• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

Giftige stoffen voor honden en katten

Onze huizen en tuinen zijn een leefomgeving vol gevaren voor huisdieren. Sommige honden vinden bepaalde gevaarlijke stoffen ontzettend eetbaar en katten kunnen huiskamerplanten zomaar voor kattengras aanzien.

Als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, zijn heel veel stoffen giftig (zelfs water!). Sommige stoffen zijn echter extra gevaarlijk omdat ze al bij een kleine dosering giftig kunnen zijn. Vermoed je dat je huisdier iets gevaarlijks heeft gegeten of gedronken, neem dan onmiddellijk contact op met de (spoed)dierenarts! Ga nooit op eigen houtje het braken opwekken. Braken is namelijk niet bij alle stoffen de juiste aanpak.

 • Medicijnen
  Bewaar medicijnen en supplementen ver buiten bereik van dieren en kinderen. Medicijnen voor mensen zijn anders samengesteld dan dierenmedicijnen en kunnen heel gevaarlijk zijn voor dieren. Voorbeelden hiervan zijn juist de middelen die in bijna ieder huishouden te vinden zijn: aspirine, ibuprofen en paracetamol.
 • Schoonmaakmiddelen
  Berg schoonmaakmiddelen veilig op en gebruik bij voorkeur alleen biologische producten. Deze zijn veiliger voor het milieu en je huishouden. Houd er rekening mee dat honden en katten, als ze de kans krijgen, ook uit de toilet kunnen drinken waar helaas nog steeds vaak onnodig agressieve reinigingsmiddelen en/of wc-blokjes  gebruikt worden.
 • Vuilnis
  Zorg voor een goed sluitende vuilnisbak. Hier kunnen gevaarlijke stoffen in zitten die voor een rondstruinend dier heel eetbaar kunnen lijken. Dieren kunnen ook tijdens het struinen met hun vacht langs schadelijke stoffen strijken en die vervolgens oplikken.
 • In het park
  Honden zijn enorme opportunisten. Dit heeft ze als soort gebracht waar ze nu zijn, maar het kan ze ook in de problemen brengen! Heeft u zo’n schooier, maak er dan werk van om hem beter onder controle te krijgen. Tijdens de uitlaatronde in stadsparken kan je hond namelijk van alles naar binnen werken wat gevaarlijk is, zoals resten alcohol en drugs (cannabis) en sigarettenpeuken. Veel honden vinden mensenpoep onweerstaanbaar. Over het algemeen zijn mensen die in parken poepen niet zo gezond en zitten er in deze ontlasting vaak drugs en medicijnen. In grote steden raken regelmatig honden in coma (of erger) doordat ze junkenpoep hebben gegeten. In landelijk gebied is het extra oppassen bij landerijen die net met pesticiden bewerkt zijn.
 • Kerst
  Met Kerst brengen we een hoop feestelijkheden in huis. Veel populaire kerstplanten zijn giftig voor dieren. Denk hierbij aan de maretak, alle soorten hulst, de taxus, de amaryllis en de kerstster. Ook veel decoratie kan gevaarlijk zijn. Glinsterende linten en slingers kunnen je hond of kat helemaal dol maken waarna ze ermee gaan spelen wat tot verstikkingsgevaar kan leiden.
  Maar denk ook aan de kerstboom! Zorg dat deze veilig staat zodat er geen breekbare spullen uit kunnen vallen. Voorkom dat je dieren aan de boom kauwen. Nepbomen zijn van plastic en kunnen verstikking en verstoppingen veroorzaken. Echte bomen zijn ook niet geschikt als kauwmateriaal: ze kunnen maag-darmklachten geven. Let er om deze reden ook op dat je dier niet uit de emmer water van de kerstboom kan drinken.
 • Chocolade
  In de feestmaand hebben we ook meer chocolade in huis. Chocolade bevat voor honden en katten de giftige stof theobromine. De hoeveelheid waarin dit giftig is, is nog niet duidelijk vastgesteld. Er zijn mensen die hun dier iedere dag een bonbon geven zonder dat er klachten ontstaan, maar een andere realiteit is ook dat er ieder jaar in december meer dieren bij de dierenarts belanden omdat ze ziek geworden zijn door de chocolade waarvan ze gegeten hebben.
 • Planten
  Ook planten in ons huis en onze tuin kunnen overmatig giftig zijn. Let erop dat dieren hier niet bij kunnen komen. Katten hebben behoefte aan het eten van kattengras. Het is belangrijk dit aan je kat te geven zodat ze niet haar toevlucht zoekt tot planten die niet bedoeld zijn om op te eten. Veel voorkomende huis- en tuinplanten zoals rododendron, herfsttijloos, jasmijn, klimop, narcis, doornappel, vingerhoedskruid en goudenregen en nachtschade (tomaten en aardappels) kunnen beter buiten bereik van je dieren blijven.
 • Composthoop
  Als je een composthoop in de tuin hebt, sluit deze dan goed af en meng de compost regelmatig. Sommige producten die op de composthoop belanden zijn niet geschikt voor dieren. Denk hierbij aan pitten van steenvruchten zoals abrikozen- en perzikpitten.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!