• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Wat moet je doen als je een angstige kat hebt?

We kennen allemaal wel het beeld van een ‘heksenkat’. Een blazende zwarte kat met een bolle rug, opstaande haren en grote ogen. Bij zo’n houding mag het duidelijk zijn dat de kat grote schrik heeft en angstig is. Een kat kan ook in veel subtielere mate angst laten zien. Hoe herken je angst bij je kat, waarom is de kat angstig en wat kun je daaraan doen?

Hoe ziet een angstige kat eruit?

De meeste katten zullen willen vluchten als ze schrikken. De hierboven beschreven zwarte kat is ook duidelijk bang. Er zijn echter ook veel subtiele signalen waaraan je kunt merken dat je kat bang is:

 • pootje opheffen
 • bek likken
 • grote ogen en pupillen
 • veel de rug toekeren, oogcontact vermijden
 • verstoppen
 • staart laag dragen
 • sluipen bij het zich door het huis verplaatsen
 • snorharen naar achteren dragen
 • schokjes in de vacht op de rug
angstige kat

Voorbeeld van een angstige kat

Natuurlijk is het niet zo dat als je kat een keer een van deze signalen laat zien je zelf ook gelijk in de stress moet schieten. Er is een verschil tussen kortdurende schrik hebben voor bijvoorbeeld een plotseling hard geluid en in chronische stress leven.

Angst-agressie en andere symptomen

Als een angstige kat in het nauw gedreven wordt, kan het dier ook vanuit die angst agressief worden. Het gaat dan om angst-agressie. Een gebrek aan socialisatie kan hieraan ten grondslag liggen. Ondanks dat een krab of een beet van een angstige kat net zoveel pijn doet als die van een boze kat, is het belangrijk om de emotie die erachter schuilgaat te begrijpen. Van onbegrip wordt niemand beter.

Een veel gezien symptoom van angst bij katten is onzindelijkheid. De kat gaat naast de bak plassen en dan vooral bij deuren en ramen om te proberen het territorium af te bakenen. Door de geur van de urine en van sterke schoonmaakmiddelen kan het extra uitnodigend zijn om daar te blijven plassen. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Meestal ligt hier territoriumstress aan ten grondslag. De kat des huizes voelt zich dan bedreigd in zijn eigen huis door andere katten uit de buurt. Dit kan al opgeroepen worden wanneer andere katten langs het huis lopen en plassen. Soms weten vreemde katten ook ongemerkt het huis binnen te komen.

Soorten angst

Naast territoriumstress kunnen er nog veel andere zaken zijn waar een kat bang voor is:

 • verlatingsangst
 • vuurwerk en andere harde geluiden
 • mensen
 • andere dieren in het huishouden
 • nieuwe omgeving of veranderingen in de omgeving

Als je een angstige kat hebt en je wilt je dier helpen, maak dan een inventarisatie van de zaken waar je dier angstig voor is. Dit gaat helpen om een plan te maken hoe je dit probleem kunt aanpakken.

Vuurwerkangst bij katten

Als je weet dat je kat bang is voor vuurwerk is het belangrijk om op tijd (in oktober) te beginnen met training en ondersteunende supplementen! Als je wacht tot december heeft het weinig zin meer!

Vraag advies over supplementen bij vuurwerkangst

Begin in oktober al met het zachtjes leren wennen aan knalgeluiden, bijvoorbeeld met een vuurwerk-cd. Voor katten is het heel belangrijk dat er in huis voldoende veilige schuilplekken zijn. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een angstig dier in huis? Het is belangrijk dat het in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer ergens een holletje te creëren. Laat voor katten tussendeuren in huis open zodat ze naar een rustiger vertrek kunnen en biedt extra schuilplaatsen aan door bijvoorbeeld dozen neer te zetten. Houd gordijnen dicht zodat er wat minder lichtflitsen in huis zijn.

Oorzaken

Ook inzicht in de oorzaak van de angst kan handig zijn. Angst kan ook ontstaan vanuit een erfelijke belasting, nare ervaringen in het verleden of een slechte socialisatie.

Dit laatste kan vooral ten grondslag liggen bij angst voor mensen. Dit wordt wel gezien bij kittens die samen met de moeder als zwerfdieren worden gevonden. Als de kittens jonger zijn dan 8 weken worden ze vaak perfect tam en hebben ze geen angst voor mensen. Voor oudere katjes is dit een stuk lastiger. Kundige medewerkers van het asiel komen vaak een heel eind, maar soms lukt het gewoon niet meer helemaal.

