• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Onkruid of geneeskrachtige plant? Het gebruik van kleefkruid voor dieren

Onder tuinders is het een berucht onkruid. Kinderen kunnen er heerlijk mee spelen. Paarden, honden en konijnen eten het meestal graag, en het is nog gezond ook! Waar we het over hebben? Over kleefkruid, een plantje dat al sinds de Middeleeuwen als geneeskrachtig kruid gebruikt wordt.

Kleefkruid grazen

Kleefkruid (Galium aparine) is een ijzersterk plantje dat weinig eisen stelt aan de grond waarin hij groeit. Toch heb ik maar weinig ‘last’ van kleefkruid in onze tuin. Mijn hond Ivy is er namelijk dol op en graast het, zeker in de lente, fanatiek weg.

Dit kruid wordt in de kruidengeneeskunde weleens over het hoofd gezien en dat is zonde. Het is inheems, groeit makkelijk en heeft verschillende nuttige toepassingen voor mens en dier!

Eetbaar als groente

Van kleefkruid worden de bovengrondse plantendelen gebruikt. Vroeg in het voorjaar, als de blaadjes nog sappig zijn, kun je kleefkruid rauw eten als groente, bijvoorbeeld door een salade. Later in het seizoen worden de blaadjes taaier en kun je het beter door de soep snipperen of er thee van te zetten. Het heeft een vochtafdrijvend effect.

Gezondheidsvoordelen van kleefkruid

Kleefkruid ondersteunt de lymfereiniging en drainage. Dit kan bijvoorbeeld helpen wanneer de klieren in de keel opgezet zijn.

Net als veel inheemse groene kruiden kun je kleefkruid ook als lentetonicum toepassen. Zeker vroeger werden dergelijke kruiden gebruikt om van de winter te herstellen en om afvalstoffen te verwijderen en nuttige mineralen op te nemen. Tegenwoordig komen voedingstekorten door een strenge winter een stuk minder voor, maar de lente is nog steeds een uitgelezen moment om het lichaam (preventief) te ondersteunen met een detox.

Kleefkruid voor…

 • Paarden
  Paarden eten over het algemeen graag kleefkruid. Als er her en der wat van in de wei staat, grazen ze het vaak zo weg. Als het veel is en het gras en andere kruiden verdringt, kan het nodig zijn het weg te halen. Gebruik hiervoor geen gif. Sowieso is het de vraag of dat op de lange termijn handig is, kleefkruid doet het namelijk prima op vervuilde en uitgeputte grond. Als je het kleefkruid wiedt, kun je het daarna je paard(en) voeren of gebruiken voor jezelf. Je kunt het ook eerst drogen en daarna voeren.

  Als je op eigen houtje kruiden gaat voeren moet je natuurlijk wel weten wat je aan doen bent, zelfs met een veilig kruid als kleefkruid, omdat verwarring over de soort kan ontstaan. Een veilige optie is om een supplement te gebruiken. Bij De Groene Os verwerken we kleefkruid in een luchtwegenmix vanwege de verzorgende eigenschappen voor de luchtwegen.
 • Konijnen
  Ook konijnen kun je kleefkruid voeren. De basis van het konijnendieet is natuurlijk hooi, maar kleine hoeveelheden verse kruiden zijn daarop een geweldige aanvulling!

