• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 4 minuten

Ja, het bestaat écht: hooikoorts bij honden en paarden

Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het niet: hooikoorts komt wel degelijk voor bij dieren. Bij honden en paarden zien we het regelmatig en in theorie kunnen ook katten last hebben van voorjaarskriebels.

Het lastige van deze aandoening is dat je het makkelijk voor andere klachten aanziet en dan de behandeling niet helemaal klopt. Het is wel belangrijk dat je er iets aan doet, je kunt namelijk je dier moeilijk vragen pollen te vermijden!

Hooikoorts = pollenallergie

Een allergie is eigenlijk een overdreven afweerreactie van het lichaam. Het immuunsysteem reageert op een stof alsof het een bedreiging is, terwijl die stof feitelijk onschadelijk is.

Een gezond dierenlichaam maakt alleen antistoffen aan tegen ziekmakende indringers zoals ongewenste micro-organismen. Bij een allergie maakt het lichaam antistoffen tegen stoffen waarbij dat niet zou moeten. Voor allerlei stoffen kan een allergie bestaan: voor eiwitten uit voeding, voor bepaalde materialen (bijvoorbeeld contactallergie voor metaal), voor vlooien, of voor ingeademde stoffen (bijvoorbeeld huisstof). En in het geval van hooikoorts is dat voor pollen (stuifmeel).

Technisch stukje over allergische reacties in het lichaam

Bij een allergische reactie is de barrièrefunctie niet 100% in orde. Er komt een te groot of verkeerd deeltje door de barrière heen en in de bloedbaan. Het lichaam gaat proberen dit deeltje te vernietigen.

Bij de meeste allergische reacties produceert het afweersysteem bij de eerste blootstelling aan een allergeen de antistof IgE (immunoglobuline E). Deze antistof bindt zich aan een bepaald type witte bloedcellen in de bloedsomloop (granulocyten) en aan mestcellen (cellen die een rol spelen bij de afweer).

Cellen met IgE op hun oppervlak geven specifieke stoffen af (onder andere histamine) die een zwelling of ontsteking in de omliggende weefsels veroorzaken. Door deze stoffen komt er een kettingreactie op gang waarbij weefsels geïrriteerd en beschadigd raken. Ze veroorzaken daarmee de typische kenmerken van een ontstekingsreactie: pijn, jeuk, roodheid en zwelling.

Symptomen bij paarden

Deze ontstekingsreactie in de slijmvliezen zorgt voor de allergiesymptomen. Bij paarden zien we de volgende klachten:

 • sinusitis (bijholteontsteking)
 • proesten
 • neusuitvloeiing
 • schuren met de neus
 • hoofdschudden

Symptomen bij honden

 • sinusitis (bijholteontsteking)
 • geïrriteerde en/of rode ogen
 • niezen
 • vachtproblemen: korstjes (vooral op de kop), jeuk en roodheid (vooral aan pootjes en liezen), ontstekingen
 • abnormale neusafscheiding

Wat is abnormale neusafscheiding bij de hond?

Een gezonde hondenneus is normaal gesproken vochtig. Sommige honden hebben van zichzelf een druipneus. Je ziet dit vaak ook als ze intensief hebben gesnuffeld. Zolang dit helder en vloeibaar is, is er niks aan de hand. Als het troebel of overmatig is, of gepaard gaat met niezen, is er vaak meer aan de hand.

Is het wel echt een pollenallergie?

Pollenallergie bij dieren kan gemakkelijk verward worden met andere aandoeningen en daarom is het belangrijk een goede diagnose te laten stellen door de dierenarts.

Andere mogelijkheden kunnen zijn:

 • allergieën voor andere stoffen
 • zonlichtallergie (vooral bij paarden kan dit ook klachten als hoofdschudden veroorzaken!)
 • aangezichtspijn
 • pijn door het zadel of optoming (paarden)
 • pijn in de rug- of halswervels
 • problemen met het gebit

Logboek

Om een goed plan van aanpak te maken, is inzicht nodig. Houd eens bij welke symptomen je dier vertoont en in welke perioden deze optreden. Ook factoren zoals weersomstandigheden, voeding en waar je hebt gewandeld/gereden kunnen belangrijke informatie geven. De Groene Os heeft hiervoor een handig logboekje! Ook de behandelaar kan dit gebruiken om een behandelplan te maken.

logboek

Wil je ook zo’n logboekje bij je bestelling ontvangen? Geef dit dan bij het afrekenen aan in de bestelnotities en we sturen het mee!

Plan van aanpak

Als je een tijdje hebt bijgehouden welke factoren de klachten verergeren of juist verbeteren, kun je daarop maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan waar en wanneer je gaat wandelen of rijden (binnen of buiten, soort natuurgebied, of specifiek ’s ochtends).

Pollen zijn niet te vermijden, maar als duidelijk is op welke planten of bomen je dier reageert, kunnen ze op z’n minst van het eigen terrein verwijderd worden.

Middelen

Wegens de claimswetgeving mogen we in dit blog niet ingaan op producten, maar we kunnen wel een aantal inhoudsstoffen aanstippen. Voor het beste advies neem je contact met ons op:

Ja, geef mij advies

Glidkruid
Glidkruid (Scutellaria baicalensis) is een kruid uit de TCM (Traditional Chinese Medicine). De wortel is het meest gebruikte deel van deze plant en wordt door Chinese kruidenspecialisten al eeuwen toegepast bij de behandeling van ‘branderige’ en ‘vurige’ hulpvragen. Het wordt ook bij last van pollen in de lucht gebruikt omdat het de aanmaak van histamine helpt af te remmen.

Versterk de barrièrefunctie van slijmvliezen met GLA en glutamine
Bij allergieën wil je de slijmvliezen versterken omdat dit een van de eerste afweren van het lichaam is. Een herhaalde allergische reactie kan leiden tot een hyperpermeabele darm. Bij hooikoorts zijn de slijmvliezen sowieso geïrriteerd. Een beetje hulp kan dus geen kwaad.

Om de slijmvliezen te helpen herstellen kan GLA (gammalinoleenzuur, een plantaardig vetzuur uit bijvoorbeeld teunisbloem- of borageolie) ingezet worden. Dit vetzuur kan aan het voer worden toegevoegd om verlichting te geven bij rode, branderige ogen. Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam en betrokken bij veel stofwisselingsprocessen.

Probiotica
De slijmvliezen, huid en darmen zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij allergische klachten raadzaam om de darmen extra te ondersteunen. Een supplement met probiotica bevat nuttige darmbacteriën en helpt om de weerstand en het immuunsysteem te verbeteren.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!