winkel
Webwinkel

Kunnen dieren rouwen? En meer over dieren en rouw

Het korte antwoord op deze vraag is natuurlijk ‘ja, dieren kunnen rouwen’. Toch wil ik hier een artikel aan wijden en ook ingaan op hoe we onze dieren hierin kunnen ondersteunen.

Emoties bij dieren

Dierenmensen weten dit allang, maar gelukkig raken ook steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat dieren net zo goed als mensen emoties hebben. Zo wordt zowel bij wilde als gedomesticeerde dieren ook rouwgedrag gezien.

Om van rouw bij dieren te spreken wordt er vaak gekeken of het dier een band had met het overleden dier of mens en of het gedrag na het overlijden veranderd is.

Zo zijn er in het wild regelmatig moeders die hun overleden jong nog een tijdje meezeulen. Dit kan een soort instinct zijn, bijvoorbeeld als de moeder verder wel doorgaat met haar gewone gedrag zoals eten en slapen. Als ze echter ook stopt met eten, wordt er over rouwgedrag gesproken omdat zo’n gedragsverandering wordt gezien als een uiting van verdriet.

Greyfriars Bobby

Dieren kunnen zowel rouwen om een soortgenoot, om hun mens of om een ander dier waar ze nauw mee samenleefden.

Er zijn talloze anekdotes en vertellingen bekend van dieren die bijvoorbeeld bleven terugkeren naar een graf of de plek waar ze hun mens voor het laatst hebben gezien. Een die mij raakte is die van Greyfriars Bobby, waar ik over gehoord en gelezen heb in Edinburgh, Schotland. Greyfriars Bobby was een Skyeterriër en zijn mens was John Gray, een nachtwaker die in 1858 overleed aan tuberculose. Bobby werd beroemd omdat hij volgens de overlevering veertien jaar lang het graf van John op de begraafplaats Greyfriars bleef bezoeken en bewaken.

Bobby werd door veel mensen om klokslag één uur ’s middags gezien wanneer hij naar het koffiehuis ging en daar zijn middagmaal van de eigenaar kreeg. De licentie (een voorloper van hondenbelasting) werd betaald door de provoost van Edinburgh, Sir William Chambers, die een groot dierenliefhebber was. Bobby mocht niet naast zijn baas begraven worden, maar werd zo dichtbij mogelijk: net binnen de poort van de begraafplaats. Een standbeeld van Bobby staat vlakbij de begraafplaats, zijn neus gepolijst van alle aaitjes die hij nu nog steeds krijgt.

Het mag duidelijk zijn dat Bobby het verlies van zijn mens duidelijk heeft ervaren.

Greyfriars Bobby

Rituelen rondom de dood

Wij mensen omgeven de dood met allerlei rituelen en ook bij dieren zijn die rituelen bekend. Zo kunnen eksters (met hun complexe groepsgedrag) een overleden soortgenoot bezoeken en hier gericht takjes en ander materiaal op leggen.

Zo’n 20 jaar geleden had ik de zorg over een oude draver merrie. Het was zomer en de paarden stonden dag en nacht op een mooi weiland in het bos. ’s Avonds laat werd ik gebeld dat er iets goed mis was. Een vrouw met haar hond had gezien dat ze gevallen was en niet meer kon lopen. Halsoverkop erheen natuurlijk en ook de dierenarts was snel ter plaatse. Door de regenval was het weiland modderig en inmiddels pikkedonker. Op het oog was de conclusie van de dierenarts dat ze haar schouderblad waarschijnlijk gebroken had. We konden niets meer voor haar doen en ze had zo veel pijn dat besloten werd haar ter plekke in te laten slapen.

De rest van de kudde liep ook nog in de donkere weide en werd steeds onrustiger. Nadat ze was gestorven, begon de rest van de kudde als een gek rond te galopperen, in het donker, rondjes om het kleine groepje mensen en het overleden paard heen. We hoorden vooral de hoeven. Na een tijdje werden ze weer rustig en kwamen een voor een snuffelen. Daarna gingen ze weer rustig hun gang en was het voor hun ‘goed’.

Dit heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt en mij geleerd dat we dieren niet moeten weghouden bij de dood, maar dat we dieren op hun eigen manier afscheid moeten laten nemen.

Solimar is ruim 30 jaar geworden en was nog ontzettend fit toen deze ongelukkige val plaatsvond.

De verantwoordelijkheid van een dierenmens

Zoals gezegd kunnen dieren rouwen om andere dieren, maar zeker ook om hun mensen. Dat kan een gezinslid zijn, maar helaas kan er ook onverwachts iets met jouzelf gebeuren. Het is misschien naar om over na te denken, maar er kan altijd iets onvoorziens gebeuren.

Ik denk dat het deel is van onze verantwoordelijkheid als diereigenaar om na te denken en af te spreken met de mensen om je heen wat er met je dieren moet gebeuren als jij er niet meer bent.

Hopelijk gebeurt dit niet, maar mocht jij opeens wegvallen, dan is dat voor je dier waarschijnlijk al ontzettend heftig. Het kan dan echt een cruciaal verschil maken als hij of zij op een liefdevolle plek terechtkan, zoals bij een partner, vriend of familie.

