• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Gekookte kip met rijst is achterhaald. Maar wat dan wel te doen bij een hond met diarree?

Darmaandoeningen komen veel voor bij honden. Daarvan is diarree is de meest voorkomende, maar eigenlijk is dit een symptoom van een ander probleem. Diarree is een verandering van de ontlasting, zowel qua structuur, volume als frequentie. Het kan acuut zijn, maar ook chronisch.

Wanneer naar de dierenarts

Acute diarree gaat meestal vanzelf weer over. Denk maar aan jezelf: als je even dunne ontlasting hebt, ga je ook niet meteen naar de huisarts. Honden hebben eeuwen overleefd door veel, van alles, en vooral snel te eten. Dan gaat er ook weleens iets naar binnen wat niet zo goed valt. Het belangrijkste bij diarree is om ervoor te zorgen dat je hond veel vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen.

Ernstige diarree kan tegelijk optreden met andere symptomen die soms zelfs zo heftig kunnen zijn dat het levensbedreigend is. Als je hond naast de diarree ook futloos is, koorts, uitdrogingsverschijnselen of bloed bij de ontlasting heeft, ga je naar de dierenarts. Ook als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, kun je het beste naar de dierenarts gaan. Hierbij is het ook goed je eigen instinct te volgen. Is er geen sprake  van bovenstaande verschijnselen, maar vertrouw je het toch niet? Bel voor de zekerheid de dierenarts en spreek je zorgen uit.

Oorzaken van diarree

De oorzaken van diarree kunnen heel divers zijn en voor een goede diagnose ga je natuurlijk naar de dierenarts. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • iets verkeerds gegeten
  • allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten
  • parasieten (wormen of protozoa zoals giardia) in de darmen
  • virale of bacteriële infectie
  • bepaalde medicijnen zoals antibiotica of NSAID’s

Gekookte kip met rijst?

Het is een veelgehoord advies om honden met diarree gekookte rijst met kip of koolvis te geven. Toch wordt dit advies steeds vaker ‘achterhaald’ genoemd. De reden hiervoor is dat het eigenlijk een rare gang van zaken is om de voeding van een hond helemaal om te gooien juist als de darmen niet meer helemaal doen wat ze moeten doen.

Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat een hond eigenlijk niets kan met rijst. Honden kunnen het niet goed verteren. Soms wordt daarom het kookwater van de rijst gegeven, maar ook hiervoor geldt dat dit natuurlijk niet in het oorspronkelijke menu van de hond past.

En wat te doen met de kip of koolvis? Als je hond rauw vlees gewend is, is dit een raar moment om iets gekookts te geven.

Tot slot is er nog de mogelijkheid dat er een voedselintolerantie meespeelt en je hond op zowel kip, vis als rijst kan reageren. Alle drie worden veel gebruikt in hypoallergenen voeders als zijnde licht verteerbaar, maar er zijn veel honden die er niet goed op reageren.

Wat dan wel te doen bij een hond met diarree?

Als je diarree bij je hond opmerkt en er geen andere symptomen zijn waardoor een afspraak bij de dierenarts direct nodig is, kun je het beste even afwachten. Braken en diarree komen bij honden vaak voor en zijn regelmatig het gevolg van hun nieuwsgierige aard en eetgedrag (eerst opvreten, dan pas nadenken).

24 uur vasten

Om de darmen te helpen tot rust te komen is 24 uur vasten ook goed. Vasten kun je zielig vinden, maar is eigenlijk heel natuurlijk voor je hond en perfect om de spijsvertering tot rust te laten komen. Na die 24 uur ga je weer kleine porties voer geven.

Honden die rauw vlees krijgen, kun je een beetje helpen door even de kook over het vlees te laten. Dit doe je door het voer te overgieten met kokend water. Controleer de temperatuur voordat je de voerbak aanbiedt aan je hond. Normaal gesproken kan een hond prima omgaan met de bacteriën in rauw vlees en is het zelfs goed voor de spijsvertering, maar door de diarree heeft de darmflora het nu al zwaar te verduren.

Uitdroging voorkomen

Ook tijdens het vasten is voldoende water uitermate belangrijk. Bouillon kan hier goed voor gebruikt worden. Gewone bouillon van een tablet of uit een potje is veel te zout. Perfect is een huisgemaakte bottenbouillon, deze bevat namelijk ook veel mineralen en elektrolyten die het vocht helpen vasthouden.

Natuurlijke oplossingen

Om het symptoom diarree aan te pakken, zijn er allerlei oplossingen voorhanden. Als de diarree lang duurt – of als er ook andere symptomen zijn – moet de oorzaak natuurlijk uitgezocht worden.

  • Actieve kool (ook wel bekend als Norrit) kan ook voor honden gebruikt worden. Het bindt eventuele gifstoffen en transporteert deze naar buiten.
  • Psylliumvezels hebben een bindende werking doordat ze een dikke pap vormen. Ook dit is niet altijd wenselijk. Bij het gebruik van psyllium of actieve koolstof zou dus eerst bekend moeten zijn wat er aan de hand is.
  • Probiotica kunnen vooral nuttig zijn als de diarree veroorzaakt wordt door medicatie of als het gerelateerd is aan een weerstandsvermindering, zoals een infectie. Diarree geeft per definitie een oplawaai aan de darmflora omdat het de goede darmbacteriën als het ware wegspoelt. Geef een probioticakuur tijdens de diarree en ga als de klachten weg zijn er nog even mee door om het lichaam te helpen weer een gezonde flora op te bouwen.
  • Kruiden zoals weegbree, potentilla, salie en kamille kunnen helpen het darmslijmvlies te verzorgen waardoor het teveel aan vocht in de darmen beter opgenomen kan worden. Een aantal van deze kruiden werkt ook tegen bacteriën en virussen.
  • Viburcol van het merk Heel is een homeopathisch middel dat veilig gebruikt kan worden. Het bestaat in zetpillen voor baby’s en als vloeistof. Dit middel kan gebruikt worden voor honden en is bij de betere drogist verkrijgbaar.

Heb je vragen? We helpen je graag met een persoonlijk advies!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!