winkel
Webwinkel

Giardia bij honden: symptomen, gedrag en natuurlijke ondersteuning

Giardia, iedere hondenbezitter vreest deze vervelende parasiet. Is dat terecht of niet? In dit artikel delen we onze visie op giardia en behandelen we een aantal minder bekende feiten over giardia bij honden.

Symptomen

Waar giardia “vroeger” af en toe opdook, komt het nu ontzettend veel voor. Zo’n 20% van de honden is drager van de giardiaparasiet, zonder daar zelf per se klachten van te hebben. Ze kunnen dan wel andere honden besmetten. De helft van de giardia-infecties verloopt zonder (duidelijke) symptomen. Ook zijn er veel milde besmettingen, die een gezonde hond met een goed werkend immuunsysteem zelf kan bestrijden.

Daarnaast lijkt er naast de klassieke giardiabesmetting ook een meer chronische variant voor te komen. Hier schreven we al eerder een blog over.

Een giardiabesmetting met klachten komt vooral voor bij jonge honden: pups van ongeveer 6 weken tot en met 9 maanden.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • diarree, slappe ontlasting, wisselende ontlasting
  • stinkende, groene en/of slijmerige ontlasting
  • gasvorming, misselijkheid en/of buikklachten
  • gewichtsverlies
  • verminderde eetlust

Veel minder bekend is dat giardia ook een verregaande invloed op het gedrag kan hebben, zelfs zonder andere fysieke symptomen.

Giardia & gedrag

Het is bekend dat zo’n 60% van de weerstand wordt bepaald in de darmen, maar over de invloed van darmgezondheid op gedrag en gemoedstoestand worden nog voortdurend nieuwe ontdekkingen gedaan.

De darmen worden ook wel de tweede hersenen genoemd. Zo vindt een groot deel van de serotonineaanmaak (een belangrijk gelukshormoon) in de darmen plaats. Nu we dat weten, is het ook goed voor te stellen dat niet-gezonde darmen impact hebben op het gedrag van onze honden.

Daar komt bij dat pijn of ongemak in de buik natuurlijk ook kan zorgen dat een hond anders reageert dan “normaal” of gewenst is.

Michelle Vrolijk is expert op het gebied van de invloed van pijn op het gedrag van honden. Samen met Daniëlle Dessauvagie heeft zij een uitgebreid e-book over giardia geschreven, waar De Groene Os ook aan bij heeft gedragen.

In dit boek wordt giardia als niet-meehelpende factor genoemd in gedrag dat mensen als storend ervaren. Het blijkt dat met name klachten als hyperactief gedrag, onbereikbaar zijn, concentratieproblemen, happen en overprikkeld zijn een relatie kunnen hebben met giardia, ook zonder andere fysieke klachten zoals diarree.

Wel of niet behandelen?

Zowel hondenmensen als dierenartsen zien giardia vaak als een gevaarlijke darmparasiet (en veroorzaker van veelvoorkomende klachten van diarree) die koste wat kost bestreden moet worden.

De waarheid is iets genuanceerder:

Giardia is een alomtegenwoordige darmparasiet: veel honden dragen het bij zich, zonder klachten. Bij dieren met een gezond, functionerend immuunsysteem wordt deze parasiet vanzelf opgeruimd. De laatste jaren lijkt er, door bijvoorbeeld commerciële sneltesten, zelfs overdiagnosticering plaats te vinden en ook als zodanig (en meestal dus onnodig), behandeld te worden. Tegelijkertijd blijven er vaak na behandeling nog klachten bestaan. Daarnaast zijn er verschillende soorten testen om de aanwezigheid van deze darmparasiet vast te stellen. Sommige daarvan geven een vals positieve, of vals negatieve uitslag.

De bekende reguliere middelen bij een giardia-infectie zijn fenbendazole (merknaam Panacur) of metronidazole. Beide zijn krachtige medicijnen, die zeker ook bijwerkingen kunnen hebben. Zomaar behandelen is dus zeker niet aan te raden.

Bij jonge dieren met diarreeklachten waarbij veel cysten van de giardiaparasiet worden aangetoond en andere oorzaken zijn uitgesloten, kan een gerichte behandeling de beste keus zijn.

Samenvattend is het belangrijk dus geen paniekvoetbal te gaan spelen bij een positieve giardiatest, en een goede afweging te maken of en hoe te behandelen.

Gevolgen van giardia op lange termijn voor mens en dier

Een ander argument dat vaak gebruikt wordt om snel tot behandeling over te gaan is het feit dat giardia een zoönose is: een infectie die van dier op mens (en andersom) kan worden overgedragen. Toch is dit risico bij goede hygiëne maatregelen zeer klein. Giardia is een zoönose, maar de verschillende soorten hebben wel een voorkeur voor specifieke diersoorten en besmetting is zeldzaam.