Hoe dieren rouwen

Het handboek rouwen is nog niet geschreven, niet voor mensen en niet voor dieren. Hoe rouw eruitziet is voor iedereen anders.

Dieren kunnen last hebben van gedragsveranderingen, zoals minder eetlust, ander slaapgedrag (meer of minder slapen, andere plekken), teruggetrokken gedrag of juist meer aanhankelijk, zoeken en/of roepen naar hun maatje, een korter lontje hebben – het kan allemaal.

En: dit alles kun je ook helemaal niet merken aan je dier. Sommige katten kunnen nog wel eens uitstralen dat ze het eigenlijk wel prima vinden. Tegelijk zijn katten ook enorm gevoelig voor stress en veranderingen, dus schijn kan bedriegen.

Hoe kun je je dier helpen?

Zoals ik al noemde bij het verhaal over mijn overleden paard, zou ik als het even kan je dier de gelegenheid geven afscheid te nemen van de overledene (mens of dier). Je hoeft dit natuurlijk niet te forceren, maar het kan belangrijk zijn voor het verwerkingsproces.

Betrek ze bij het proces, hoe dat er ook uitziet. Helaas heb ik zelf de afgelopen tijd te veel uitvaarten meegemaakt en hier waren ook regelmatig de honden bij aanwezig. Ik kan hun aanwezigheid daar niet anders omschrijven dan heilzaam en steunend. Tegelijk geloof ik dus dat, mits het niet te stressvol is voor de honden, het ook voor hen belangrijk is.

Wees extra lief voor je dier, geef ruimte voor de gevoelens die hij of zij ervaart. Het mag er zijn. Je kunt extra knuffelen en wat lekkers te eten halen. Een vast ritme kan dieren ook steun geven, de voorspelbaarheid kan rust geven.

Als je het idee hebt dat het rouwen wel erg lang duurt, langer dan goed voor het dier, kun je voorzichtig proberen wat leuks te gaan ondernemen. Bijvoorbeeld door met je hond of paard een nieuw gebied te ontdekken, of speelkwartiertjes te houden met je kat. Ook hier weer niet te veel forceren, dieren prikken daar zo doorheen. Zie het als een uitnodiging: het leven gaat door en er zijn nog steeds goede dingen, ook tijdens verdriet.

Ook kruiden kunnen hier prachtig werk verrichten. Adaptonicum kan een goede keus zijn. Deze tinctuur van Ashwaganda kan ondersteunen in het omgaan met veranderingen en biedt een steuntje in de rug in het omgaan met stress.
Als je dier erg onrustig is en bijvoorbeeld ook niet goed aan slapen toekomt, kan dit gecombineerd worden met Relax Compositum.

Ook kun je Bach Bloesem Remedies inzetten. De bekende Rescue Remedy kan ingezet worden, maar je kunt ook voor je dier een mengsel op maat laten maken. Mogelijke kandidaten zijn bijvoorbeeld Star of Bethlehem (bij schok, gevoel van in een roes te zitten), Gorse (alleen voelen, hopeloosheid) en/of Walnut (moeite met veranderingen, helpt om verder te kunnen). Een natuurgeneeskundige kan je helpen de best passende remedies te vinden.

Voor paarden en honden kun je denken aan aromatherapie. Etherische oliën kunnen een brede werking hebben. Afhankelijk van de voorkeuren van het dier kun je denken aan de aardende kracht van cipres of ceder, het opbeurende karakter van een citrusolie als mandarijn of het verwarmende gevoel van kaneel.
Neem voor het beste resultaat en een veilige toepassing van etherische oliën contact op met een natuurgeneeskundig therapeut.

Als je ervoor openstaat kan Healing Touch of diercommunicatie ook een mooie optie zijn. Voor je dier, maar zeker ook voor jezelf. Dit kan vaak een hoop inzicht geven.
Mijn collega’s Cilla en Ingrid hebben naast hun werk bij De Groene Os ook hun eigen praktijk:

SavageCillla
Healing Touch voor Dier en Mens

Als je zelf ook verdriet hebt

Als je dier rouwt, is het natuurlijk niet ondenkbaar dat jijzelf ook net een dierbare hebt verloren. De dieren die je nu nog om je heen hebt, zorgen ervoor dat je doorgaat. Maar dat neemt niet weg dat het enorm verdrietig is een mens of dier te verliezen.

Wij dierenmensen leven met de realiteit dat onze dieren waarschijnlijk (hopelijk misschien wel?) eerder overlijden dan wij, maar daardoor houden we niets minder van ze. Rouw om dieren is net zo echt als om mensen, en mag er zijn. Het verdriet dat je voelt is een uiting van liefde.

De tips hierboven gelden ook voor jou. Voor gericht advies over kruiden en supplementen kun je ook terecht bij ons zusterbedrijf Drogisterij van der Pigge.

Wees lief voor jezelf, geef jezelf tijd en zoek als dat nodig is hulp van vrienden, familie of een professional.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge