Sterk en veelzijdig
Een tinctuur is een vloeibaar extract van een of meerdere kruiden. Door gebruik te maken van een combinatie van alcohol, water (en bij ons ook plantaardige glycerine) worden zo veel mogelijk inhoudsstoffen uit het plantmateriaal onttrokken. Sommige plantstoffen zijn namelijk oplosbaar in water, andere juist in alcohol en weer andere in vetachtige stoffen (zoals glycerine). Dit proces heet maceratie, waarbij de kruiden doorgaans minstens drie weken trekken in alcohol.
Na deze periode wordt het mengsel gezeefd en blijft een krachtige, geconcentreerde vloeistof over, die rijk is aan de natuurlijke werkstoffen van de plant. Deze hoog geconcentreerde vloeistof vol plantenstoffen kan vlot worden opgenomen, zelfs in het kortere spijsverteringskanaal van bijvoorbeeld honden en katten.
Waarom alcohol?
Alcohol speelt een belangrijke rol in het bereidingsproces: het helpt om de waardevolle bestanddelen uit het kruid te halen en houdt de tinctuur lang houdbaar. Maak je geen zorgen over de alcohol in de uiteindelijke dosering: bij toediening van de aanbevolen hoeveelheid druppels is het absoluut veilig voor dieren. Bovendien kun je de tinctuur even laten ‘uitwasemen’ in het voer als je dit prettiger vindt voor je dier.
Klein beetje, groot effect
Kruidentincturen zijn zeer geconcentreerd, dat betekent dat je er maar een kleine hoeveelheid van nodig hebt. Een paar druppels zijn vaak al voldoende om het gewenste effect te bereiken. Bovendien zijn ze heel eenvoudig toe te dienen:
- Meng het door het voer
- Druppel het op een lekkernij
- Laat het eventueel 10-15 minuten staan, zodat de geur wat vervliegt
Ons advies: kruidentincturen voor dieren altijd verdunnen en liever niet door het drinkwater doen. Dan heb je er namelijk geen zicht op of en hoeveel je dier binnenkrijgt en het is niet de bedoeling dat je dier minder gaat drinken, omdat de smaak van het water veranderd is.
Lang houdbaar én effectief
Een ander voordeel van tincturen is dat ze lang houdbaar zijn. Mits goed bewaard (op kamertemperatuur, hoeft niet in de koelkast, donker en droog), blijven ze jarenlang werkzaam en veilig in gebruik. Handig als je ze niet dagelijks nodig hebt, of meerdere soorten in huis hebt voor verschillende toepassingen.
Het geheel is meer dan de som der delen
In de fytotherapie — de officiële benaming voor kruidengeneeskunde — geldt het principe dat het geheel van de plant sterker is dan de afzonderlijke stoffen. De vele inhoudsstoffen in een kruid werken namelijk samen en versterken elkaars werking.
Dit staat in contrast met reguliere geneesmiddelen, waar men vaak één specifieke stof isoleert. Hoewel dat in sommige gevallen effectief kan zijn, blijkt het ook vaker tot bijwerkingen te leiden.
Simplex of complex?
Tincturen zijn er in twee vormen:
- Simplex-tincturen bevatten één kruid, bijvoorbeeld Mariadistel voor de lever.
- Complex-tincturen combineren meerdere kruiden, die elkaar aanvullen en versterken. Denk aan een combinatie van valeriaan, passiebloem en citroenmelisse voor meer rust.
Afhankelijk van de behoefte van jouw dier, kun je kiezen voor een eenvoudige of juist een samengestelde tinctuur.
Voor elk wat wils
Of je nu ondersteuning zoekt voor de spijsvertering, het bewegingsapparaat, de nieren en blaas, of juist voor rust en ontspanning — er is vrijwel altijd een passende tinctuur beschikbaar.
Onze kruidentincturen zijn grotendeels gemaakt van biologisch geteelde kruiden uit Nederland en met zorg samengesteld voor verschillende toepassingen bij dieren.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.