• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Hier heeft de hond wel oren naar!

En niet alleen de hond…
Dit artikel gaat vooral over honden, maar de genoemde adviezen zijn ook geschikt voor katten met oorkriebel! Dus spits de oren…

Soorten en vormen

Honden: ze zijn er in alle denkbare vormen en maten, zo ook hun oren. De voorouder van de hond, de wolf, heeft spitse, staande oren. Toen domesticatie optrad en de hond vanuit de wolf evolueerde, is onder andere de vorm van de oren veranderd. Dit zou een bijkomend effect van domesticatie kunnen zijn.

Evolutie van de oren
Bij een onderzoek in de voormalige Sovjet-Unie werden vossen gefokt waarbij steeds de minst agressieve dieren werden geselecteerd om mee verder te fokken. Binnen een paar generaties was te zien dat de vachtkleur en aftekeningen begonnen te veranderen en dat de oren meer gingen hangen. Er zijn nog steeds veel hondenrassen die staande oren hebben zoals herders, poolhonden, sommige terriërs, gezelschapshondjes en oertypen. Deze honden zijn net zo gedomesticeerd als honden met hangende oren. Het is de mens die per ras en gebruik van de hond is gaan selecteren op eigenschappen van o.a. de oren.

Infectiegevoelige oren
Sommige honden zijn gevoeliger voor klachten aan de oren dan andere. In de praktijk blijkt dat met name honden met hangende oren en honden met veel haar rondom de gehoorgang last kunnen krijgen. Dit heeft vooral te maken met onvoldoende zuurstof bij de gehoorgang. Veroorzakers van een infectie voelen zich prima thuis in een broeierig, zuurstofarm klimaat. Een dierenarts of trimsalon kan advies geven over hoe de vacht het beste kan worden verzorgd zodat verschijnselen aan de oren worden beperkt. Te veel haar bij de gehoorgang kan bijvoorbeeld weggeknipt worden. Grote hangende oren kunnen ook regelmatig even over het hoofd omhoog worden gespeld (met een niet te strak haarspeldje) of getapet met schilderstape (afhankelijk van de hoeveelheid haar).

Wanneer naar de dierenarts?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je hond last heeft van de oren. Het is dan goed om te laten onderzoeken wat er aan de hand is. Let op de volgende verschijnselen:

  • Schudden met de kop
  • Overmatig krabben
  • Stinkende oren
  • Uitscheiding uit de oren
  • Janken of piepen
  • Kop naar één kant dragen of zelfs helemaal overhellen naar één kant*
  • Slecht horen*

* Hierbij kan er ook sprake zijn van een hersenbeschadiging en dit moet dus zeer serieus genomen worden.

Naar aanleiding van de symptomen en na onderzoek van de gehoorgang kan de dierenarts een diagnose stellen. Soms kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een vreemd voorwerp (zoals een grasaar) in de gehoorgang. Ook kan de dierenarts zien of het trommelvlies nog intact is. Als dit niet het geval is, mag er niks in het oor gedruppeld worden vanwege de open verbinding naar het middenoor.

Wat kun je zelf doen?

Teunisbloem- borageolie is een uitstekend middel om oraal aan de hond te voeren om de gehoorgang gezond te houden. Teunisbloemolie is namelijk een van de weinige oliën met een hoog gehalte aan vrij beschikbaar GLA (een stofje uit omega 6) dat de gevoelige slijmvliezen in de gehoorgang verzorgt.

Om deze slijmvliezen zo goed mogelijk te ondersteunen kan Teunisbloemolie gecombineerd worden met probiotica. Dit zijn gunstige darmbacteriën. Een van de meest natuurlijke vormen van probiotica is vuile pens. Voer het maar eens aan je hond. Waarschijnlijk vindt hij het zalig!

Ook All Septicum kan oraal worden ingezet om het immuunsysteem te versterken wanneer er oorklachten zijn. Vooral als er sprake is van indringers. Deze tinctuur bevat de kruiden Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel), Echinacea purpurea (rode zonnehoed) en Uncaria tomentosa (kattenklauw) die het lichaam van binnenuit helpen om indringers onschadelijk te maken. Het zijn bekende kruiden om de weerstand te versterken.

Het oor zelf kan behandeld worden met een natuurlijke oorlotion.

Wij raden het gebruik van een pure tinctuur als oordruppels af. Een tinctuur bevat te veel alcohol wat irriterend is voor het slijmvlies. Gebruik ook liever geen wattenstaafjes: deze kunnen te ver in de gehoorgang worden ingebracht. Dit kan niet alleen pijn doen, maar ook gevaarlijk zijn.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!