• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door:  
  • Leestijd: 8 minuten

Stappenplan bij gevoelige hoeven

Gevoelige hoeven – bijvoorbeeld tijdens het weideseizoen – komen vaak voor: volgens studies bij 15 tot 34% van de paarden.
Naast voeding en de manier van houden van je paard, kun je ondersteunen met kruiden en voedingssupplementen. Dit protocol is zorgvuldig samengesteld door holistisch dierenarts Lieselot Czvek en kun je als leidraad gebruiken. Voor jouw persoonlijke situatie kun je altijd contact met ons opnemen. We denken graag met je mee.

We hebben hier dan ook al eerder over geschreven, bijvoorbeeld over hoe je hoefbevangenheid kunt herkennen en wat de belangrijkste oorzaken zijn.

Wanneer is dit stappenplan nuttig?

Bij een acute opstoot van gevoelige hoeven is het noodzakelijk om meteen contact met je dierenarts op te nemen zodat de pijn snel verlicht kan worden. Na de acute fase kun je dit stappenplan opstarten om het herstel te bespoedigen en een terugval te voorkomen.

Bij een chronische vorm van gevoelige hoeven kan dit stappenplan helpen om wat meer ondersteuning bieden, de beïnvloedende factoren aan te pakken en op termijn het gebruik van pijnstilling zo veel mogelijk te beperken.

Wat kun je verwachten na het doorlopen van dit stappenplan?

Na het stappenplan en de daarmee samenhangende aanpassingen in management zijn paarden duidelijk minder gevoelig op de voeten waardoor opstoten zich slechts in beperkte mate of helemaal niet meer voordoen.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat een paard met gevoelige hoeven méér nodig heeft dan supplementen en middelen. Rantsoen- en managementaanpassingen zijn essentieel. Lieselot licht dit uitgebreid toe in haar artikel.

Houd er rekening mee dat paarden met metabool syndroom (EMS) een hoger risico hebben op gevoelige hoeven en bijkomende aanpassingen nodig kunnen hebben.

Wanneer alle stappen achter de rug zijn, zou je dier zich soepeler en vrijer moeten kunnen bewegen en zich duidelijk beter moeten voelen.

De 4 stappen van het actieplan

Doorlopend tijdens alle stappen van het plan

Als je paard last heeft van gevoelige hoeven, kan dit door heel het lichaam meer stresshormonen teweeg brengen. Hierom wordt aangeraden om gedurende het gehele protocol Adaptonicum toe te dienen.

Adaptonicum is een tinctuur van ashwaganda, een Ayurvedisch kruid dat je dier helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven.
Adaptonicum kan goed gebruikt worden bij alle soorten fysieke en mentale stress. Het ondersteunt bij langdurige verschijnselen, draagt bij aan een normale hormoonbalans, ondersteunt de hersenfunctie en heeft een positieve invloed op de weerbaarheid.

Op die manier helpt Adaptonicum het lichaam en afweersysteem meer rust te geven.

Als je geweekt hooi geeft aan je paard en/of je paard staat op dieet, is het belangrijk dat je viervoeter toch nog voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Die zijn bovendien nodig omdat het lichaam ze in een hoger tempo verbruikt in tijden van herstel én omdat ze een goede methylatie bewerkstelligen.

Methylatie is een biochemisch proces in het lichaam waarbij een methylgroep gekoppeld wordt aan eiwitten, aminozuren, toxines, enzymen en DNA. Methylatie heeft veel gunstige effecten en speelt een rol in verouderingsprocessen, energieproductie, herstel van weefsels en opruimen van ontstekingen.

Middelen

Stap 1

Als je paard erg last heeft van gevoelige hoeven, moet zoals gezegd de dierenarts langskomen om dit te verlichten. Wanneer je paard de ergste fase voorbij is, maar toch nog ongemak ondervindt, kun je Cox Compositum inzetten.
Deze tinctuur bevat kruiden die verzachtend werken bij een stram bewegingsstelsel en ondersteunt alles wat met botten, spieren, gewrichten en pezen te maken heeft. Het middel heeft een gunstige invloed op de algemene gezondheid en bij ouderdomsverschijnselen. De toegevoegde sterke antioxidanten beschermen tegen weefselbeschadiging. Bovendien heeft het een mild ontspannende en opwekkende werking.

COX Compositum mag langdurig gebruikt worden: het heeft namelijk geen nadelige effecten op de bloedplaatjes en maagdarmwand zoals reguliere pijnstillers.

Zoals hier genoemd, is magnesiumtekort een probleem dat bij paarden veel voorkomt. Door intensief bodemgebruik verarmt de grond aan magnesium. De gewassen die op verarmde grond groeien (waaronder gras en hooi voor paarden) bevatten dan ook minder mineralen en spoorelementen. Magnesiumtekort kan een (mede)oorzaak zijn voor verschillende aandoeningen zoals insulineresistentie. Magnesium heeft een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel en een tekort geeft grote schommelingen. Dit zorgt voor een verstoorde stofwisseling en dat kan gevoelige hoeven uitlokken.

Middelen

Behandelduur: 4 weken

Stap 2

Doordat er bij gevoelige hoeven ook meer afvalstoffen aanwezig zijn, moet het lichaam opgeschoond worden. Afvalstoffen in het lijf kunnen er namelijk voor zorgen dat andere supplementen minder goed hun werk kunnen doen. Door een zuiveringsmiddel te gebruiken, geef je het lichaam een schone start en slaan de volgende stappen beter aan. De tinctuur die je hiervoor kunt gebruiken bevordert de afvoer van afvalstoffen, helpt een gezond immuunsysteem in stand te houden, en ondersteunt de nieren, urinewegen en lever die alle drie betrokken zijn in het zuiveringsproces.

Een grote schoonmaak vraagt echter veel energie van het lichaam en daarom kan een reinigingskuur voor oude, zieke of erg verzwakte paarden soms te zwaar zijn. In dat geval kiezen we liever voor het ondersteunen van alleen de lever aangezien een van de belangrijkste functies van de lever het zuiveren van het bloed is. Tegelijkertijd voorkom je dat nieuwe afvalstoffen worden opgeslagen, twee vliegen in één klap dus!

Middelen
Cynara Complex

Behandelduur: 4 weken

Stap 3

Nu de interne reiniging achter de rug is, wil je natuurlijk graag vermijden dat je lieveling nogmaals zo’n nare periode door moet.

In deze fase gaan we zorgen dat de doorbloeding van de hoef weer goed zit. Die is nodig om de afvalstoffen te verwijderen die nog in de hoef aanwezig kunnen zijn en tegelijkertijd nieuwe voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed aan te voeren. Dit alles is belangrijk in het herstel van de hoef waarbij de nieuwe hoefwand vanaf de kroonrand naar beneden groeit en met behulp van de meegroeiende witte lijn weer stevig vastzit aan de onderliggende weefsels. (Bron: Hoefnatuurlijk)

Samen met het ondersteunen van de doorbloeding vermijden we verdere schade aan de weefsels, beschermen en verstevigen we de vaatwanden, houden we de rode bloedcellen gezond en brengen we de bloeddruk in balans. Wil je graag weten wat een goede bloedvoorziening nog meer doet, lees dan dit artikel.

Naast het stimuleren van de doorbloeding via onder andere bietensap, vitamines, aminozuren en kruiden, zetten we essentiële vetzuren in. Voor mensen en dieren zijn dit linolzuur en alfa-linoleenzuur. Essentieel betekent dat het lichaam geen trucje heeft om ze zelf te maken. Deze stoffen moeten dus in voldoende mate in de voeding zitten. Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de structuur van de celmembranen, voor de opbouw van het hersenweefsel en het netvlies, en voor de vorming van prostaglandines (hormoonachtige stoffen).

Prostaglandines komen in verschillende types voor en hebben een positieve of negatieve functie in het lichaam. Ze regelen stofwisselingsprocessen (zoals ontstekingsreacties en immunologische processen), bloeddruk en bloedstolling. Het is belangrijk dat je dier de verschillende vetzuren in de juiste verhouding binnenkrijgt.

Middelen in deze fase

Behandelduur: 8 weken

Stap 4

Ondertussen zou je paard weer zichtbaar beter moeten bewegen! Er is de laatste tijd wel veel gaande geweest in zijn lijf: van veel afvalstoffen tot stress (door ongemak) tot mogelijke medicatie en dat heeft een grote impact op zijn darmgezondheid.

Het is inmiddels meermaals aangetoond dat het belangrijk is om aandacht aan de darmen te besteden bij verschillende gezondheidsklachten (zoals met de huid of beweging), ook al hebben die op het eerste zicht niks met de spijsvertering te maken. Bij gevoelige hoeven is dat niet anders!

Door te starten met een pro- en prebioticum kunnen we het lichaam een flinke boost geven in het verdere herstelproces.

Middelen in deze fase

Behandelduur: 6 tot 8 weken

Opvolging

Nu alle stappen achter de rug zijn betekent dit niet dat je paard voorgoed van gevoelige hoeven verlost is helaas. Het blijft noodzakelijk om voorzichtig te blijven en de managementsaanpassingen te blijven hanteren. Toch willen we je na dit plan niet helemaal loslaten, vandaar nog de volgende tips:

Het is een goed idee om in het voor- en najaar een kuur met Drainage Compositum te doen om het lichaam te zuiveren en goed voor te bereiden op de veranderingen die daarmee gepaard gaan.

Dit kun je combineren met een kuur Rode Kruiden Elixir bij de start van het weideseizoen.

