• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Ja, het bestaat écht: hooikoorts bij honden en paarden

Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het niet: hooikoorts komt wel degelijk voor bij dieren. Bij honden en paarden zien we het regelmatig en in theorie kunnen ook katten last hebben van voorjaarskriebels.

Het lastige van deze aandoening is dat je het makkelijk voor andere klachten aanziet en dan de behandeling niet helemaal klopt. Het is wel belangrijk dat je er iets aan doet, je kunt namelijk je dier moeilijk vragen pollen te vermijden!

Hooikoorts = pollenallergie

Een allergie is eigenlijk een overdreven afweerreactie van het lichaam. Het immuunsysteem reageert op een stof alsof het een bedreiging is, terwijl die stof feitelijk onschadelijk is.

Een gezond dierenlichaam maakt alleen antistoffen aan tegen ziekmakende indringers zoals ongewenste micro-organismen. Bij een allergie maakt het lichaam antistoffen tegen stoffen waarbij dat niet zou moeten. Voor allerlei stoffen kan een allergie bestaan: voor eiwitten uit voeding, voor bepaalde materialen (bijvoorbeeld contactallergie voor metaal), voor vlooien, of voor ingeademde stoffen (bijvoorbeeld huisstof). En in het geval van hooikoorts is dat voor pollen (stuifmeel).

Technisch stukje over allergische reacties in het lichaam

Bij een allergische reactie is de barrièrefunctie niet 100% in orde. Er komt een te groot of verkeerd deeltje door de barrière heen en in de bloedbaan. Het lichaam gaat proberen dit deeltje te vernietigen.

Bij de meeste allergische reacties produceert het afweersysteem bij de eerste blootstelling aan een allergeen de antistof IgE (immunoglobuline E). Deze antistof bindt zich aan een bepaald type witte bloedcellen in de bloedsomloop (granulocyten) en aan mestcellen (cellen die een rol spelen bij de afweer).

Cellen met IgE op hun oppervlak geven specifieke stoffen af (onder andere histamine) die een zwelling of ontsteking in de omliggende weefsels veroorzaken. Door deze stoffen komt er een kettingreactie op gang waarbij weefsels geïrriteerd en beschadigd raken. Ze veroorzaken daarmee de typische kenmerken van een ontstekingsreactie: pijn, jeuk, roodheid en zwelling.

Symptomen bij paarden

Deze ontstekingsreactie in de slijmvliezen zorgt voor de allergiesymptomen. Bij paarden zien we de volgende klachten:

 • sinusitis (bijholteontsteking)
 • proesten
 • neusuitvloeiing
 • schuren met de neus
 • hoofdschudden

Symptomen bij honden

 • sinusitis (bijholteontsteking)
 • geïrriteerde en/of rode ogen
 • niezen
 • vachtproblemen: korstjes (vooral op de kop), jeuk en roodheid (vooral aan pootjes en liezen), ontstekingen
 • abnormale neusafscheiding

Wat is abnormale neusafscheiding bij de hond?

Een gezonde hondenneus is normaal gesproken vochtig. Sommige honden hebben van zichzelf een druipneus. Je ziet dit vaak ook als ze intensief hebben gesnuffeld. Zolang dit helder en vloeibaar is, is er niks aan de hand. Als het troebel of overmatig is, of gepaard gaat met niezen, is er vaak meer aan de hand.

Is het wel echt een pollenallergie?

Pollenallergie bij dieren kan gemakkelijk verward worden met andere aandoeningen en daarom is het belangrijk een goede diagnose te laten stellen door de dierenarts.

