winkel
Webwinkel

Stappenplan voor het behoud van soepele gewrichten

Waarom een stappenplan voor het behoud van soepele gewrichten?

Er komen bijna dagelijks vragen over het behoud van soepele gewrichten bij honden, katten en paarden in de dierenartspraktijk en bij De Groene Os. Een beperkte gewrichtsfunctie kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven omdat het tot pijn en verminderde bewegingsvrijheid kan leiden. Er worden zelfs dieren voor ingeslapen. Dit stappenplan biedt een leidraad voor gezonde gewrichten.

Het is belangrijk om te weten dat als er eenmaal schade aan de gewrichten is, dit niet compleet te genezen is. Het doel van dit stappenplan is vooral om het dier meer comfort te geven en om medicijnen zo lang mogelijk uit te stellen. Om die reden is het soms nodig je dier een continue ondersteuning door middel van supplementen te geven.

Wanneer is dit stappenplan nuttig?

Als eerste is een goede diagnose van een dierenarts een belangrijke stap om na te gaan wat er precies aan de hand. Als er een breuk of haarscheurtje in een bot zit, er een tumor is, of een probleem met de spieren, kan dat in sommige gevallen dezelfde verschijnselen geven als van stramme gewrichten. Het spreekt voor zich dat dit stappenplan dan niet de aangewezen weg is.

Dit stappenplan is vooral bedoeld voor dieren die:

  • zich stijf voortbewegen, moeilijk rechtstaan na gelegen te hebben, opgezette gewrichten hebben, kribbiger en minder levenslustig zijn, minder hoog of niet meer springen, zich niet meer kunnen wassen of geen aanrakingen meer verdragen. Klik hier om pijnsignalen te herkennen bij hond, kat, paard en konijn;
  • preventieve ondersteuning kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege erfelijkheid, een grote en zware lichaamsbouw, ouderdom en het eerder meemaken van een ongeval of blessure met verhoogde kans op beperking van de gewrichtsfunctie;
  • langdurig overbelast en/of verkeerd getraind werden/worden;
  • te weinig bewegen.

Neem contact met ons op via info@degroeneos.nl als je dier op reguliere medicijnen staat en je graag zou starten met dit stappenplan. Op die manier kunnen we je beter begeleiden in het al dan niet combineren van medicijnen en supplementen.

Wat kun je verwachten na het doorlopen van het stappenplan?

Als er geen onontdekte aandoening aan de basis van het stijf bewegen ligt, zou er verbetering te zien moeten zijn in de vorm van soepeler en vrijer bewegen, vermindering van manken en stijfheid en verbetering in het springen, naast veranderingen in gedrag. Dieren die zich beter in hun vel voelen zullen namelijk actiever en vrolijker zijn, geen agressief of vijandig gedrag (tenzij er een andere oorzaak is) meer vertonen en ook naar soortgenoten toe verdraagzamer zijn.

Voeding, beweging en leefstijl

Voeding is de basis van een goede gezondheid, zo ook voor het behoud van gezonde gewrichten. Daarom is het een goed idee om de voeding van je dier kritisch onder de loep te nemen.

Alles begint met de juiste voeding aangepast aan de diersoort. Voor zowel honden, katten als paarden geldt dat je sterk bewerkte producten beter kunt vermijden, en snelle koolhydraten in de voeding tot een minimum moet beperken. Deze laatste kunnen namelijk stille ontstekingen in het lichaam aanwakkeren of onderhouden als ze in te grote hoeveelheden worden opgenomen. Hierdoor kan voeding een ontstekingsbevorderend effect hebben. Door het terugschroeven daarvan kun je dan net een wat ontstekingsremmend effect bereiken.

Om niet enkel symptomatisch aan de slag te gaan, is samen met voeding het aanpassen van leefstijl en beweging eveneens onontbeerlijk voor een duurzame aanpak.

Het is belangrijk om naast dit stappenplan met middelen ook aandacht te besteden aan ondersteunende maatregelen, lees hier meer.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge