Hoe ik het probleem heb aangepakt
Toen ik ontdekte dat onze kippen bloedluizen hadden, ben ik ’s avonds aan de slag gegaan, op het moment dat ze op stok zaten. Ik heb ze één voor één van hun stok gehaald en ingesmeerd met diatomeeënaarde. Dit is een soort poeder dat je tussen de veren wrijft. Het doodt de bloedluis doordat de scherpe randjes van de aarde de mijten opensnijden als ze eroverheen kruipen. Let er wel op dat je dit voorzichtig aanbrengt, want het kan irriteren in de ogen of luchtwegen, zowel voor je kippen als voor jezelf.
Je kan ook diatomeeënaarde in het kippenhok gebruiken, vooral op de stokken en in de naden, omdat dit de plekken zijn waar de bloedluizen zich overdag verstoppen. Daarnaast kun je het strooisel in de legnesten behandeld en de zandbadplek van je kippen. Dit heb ik overgeslagen omdat onze kippen geen vaste plek hebben en onze tuin te groot is om overal maar wat diatomeeënaarde neer te strooien. Dit kun je, als je zelf kippen hebt, overigens wel overwegen. Ook preventief.
Roofmijten: natuurlijke vijanden van de bloedluis
Daarnaast heb ik roofmijten losgelaten in het hok. Dit zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen, en ze gaan actief op zoek om hun prooi uit te schakelen. Het is belangrijk om te vermelden dat je geen diatomeeënaarde in het hok moet gebruiken wanneer je roofmijten inzet, omdat deze ook dodelijk is voor de roofmijten. In het begin kan het lijken alsof de plaag erger wordt, omdat bloedluizen uit alle kieren tevoorschijn komen om te vluchten voor hun vijanden, maar dat is juist een goed teken. Roofmijten zijn alleen actief bij temperaturen tussen de 15 en 28 graden, dus de beste tijd om ze in te zetten is in het voorjaar.
Tabaksstengels en kruiden: natuurlijke afweermiddelen
In het hok en de legnesten heb ik ook tabaksstengels gestrooid. De sterke geur van tabak zorgt ervoor dat de parasieten liever ergens anders hun heil zoeken. Daarnaast werken varens en boerenwormkruid ook afwerend tegen bloedluizen. Let wel op dat deze planten giftig zijn voor kippen, dus hang ze zo op dat je kippen er niet bij kunnen. Tabaksplant is ook giftig, maar omdat er geen blaasjes aanzitten, pikken mijn kippen er meestal niet aan.
Voeding en weerstand
Naast de bestrijding in het hok, heb ik ook het voer van onze kippen aangepast. Ik voeg nu biergist en knoflook toe aan hun dieet. Biergist versterkt de weerstand, knoflook ook en zorgt daarnaast ervoor dat de kippen minder aantrekkelijk worden voor parasieten. Dit kun je trouwens ook preventief doen.
Ook voeg ik kamille en tijm toe aan hun voer. Kamille versterkt de weerstand en helpt bij de genezing van aangetaste huid, terwijl tijm antibacterieel en antiparasitair werkt. Daarnaast stimuleert tijm de bloedcirculatie, wat weer helpt bij het herstel.
Waar komt de bloedluis vandaan?
Ik heb me afgevraagd hoe onze kippen plotseling bloedluizen kregen. In de twee jaar dat we ze hebben, was dit nog nooit gebeurd. Waarschijnlijk zijn wilde vogels, zoals kauwen, de boosdoeners. Deze vogels komen sinds kort vaak in onze tuin om mee te eten met de kippen, en zij kunnen parasieten met zich meedragen.
Daarnaast waren onze kippen net in de rui toen ik de bloedluizen ontdekte. Ruien vraagt veel van het lichaam van een kip en kan hun weerstand verlagen, wat de kippen vatbaarder maakt voor ziektes en parasieten.
Voorkomen is beter dan genezen
De eitjes van bloedluizen kunnen wel acht tot negen maanden overleven, dus zelfs als je denkt dat de plaag is opgelost, kunnen de eitjes in het voorjaar weer uitkomen. Houd het kippenhok dus goed in de gaten, vooral wanneer de temperatuur weer boven de 10 graden stijgt.
Het is ook belangrijk om je kippen extra te ondersteunen tijdens de rui, bijvoorbeeld met een vitamine- en mineralenbooster zoals die van Bio-ron. Ik geef mijn kippen ook altijd wat extra meelwormen, zodat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen voor de aanmaak van nieuwe veren.
Tot slot
Kortom, bloedluizen bij kippen is een serieus probleem, maar met de juiste maatregelen kun je dit effectief aanpakken. Zorg ervoor dat je preventief maatregelen neemt en wees alert op eventuele signalen bij je kippen of aanwezigheid van bloedluizen in het hok. Een handig hulpje hierbij is een bloedluizenval, die gemaakt is uit verschillende lagen karton waartussen de bloedluizen zich graag verstoppen. Daarnaast bevat de val een feromoon die de bloedluizen aantrekt, zodat je vrij snel ziet of er veel bloedluizen actief zijn in je kippenhok. Zo blijven je kippen gezond en gelukkig!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.