Andere mogelijkheden kunnen zijn:

 • allergieën voor andere stoffen
 • zonlichtallergie (vooral bij paarden kan dit ook klachten als hoofdschudden veroorzaken!)
 • aangezichtspijn
 • pijn door het zadel of optoming (paarden)
 • pijn in de rug- of halswervels
 • problemen met het gebit

Logboek

Om een goed plan van aanpak te maken, is inzicht nodig. Houd eens bij welke symptomen je dier vertoont en in welke perioden deze optreden. Ook factoren zoals weersomstandigheden, voeding en waar je hebt gewandeld/gereden kunnen belangrijke informatie geven. De Groene Os heeft hiervoor een handig logboekje! Ook de behandelaar kan dit gebruiken om een behandelplan te maken.

logboek

Wil je ook zo’n logboekje bij je bestelling ontvangen? Geef dit dan bij het afrekenen aan in de bestelnotities en we sturen het mee!

Plan van aanpak

Als je een tijdje hebt bijgehouden welke factoren de klachten verergeren of juist verbeteren, kun je daarop maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan waar en wanneer je gaat wandelen of rijden (binnen of buiten, soort natuurgebied, of specifiek ’s ochtends).

Pollen zijn niet te vermijden, maar als duidelijk is op welke planten of bomen je dier reageert, kunnen ze op z’n minst van het eigen terrein verwijderd worden.

Middelen

Wegens de claimswetgeving mogen we in dit blog niet ingaan op producten, maar we kunnen wel een aantal inhoudsstoffen aanstippen. Voor het beste advies neem je contact met ons op:

Ja, geef mij advies

Glidkruid
Glidkruid (Scutellaria baicalensis) is een kruid uit de TCM (Traditional Chinese Medicine). De wortel is het meest gebruikte deel van deze plant en wordt door Chinese kruidenspecialisten al eeuwen toegepast bij de behandeling van ‘branderige’ en ‘vurige’ hulpvragen. Het wordt ook bij last van pollen in de lucht gebruikt omdat het de aanmaak van histamine helpt af te remmen.

Versterk de barrièrefunctie van slijmvliezen met GLA en glutamine
Bij allergieën wil je de slijmvliezen versterken omdat dit een van de eerste afweren van het lichaam is. Een herhaalde allergische reactie kan leiden tot een hyperpermeabele darm. Bij hooikoorts zijn de slijmvliezen sowieso geïrriteerd. Een beetje hulp kan dus geen kwaad.

Om de slijmvliezen te helpen herstellen kan GLA (gammalinoleenzuur, een plantaardig vetzuur uit bijvoorbeeld teunisbloem- of borageolie) ingezet worden. Dit vetzuur kan aan het voer worden toegevoegd om verlichting te geven bij rode, branderige ogen. Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam en betrokken bij veel stofwisselingsprocessen.

Probiotica
De slijmvliezen, huid en darmen zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij allergische klachten raadzaam om de darmen extra te ondersteunen. Een supplement met probiotica bevat nuttige darmbacteriën en helpt om de weerstand en het immuunsysteem te verbeteren.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

28 reacties

 1. Riet Huijsman schreef:

  Ik heb een hond met een atopie voor 8 soorten grassen en 4 soorten mijten. Dit is middels bloedonderzoek vastgesteld. Zij krijgt maandelijks injecties met de allergenen en langzamerhand verbetert het, al vlamt het af en toe nog behoorlijk op. Nu zijn haar oren kaal aan het worden. Zij is een basset fauve de Bretagne. Vroeger had ik een teckel op ditzelfde probleem. Ik smeer er honingzalf oo en masseer de oren. Wat Jan ik er verder aan dien?

 2. L.vd Velden schreef:

  Graag advies mijn border collie ligt graag op het gras in de tuin. Zodra het weer het toelaat meestal aprijl en mei, begint het gekrabbel aan zijn borst en oksels. Ik woon in een recreatie gebied. Ik gebruik geen chemisch produkten. Wat kan ik doen om de gevoeligheid voor grassen te verminderen….

 3. Lisa schreef:

  Goedemiddag,

  Mijn hond heeft helaas ook last van hooikoorts…althans dat denk ik gezien het feit dat dit ieder jaar omstreeks april mei weer terug bij af is. Bij de dierenarts krijgen we allemaal verschillende berichten te horen en hij heeft al veel chemische middelen gehad maar niks helpt. Hij heeft enorm veel jeuk en veel wondjes/schilfers voornamelijk op zijn buik en last van zijn oren.
  Heeft u tips?
  Groetjes Lisa

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie Lisa!
   Zijn het hoofdzakelijk huidproblemen? Of zijn er ook klachten met de luchtwegen of slijmvliezen (zoals ogen)?
   Als het zo strikt seizoensgebonden is, denk je inderdaad snel aan een reactie op iets uit de natuur. Grassen en mijten kunnen ook een allergische reactie geven. Het is wel handig als je op een gegeven moment weet waar het dier op reageert. Ook bij de dierenarts dus goed doorvragen wat zijn/haar conclusie is.
   Op deze plaats kan ik geen middelen adviseren, als je hier meer over wilt weten, kun je mailen naar info@degroeneos.nl

 4. Marty schreef:

  Mijn hondje heeft na een bloedtest en allergietest last van meelmijt ,vooral jeuk aan de oren.
  Hij krijgt nu 2 x daags apoquel 5.4 mg.

  Heeft een poosje geholpen maar begint weer met schudden van de oren die schoon zijn van binnen.
  Voor die tijd 2 x fikse oorontsteking gehad.
  Wat adviseer je mij nu voor dit beestje.
  Groet Marty Hakkeling.

 5. Robert Mok schreef:

  Mijn hond (Labrador) heeft na een bloedtest en allergietest last van huismijt , en nog een aantal dingen en vooral jeuk aan de oren.
  We hebbrn een kuur gedaan van de dierenarts om hem immuun voor bepaalde stoffen te maken.
  Zomers is het een stuk erger.
  We geven hem eten zomer gluten.
  Hij krijgt 1 a 2 x daags apoquel 16 mg.
  Nu is zijn huid een stuk beter nog wel stukjes haar die je er zo uit kan trekken maar rondom zijn ogen heeft hij geen haren en bloed het af en toe.
  We hebben en geven veel geld uit om iets te zoeken wat helpt.
  Kan jij ons helpen?
  Groet,
  Robert

 6. Jacqueline schreef:

  Hallo,
  Mijn hond heeft volgens mij ook hooikoorts. Ik heb het bloed laten nakijken.
  O.a. voedselmijtallergie kwam er uit. Echter heeft mijn hond tijdens wintermaanden nergens last van.
  Nu het de laatste weken zo mooi weer is geweest, begint t weer. Rood doorlopen ogen. Krabben aan mond en oren. Kaal worden, met name grote plekken achter de oren. En ze verliest dan zoveel haren, dat, wanneer je op haar rug tegen de vacht in kijkt, zie je zo haar huid.
  Het is trouwens een kruising am bull en cane corso.
  Een schat van een hond. We nemen haar overal mee naar toe en wandelen veel.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jacqueline,

   Bedankt voor je bericht.

   De klachten die je beschrijft lijken inderdaad wel op een allergie/hooikoorts. De basis van allergieën ligt in de darmen, in het geval van allergieën adviseren we dan ook altijd de darmgezondheid te verbeteren. We hebben hiervoor een darmprotocol ontwikkeld: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   Je kunt ons ook altijd mailen op info@degroeneos.nl mocht je een gericht advies willen hebben voor je hond.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 7. Daphne schreef:

  Mijn paard is vanaf 25 januari aan het hoesten. Klinkt als een droge hoest. Na een week was dit nog niet verbeterd na het geven van foenegiek. Dierenarts er bij gehaald en die hoorde een lichte verscherping op de longen niet in rust alleen bij jet dichtknijpen van de neus(dat het paard meer adem moest halen)
  Ik heb toen respulmin gehad voor 10 dagen. Toen 5 dagen sputolysin en nog 5 dagen respulmin gegeven. Tijdens de sputolysin kwam er slijm en snot uit mijn paard haar neus en keel bij het hoesten en proesten. Hoesten was nu alleen nog als ik ging aandraven. Na bovenstaande heeft mijn paard 8 dagen niks gehad en werd de hoest weer erger paard moest hals volledig strekken om het er uit te krijgen tijdens draven. Maar ook met stap en rust in de box weer af en toe hoesten. Gister is de dierenarts weer geweest en hoort nog steeds hetzelfde als bij het eerste onderzoek en de kaaklymfeknopen zijn nu iets vergroot. Nu weer voor 10 dagen respulmin 10 dagen sputolysin en 5 dagen antibiotica gekregen. Paard is vorig jaar september naar een buitenstal verhuisd stond vorige winter dus in de binnenstal. Vorig jaar ook geen last van gehad. Zou dit een pollenallergie kunnen zijn? Hooikoorts? Paard is 9 jaar en 9 maanden oud.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Daphne,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je paard hier last van heeft!

