• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Heeft jouw dier weleens last van spanning bij harde geluiden zoals vuurwerk?

Gelukkig zijn we inmiddels de tijd waarin mensen ontkenden dat dieren emoties hebben wel gepasseerd. Iedereen die een dier heeft zal bevestigen dat zijn hond, kat of paard blij, boos of angstig kan zijn.

Bepaalde situaties kunnen je dier stress geven en onrust veroorzaken. Denk hierbij aan een bezoek aan de dierenarts, hoefsmid of trimmer en vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Emoties bij dieren

Wat je dier ervaart in een ongemakkelijke situatie is een emotie. De neurowetenschapper Jaak Panksepp is een expert op het gebied van affectieve neurowetenschappen en hij gaat bij zowel mensen als dieren uit van 7 verschillende basisemoties:

  • Seeking (verlangen, motivatie)
  • Rage (woede, prikkelbaarheid)
  • Fear (angst)
  • Lust (erotische gevoelens)
  • Care (zorgzaamheid)
  • Panic (paniek, verlatingsangst)
  • Play (spel, plezier)

Deze emoties zijn van belang om te overleven én ze spelen een belangrijke rol hoe je het gedrag van je dier kunt beïnvloeden. Als je dier midden in de emotie van angst of paniek zit, is hij niet ontvankelijk om nieuwe ervaringen op te nemen en daarvan te leren.

Wat te doen bij ‘probleemgedrag’?

Probleemgedrag kan omschreven worden als gedragingen waar dier zelf en/of de eigenaar last van hebben. Soms is dat voor het dier vrij normaal gedrag. Denk hierbij aan het blaffen van een hond omdat hij zich verveelt, maar waardoor de buurvrouw niet kan studeren; of het paard dat een buitenrit gaat maken met zijn ruiter, maar het erf niet af durft; of de kat die niet in de kattenbak maar tegen de deurpost plast, omdat hij last heeft van territoriumstress.

Dit begrip, het erkennen van de emotie, is nodig om je dier op de juiste manier naar ander gedrag te begeleiden. Als een mens of dier bang is, dan heeft het behoefte aan bescherming en steun. Toch wordt nog vaak het advies gegeven om angst te negeren. Doe dit je dier niet aan.

Vertoont je dier probleemgedrag? Ga dan als eerste met een trainer of gedragstherapeut praten. Een professional kan jou en je dier begeleiden met een individueel plan. Hier zijn geen algemene adviezen voor te geven, behalve dan om een gedragstherapeut net zo zorgvuldig uit te kiezen als voor jezelf een arts of psycholoog. Bekijk de website en ervaringen van andere mensen, bel of mail en ga eerst eens kennismaken en kijk of de werkwijze klikt.

Pilletje erbij?

Bij probleemgedrag kunnen natuurlijke middelen ondersteunend worden toegepast. Door het gebruik van kruiden kan een dier meer ontspannen en hierdoor is er weer ruimte voor nieuwe ervaringen en leermomenten.

Voedingssupplementen kunnen gebruikt worden om veranderingen in het gedrag door te voeren, maar niet om gedrag te onderdrukken. Het effect wordt bereikt als je ook aan de slag gaat met training om de emotie van je dier te veranderen.

Bij De Groene Os hebben we een bewuste keus gemaakt om geen verdunde, energetische middelen zoals Bach-bloesems of homeopathie in onze producten te verwerken. Deze middelen kunnen prachtig werk verrichten, maar geven wisselende resultaten. De reden hiervoor is dat deze middelen heel goed op het individu moeten worden afgestemd. Kruiden werken directer in op emoties en het fysieke gestel en zijn daarom geschikter voor zelfzorg.

Relax Compositum

Relax Compositum Hond & Kat of Paard & Pony is een kruidentinctuur van 5 krachtige, heilzame planten.

Relax Compositum kan goed gebruikt worden bij kortdurende stress, zoals de jaarwisseling. Het werkt snel en kortdurend.

Relax Compositum kan ook goed met andere producten gecombineerd worden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!