• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Onkruid of geneeskrachtige plant? Het gebruik van kleefkruid voor dieren

Onder tuinders is het een berucht onkruid. Kinderen kunnen er heerlijk mee spelen. Paarden, honden en konijnen eten het meestal graag, en het is nog gezond ook! Waar we het over hebben? Over kleefkruid, een plantje dat al sinds de Middeleeuwen als geneeskrachtig kruid gebruikt wordt.

Kleefkruid grazen

Kleefkruid (Galium aparine) is een ijzersterk plantje dat weinig eisen stelt aan de grond waarin hij groeit. Toch heb ik maar weinig ‘last’ van kleefkruid in onze tuin. Mijn hond Ivy is er namelijk dol op en graast het, zeker in de lente, fanatiek weg.

Dit kruid wordt in de kruidengeneeskunde weleens over het hoofd gezien en dat is zonde. Het is inheems, groeit makkelijk en heeft verschillende nuttige toepassingen voor mens en dier!

Eetbaar als groente

Van kleefkruid worden de bovengrondse plantendelen gebruikt. Vroeg in het voorjaar, als de blaadjes nog sappig zijn, kun je kleefkruid rauw eten als groente, bijvoorbeeld door een salade. Later in het seizoen worden de blaadjes taaier en kun je het beter door de soep snipperen of er thee van te zetten. Het heeft een vochtafdrijvend effect.

Gezondheidsvoordelen van kleefkruid

Kleefkruid ondersteunt de lymfereiniging en drainage. Dit kan bijvoorbeeld helpen wanneer de klieren in de keel opgezet zijn.

Net als veel inheemse groene kruiden kun je kleefkruid ook als lentetonicum toepassen. Zeker vroeger werden dergelijke kruiden gebruikt om van de winter te herstellen en om afvalstoffen te verwijderen en nuttige mineralen op te nemen. Tegenwoordig komen voedingstekorten door een strenge winter een stuk minder voor, maar de lente is nog steeds een uitgelezen moment om het lichaam (preventief) te ondersteunen met een detox.

Kleefkruid voor…

  • Paarden
    Paarden eten over het algemeen graag kleefkruid. Als er her en der wat van in de wei staat, grazen ze het vaak zo weg. Als het veel is en het gras en andere kruiden verdringt, kan het nodig zijn het weg te halen. Gebruik hiervoor geen gif. Sowieso is het de vraag of dat op de lange termijn handig is, kleefkruid doet het namelijk prima op vervuilde en uitgeputte grond. Als je het kleefkruid wiedt, kun je het daarna je paard(en) voeren of gebruiken voor jezelf. Je kunt het ook eerst drogen en daarna voeren.

    Als je op eigen houtje kruiden gaat voeren moet je natuurlijk wel weten wat je aan doen bent, zelfs met een veilig kruid als kleefkruid, omdat verwarring over de soort kan ontstaan. Een veilige optie is om een supplement te gebruiken. Bij De Groene Os verwerken we kleefkruid in een luchtwegenmix vanwege de verzorgende eigenschappen voor de luchtwegen.
  • Konijnen
    Ook konijnen kun je kleefkruid voeren. De basis van het konijnendieet is natuurlijk hooi, maar kleine hoeveelheden verse kruiden zijn daarop een geweldige aanvulling!

    Maak bijvoorbeeld zelf een kruidenbosje voor je konijn! Je kunt ook een kruidenthee maken, sommige konijntjes zijn ware theeconnaisseurs! Als je kleefkruid vers wilt voeren, pas dan op bij eventuele langharige konijnen. De bolletjes kunnen flinke klitten veroorzaken. Als de vachtverzorging bij je langharige konijn niet zo makkelijk gaat, kun je dit kruid beter in een andere vorm toedienen. Bij konijnen moet je extra voorzichtig zijn met in het wild geplukte kruiden op plaatsen waar ook honden worden uitgelaten (i.v.m. mogelijke wormbesmetting) en op plaatsen waar wilde konijnen voorkomen (i.v.m. besmetting met myxomatose en/of RHD1 of RHD2). Gebruik bij voorkeur kruiden uit je eigen tuin of weide en was ze goed.
  • Honden
    Ik weet van meerdere honden die, net als de mijne, graag kleefkruid eten. Zolang ze niet zo veel eten dat ze last krijgen met poepen, is het helemaal geen probleem. Sommige honden lijken het te gebruiken als ze last hebben van hun maag en om het braken op te wekken. Maar heel vaak vinden ze het gewoon een smakelijk hapje of is het mogelijk voor andere gezondheidsvoordelen. Lekker laten gaan dus! Je kunt het ook zelfs voeren. Juliette de Baïracli Levy, een Engelse pionier in holistische veterinaire natuurgeneeskunde en halverwege de vorige eeuw al voorstander van rauwvleesvoeding voor honden, schreef ook over kleefkruid. Als je je honden rauw vlees geeft, kan kleefkruid prima in een toegevoegde groentemix! Ook voor honden zit dit kruid in onze kruidenmix voor de luchtwegen.
  • Andere dieren?
    Katten heb ik persoonlijk nog niet aan kleefkruid zien knabbelen, alleen onder de kleefbolletjes thuis zien komen! Maar er zullen vast liefhebbers zijn. Het kan in ieder geval veilig gegeven worden. Eet jouw dier ook graag kleefkruid? Deel het hieronder! Heb je nog vragen over het gebruik van dit kruid bij je dier? Stuur ons dan een e-mail

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!