jonge hond. Mocht je advies van ons willen dan ben je welkom om ons te bellen tijdens ons spreekuur (elke woensdag en vrijdag van 9-10) of mailen.

   Veel succes ermee.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 19. tamara tschoschia schreef:

  hallo,
  ik heb een york terrier van 10jaar oud en heeft een te hoge kalium in zijn bloed, de ziekte van adisson zou het niet zijn, zij is al van zaterdag in de dieren kliniek en de dokters weten ook niet wat het is.

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Tamara,

   Ik zou je willen vragen om te bellen met ons gratis dierenartsenspreekuur om meer informatie hierover te krijgen, helaas kan ik dat op deze manier niet doen in verband met de Europese Claims verordening.
   Het dierenartsenspreekuur is iedere maandag/woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00, je krijgt hierbij onze holistisch werkende dierenarts aan de telefoon die jouw verder kan helpen met de klacht of goed door kan verwijzen naar iemand die je kan helpen.

   Met vriendelijke groet en veel succes!
   Valéry, team De Groene Os

Laat een reactie achter