Soms is de achtergrond van de kat bekend, maar kom je simpelweg niet achter de reden van de angst.

Zorg er hoe dan ook voor dat je dier gechipt is en dat je de chip ook registreert bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Houd je kat op oudejaarsdag binnen en zorg dat het kattenluikje dicht is. Je kat zal niet de eerste zijn die zoek raakt vanwege de paniek door vuurwerk.

Wat te doen bij een angstige kat?

Er wordt weleens gezegd dat je katten niks kunt leren, maar ook katten met probleemgedrag kun je trainen. Er is zelfs gedragstherapie voor! Een kattengedragsdeskundige komt bij je thuis voor een uitgebreid gesprek en om het gedrag van je kat te observeren. Je zal daarna adviezen krijgen waarmee je je kat kan leren dat waar hij bang voor is toch niet zo eng is.

Naast training van je kat kunnen kruiden en voedingsstoffen ook helpen. Juist deze combinatie is zo mooi omdat een supplement kan helpen om net de scherpe randjes van de angst af te halen waardoor je sneller resultaat ziet van je training.

Kruiden bij angst

Humulus lupulus (hop) is rustgevend. Werkt op het gedrag en op de spijsvertering.

Passiflora incarnata (passiebloem) is rustgevend. Werkt op het centrale zenuwstelsel en bevordert de kwaliteit van de slaap. Dit kruid is goed voor de typisch rusteloze dieren.

Ruta graveolens
(wijnruit) is een milde rustgever. Het ondersteunt de spijsvertering bij de negatieve gevolgen van stress.

Tilia cordata 
(lindebloesem) is een bekend kruid voor gevoelige types. Het wordt gebruikt bij een zenuwachtig gevoel en helpt om te ontspannen en tot rust te komen.

Valeriana officinalis 
(valeriaan) ontspant de zenuwen waardoor een dier beter tot rust kan komen. Het ondersteunt bij het loslaten van stress en onrust in het lijf.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

57 reacties

 1. a.de vries schreef:

  ik hen sinds 2 weken een lapjes poes van ander half jaar..maar het schuilt de hele dag ..het eet wel dit doet ze stiekem maar ik volg haar of ze eet en drinkt…ik heb een mannetje deze is heel lief en zacht van karakter maar deze hou ik nu even apart ven de poes daar deze zowel voor mij en me vriend schuw is en zich verstopt…voor me kater rent ze weg terwijl deze juist contact zoekt..daar ik in 2018 3 dames had en 1 kater .maar alle 3 de dames zijn overleden vorig jaar..dus nu heeft hij nog geen vriendinnetje…

 2. l.a schreef:

  Hallo,

  Mijn vriend en ik hebben sinds 2 dagen een ander katje van ongeveer 8 maanden. We hebben een ander katje in moeten laten slapen omdat hij ziek was, dus we wilde wel een vriendje voor onze andere jonge kat. Alleen onze nieuwe kat is best wel bang kruipt veel onder de bank. Als we hem eenmaal aaien vind hij het heerlijk. Onze andere kat vind het niet zo leuk om een ´indringer’ in huis te hebben en is ook niet zo leuk tegen hem. We nemen onze nieuwe kat regelmatig apart om vertrouwen te winnen. Alleen hij blijft bang. Wat kunnen we het beste doen?

  Groet

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Lizet,
   Ik zou je willen adviseren om een kattengedragsdeskundige te raadplegen.
   Je kan onze Relax Compositum aan beide katten geven om de stress wat te verminderen bij beiden. En algemeen advies: niet direct bij elkaar zetten en langzaam aan elkaar laten wennen, bijvoorbeeld de nieuwe kat in een aparte kamer met eigen kattenbak en eten. Na een tijdje elkaar leren kennen door onder de deur te laten snuffelen. En na een tijd als ze beiden rustiger zijn bij elkaar zetten. 3 kattenbakken in huis en zorgen voor genoeg vluchtroutes en hoge plekken. Heel veel succes met beiden!

   Suus Bettink, de Groene Os

 3. Anne-Meinke Heidanus schreef:

  Hallo,

  Ik heb een kater van bijna 2 jaar. Deze kater is ongeveer ander halfjaar terug aangereden. Hier heeft hij lichamelijk niks aan over gehouden. Maar sindsdien durft hij amper of niet meer naar buiten en als hij overdag binnen is ligt hij de hele dag onder de tafel op de stoel verstopt. Als het donker is komt hij weer van de stoel af en durft hij ook naar buiten. