De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

8 mythes over ontwormen bij paarden

Wormen horen tot op zekere hoogte nou eenmaal bij het paardenleven. Toch willen we dat liever niet. Wormen zijn namelijk eng. Ze kunnen ernstige klachten geven van diarree en gewichtsverlies tot aan zeer heftige of zelfs dodelijke koliek.

En dus moet er iets gebeuren. Het probleem is dat paardenmensen gewoontedieren kunnen zijn en vast kunnen blijven zitten in gewoonten uit 1960. Dat is niet handig want we hebben met een aantal grote milieuproblemen te maken: resistentie van wormen, de impact op nuttige, in grond voorkomende aardnematoden (soorten rondwormen) en het feit dat we onze paarden onnodig belasten met geneesmiddelen.

 

DE MYTHES

1. Paarden moeten jaarrond regelmatig ontwormd worden

Het standaard advies is nog steeds om paarden 6 keer per jaar te ontwormen. Dit gaat echter volledig voorbij aan alle factoren die invloed hebben op wormbesmetting. Veel beter is om samen met je dierenarts een ontwormingsplan op te stellen. Door een plan te maken kun je zowel rekening houden met het terrein (groot, klein) waar je mee te maken hebt als met de individuele paarden en het seizoen. Er is geen standaardaanpak voor alle paarden op alle stallen.

2. Paarden horen geen wormen te hebben

Wormen zijn levende parasieten die voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van de gastheer (het paard) die ze belagen. Als ze de kans krijgen, zijn ze daar erg goed in.
Bij gezonde paarden in de natuur komen problemen met wormen nauwelijks voor. De manier waarop we paarden houden is alleen erg veranderd: de besmettingsdruk is hoog door kleine stukjes grond met veel paarden erop.

Toch horen wormen tot op bepaalde hoogte ‘er gewoon bij’. Er leven miljarden micro-organismen in de darm en dit is een evenwicht. Proberen een paard absoluut wormvrij te houden zou meer kwaad dan goed doen. De pogingen hiertoe hebben geleid tot resistentie tegen veel van de bestaande middelen. Het doel is de parasieten onder controle te houden, maar niet uit te roeien. De pogingen hiertoe hebben geleid tot resistentie tegen veel van de bestaande middelen.

3. Gericht ontwormen is lastig en onbetrouwbaar

Gericht ontwormen kan door mestonderzoek bij een laboratorium. Hier wordt de mest onderzocht op wormeitjes. Dit geeft nuttige informatie of ontwormen wel of niet nodig is, welke paarden hoge ‘uitscheiders’ zijn en of er sprake is van wormresistentie.

De hoge uitscheiders zijn paarden die weinig weerstand tegen wormen opbouwen en veel wormeieren uitscheiden en zo het weiland besmetten met grote aantallen eitjes. Het zijn deze paarden die extra gecontroleerd en behandeld moeten worden. Gelukkig is het binnen een kudde altijd een minderheid, des te meer reden om te weten welke dieren dit zijn.

Mestonderzoek staat de laatste jaren veel meer in de belangstelling en is veel betrouwbaarder geworden. De bedrijven die dit uitvoeren bieden veel service (Google op ‘mestonderzoek paard’). Strategisch ontwormen voorkomt het onnodig gebruik van ontwormingsmiddelen waardoor je uiteindelijk niet alleen geld bespaart, maar er ook voor zorgt dat je paard minder gifstoffen binnenkrijgt en, een natuurlijke weerstand kan opbouwen én de resistentie tegen wormenmiddelen vermindert.

4. Als je werkzame stoffen maar genoeg afwisselt zal er geen resistentie optreden

Vanaf 1960 kwamen er steeds meer ontwormingsmiddelen in de handel. Vanaf toen werd er geadviseerd om 3 groepen ontwormmiddelen af te wisselen. Toch is er grootschalige resistentie opgetreden. Alleen roteren (en niet gericht ontwormen) is dus bij lange na niet genoeg om resistentie tegen te gaan. Laat ook onderzoek verrichten naar resistentie tegen bepaalde ontwormingsmiddelen en ontworm alleen indien nodig.

5. Alle paarden op een terrein moeten steeds allemaal tegelijk ontwormd worden

Standaard alle paarden op stal iedere 6 tot 8 weken ontwormen is niet zinnig. Daarmee pak je namelijk niet alleen de hoge uitscheiders, maar ook de paarden die helemaal geen probleem hebben. Dat werkt resistentie in de hand.

Wist je dat ook hier de 80/20 regel van kracht is? In kuddes is zo’n 80% van de parasieten aanwezig bij 20% van de paarden. Ook verschillende groepen paarden (nieuwkomers, veulens, paarden met een lage weerstand) kunnen een andere aanpak nodig hebben dan de rest.

6. Paarden die het terrein niet verlaten hoeven niet ontwormd te worden

Helaas ook al niet waar. Ook binnen één bedrijf (of zelf een kleinschalige stal) kan een paard zichzelf makkelijk herbesmetten met de eigen wormen. De wormeitjes worden uitgescheiden en komen in de stal of op het weiland terecht en worden weer opgenomen bij het grazen.

7. Ontwormen is het enige wat ik kan doen in de strijd tegen wormen

De omgeving is van grote invloed of er grote worminfecties zijn onder de paarden. In (weide)management kun je veel doen:

 1. Voorkom overbevolking op het weiland.
 2. Haal mest regelmatig (2x per week) weg.
 3. Afwisselend begrazen met schapen of andere herkauwers kan ook helpen om de wormbesmetting voor paarden te verminderen.
 4. De weides goed afwisselen of afzetten kan de besmettingsdruk ook verlagen. Naast weidemanagement is de darmweerstand ook van belang. Als er maar ruim voldoende gunstige micro-organismen in de darmen zijn, krijgen wormen vaak veel minder kans.
 5. Deze gunstige micro-organismen zijn dol op veel ruwvoer en kunnen ook een handje geholpen worden door regelmatig een probioticakuur te geven.

8. Een natuurlijk ontwormingsmiddel geeft geen negatieve bijwerkingen

Het gebruik van kruiden om darmparasieten tegen te gaan is al zo oud als de kennis dat wormen überhaupt in de darmen kunnen voorkomen. Met het oog op de problemen van resistentie tegen ontwormingsmiddelen staat dit weer volop in de belangstelling. Kruiden – en zeker die gebruikt worden om parasieten onder controle te houden – zijn echter heel krachtig en zijn dus niet zonder risico. Ten eerste moet er ook met natuurlijke ontwormingsmiddelen mestonderzoek gedaan worden, anders weet je niet wat je aan het doen bent. Er is nou eenmaal vaak minder onderzoek naar werkzaamheid beschikbaar.

Verder zijn stoffen die wormen afdrijven of afdoden per definitie in een bepaalde mate giftig, anders zou het niet werken. De juiste kwaliteit en dosering is dan ook erg belangrijk. Kruiden en synthetische ontwormingsmiddelen hebben allebei een verstorende werking op de darmflora. Wees je ervan bewust dat behandeling met een natuurlijk middel vaak langer duurt (veel kruiden moet je bijvoorbeeld 2 weken geven). Dit kan dus wel degelijk bijwerkingen geven.Na ontworming, op wat voor manier dan ook, kan de darmflora en daarmee de weerstand tegen herbesmetting dan ook wel extra ondersteuning gebruiken.

Wil je hier advies over?

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

2 reacties

 1. Jacquelien Veldhuis schreef:

  Onze Fries van 19 heeft al jaren bij ieder mest onderzoek Wormen. Diverse spuiten via de mond gehad.. ze is er niet ziek van een blijft op gewicht.
  Iets natuurlijke ontworming is wenselijk

  Groetjes

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jacquelien,

   Bedankt voor je bericht.
   Natuurlijke ontworming werkt voor zover ons bekend het beste preventief. Na een reguliere ontwormingskuur de darmgezondheid versterken waardoor het immuunsysteem optimaal kan functioneren en je paard een betere weerstand kan opbouwen tegen wormen is daarbij belangrijk. Hierover hebben we een informatief blog geschreven: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter