• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

2 vaak gestelde vragen over middelen met mineralen: wat wordt bedoeld met ‘elementair gehalte’ en welke soorten mineraalpreparaten bestaan er?

Niet bij elk mineraalsupplement is het even duidelijk welke verbinding met het mineraal er als hulpstof gebruikt wordt, of, als er wel een verbinding vermeld wordt, wat dan de verhouding tussen het mineraal en de hulpstof is. Een dergelijke hulpstof is nodig, omdat een puur mineraal niet door het lichaam kan worden opgenomen.

In supplementen worden verschillende mineraalverbindingen gebruikt:

  • Anorganische mineraalverbindingen zoals oxiden of carbonaten.
  • Organisch gebonden mineraalverbindingen zoals aminozuurchelaten (bisglycinaten), gluconaten en citraten. Deze hebben een hogere biologische beschikbaarheid ten opzichte van de anorganische mineraalverbindingen. Biologische beschikbaarheid is een term die aangeeft hoeveel van een werkzame stof daadwerkelijk op de juiste plaats in het lichaam aankomt.

Het elementaire gehalte zegt iets over de hoeveelheid van het ‘pure’ mineraal die het supplement bevat. Bij onze Magnesiumcitraat staat bijvoorbeeld: 1 maatschep = 1 gram (waarvan ongeveer 170 mg elementair magnesium)

Soms wordt er op het etiket het totale gewicht van de mineraalverbinding weergegeven. Het gehalte van het elementaire mineraal is echter waar het om gaat. Voorbeeld:

  • Magnesiumbisglycinaat bestaat slechts voor 10% uit elementair magnesium. Omdat het elementair gehalte van het mineraal bij een bisglycinaat laag is, is de hoeveelheid magnesium die in een tablet past beperkt. In een tablet dat uitsluitend uit magnesiumbisglycinaat bestaat, past maximaal circa 125 mg elementair magnesium.
  • Anorganische mineraalverbindingen (zoals oxiden en carbonaten) leveren veel meer elementair magnesium (40-60%) en zijn veel goedkoper. Ze hebben echter een dusdanig slechte biologische beschikbaarheid dat hun werking een stuk minder is. Vandaar dat deze vaak aangetroffen worden in kwalitatief minder goede voedingssupplementen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!