• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Solidago – guldenroede – voor gezonde blaas en nieren

Guldenroede (Solidago virgaurea) is niet een heel glamorous kruid. Het is niet gehypet met een bijzonder oorsprongverhaal of een zeldzame herkomst uit een onherbergzaam gebied. Daarom wordt guldenroede nog wel eens over het hoofd gezien of voor lief genomen. Eens te meer een reden om dit heel bijzondere kruid in het zonnetje te zetten!

Over de plant guldenroede

Er bestaan verschillende soorten guldenroede, maar allemaal hebben ze zonnige gele bloemetjes! De soort met geneeskrachtige werking is Solidago virgaurea (Echte Guldenroede). Als wilde soort staat deze op de rode lijst. De Solidago die wij verwerken is dan ook afkomstig van biologische teelt uit Zeeland. In de natuurgeneeskunde kan de hele plant gebruikt worden.

Guldenroede heeft een groot verspreidingsgebied: het komt voor van Noord Amerika tot Eurazië. Tuinders zien sommige soorten als onkruiden, terwijl andere juist worden aangeplant als sierplant.

“De eerste vermelding van echte guldenroede als kruid voor de nieren komt van Arnold van Villanova (1240 – 1311); sindsdien wordt de diuretische werking in alle kruidenboeken aangestipt.” Dr. Geert Verhelst – Groot Handboek Geneeskrachtige Planten

Wat doet ‘t?

Solidago heeft een natuurlijke affiniteit met de urinewegen en de luchtwegen, en wordt traditioneel ook voor wondgenezing gebruikt.

Het meest bekend is Solidago als tonic voor de nieren en urinewegen. Het werkt urinedrijvend, waardoor het kan helpen blaas en urinewegen ‘schoon te spoelen’. Ook stimuleert het de nieren en kan onderdeel uitmaken van een behandelplan bij klachten als blaas- en nier stenen.
Door het ondersteunen van het blaasmilieu, kan het ook preventief ingezet worden bij gevoeligheid voor gruis of ontstekingen.

Op de slijmvliezen van de luchtwegen werkt Solidago samentrekkend en ontstekingsremmend. Met name op de bovenste luchtwegen, zoals de neus en holtes. Bij hooikoorts past dit kruid ook mooi, zeker als je vóór het begin van het hooikoortsseizoen met het gebruik start.

Dit kruid kan ook ondersteunen bij vochtophopingen en oedemen. Dit geldt voor alles: ook hierbij is het belangrijk om te achterhalen waar de vochtophopingen vandaan komen. Is er een onderliggende fysieke oorzaak zoals hartproblemen of een nierprobleem of is er sprake van te weinig beweging?

solidago

Weetje over het verborgen talent van guldenroede


Uitvinder Thomas Edison experimenteerde met guldenroede om te proberen rubber te produceren, een stof die planten in dit geslacht bevatten. Hij begon te kweken om de rubber per plant te maximaliseren, en bereikte planten die 3-4 m hoog waren en tot 12% rubber bevatten. De rubber uit dit proces was taai en van goede kwaliteit. Voorbeelden van zijn rubber zijn nog in zijn museum te bewonderen, en nog steeds elastisch en niet verteerd. Hoewel hij een jaar voor zijn dood zijn uitvinding aan de Amerikaanse regering overdroeg, kwam guldenroederubber nooit voorbij het experimentele stadium.

Solidago voor je dier


Guldenroede gebruiken voor je dier kan goed in de volgende situaties:

  • Bij acute of terugkerende blaasontsteking.
  • Bij blaasgruis samen met bijvoorbeeld kattensnor / Javaanse nierthee (Orthosiphon stamineus).
  • Om samen met rode zonnehoed (Echinacea purpurea), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) en kattenklauw (Uncaria tomentosa) de weerstand van de luchtwegen te versterken en infecties tegen te gaan.
  • Als onderdeel van een reinigingskuur, bijvoorbeeld in de lente en herfst. Dit kan een goed idee zijn bij allergische huidklachten of gewrichtsproblemen waarbij ophoping van afvalstoffen extra problemen kan geven.

Wanneer kun je Solidago beter niet gebruiken?

Juist omdat Solidago zo’n stimulerend effect heeft op de nieren is het bij heftig nierfalen geen goed idee om op eigen houtje dit kruid in te zetten. Onder begeleiding van een dierenarts met kruidenkennis is dit soms wel een goede keuze, maar dus alleen onder begeleiding.

Er zijn aandoeningen die niet geschikt zijn voor zelfzorg en bij een dierenarts thuishoren. Sowieso bij hartproblemen en medicatie daartegen is het verstandig goed te overleggen met de behandelend dierenarts.

Vers drinkwater is natuurlijk altijd belangrijk voor je dier, maar zo mogelijk nog meer als je urine-uitdrijvende middelen geeft. Zorg altijd voor ruim voldoende plekken met vers drinkwater.

Wil je Solidago gebruiken voor je dier, maar weet je niet waar te beginnen?

We helpen je graag op weg met gratis advies!

Bronnen

Groot Handboek Geneeskrachtige Planten – Dr. Geert Verhelst

Herbs for Pets – Gregory L. Tilford & Mary L. Wulff

Principles and Practices of Phytotherapy  – Kerry Bone & Simon Mills

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!