• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 6 minuten

Hoe en waar koop je een konijn?

De verleiding

Op een dag gebeurt het bijna onvermijdelijke: je loopt met je kinderen door het winkelcentrum en als je langs de dierenwinkel loopt, waar een hele bak met jonge konijntjes bijna in de etalage staat, begint je kind opeens aan je hand te trekken en vraagt: “Toe, mag ik een konijntje?!” Wat te doen, dan?

Nou, in de eerste plaats: hier niet aan toegeven! Het is nóóit een goed idee om in een impuls een dier te kopen, welk soort dan ook, waar dan ook. Kleine konijntjes zien er superlief en knuffelig uit, net als jonge kittens, puppies, lammetjes etc. Eigenlijk zijn alle zoogdieren aandoenlijk als ze jong zijn,  met hun onbeholpen bewegingen, hun pluizige nesthaar en hun nieuwsgierige, speelse gedrag. Maar dat is een grote valkuil en geen reden om ze te kopen. Dieren kopen op dezelfde manier als je de Elsa-pop uit Frozen 2 koopt, houdt er geen rekening mee, dat dieren bewust levende, kwetsbare wezens zijn, die hun hele leven afhankelijk zijn van de zorgen van hun mensen, ook als ze ouder worden of ziek zijn.

Niet voor kinderen?

Dus niet impulsief met een konijn onder je ene arm en een huppelend kind aan je andere hand de dierenwinkel uitlopen. Maar wel een goed gesprek daarover starten! Want het is voor een kind wel erg belangrijk om op te groeien in een gezin waar dieren aanwezig zijn. Gewoon, omdat dieren je leven op zo’n enorme manier verrijken, zo veel liefde kunnen geven en omgekeerd zo veel liefde op kunnen wekken. Daarom zou je, als het enigszins kan, dieren in je huis op moet nemen. En konijnen kunnen, ondanks hun kwetsbaarheid, daarbij een heel goede keuze zijn. Maar dan wel onder verantwoordelijkheid van volwassenen!

Dus niet tegen je kleuter van vijf zeggen: “Oké, jij krijgt een konijn, maar dan moet je er wel goed voor zorgen! Elke dag eten en drinken geven en elke week z’n hok schoonmaken!” Waarschijnlijk zal je kleuter hier volmondig “ja” op zeggen, maar het is een belofte die een kind gewoon nog niet kán houden, omdat hij hem niet kan overzien. Een kind van 7 of 8 in principe ook nog niet. Het langdurig  kunnen dragen van verantwoordelijkheid voor een levend wezen komt meestal pas halverwege de puberteit. Helaas zijn er dan vaak weer zoveel andere zaken die de aandacht in beslag nemen (zoals school, socializen met vrienden, bijbaan, hobby’s) dat een dier ook dan soms wel eens in de knel komt. Dus in alle gevallen blijven de ouders eindverantwoordelijk!

Samen doen!

Samen met je kind voor dieren zorgen, waarbij je kind steeds meer verantwoordelijkheden kan gaan dragen, is verschrikkelijk leuk. En heel vaak blijkt een huisdier het beste maatje en vaste vertrouweling te worden van een opgroeiend kind. Dus als je het qua tijd en geld op kunt brengen, stel dan je huis en tuin open voor een of meer dieren.

Konijn kopen

Om het verhaal van het begin weer op te pikken: je bent dus samen met je kind, zónder konijn, naar huis gegaan, maar je hebt er wel over gepraat. Jullie hebben ook bedacht wat er allemaal bij komt kijken om konijnen als huisdier te hebben. Jullie hebben besloten om een paar konijnen te nemen, je hebt op internet gezocht naar goede info over het houden van konijnen (toen kwam je bijvoorbeeld hier terecht – Aanrader!) en nu is dan het moment aangebroken om die konijnen werkelijk te gaan kopen.  Waar ga je dat doen?

Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • sociaal netwerk (vrienden, buren)
  • Marktplaats
  • Dierenspeciaalzaak, tuincentrum
  • Fokker
  • Konijnenopvang/dierenasiel

Tweede kans konijnen

Zelf heb ik een sterke voorkeur voor tweede-kans-konijnen. En dan kom je algauw bij een konijnenopvang terecht. Het verschijnsel ‘konijnenopvang’ is bij veel mensen nog niet zo bekend en dat is erg jammer. Het is, precies wat het woord zegt, een plek waar konijnen opgevangen worden die gedumpt zijn, op straat  zwervend werden aangetroffen of afgestaan zijn door eigenaars die niet meer voor ze kunnen of willen zorgen. Schrijnende gevallen soms, van konijnen die hun hele leven eenzaam in een hokje achter in de tuin hebben gezeten omdat de kinderen er niet meer naar omkeken en de ouders geen interesse hadden in konijnen. Of konijnen die met doos of hok en al gedumpt zijn naast een afvalcontainer dan wel ‘uitgezet zijn in de natuur’, dat wil zeggen achtergelaten zijn in een park of bos. Tamme konijnen overleven dat meestal niet! Maar in de konijnenopvang zitten ook goed verzorgde konijnen die door hun mensen worden afgestaan omdat ze gaan verhuizen naar een ver buitenland of naar een verzorgingshuis. In een opvang vind je heel jonge konijntjes of juist bejaarde, allerlei groottes, kortharige of juist heel pluizelige, knuffelige of juist meer afstandelijke konijnen – iedereen kan hier wel een konijn vinden waar hij een klik mee heeft!