Goede hygiënemaatregelen zijn wel belangrijk bij een giardia-infectie bij je dier, om de besmettingsdruk te doen afnemen. Je kunt deze maatregelen nog eens nalezen in het eerder genoemde blog of het e-book.

Bij De Groene Os merken we nog wel eens paniek bij een giardiadiagnose. Dat zit gedeeltelijk in het feit dat je dier ziek is en je daar wat aan wilt doen, maar ook bij het strenge schoonmaakregime. Hygiëne, schoonmaken en het wassen van hondenkleedjes en dergelijke zijn erg belangrijk, maar vergeet niet dat giardia vrijwel overal voorkomt: de weerstand van een dier weer goed krijgen is dus minstens zo belangrijk.

Wat wij ook merken is dat na het doormaken van een giardia-infectie (al dan niet behandeld met reguliere medicatie) er chronische klachten kunnen blijven bestaan. Honden kunnen dan op latere leeftijd erg gevoelig worden op de darmen en bijvoorbeeld te maken krijgen met IBD (Inflammatory Bowel Disease) en/of voedselintoleranties. Om hier echt harde conclusies aan te kunnen verbinden is nog meer onderzoek voor nodig.

Bij een Noors onderzoek uit 2018 bij mensen blijkt echter wel dat patiënten jaren klachten kunnen blijven houden. Na een grote uitbraak van giardia bij mensen in een dorp in Noorwegen bleef een groot deel van de patiënten jarenlang klachten houden, zoals het prikkelbare darmsyndroom (tot > 40%) en vermoeidheid (26%) (Litleskare et al., 2018).

Het is mijn overtuiging dat we na een giardia-infectie en/of na behandeling met reguliere medicatie de darmgezondheid en algehele immuniteit zouden moeten ondersteunen om het werkelijke herstel te bevorderen.

Het is mijn overtuiging dat we na een giardia-infectie en/of na behandeling met reguliere medicatie de darmgezondheid en algehele immuniteit zouden moeten ondersteunen om het werkelijke herstel te bevorderen.

Het belang van een goede weerstand

Een goede weerstand dus. Dit begint bij kwalitatief hoogwaardige, passende voeding. Ook andere leefstijlfactoren zijn belangrijk, zoals stressreductie en een juiste balans tussen beweging, uitdaging en rust.

Daarnaast kunnen kruiden en supplementen ook helpen:

  • Zuurbes (Berberis vulgarius)
    Vooral de inhoudsstof berberine heeft een immuunstimulerende en ontstekingswerende werking. Je kunt het onder andere gebruiken om een giardia-infectie te verminderen. Bij De Groene Os verwerken we Berberis in verschillende van onze producten om de weerstand te ondersteunen.
  • Oregano-olie
    In ernstige gevallen kan essentiële olie van oregano inwendig gebruikt worden. Laat je hierover goed inlichten door bijvoorbeeld een natuurgeneeskundig therapeut die opgeleid is in de aromatherapie. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een zeer krachtig en geconcentreerd plantmedicijn is. Een goede kwaliteit die geschikt is voor inwendig gebruik is belangrijk en ook de manier van toepassing. Het mag in ieder geval nooit puur, onverdund gegeven worden, maar moet altijd op een drager zoals bio-honing of in een capsule.
  • Gammalinoleenzuur (GLA), L-glutamine of L-threonine
    Een giardia-infectie kan de darmwand beschadigen en daar voor ontstekingen zorgen. Na het remmen van die ontstekingen, bijvoorbeeld met Berberis, is het een goed idee om aandacht te besteden aan het herstellen van de darmwand. Er zijn verschillende stoffen die je hiervoor kunt gebruiken, waaronder GLA uit bijvoorbeeld teunisbloem- of borageolie, of de aminozuren L-glutamine en L-threonine. Ook deze stoffen verwerken wij in onze producten.
  • Probiotica
    Door diarree, medicatie en andere factoren kan een ware kaalslag plaatsvinden onder de goede darmbacteriën. En als die niet in voldoende mate aanwezig zijn, kan er gemakkelijk een herinfectie optreden. Daarom is probiotica op z’n plaats: door het geven van de nuttige darmbacteriën herstelt de darmflora zich en daarmee de weerstand in de darmen.

Bronnen

https://www.uu.nl/onderzoek/veterinair-microbiologisch-diagnostisch-centrum/giardia

https://www.michellevrolijk.nl/Giardia%20boek.pdf

www.cghjournal.org/article/S1542-3565(18)30897-8/pdf

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29378314

 

 Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Vanwege de Europese Claimsverordening noemen we hier bewust geen producten. Daarnaast doen we ook graag aan maatwerk: zoals je hebt kunnen lezen, zitten er aan een ogenschijnlijk simpele giardia-infectie nogal wat haken en ogen. Iedere situatie is anders en we helpen je dan ook graag met advies.

Stuur ons een email voor productadvies. Wil je graag het naadje van de kous weten? Boek dan onze onverdeelde aandacht via het Groene Kennisconsult!

giardia bij honden
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge