• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

IJslands mos – Cetraria islandica

Historie
In onder andere Scandinavië wordt IJslands mos gebruikt in de volksgeneeskunde. Hoewel deze plant al langer bekend is, wordt er pas relatief laat melding van gemaakt in kruidenboeken.
IJslands mos is een bijzonder plantje; het is een symbiose tussen een korstmos en een schimmel. Het kan overleven onder zeer barre omstandigheden.

Culinair
In vroeger tijden was IJslands mos zowel voedsel als remedie voor de Scandinaviërs. Er werd meel en melasse van gemaakt en ook samen met andere ingrediënten tot jam verwerkt.

Gebruik
Door de unieke combinatie van slijmstoffen en bitterstoffen is dit kruid zeer breed inzetbaar. Het is een bekend middel voor de luchtwegen en slijmvliezen, terwijl het tegelijkertijd de spijsvertering stimuleert. Recente onderzoeken tonen aan dat het ook antioxidatieve eigenschappen heeft en dan met name in het maagdarmkanaal. Sommige van deze onderzoeken zijn specifiek gericht op het effect op de Helicobacter pylori, de meest bekende bacterie die maagzweren veroorzaakt.

Dieren
IJslands mos kan voor dieren goed gebruikt worden bij verschillende luchtwegklachten. Het heeft door de slijmstoffen een verzachtend effect op de slijmvliezen. Ook bij problemen met de maag kan je IJslands mos goed toepassen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

2 reacties

 1. Monique van Bommel schreef:

  Goeienavond ik wil graag meer info over ijslands mos. Onze hond is allergisch voor héél veel en slaat op haar luchtwegen waardoor ze vaak raspt met ademhalen. Waar kan ik meer info vinden? Groetjes monique

  • Melody Cool schreef:

   Beste Monique,

   Meer uitgebreide informatie over IJslands mos heb ik niet online helaas. Er zijn wel goede kruidenboeken waar deze plant in staat.
   Wij werken vooral met samengestelde kruidenmiddelen. We hebben bijvoorbeeld Luchtweg Compositum met IJslands mos.
   Om allergische klachten op de luchtwegen echt goed aan te pakken heb je echter wel een meer uitgebreide aanpak nodig. Vanwege de Claimsverodening kan ik hier geen advies geven, je kunt wel mailen naar info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Melody

Laat een reactie achter