  Maak bijvoorbeeld zelf een kruidenbosje voor je konijn! Je kunt ook een kruidenthee maken, sommige konijntjes zijn ware theeconnaisseurs! Als je kleefkruid vers wilt voeren, pas dan op bij eventuele langharige konijnen. De bolletjes kunnen flinke klitten veroorzaken. Als de vachtverzorging bij je langharige konijn niet zo makkelijk gaat, kun je dit kruid beter in een andere vorm toedienen. Bij konijnen moet je extra voorzichtig zijn met in het wild geplukte kruiden op plaatsen waar ook honden worden uitgelaten (i.v.m. mogelijke wormbesmetting) en op plaatsen waar wilde konijnen voorkomen (i.v.m. besmetting met myxomatose en/of RHD1 of RHD2). Gebruik bij voorkeur kruiden uit je eigen tuin of weide en was ze goed.
 • Honden
  Ik weet van meerdere honden die, net als de mijne, graag kleefkruid eten. Zolang ze niet zo veel eten dat ze last krijgen met poepen, is het helemaal geen probleem. Sommige honden lijken het te gebruiken als ze last hebben van hun maag en om het braken op te wekken. Maar heel vaak vinden ze het gewoon een smakelijk hapje of is het mogelijk voor andere gezondheidsvoordelen. Lekker laten gaan dus! Je kunt het ook zelfs voeren. Juliette de Baïracli Levy, een Engelse pionier in holistische veterinaire natuurgeneeskunde en halverwege de vorige eeuw al voorstander van rauwvleesvoeding voor honden, schreef ook over kleefkruid. Als je je honden rauw vlees geeft, kan kleefkruid prima in een toegevoegde groentemix! Ook voor honden zit dit kruid in onze kruidenmix voor de luchtwegen.
 • Andere dieren?
  Katten heb ik persoonlijk nog niet aan kleefkruid zien knabbelen, alleen onder de kleefbolletjes thuis zien komen! Maar er zullen vast liefhebbers zijn. Het kan in ieder geval veilig gegeven worden. Eet jouw dier ook graag kleefkruid? Deel het hieronder! Heb je nog vragen over het gebruik van dit kruid bij je dier? Stuur ons dan een e-mail

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

8 reacties

 1. Laurosa schreef:

  Het is inderdaad belangrijk zoals jullie aangeven wat je geeft maar zeker ook waarom je het geeft aan je paard. Deze scharrelen normaal het zelf bij elkaar naar behoefte.
  Een supplement geven zoals n kruidenmix is niet veiliger dan vers geven.
  Kruiden vers of gedroogd aanbieden is handzamer apart te geven. Ik geef bv de weegbree en brandnetel apart in bakken(nu vers in de zomer),dan kunnen ze kiezen.
  Gedroogd is ook apart geven wenselijk.zodat je weet,als t reageert ,welk kruid bv verminderd kan word. Vooral bij de kruiden voor afvalstoffen is waakzaam zijn belangrijk omdat je de lever kunt overbelasten met alle ongemakken van dien.

  Weet waarom je geeft,bied apart aan,kijk wat het doet en verminder of stop indien het paard het niet pakt of hinder ondervinden.
  Kruiden geven is niet ongevaarlijk.
  Kennis maakt macht.

 2. Corry schreef:

  Onze kippen zijn ook dol op kleefkruid

 3. Gré Luttik schreef:

  Maar ik zet er thee van. Enkele lepeltjes door het drinkwater van kooikerhondje. En de rest is voor mij. Dan kom ik af van mijn loopneus. En mijn voeten zijn minder dik in de zomer. Hondje vindt de thee sowieso lekker. Is een beetje zoetig…….jaja, ouwe snoepdoos.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Gré,

   Bedankt voor het delen van je ervaringen hiermee! Leuk om te lezen.

   Hartelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 4. Suzan Anne Vaarhorst schreef:

  Kleefkruid is een zwaar onderschat kruid, als je de zaadbolletjes droogt kun je daar ook koffie van zetten.

  Verder goed voor;
  Kleefkruid werkt vochtdrijvend, bloedreinigend, is goed voor de huid, tegen acne, psoriasis, droog eczeem en ontstekingen van de huid,  voor een snellere circulatie en stofwisseling, tegen constipatie en vocht vasthouden, dikke enkels, is eetlustopwekkend, ontstekingsremmend, bijvoorbeeld bij blaasontsteking, wond-helend en zweetdrijvend.

  Als orthomoleculair therapeut en homeopaat heb ik een voorliefde voor kruidengeneeskunde.

 5. Hannie Bijleveld schreef:

  Onze hond is allergisch voor allerlei pollen. Ze krijgt apoquel van de dierenarts. We wassen haar elke week met speciale shampo en tussendoor gebruiken we papieren doekjes met chloorhexidine om o.a. haar oren schoon te maken. Ze krijgt anallergenic brokken en toch heeft ze nog regelmatig dat haar huid er rood uit ziet omdat ze er last van heeft en het steeds likt. Ook haar oren zijn vask ontstoken. Maar zodra er kleefkruid groeit en ze er elke dag van eet heeft ze nergens last van.

Laat een reactie achter