Elk konijn heeft z’n eigen geschiedenis en draagt die met zich mee als een trauma of als een zachte herinnering. De medewerkers van een konijnenopvang kunnen je vaak goed voorlichten over het karakter van een konijn en je helpen een inschatting te maken of een bepaald konijn zal passen bij jouw situatie. Bovendien zijn veel konijnen in een opvang al gekoppeld, of kunnen de medewerkers  je helpen bij het koppelen van de konijnen van jouw keuze. Dat is, als je nog niet veel ervaring hebt met konijnen een hele zorg minder.

Een lijst met konijnenopvangen vind je bijvoorbeeld hier.

En het internet dan?

Op een site zoals bijvoorbeeld Marktplaats kun je ook tweede-kans-konijntjes kopen. Het nadeel is in zo’n geval, dat er geen enkele instantie is die dit controleert. Je komt er dus advertenties tegen van broodfokkers die het met dierenwelzijn en gezondheid niet zo nauw nemen, maar ook van particulieren die met de beste bedoelingen een nieuw thuis zoeken voor hun konijnen. Zelf hebben wij bijvoorbeeld één van onze konijnen gekocht via Marktplaats. Dat konijn was door een paar dierenliefhebbers ‘gered’ van een situatie waar het zo slecht verzorgd werd dat zij vonden daar in te moeten grijpen. Maar eigenlijk waren het niet echt konijnenmensen en hadden ze het gevoel, dat ze dit konijnenmeisje niet voldoende aandacht en liefde konden geven. In de tussentijd hadden ze haar wel uitstekend verzorgd, dus er kwam geen zielig, ondervoed scharminkeltje bij ons binnen, maar een stevige dame die in een mum van tijd haar eigen plaats in huis verworven had. Prima, dus! In dit geval was er eigenlijk geen verschil tussen het kopen via internet en het kopen via de opvang. Maar nogmaals: zoals je ook beduveld kunt worden als je een regenjas of een tuintafel koopt via het internet, zo kan dat ook met konijnen gebeuren. Rammetjes die voedsters blijken te zijn, konijntjes die klein zouden blijven en dan opeens toch blijken uit te groeien tot formaat Vlaamse Reus… de verhalen zijn legio. Dus als je op het internet een paar leuke konijnen ziet staan, laat dan even een konijndeskundig iemand meekijken om teleurstellingen te voorkomen.

Raskonijnen

Als je op zoek bent naar een bepaald ras kun je – behalve kijken in een konijnenopvang, waar ook regelmatig raskonijntjes zitten – op zoek gaan naar een goede fokker. Een verantwoord werkende fokker let op de gezondheid en het algemeen welzijn van de dieren en zal ervoor zorgen dat de konijnen gewend zijn aan mensen en hun geluiden en geuren. Hier vind je verdere tips om een goede fokker te herkennen.

Dierenspeciaalzaak/tuincentrum

Hier moet ik heel voorzichtig zijn, want hier zijn de verschillen heel groot. Er zijn bijvoorbeeld dierenwinkels die een overeenkomst hebben met een konijnenopvang dicht in de buurt. Die kan eruit bestaan dat zij steeds een paar konijntjes uit de opvang in hun winkel hebben en op die manier proberen te verkopen. Dat zijn winkels waar de konijnen heel goed verzorgd worden en waar de voorlichting bij het kopen van een dier prima is. Maar er zijn ook voorbeelden van winkels en tuincentra waar de verzorging abominabel is, waar zieke dieren zonder dat er een dierenarts naar ze kijkt onverzorgd in een hokje zitten, waar alles afhangt van die ene verzorger die toevallig deskundig is en die dan ook maar beter niet een dagje vrij kan nemen….  Voorbeelden van konijntjes die véél te jong zijn, die met ernstige ziektes (bijvoorbeeld coccodiosis) onder de leden verkocht worden, die vanuit Oost-Europa geïmporteerd worden en het product zijn van inteelt.
Gelukkig komen ernstige misstanden steeds minder voor, maar er komen nog steeds nare verhalen naar buiten. En een principieel bezwaar is dat het etaleren van deze dieren impulsaankopen in de hand werkt. Dat moeten we zeker niet willen! Om al deze redenen ben ik geen voorstander van het kopen van konijnen in een dierenspeciaalzaak of tuincentrum.

Dus: konijnen zijn geweldige huisdieren, ze zijn aan alle kanten de moeite waard om je huis met hun te delen. Maar denk er goed over na en vooral: vergeet de tweede-kans-konijntjes niet!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

 

 

 

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!