• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Kopzorgen over zomereczeem

Mijn eerste merrie Braella had ontzettend veel last van zomereczeem, het bezorgde me kopzorgen. Braella had korte manen, afgeschuurd door zomereczeem. Haar staart was ook altijd ontzettend beschadigd en geïrriteerd door het schuren.

Van eczeem kom je nooit helemaal af

Ik denk dat je zelden of nooit helemaal van zomereczeem af kunt komen. Maar je kunt het misschien wel onder controle krijgen. Door mijn kopzorgen over zomereczeem heb ik inmiddels wel veel inzicht gekregen over het controleerbaar houden ervan.

In dit blog lees je mijn ervaringen met zomereczeem. Dit kan natuurlijk nooit het advies van een dierenarts vervangen.

Neem bij twijfel, of wanneer de klachten toenemen, altijd onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Deken

Als eerste deed ik Braella een Boettdeken op, een eczeemdeken. Gelukkig zijn deze dekens oersterk, want het had heel wat te lijden onder het ernstige geschuur van Braella.

Aanpassing rantsoen

Ik heb het rantsoen aangepast. Geen reguliere brokken of muesli voor paarden met zomereczeem, omdat deze een hoog zetmeelgehalte hebben en suikers bevatten. Dit kan de darmflora uit balans brengen en hierdoor het immuunsysteem onnodig belasten. Om te weten wat er in de brokken of muesli aan ingrediënten zit die je niet wenst voor je paard of pony, is alleen de verpakking lezen niet afdoende. Fabrikanten willen nog wel eens op de verpakking zetten ‘bevat geen melasse’.

Je hoeft geen internetwonder te zijn om via Google de samenstelling van je voer te vinden en deze eens grondig te bestuderen. Vaak kun je de samenstelling op de website van de fabrikant vinden. Fructose, dextrose, sacharose zijn allemaal suikers die veel voorkomen in paardenvoer. Soja, in welke vorm dan ook, vermijd ik in mijn voer, net als granen. Als een paard echt krachtvoer nodig heeft, zijn er tegenwoordig gelukkig wel merken te vinden die aan mijn wensen voldoen. Ik geef er vaak nog luzerne bij.

Onbeperkt kwaliteitsruwvoer

Onbeperkt ruwvoer van een goede kwaliteit kun je heel goed met slowfeeders voeren. Hierdoor kunnen paarden een groot deel van de dag ruwvoer eten. Ruwvoer is voor mij de basis van gezonde voeding voor ieder paard. Te weinig ruwvoer geeft veel maag- en darmproblemen en kan leiden tot gedragsproblemen.

Niet iedere stalhouder wil voer in slowfeeders, maar probeer in ieder geval inzicht te krijgen of de hoeveelheid ruwvoer en de kwaliteit van het ruwvoer dat je paard per dag krijgt wel het juiste is. Het ruwvoer vul ik aan met een vitaminen- en mineralenmix.

Verdere aanpak

Draineren van je paard of pony
Manuele Lymfe Drainage (MLD) stimuleert het lymfesysteem en voert alle opgehoopte afvalstoffen het lichaam uit. Tevens verhoogt het de afvoercapaciteit van het lichaam. Bij klachten zoals zomereczeem is het belangrijk om je paard of pony ‘schoon’ te houden.
Inwendig kun je ondersteunen met een drainagekuur of groene leem (neem contact met De Groene Os op voor een persoonlijk advies hierover).

Een eczeempaard op het weiland
Gras is echt één van de grote boosdoeners van zomereczeem. Helaas kun je niet altijd kiezen en moet je paard van de staleigenaar misschien zelfs wel 24/7 op het land. Zet je paard het liefst in langer gras, dit bevat minder suikers dan korter gras. Pas op voor fructaan in het gras. Vooral in het voorjaar kan het fructaangehalte heel hoog zijn. Dit kun je bekijken op de fructaanindex.

Doe je paard ook een graaskorf om. Doordat je paard met een graaskorf minder gras kan opnemen, wordt de jeuk aanzienlijk minder. Strookbegrazing is ook een hele goede mogelijkheid, maar zet dan wel het korte afgegeten deel af, liever lang en uitgebloeid gras dan kort gras .

Insecten
De oorzaak van de jeuk is het speeksel van de Culicoïdesmugjes waardoor een allergische reactie optreedt. Hoe allergisch een dier reageert, is afhankelijk van hoe goed het paard in z’n vel zit. Weerstand, voeding en stress spelen hier allemaal mee. Het is verstandig om ook als insectenspray voor een natuurlijk product te kiezen en niet voor gifstoffen die bijdragen aan het ophopen van afvalstoffen in het lichaam.

Meer weten over hoe ik zomereczeem onder controle kreeg?
Deze blog is slechts het topje van de ijsberg. Mijn plan van aanpak om zomereczeem onder controle te krijgen heb ik uitgewerkt. Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je het graag lezen? Je mag mij een mailtje sturen: info@atorka.nl. In mijn online-speciaalzaak Atorka Ruitersport verkopen wij voor ieder paard eczeemdekens en geven wij vrijblijvend advies.

Yvonne van Dijk – Atorka Ruitersport

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

2 reacties

 1. Esther Ras schreef:

  Hallo,

  Ik ben zoekende waarom mijn paard ineens zijn staart gaat schuren. Heb hem 8,5 jaar en voorheen nooit ergens last van gehad. Wel heeft hij een pollenallergie, maar deze uiteindelijk goed onder controle. Ook al jaren bekend.
  Vorig jaar ineens heel ernstig zijn staart gaan schuren, helemaal kapot aan de staartwortel, toen het zo droog was. Was al een tijd droog, dus niet meteen vanaf het begin. Mijn vermoeden was het gestresste gras door de droogte. Veel suikers. Al was er weinig meer te halen, zo kort en droog als het was. Heb het snel onder controle gekregen met een goedje, waar ik de staartwortel mee behandelde. En meteen lijnzaadolie met vit E gaan geven.
  Nu zag ik eergisteren dat ie weer beetje geschuurd had en vandaag nog wat erger. Het enige wat veranderd is, is andere partij hooi. 2 dagen gedeeltelijk gaan voeren, met nog hooi wat er nog was. Voer wat hij krijgt is al aantal jaren hetzelfde. Als dat een probleem zou zijn, dan zou hij ook in herfst/winter moeten schuren. Mijn vermoeden dus weer suikers, omdat dit naar mijn inziens rijker hooi is. Van gras op weide kan het niet zijn, want er staat nog niks. Vreemd is dat hij alleen zijn staart schuurt en niet zijn manen. Is dit mogelijk mocht het staart- en maneneczeem zijn? Of moet ik denken richting insulineresistentie? Maar de symptomen die daar vaak bij horen heeft hij niet. Mijn gevoel zegt suikers, maar kan er niet echt de vinger op leggen. Zou hij zo gevoelig ineens kunnen zijn geworden voor suikers, dat een andere partij hooi er al voor gaat zorgen dat hij zijn staart gaat schuren?

  Groetjes Esther

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Esther,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je paard last heeft van deze klachten!

   Op basis van je verhaal zou het ook best staart en maneneczeem kunnen zijn. Zeker ook gezien het verleden van pollenallergie. Allebei zijn allergische reacties die voortkomen uit een niet optimale darmgezondheid. Mijn advies is om je paard te laten nakijken door een dierenarts om een diagnose te laten stellen. Met een diagnose kunnen we gericht verder met je meedenken. Ik wil je in ieder geval wel alvast attenderen op ons darmprotocol, een vijfstappenplan dat we ontwikkeld hebben om de darmgezondheid van dieren te verbeteren: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter