Help! Mijn hond eet poep!
Gètver! Een vieze gewoonte die sommige honden helaas maar moeilijk afleren. Een veelgehoorde vraag is dan ook: wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn hond poep eet?
Verschillende soorten
Bij De Groene Os horen we vaak: ‘help, mijn hond eet poep!’ Sommige honden beperken zich tot het opeten van hun eigen ontlasting, andere eten juist graag uitwerpselen van soortgenoten. Weer andere hebben een voorkeur voor paardenmest en kattenpoep.
Afhankelijk van de spijsvertering en de voeding van het dier waarvan de poep opgegeten wordt, kunnen er zelfs nog stoffen in de ontlasting zitten die voor je hond te benutten zijn.
Moederhonden die de uitwerpselen van hun pups eten en pups die ontlasting van hun moeder eten, is te beschouwen als normaal, gezond gedrag. De moederhond ruimt de uitwerpselen van haar pups op om het nest schoon te houden. Jonge pups hebben de neiging om ontlasting van hun moeder te eten om hun darmflora op te bouwen; dit valt dus eigenlijk te zien als het ‘enten’ van hun immuunsysteem.
Jonge honden hebben van nature de gewoonte om alles met hun bek vast te pakken en soms ook op te eten. Voor hun eigen veiligheid is het dus belangrijk om ze tegen zichzelf in bescherming te nemen. Maak je huis puppyproof en wees buiten voorzichtig. Bepaald gedrag kan ook worden omgebogen door vrij snel te beginnen met trainen. Later in dit artikel hierover meer.
De hond als opportunist
De hond is geëvolueerd uit de wolf. De wolf is een schuw roofdier. Bij zijn jachtstrategie staat een hoge mate van samenwerking centraal en de jachtpartijen kunnen erg uitputtend zijn. In vroegere tijden bleken de wolven die meer in de buurt van mensen verbleven (de groepen wolven waar honden uit geëvolueerd zijn) echte opportunisten. Deze wolven waren in staat om in de buurt van een mensenkamp te leven. Ze aten etensresten, maar ook ontlasting. Door deze manier van aas eten hoefden ze minder vaak uitputtende jachtpartijen te ondernemen.
Honden hebben deze genen nu nog in zich. Weinig honden zullen iets eetbaars laten liggen. Zaken die voor ons absoluut niet eetbaar lijken, kunnen voor honden prima te versmaden zijn. Of het gezond is, is een tweede…
Sommige honden zijn veel meer met eten bezig dan andere. Labradors en Beagles staan erom bekend, maar ook dieren met een verleden als zwerfdier kunnen in hoge mate op eten gefixeerd zijn.
Mogelijke oorzaken
De drang naar poep eten kan dus voor een deel genetisch bepaald zijn. Als honden dan eenmaal hebben ontdekt dat zij poep eten lekker vinden, wordt het al snel aangeleerd gedrag.
Daarnaast kan poep eten een teken zijn van bepaalde tekorten. Dit kan een tekort zijn in de voeding (vitaminen en mineralen) of een behoefte om de darmflora aan te vullen. Het kan ook zijn dat de voeding wel voldoende nutriënten bevat, maar dat deze in het lichaam niet worden opgenomen door een onderliggend probleem zoals een ernstige wormenbesmetting.
Tekorten
Als eerste is het belangrijk om een wormenbesmetting uit te sluiten en eventueel te behandelen.
Een goede natuurlijke voeding is de basis om tekorten in de voeding te voorkomen. Om de gehaltes vitaminen en mineralen verder aan te vullen is Multivitaminen & Mineralen Complex Hond & Kat het aangewezen product. Deze multi is goed opneembaar en biedt een volledige, natuurlijke ondersteuning.
Om de darmflora van je hond een steuntje in de goede richting te geven is het regelmatig voeren van vuile pens de meest optimale manier. ‘Rauw vlees voeding’ op zich draagt ook al bij aan een goede darmflora. Daarnaast kan een probiotica worden ingezet als extra steuntje in de rug.
Dieren die last hebben van een wisselende ontlasting zijn geholpen met de vezels van Psyllium Husk. Deze vezels hebben een positieve invloed op de darmflora waardoor de darmwand verzorgd wordt en voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen.
Gedrag
Het feit dat vieze dingen eten een gewoonte kan worden, valt niet te onderschatten. Dit kan erg gevaarlijk zijn i.v.m. hygiëne, resten medicijnen, parasieten of zelfs drugs (in mensenpoep). Het is dus belangrijk om dit te voorkomen en je hond te trainen.
In de trainingsfase is het van het grootste belang dat je hond niet de fout in kan gaan. Iedere keer dat hij poep te pakken krijgt (succeservaring), versterkt namelijk het gedrag. Dit kan inhouden dat je hond tijdelijk alleen aan de lijn kan worden uitgelaten en in extreme gevallen zelfs gemuilkorfd moet worden. In huis moeten kattenbakken zo worden geplaatst dat je hond er niet bij kan.
Zelfbeheersingoefeningen (ook wel impulscontrole genoemd) zijn ook zeer belangrijk om je hond te leren niet zomaar alles te pakken. Je hond leert dan op ‘toe maar’ te wachten. Dit kan geoefend worden met snoepjes, maar ook met het dagelijkse voer en eigenlijk met alles wat je hond krijgt aangeboden. Veel hondenscholen geven leerzame cursussen in het principe van impulscontrole.
Ook het oefenen van het commando ‘los’ en ‘vast’ is een handig hulpmiddel en kan al worden gestart bij jonge pups. Let wel op: als er te veel druk op wordt gelegd, wordt het afgeven van spullen juist een te interessant spelletje voor je hond. Leer je hond dat hij spullen kan komen ruilen (apporteren) voor een snoepje of even samen spelen.
Tijdens de wandeling buiten is het belangrijk om aandacht voor je hond te hebben. Beloon aandacht en interactie met de baas. Als je hond wil gaan struinen, leidt hem dan af met een speeltje en speel een tijdje samen. Als je hond iets wat voorheen heel eetbaar leek laat liggen, is dit het beste moment om hem uitgebreid te belonen!
Impuls controle en zelfbeheersing
Filmpje: Afblijven en pak maar
Filmpje: vast en los
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!