   Wellicht zou er sprake kunnen zijn van pollenallergie maar misschien ook wel van RAO of iets anders. Het is aan je dierenarts om een duidelijke diagnose stellen. Als een van beide inderdaad het geval is dan zou het heel zinvol kunnen zijn om de darmgezondheid van je paard te verbeteren aangezien hier het grootste deel van de weerstand wordt bepaald en de kwaliteit van de slijmvliezen van de luchtwegen ook samenhangt met een goede darmgezondheid. In dit artikel van ons vind je hierover meer informatie: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 8. ladas gaedlle schreef:

  Hoi, ik heb ook een chihuahua met zowel voedingsallergie als omgevingsallergie. Voeding hebben we al een groot stuk onder controle.
  Indien het echt erg is dan krijgt ze apoquel. Kan ik verder nog iets geven tegen de jeuk of ter ondersteuning? Groetjes

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag,
   Het is het waard om naar haar darmgezondheid te kijken. Hiervoor hebben we het darmprotocol ontwikkeld. Als je ons een mail stuurt dan kunnen we je een vragenformulier toesturen. Het darmprotocol bestaat uit meerdere stappen. De middeln uit stap 1 zijn Adaptonicu, Multivitaminen en Mineralen, Teunisbloemolie, Scutellariatictuur en Darm Compositum.
   Hartelijek groet, Suus Bettink, De Groene Os

 9. Madelon schreef:

  Wij hebben een Engelse springer spaniël / heidewachtel kruising. Hij is 12 jaar
  Sinds vorig jaar begint hij in het voorjaar met rode ogen en niezen.
  Vorig jaar trok het nog snel weg, maar dit jaar blijft het.
  Wat kan ik doen ?

 10. karin filipsen schreef:

  Hallo,
  Ik heb een x Tibetaanse terrier van 12 jaar met een allergie voor Paardebloem, Schapenzuring, Bijvoet en Veldbeemd gras. Dit is middels bloedonderzoek vastgesteld. Wij dachten dat het voeding of darmen was van alles geprobeert maar dat is het niet.Hij krijgt sinds een maand of twee injecties met de allergenen( imuuntherapie) maar het vlamt zo nu en dan behoorlijk op dat moet eerst erger worden voordat het beter wordt( hoop ik dan). Nu is zijn borst kaal aan het worden door het overmatig likken en likt hij ook overmatig ook aan de achterkant en liezen . Zijn ogen zijn nu redelijk schoon en pootjes aan de onderkant zijn nu ook redelijk heel en netjes .Hij schud met zijn hoofd en schuurt zijn oren over de vloer of bank .Hij had over zijn gehele lichaam ook korsten maar dat is nu iets minder.
  Wij houden hem wel kort omdat een lange vacht niet te doen is.
  Wat zou ik tegen de jeuk en de kale plekken kunnen doen ?

