• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Ingrid Langen

Is een goede bloedsomloop voor dieren eigenlijk ook belangrijk?

Daar kan ik kort over zijn: JA. Ook voor dieren geldt dat een goede gezondheid samengaat met een goede bloedsomloop.

Waar zorgt die bloedsomloop eigenlijk voor?

Net als mensen, hebben ook (zoog)dieren een grote en een kleine bloedsomloop. De kleine bloedsomloop gaat van het hart (zuurstofarm bloed) naar de longen en weer terug met zuurstofrijk bloed. Vervolgens pompt het hart dat zuurstofrijke bloed de grote bloedsomloop in die het hele lichaam dan van zuurstof voorziet.

De rode bloedcellen zorgen voor het transport van die zuurstof. Zonder een goede zuurstofvoorziening door het hele lichaam sterven er delen af. Denk maar aan een hartinfarct bij mensen: (een deel van) het hart heeft te weinig zuurstof gekregen en sterft af.

Maar behalve de zuurstofvoorziening doet het bloed nog veel meer:

 1. Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, zoals kooldioxide dat door de longen wordt uitgescheiden. Maar ook andere afvalstoffen van de stofwisseling (afkomstig van bijvoorbeeld ontstekingen of gifstoffen) worden door de nieren uit het bloed gehaald.
 2. Het bloed zorgt voor het transport van de voedingsstoffen uit de darm naar de lever.
 3. En vervolgens van het transport van voedingsstoffen naar alle cellen. Denk aan spiercellen die glucose krijgen.
 4. Maar het bloed transporteert ook de hormonen die diverse klieren aansturen om ‘iets’ uit te scheiden. Denk aan de alvleesklier die insuline uitscheidt dat ervoor zorgt dat de spiercel glucose opslaat.
 5. Verder speelt het bloed een grote rol voor het immuunsysteem: de witte bloedcellen zijn essentieel voor de afweer van het lichaam.
 6. Het bloed zorgt ook voor de eerste wondheling: de bloedplaatjes geven een korstje op de wond waaronder genezing van de huid kan plaatsvinden.
 7. Het bloed zorgt verder voor onze vochtvoorziening: een te veel aan vocht wordt via het bloed naar de nieren gebracht, waar de nieren het uitscheiden.
 8. Verder wordt de zuurgraad van ons lichaam ook via ons bloed geregeld door de longen en de nieren.
 9. En last but not least: het bloed zorgt voor warmteregulatie. Wanneer het lichaam te warm wordt, gaan de oppervlakkige bloedvaten open waardoor de warmte via de huid eruit kan. En omgekeerd ook: wanneer het lichaam te koud is, sluiten die bloedvaten zich, waardoor de warmte in het lichaam blijft.

Kortom: het is duidelijk dat een goede bloedsomloop belangrijk is voor het functioneren van het lichaam.

De gevolgen van een (te) welvarend leven

Problemen zoals mensen die kunnen hebben met hun bloedvaten (de hart- en vaatziekten) komen bij paarden en honden eigenlijk niet voor. Echter, de oorzaak van die hart- en vaatziekten bij mensen, zoals obesitas en insulineresistentie (diabetes), zien we in toenemende mate ook bij onze dieren.

Over de oorzaken en gevolgen van het overgewicht en insulineresistentie schreven we al uitgebreid in andere artikelen. Onder dit bericht vind je een lijstje.

En juist in die situaties kan het optimaliseren van de bloedsomloop enorm helpen. Want uit de opsomming hierboven blijkt al dat die bloedsomloop zorgt voor de aanvoer van zuurstofrijk bloed dat nodig is voor herstel, en vervolgens ook zorgt voor de afvoer van afvalstoffen.

Rode Kruiden Elixir en een goede bloedsomloop

Het Rode Kruiden Elixir draagt bij aan het normaliseren van de bloedsomloop ter ondersteuning van het herstel in diverse situaties:

 • Bij gevoelige hoeven, bijvoorbeeld aan het begin van het weideseizoen
 • Om de hersenen gezond te helpen houden
 • Om op gewicht te blijven
 • Ter ondersteuning van het bewegingsapparaat
 • Voor herstel na een zware training / wedstrijd, om de spieren te verzorgen
 • Ter ondersteuning van een gezonde blaas en nieren
 • Om te helpen bij een goede vochthuishouding

 

Rode Kruiden Elixir

Gebruikerstest voorafgaand aan de introductie

 • Bij de paarden zagen we vooral het soepeler kunnen bewegen en het toenemen van de levendigheid. Ook bij gevoelige hoeven zagen we verbetering. Benen werden dunner en de vachtkwaliteit werd beter.
 • De honden waren vooral levendiger, fitter, vrolijker en de beweging verbeterde (indien van toepassing). Maar ook beter slapen werd waargenomen!
 • Katten zijn berucht kieskeurig en in onze gebruikerstest wilden ze het niet eten. Rode Kruiden Elixir is met name geschikt voor paarden en honden.

Wat zit erin?

Rodebietensap is rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten die helpen bij het voorkomen van schade aan de cellen, bij het behoud van een normale bloeddruk, bij een gezond immuunsysteem en bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen en daarmee aan de vorming van sterke en soepele vaatwanden.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt de cellen, bloedvaten en organen.

Kaliumchloride speelt een belangrijke rol in de vochthuishouding (uitscheiding van vocht), en in de stofwisseling van spieren.

L-Carnitine speelt een belangrijke rol in de energieproductie van het lichaam; het is een antioxidant en heeft een beschermende werking op het hart en de bloedvaten. Verder speelt carnitine een rol bij het reduceren van de vetmassa en het stimuleren van de vetvrije massa.

L-Arginine, speelt een belangrijke rol bij vaatverwijding, weefseldoorbloeding en bloeddruk, en ondersteunt het goed functioneren van hart, longen, nieren en immuunsysteem. Verder verbetert arginine de vetstofwisseling en zorgt het voor een goede hormoonhuishouding.

Salvia rosmarinus (rozemarijn) stimuleert de bloedsomloop en is een antioxidant.

Curcuma longa (geelwortel/kurkuma) is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Geelwortel werkt bloedverdunnend en helpt tegen de samenklontering van bloedplaatjes. Kurkumine (de werkzame stof) zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij een te hoog bloedsuikergehalte.

Zingiber officinalis (gember) is een krachtige ontstekingsremmer en bevordert de bloeddoorstroming. Ook gember verbetert de gevoeligheid voor insuline en helpt daarmee de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Cratageus oxycantha (meidoorn) heeft een sterk regulerende werking op de hartspier, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het versterkt de hartslag en verwijdt de bloedvaten.

Vaccinium myrtillus (bosbes) bevat een grote hoeveelheid antioxidanten (anthocyaninen) die helpen tegen oxidatieve stress: de oorzaak van DNA-schade en veroudering. Verder bevatten ze het stofje neomyrtillin dat in staat is het bloedsuikergehalte te verlagen.

Niacinamide (vitamine B3) ondersteunt de stofwisseling.

Piper nigrum (zwarte peper) verbetert de werking van kurkuma doordat het de opname van kurkumine bevordert. Daarnaast is ook zwarte peper rijk aan antioxidanten en heeft een ontstekingsremmend effect.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Rode Kruiden Elixir

Om deze feestelijke introductie te vieren ontvang je de hele introductiemaand 15 % korting op Rode Kruiden Elixir voor paarden (1 liter) en honden/katten (500 ml).

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!