• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Heeft jouw dier weleens last van spanning bij harde geluiden zoals vuurwerk?

Gelukkig zijn we inmiddels de tijd waarin mensen ontkenden dat dieren emoties hebben wel gepasseerd. Iedereen die een dier heeft zal bevestigen dat zijn hond, kat of paard blij, boos of angstig kan zijn.

Bepaalde situaties kunnen je dier stress geven en onrust veroorzaken. Denk hierbij aan een bezoek aan de dierenarts, hoefsmid of trimmer en vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Emoties bij dieren

Wat je dier ervaart in een ongemakkelijke situatie is een emotie. De neurowetenschapper Jaak Panksepp is een expert op het gebied van affectieve neurowetenschappen en hij gaat bij zowel mensen als dieren uit van 7 verschillende basisemoties:

 • Seeking (verlangen, motivatie)
 • Rage (woede, prikkelbaarheid)
 • Fear (angst)
 • Lust (erotische gevoelens)
 • Care (zorgzaamheid)
 • Panic (paniek, verlatingsangst)
 • Play (spel, plezier)

Deze emoties zijn van belang om te overleven én ze spelen een belangrijke rol hoe je het gedrag van je dier kunt beïnvloeden. Als je dier midden in de emotie van angst of paniek zit, is hij niet ontvankelijk om nieuwe ervaringen op te nemen en daarvan te leren.

Wat te doen bij ‘probleemgedrag’?

Probleemgedrag kan omschreven worden als gedragingen waar dier zelf en/of de eigenaar last van hebben. Soms is dat voor het dier vrij normaal gedrag. Denk hierbij aan het blaffen van een hond omdat hij zich verveelt, maar waardoor de buurvrouw niet kan studeren; of het paard dat een buitenrit gaat maken met zijn ruiter, maar het erf niet af durft; of de kat die niet in de kattenbak maar tegen de deurpost plast, omdat hij last heeft van territoriumstress.

Dit begrip, het erkennen van de emotie, is nodig om je dier op de juiste manier naar ander gedrag te begeleiden. Als een mens of dier bang is, dan heeft het behoefte aan bescherming en steun. Toch wordt nog vaak het advies gegeven om angst te negeren. Doe dit je dier niet aan.

Vertoont je dier probleemgedrag? Ga dan als eerste met een trainer of gedragstherapeut praten. Een professional kan jou en je dier begeleiden met een individueel plan. Hier zijn geen algemene adviezen voor te geven, behalve dan om een gedragstherapeut net zo zorgvuldig uit te kiezen als voor jezelf een arts of psycholoog. Bekijk de website en ervaringen van andere mensen, bel of mail en ga eerst eens kennismaken en kijk of de werkwijze klikt.

Pilletje erbij?

Bij probleemgedrag kunnen natuurlijke middelen ondersteunend worden toegepast. Door het gebruik van kruiden kan een dier meer ontspannen en hierdoor is er weer ruimte voor nieuwe ervaringen en leermomenten.

Voedingssupplementen kunnen gebruikt worden om veranderingen in het gedrag door te voeren, maar niet om gedrag te onderdrukken. Het effect wordt bereikt als je ook aan de slag gaat met training om de emotie van je dier te veranderen.

Bij De Groene Os hebben we een bewuste keus gemaakt om geen verdunde, energetische middelen zoals Bach-bloesems of homeopathie in onze producten te verwerken. Deze middelen kunnen prachtig werk verrichten, maar geven wisselende resultaten. De reden hiervoor is dat deze middelen heel goed op het individu moeten worden afgestemd. Kruiden werken directer in op emoties en het fysieke gestel en zijn daarom geschikter voor zelfzorg.

Relax Compositum

Relax Compositum Hond & Kat of Paard & Pony is een kruidentinctuur van 5 krachtige, heilzame planten.

Relax Compositum kan goed gebruikt worden bij kortdurende stress, zoals de jaarwisseling. Het werkt snel en kortdurend.

Relax Compositum kan ook goed met andere producten gecombineerd worden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

9 reacties

 1. karin smeets schreef:

  is dit ook voor paarden geschikt bij oud en nieuw?

 2. Sandra Rustad Hauger schreef:

  Geachte heer/mevrouw,
  Wij hebben een Schotse Collie van 11 jaar, tijdens de jaarwisseling is ze altijd helemaal buiten zinnen en blaft op onophoudelijk, zou uw middel geschikt zijn om haar onrust te verminderen?
  Hopelijk zorgt dit middel er voor dat ze niet als een gedrogeerd hondje in jaar mandje komt te liggen en niets meer kan, dat is namelijk mijn ervaring met tabletjes van de dierenarts!!
  Bij voorbaat dank voor uw reactie!
  Met vriendelijke groet,
  Sandra Rustad Hauger

  • Melody Cool schreef:

   Beste Sandra,
   Je kunt dit middel zeker gebruiken. Het is geen spierverslapper zoals sommige beruchte medicatie. Dit kan erg traumatisch zijn en zou ik vermijden. Dit is een kruidenproduct en helpt juist voor mentale rust.
   Omdat het geen onderdrukkend middel is, raden we wel altijd aan om ook met training een maatregelen aan de slag te gaan.

 3. Alexandra schreef:

  Hallo
  Ik heb een herplaatst hondje van 7 jaar en een jonge hond van 8 maanden.
  De oudste is echt heel erg bang bij bijvoorbeeld onweer en gezegd is ook bij vuurwerk. Hij zit ontzettend te beven en is duidelijk heel erg gestresst en angstig.
  Onze jongste vind alle nieuwe geluiden maar raar en spannend en gaat dan hard blaffen. We willen voorkomen dat hij een angst ontwikkeld.
  We denken erover om ze met oudjaar Alprazolam te geven. Dit werkt niet verslappend maar ze worden er wel ontspannen van en onthouden niet waar ze angstig voor zijn /waren. Bij onze vorige honden werkte dit heel goed. Elk jaar minder angstig en konden we een lagere dosering geven. We merken nu dat bij 1 harde knal vuurwerk de oudste gelijk veel spanning opbouwt. Het duurt dan ook een poosje voordat hij weer, ogenschijnlijk, ontspant. Dat word dus nog wat de komende tijd. Het is echt heel sneu om te zien wat het met hem doet.
  Wat zou jullie advies zijn voor beide honden ?
  Alvast bedankt
  Alexandra

  • Alexandra schreef:

   Hebben jullie mijn bericht gelezen? Ik zou graag advies willen. Gisteren gingen de buren in de muren boren en de oudste schoot gelijk zo in de stress. Hij zat te klappertanden zo hard bibberde hij van angst! Dit gebeurt ook bij onweer. Dit soort situaties hebben we dus ook met hem naast oudjaar.

 4. Alexandra schreef:

  En waar denken jullie dan aan als je het hebt over training en maatregelen?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Alexandra,

   Ik had geprobeerd je een mail te sturen, maar die is dan denk ik niet goed aangekomen. Mijn excuses!
   Hebben jullie hier al eens contact over gehad met een gedragstherapeut? Zeker voor de oudste zou ik dat adviseren.
   Persoonlijk zou het niet mijn voorkeur hebben om preventief Alprazolam te geven aan de jongste. Als je bang bent dat hij de angst overneemt van de oudere hond zou ik eerder denken aan een natuurlijk middel zoals Relax Compositum.
   We hebben een uitgebreider artikel geschreven over welke maatregelen je verder nog kunt nemen, dat is deze:
   https://degroeneos.nl/adviesprotocol-bij-vuurwerkangst/
   Of je voor de oudste Alprazolam of een natuurlijk middel wilt gebruiken is echt een persoonlijke afweging. Als de angst zo heftig is, kan ik me voorstellen dat je voor medicatie gaat. Natuurlijke middelen kunnen helpen om de scherpe randjes van de angst af te halen en ondersteunen bij training, maar zo sterk als Alprazolam gaat het niet werken.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
   Als er nog vragen zijn hoor ik het graag. Je kunt ook altijd mailen naar info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 5. Alexandra schreef:

  Bedankt voor de reactie en advies! Mail is inderdaad niet aangekomen. Ik denk dat we voor de oudste voor de medicatie gaan maar de kruiden kinnen we misschien wel inzetten bij onweer of als er in de buurt geklust word in huis. Het werkt toch direct? Voor de jongste is ondersteuning denk ik wel genoeg. Hij is niet bang maar begrijpt het niet en slaat dus alarm. Heel erg bedankt ik ga het hier bespreken!

Laat een reactie achter