• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Immuunbooster: Berberis vulgaris voor dieren

Natuurlijke kruiden en planten spelen voor zowel mensen als dieren al eeuwenlang een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde. Een van deze planten is Berberis vulgaris, ook wel bekend als de gewone berberis of zuurbes. Dit blogartikel gaat over de therapeutische toepassingen van Berberis vulgaris bij dieren, en bespreken we de voordelen van deze veelzijdige plant.

Zuurbes

Berberis vulgaris is een struik die oorspronkelijk afkomstig is uit Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij staat bekend om zijn felgekleurde bessen en scherpe doornen. De plant bevat verschillende bioactieve verbindingen, waarvan berberine de meest opvallende is. Berberine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor de vele gezondheidsvoordelen van Berberis vulgaris.

De krachtige inhoudsstof: berberine

Deze alkaloïde is een veelzijdige stof met eigenschappen die nuttig kunnen zijn voor de gezondheid van dieren. Enkele van de belangrijkste therapeutische toepassingen van Berberis vulgaris zijn:

1. Ontstekingsremmend

Berberine heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen bij dieren, zoals artritis, huidontstekingen en maagdarm-ontstekingen (zoals IBD).

2. Antioxidant

De antioxidante werking van berberine kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het beschermen van lichaamscellen tegen oxidatieve stress. Dit kan gunstig zijn voor de algehele gezondheid en het vertragen van verouderingsprocessen.

3. Antiparasitair

Berberine heeft antiparasitaire eigenschappen, wat betekent dat het onderdeel kan uitmaken van een behandelplan bij de bestrijding van parasitaire infecties bij dieren, zoals wormen. Het is specifiek werkzaam gebleken tegen giardia.

Ook is een remmende werking aangetoond op de groei van schimmels en de leishmania-parasiet.

Giardia en leishmania zijn heel verschillende, maar beide veelvoorkomende aandoening bij honden. De hier aangehaalde toepassingen zijn onderzocht in een laboratoriumsetting. Om het ook inzetbaar te maken in de praktijk zou Berberis vulgaris deel uit moeten maken van een breder behandelplan, waarbij naar de individuele hond gekeken wordt.

4. Verbetering van de spijsvertering

Berberis vulgaris kan de spijsvertering bij dieren ondersteunen door de productie van maagzuur en gal te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen. Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals diarree en obstipatie.

5. Versterking van het immuunsysteem

Ook kan Berberis vulgaris het immuunsysteem van dieren stimuleren en hun weerstand tegen ziekten versterken, waardoor ze beter in staat zijn om infecties te bestrijden, bijvoorbeeld bij luchtweginfecties.

Berberis giftig?

Als je een rondje gaat googelen, kan het zijn dat je berichten tegenkomt dat Berberis giftig zou zijn voor mensen en dieren. Zoals vaker met dit soort berichten draait alles om de dosis en een juiste manier van gebruik. In grote hoeveelheden kunnen de inhoudsstoffen berberine en alkaloïden irritatie geven van het maagdarm-slijmvlies; in de juiste dosering heeft het juist een heilzame werking. In hele hoge doseringen kan het diarree en speekselen veroorzaken. In normale doseringen wordt Berberis goed verdragen en is het veilig. Het is wel een kruid dat het beste als kuur kan worden toegepast, bijvoorbeeld 6 weken.

Over de werking op de baarmoeder verschillen de conclusies van onderzoekers: in sommige onderzoeken blijkt een ontspannende werking op de baarmoeder, op andere juist een stimulerend effect. Om deze reden is het beter dit kruid te vermijden bij drachtige dieren.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

zuurbes

Wil je Berberis gebruiken voor je dier?

We helpen je graag verder. Zo kunnen we je adviseren over het juiste gebruik voor het beste resultaat.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!