• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Voeding en voedingssupplementen bij zomereczeem

Zomereczeem bij paarden zorgt voor verschrikkelijke jeuk. Het ontstaan van zomereczeem kan met verschillende oorzaken te maken hebben, zoals een erfelijke aanleg, problemen in het immuunsysteem, voeding en de landelijke toename van de Culicoides-mugjes.

Met de juiste behandeling en maatregelen kan SME echter goed onder controle gehouden worden. We hebben al eerder geschreven over de do’s en dont’s bij zomereczeem en een stappenplan behandeld.Ook hebben steeds meer paardeneigenaren gemerkt dat voeding invloed heeft op de mate van de symptomen van zomereczeem. Deze keer willen we dieper ingaan op de invloed van voeding en supplementen in de strijd tegen zomereczeem.

 

 

Verminder overgewicht

Overgewicht verergert de symptomen van zomereczeem omdat het ontstekingsreacties in de hand werkt. Het verminderen van bestaand overgewicht is dan ook een belangrijk onderdeel in de aanpak. Als paarden moeten afvallen, zal dit altijd geleidelijk moeten gebeuren. Een crashdieet kan voor te zware paarden levensgevaarlijk zijn omdat er dan hyperlipemie (een teveel aan vet in het bloed) kan ontstaan.

Snelle versus langzame koolhydraten

De ene soort suiker (of koolhydraat) is de andere niet. De lange vezels van ruwvoer bestaan uit complexe koolhydraten waar het spijsverteringsstelsel flink voor aan de slag moet (dat is positief!). Suikers uit melasse (dat vaak als bindende stof in krachtvoer wordt gebruikt), granen of fruit zijn snelle koolhydraten. Deze eenvoudige stoffen worden snel door het lichaam afgebroken en geven dan een piek in de bloedsuikerspiegel.

Een teveel aan deze snelle koolhydraten kan tot overgewicht leiden en zijn belastend voor het lichaam. Voor een paard met zomereczeem is dit precies wat je niet wilt, want het lichaam reageert dan nog heftiger met jeuk en ontstekingen in de huid.

Heeft je paard echt wel zo veel krachtvoer nodig?

Krachtvoer past eigenlijk niet zo goed bij de natuurlijke voedingsbehoeften van het paard. Het is in feite geconcentreerd fastfood en dit kan zeker problemen geven bij paarden met allergische klachten.

Ruwvoer zou de pilaar van het voerbeleid voor je paard moeten zijn. De rest is aanvullend. Een andere handige richtlijn is dat ten minste 70% van de totale energieopname uit een goede kwaliteit ruwvoer moet bestaan.

Of een paard daarnaast nog krachtvoer nodig heeft, verschilt per paard. Paarden die hoog in de sport lopen en intensief worden getraind, hebben vaak wel behoefte aan krachtvoer.

De meeste mensen overschatten echter de energie die hun recreatiepaard verbruikt met een paar keer rijden in de week. Die paarden – en zeker de sobere rassen – halen genoeg energie uit hooi. Ook de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en de meeste vitamines en mineralen zijn daarin meestal voldoende aanwezig. Een ruwvoeranalyse kan hier meer duidelijkheid over geven. Er zijn  verschillende bedrijven waar je een monster van het hooi naartoe kan sturen, bijvoorbeeld deze. Aanvullend kan een multivitamine worden bijgevoerd. Daarmee geef je niet te veel belastende snelle koolhydraten, maar wel extra antioxidanten voor een gezonde huid en een goed werkend immuunsysteem.

Wel of geen vers gras?

Veel paardeneigenaren merken dat hun SME-paarden minder klachten hebben als de grasopname beperkt wordt. Dierenartsen en onderzoekers zijn er echter nog niet helemaal over eens waar dit nu precies door komt. Eerst werden de eiwitten als boosdoener aangewezen, later keek iedereen in de richting van fructaan.

Datzelfde fructaan staat in de belangstelling als veroorzaker van hoefbevangenheid. Fructaan is een suiker dat problemen kan geven. Het wordt door gras aangemaakt en is afhankelijk van verschillende invloeden. Vooral vroeg in het jaar met zonnige dagen en koude nachten zit er ’s ochtends vroeg veel fructaan in het gras. Kort gras en gras dat te intensief begraasd wordt bevat relatief meer fructaan.

Het kan goed zijn om weidegang te beperken en je paard op een paddock te houden en onbeperkt ruwvoer uit de slowfeeder aan te bieden. Weidegang beperkt aanbieden heeft niet altijd zin, omdat paarden zich dan in korte tijd kunnen overeten. Schrale, kort gegraasde weides hebben vaak een averechts effect (zoals hierboven beschreven) en verhogen daarbij het risico op zandkoliek. Een graasmasker kan eventueel wel uitkomst bieden.

Reinigingskuur om belastende stoffen te helpen afvoeren
In dit artikel hebben we het al een paar keer gehad over belastende stoffen. Een overmaat aan afvalstoffen kan een negatief effect hebben op de stofwisseling en het immuunsysteem en ontstekingen in de hand werken. Het voorjaar en de herfst zijn uitgelezen momenten voor een drainagekuur om het lichaam te ondersteunen bij het natuurlijke reinigingsproces.

Zorg voor de darmen
De huid is een afspiegeling van de gezondheid van de darmen. Ondersteun daarom de darmgezondheid door regelmatig een probioticumkuur te geven. Hoe vaak dat nodig is, verschilt per paard. Er zijn bepaalde factoren waardoor de darmflora verstoord raakt, zoals diarree en gebruik van medicijnen (zoals antibiotica en ontwormingsmiddelen). Voor een optimaal resultaat kun je het beste  het probioticum 1 tot 2 maanden achter elkaar geven.

Voor het verminderen van SME is het sterk aan te raden om extra vetzuren te geven. Inname van de stof gamma-linoleenzuur (GLA) uit bijvoorbeeld teunisbloem helpt de darmwand en huid te herstellen en vermindert ontstekingsreacties.

Extra vitaminen en mineralen
Ruim voldoende vitaminen en mineralen zijn extra belangrijk bij allergische huidklachten. Stoffen als vitamine C en vitamine E zijn nodig voor het herstel van de huid en een gezond immuunsysteem. Een multivitamine speciaal voor paarden is perfect om te gebruiken naast een dieet dat gebaseerd is op ruwvoer met een kleine aanvulling van krachtvoer.

Kruiden om histamine te remmen
Histamine is het stofje in het lichaam dat betrokken is bij de vervelende klachten die horen bij een allergische reactie. Het verwijdt de bloedvaatjes, zorgt voor jeuk, roodheid en een ontstekingsreactie. Als histamine op een natuurlijke manier wordt geremd, kunnen deze symptomen verminderen.

Een kruid dat hier veel voor wordt gebruikt is Scutellaria baicalensis. Dit middel biedt ondersteuning, maar kan het beste met bovenstaande maatregelen gecombineerd worden.

Wil je meer weten over onze producten bij SME?

Wij geven je graag advies!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!