winkel
Webwinkel

De 7 meestvoorkomende huidproblemen bij paarden + tips

De huid is een wonderlijk orgaan. Het is qua oppervlakte het grootste orgaan en beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Daarbij is het ook een belangrijk uitscheidingsorgaan. De huid is opgebouwd uit verschillende lagen en heeft een ingewikkelde structuur. Er vindt een voortdurende celdeling plaats waardoor de bovenste laag steeds vernieuwd wordt.

Helaas komen huidproblemen bij paarden vaak voor.

1. Zomereczeem

Met stip op 1 staat helaas zomereczeem (SME). Ook al vermoed je zomereczeem bij je paard, tóch is het belangrijk om een diagnose door je dierenarts te laten stellen. Niet al het gejeuk is namelijk daadwerkelijk een allergie voor het Culicoïdes-mugje.
Als eenmaal de diagnose is gesteld moet er een behandelplan komen. Vaak worden er corticosteroïden voorgeschreven. Dit kan goed resultaat geven, maar kan ook aanleiding geven tot hoefbevangenheid. Wees er daarom voorzichtig mee. Beide aandoeningen komen vaak voor bij sobere paardenrassen.

Tips
Met alleen insectwerende sprays ga je dit probleem niet oplossen. SME vraag om een totaaloplossing. Vergeet vooral voeding niet mee te nemen in het behandelplan.

Meer lezen?
In 7 stappen SME onder controle 
Do’s en don’ts bij zomereczeem

2. Moeizaam verharen

Paarden beginnen eind winter / begin van het vroege voorjaar hun winterjas te verruilen voor een zomervacht. Niet zozeer de temperatuur, maar eerder het langer worden van de dagen geven het startsein voor de ruiperiode.

De top van de rui duurt zo’n 6 weken (de tijd dat je van onder tot boven onder het haar zit na een poetsbeurt). Daarvoor en daarna wordt er wat minder intensief verhaard. Vooral oudere paarden kunnen wat lastiger door de rui heenkomen en dan kan het fijn voor ze zijn om een handje te helpen.

Tips
Om je paard door de rui periode heen te ondersteunen, is veel frisse lucht (indien mogelijk zonder deken) de beste remedie. Ook een stevige huidmassage kan nuttig zijn om de stofwisseling en doorbloeding op gang te krijgen.

De rui kan gezien worden als een reinigingsperiode. Paarden die problemen hebben met verharen, kunnen vaak geholpen worden met drainerende kruiden zoals paardenbloem, berk en vliezige hokjespeul. Ook extra omegavetzuren kunnen helpen om huid en vacht gezond te houden.

3. Sarcoïden

Sarcoïden zijn tumoren waarbij een virus een rol speelt. Het is de meest voorkomende tumor bij paarden. De verschijningsvorm kan behoorlijk verschillen: soms komen ze alleen voor, soms in groepjes en ze kunnen er verhoord, bloemkool-achtig, met bultjes of als kale plekken uitzien. Ze komen vooral voor rond vochtige plaatsen. Denk hierbij rond de oren en liezen, hals, rond de ogen en buik.

Tips
De dierenarts moet beslissen of en hoe de sarcoïden het beste behandeld kunnen worden. In sommige gevallen kunnen ze het best met rust gelaten worden. Het paard heeft er meestal geen last van en er bestaat altijd een kans dat ze terugkomen. Als er wel wat moet gebeuren, worden ze meestal bevroren.

Omdat het papillomavirus een rol speelt, kan het in theorie van dier tot dier worden overgedragen. In de praktijk gebeurt dit niet vaak, maar pas wel op met borstels en dekjes. Houd deze vanuit hygiënisch oogpunt voor één paard.

4. Ringworm

Ringworm heeft niks met wormen te maken. Het is een schimmel (en soms secundaire bacteriële) infectie. Ringworm heeft alles met de weerstand van het paard te maken.

Bij dieren geeft deze schimmel over het algemeen geen jeuk. Het is een zoönose, wat betekent dat het ook op mensen kan worden overgedragen.

Tips
Ringworm komt vaker voor in de herfst en winter. Het is dan lekker vochtig voor de schimmel, de paarden staan meestal dichter bij elkaar op stal of paddock en de weerstand heeft het al wat zwaarder te voorduren.
Zorg voor een goede hygiëne, voorkom overbevolking op stal en houd de weerstand van je paard zo goed mogelijk. Ook uitwendig is het goed met natuurlijke middelen te behandelen, bijvoorbeeld met tea tree-olie.

5. Bindweefselbultjes

Dit is een mysterieuze huidaandoening. Het komt vooral voor in de zomermaanden en de oorzaak lijkt verschillend te zijn. Vaak wordt er gedacht aan een overgevoeligheidsreactie op insecten of een reactie op eiwit (bijvoorbeeld uit het gras).

Urticaria kan hierop lijken maar is meer een klassieke allergische reactie. Dit kan op planten uit het weiland zijn, maar ook op voeding. Hier moet echt de oorzaak voor worden gezocht.

Tips
Meestal verdwijnen de bultjes vanzelf weer. Ontstekingsremmende stoffen of kruiden met een histaminebindende functie kunnen ook helpen. Chirurgische verwijdering is meestal niet handig omdat de wondjes slecht genezen en vaak meer problemen geven dan de bultjes zelf.

6. Mok

Over mok kunnen we, net zoals over zomereczeem, wel een boek volschrijven. Wat ook hier belangrijk is om te onthouden, is dat een goede diagnose belangrijk is. Er kan namelijk ook sprake zijn van een schimmel, luizen of reactie op zonlicht.

Vaak is mok een combinatie van irriterende factoren (zoals modder, scherp zand/ stoppels in de wei, urine) van buitenaf en een verminderde weerstand.

Tips
Wassen met een speciale natuurlijke shampoo kan helpen, maar ga niet aan de korsten zitten. Dit geeft alleen maar meer irritatie. Als de benen nat zijn, droog ze dan goed met een zachte, schone doek. Gebruik ook een goede mokzalf en vergeet niet van binnenuit de weerstand te verhogen!

Meer lezen?
Verzorging van de gevoelige paardenhuid in de kootholte
Alles over mok, inclusief ons stappenplan

7. Fotosensibiliteit/zonnebrand

Deze aandoening komt voor aan witte huiddelen. Dit kan het gevolg zijn van het eten van grote hoeveelheden van bepaalde planten (sint-janskruid, boekweit, rode klaver, luzerne). Een bepaalde inhoudsstof uit deze planten zorgt onder invloed van zonlicht voor een reactie in de huid. Het kan ook het gevolg zijn van een leveraandoening, bijvoorbeeld door het eten van giftige planten zoals Jacobskruiskruid. Er treedt celbeschadiging op die flinke gevolgen kan hebben: de huid wordt warm, dik en pijnlijk en kan zelf gaan afsterven.

Tips
Na diagnose van de dierenarts haal je je paard uit het zonlicht en zorg je dat de planten die de oorzaak zijn niet meer gegeven worden. Kruiden kunnen helpen om afvalstoffen te helpen verwijderen. De aangetaste huid kan verzacht worden met bijvoorbeeld een honingzalf met calendula.

 

Disclaimer
Dit is natuurlijk niet de meest geschikte plaats voor uitgebreid gezondheidsadvies. We geven namelijk liever een persoonlijk advies, vanwege de claimsverordening en omdat het anders eerder een boek dan een blog wordt.

We geven bij iedere klacht een tip, maar stuur een mail of bel (023-5348469) als je op een natuurlijke manier de behandeling van je dier wilt ondersteunen!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge