Gevoelige hoeven – bijvoorbeeld tijdens het weideseizoen – komen vaak voor: volgens studies bij 15 tot 34% van de paarden.
Naast voeding en de manier van houden van je paard, kun je ondersteunen met kruiden en voedingssupplementen. Dit protocol is zorgvuldig samengesteld door holistisch dierenarts Lieselot Czvek en kun je als leidraad gebruiken. Voor jouw persoonlijke situatie kun je altijd contact met ons opnemen. We denken graag met je mee.
We hebben hier dan ook al eerder over geschreven, bijvoorbeeld over hoe je hoefbevangenheid kunt herkennen en wat de belangrijkste oorzaken zijn.
Wanneer is dit stappenplan nuttig?
Bij een acute opstoot van gevoelige hoeven is het noodzakelijk om meteen contact met je dierenarts op te nemen zodat de pijn snel verlicht kan worden. Na de acute fase kun je dit stappenplan opstarten om het herstel te bespoedigen en een terugval te voorkomen.
Bij een chronische vorm van gevoelige hoeven kan dit stappenplan helpen om wat meer ondersteuning bieden, de beïnvloedende factoren aan te pakken en op termijn het gebruik van pijnstilling zo veel mogelijk te beperken.
Wat kun je verwachten na het doorlopen van dit stappenplan?
Na het stappenplan en de daarmee samenhangende aanpassingen in management zijn paarden duidelijk minder gevoelig op de voeten waardoor opstoten zich slechts in beperkte mate of helemaal niet meer voordoen.
We kunnen niet genoeg benadrukken dat een paard met gevoelige hoeven méér nodig heeft dan supplementen en middelen. Rantsoen- en managementaanpassingen zijn essentieel. Lieselot licht dit uitgebreid toe in haar artikel.
Houd er rekening mee dat paarden met metabool syndroom (EMS) een hoger risico hebben op gevoelige hoeven en bijkomende aanpassingen nodig kunnen hebben.
Wanneer alle stappen achter de rug zijn, zou je dier zich soepeler en vrijer moeten kunnen bewegen en zich duidelijk beter moeten voelen.