  Groeten een radeloos baasje

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Karin,
   ja dat kan ik begrijpen dat je het dan niet zo goed meer weet. Ben je naar een holistisch dierenarts geweest? Die kijken op een andere manier naar problemen. Onze ervaring is dat voeding en darmgezondheid wel met jeuk samenhangt en hebben daarvoor ons darmprotocol ontwikkeld. Als je individuele hulp wilt kun je ons Groene Kennisconsult boeken. Maar nogmaals: een holistisch dierenarts kan je ook helpen.
   Hartelijke groet, Suus Bettink

 11. Cherie schreef:

  Hallo, ik vermoed dat mijn chihuahua hooikoorts heeft. Hij is nu 2,5 jaar, voorgaande jaren begon hij zo rond april/mei te niezen (het niezen viel altijd rond het hooikoorts seizoen). Dit jaar begon het weer rond april/mei maar alleen is het een stuk heftiger dan voorgaande jaren. Naast het niezen, heeft ie dit jaar ook last van ademhalingsproblemen, zijn neus is verstopt. Daarnaast prut uit zn ogen, geen eetlust en het lijkt erop dat zijn keel beetje opgezwollen is. Verder gelukkig geen extra jeuk ofzo bij hem gesignaleerd.
  Eerder aan dierenarts gevraagd wat het kon zijn maar die wil alleen maar troep pillen geven, en dat wil ik hem niet aandoen.
  Wat kan ik hieraan doen? Ik wil dat ie weer snel de oude vrolijke hond wordt, hij is nu zo lusteloos..
  Bedankt alvast!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Cherie,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond hier last van heeft!

   Ik stuur je een email met ons advies.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 12. Jacqueline schreef:

  Goedemiddag, onze hond Mozes heeft sinds september 2020 overmatig last van een loop-snot neus en soms reversal sneezing. Zijn neusuitvloeing is echt heel heftig en we zijn hierdoor de hele dag aan het afvegen en schoonmaken. Diversen antibiotica voorgeschreven gekregen, slijmoplossers, neusspoelingen gedaan, scan laten maken van hoofd en borst, rhinoscopie gehad en daar kwam alles niets uit en het werd is ook niet minder. Hij eet verder goed, ontlasting is goed dus we weten het even niet meer. Het lijkt echt op een allergie maar niet bekend waarvoor. Kunnen jullie misschien adviseren wat te doen. Van bedankt voor het meedenken. Groet, Jacqueline

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jacqueline,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond hier last van heeft en er nog geen diagnose is gesteld.

   De basis van allergieën ligt in de darmen, daar wordt ongeveer 80% van de weerstand bepaald. Je bent van harte welkom om ons met meer achtergrondinformatie over je hond te bellen op ons telefonisch dierenartsenspreekuur elke woensdag en vrijdag van 9-10 uur of te mailen: info@degroeneos.nl

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 13. Yagmur schreef:

  Ik heb ook hetzelfde probleem. Sinds paar welen prut in de ogen en zijn ogen zijn lichtrood. Eet weinig en niest veel. Ook heeft hij een loopneus. Soms laat hij een spoor achter in de woonkamer als hij aan t lopen is van zn loopneus.
  Kunt u mij aub adviseren!

 14. Belinda schreef:

  Goedendag,

  Wij hebben een Franse bulldog van inmiddels 7 jaar. Dit jaar al vanaf ik denk april ontzettend veel last van niezen en snotneus. Binnen niet/nauwelijks (soms alleen als ze heel enthousiast is door visite bijv.). Maar zodra we naar buiten gaan (altijd met de zakken vol tissues) begint het. Niezen en snotneus!
  Uiteraard bij dierenarts geweest, en inmiddels 2 soorten neusdruppels gehad, helpt niet, allergiespuit, werkt niet. Neus spoelen met flumasil helpt wel even maar is een behoorlijke toestand.
  Wellicht heeft u andere suggesties?
  Verder eet ze goed, drinkt ze goed (wel sinds een aantal weken een beetje bloed bij ontlasting, daar inmiddels probiotica voor aan t geven).

  M.vr.Gr.
  Belinda

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Belinda,

   Bedankt voor je bericht.
   Via deze weg of email kunnen we je vanwege de claimswetgeving helaas niet meer informeren. Je bent welkom om ons te bellen tijdens ons gratis telefonisch spreekuur elke maandag, woensdag en vrijdag van 9-10 voor meer informatie. Ons telefoonnummer is 023-5348469.

   Veel succes ermee!

Laat een reactie achter