Ervaart je paard toch weer meer ongemak dan is Cox Compositum een goed middel om op een natuurlijke manier ongemak aan te pakken.

Maar vooral: wees geduldig! Bij gevoelige hoeven is er geen wondermiddel dat het proces van herstellen en uitgroeien kan versnellen. Het is vooral een kwestie van je paard de tijd te geven en reken daarbij op een aantal maanden tot een jaar.

Andere maatregelen

1. Bekapping
Om een hoefbevangen paard te helpen vlot en correct te kunnen bewegen is een correcte bekapping onontbeerlijk. Op die manier kun je het herstelproces een flinke boost geven. Een natuurlijk bekapper stimuleert de hoefgroei en voorkomt dat de nieuwgevormde witte lijn weer loskomt. Hierbij wordt de “nieuwe hoef” gevolgd en wordt de hoefwand aangespoord om weer in de goede richting te groeien. Dit is in tegenstelling met de meer traditionele aanpak waarbij men eerder voor een orthopedisch ijzer kiest. Weet echter dat een ijzer de doorbloeding van de hoef – wat nu juist zo belangrijk is voor herstel – negatief beïnvloedt.

Ook niet-helpend bij de traditionele aanpak is dat je paard het ijzer op op de hoefwand moet dragen wat pijnlijk is en de witte lijn vatbaarder maakt voor scheuren én dat een ijzer net in de witte lijn, die al verzwakt is, vernageld moet worden.

2. Een goede bodem
Een middelharde zandbodem zonder steentjes, kiezels of andere oneffenheden is het meest ideaal. Een zachte bodem is leuk voor de hoeven maar té zacht is ook niet goed: het hoefmechanisme werkt dan te weinig waardoor de doorbloeding in de hoeven in het gedrang komt. Dat kan op zijn beurt meer pijn veroorzaken door een opstapeling van gifstoffen in de voet. Rubbermatten zijn een andere aangename oplossing voor paarden met pijnlijke hoeven. Zodra de ergste pijn voorbij is, kun je met je paard kleine stukjes aan de hand stappen. Kies daarbij voor effen rechte stukken zonder scherpe bochten en laat je paard het tempo zelf bepalen.

Zijn er in jouw buurt veel paden of wegen met oneffenheden die het je herstellende paard moeilijk maken, dan bieden hoefschoenen een mooie uitkomst.

3. Het werk weer oppakken
Als de hoef voldoende hersteld is en je paard weer zonder pijn kan bewegen, kun je ook het rijden langzamerhand weer oppakken. In het begin slechts een paar minuten per dag en enkel in stap. Ook hier is het van groot belang om op een stevige en niet te zachte ondergrond te starten en cirkels en scherpe hoeken te vermijden. Gaat dat goed, dan kun je de duur van je rit geleidelijk aan opvoeren. Laat je paard kiezen wanneer een drafje weer mogelijk is en blijf rekening houden met goede en minder goede dagen.

Op het moment dat de hoeven weer goed aanvoelen, zal je paard uiteindelijk zelf ook aangeven wanneer jullie weer samen kunnen galopperen. Rijden op oneffen ondergrond vraagt hoe dan ook meer tijd, namelijk tot de witte lijn volledig uitgegroeid is. Dat kan in het beste geval zo maar eens tot wel een jaar in beslag nemen.

4. Hoefschoenen
Hoefschoenen zijn vooral bekend ter vervanging van ijzers voor paarden die veel buiten wandelen op verharde bodem, maar er bestaan ook medische hoefschoenen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de behandeling van hoefzweren, straalkanker en hoefbevangenheid. Wat deze schoenen uniek maakt, is dat ze de hele dag door kunnen gedragen worden. Pas wel op: hoeven transpireren net als de rest van het lichaam dus is het noodzakelijk dat je de hoefschoenen elke dag even uit laat. Voor paarden die continu buiten staan kan het daarom handig zijn om in een extra paar te voorzien zodat je ze ’s avonds kunt wisselen waardoor het andere paar goed kan drogen. Bij paarden die toch op stal gaan kun je de schoenen tijdens de dag aandoen en uitlaten bij het binnenkomen.

Goede hoefschoenen voor dagelijks gebruik bij een paard met laminitis zijn het liefst voorzien van een dikke rubber zool zodat deze voldoende demping en ondersteuning geeft. Een bovenkant die zacht is geeft de minste kans op schuurplekken. De schoenen mogen in de wasmachine gewassen worden op 30 graden, liefst met een ecologisch wasmiddel.Recreatieve hoefschoenen zijn niet geschikt om te gebruiken in geval van hoefbevangenheid omdat ze niet gemaakt zijn om continu te dragen, maar ook omwille van hun gewicht, vorm, stugge zool en het grote risico op schuurwondjes.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!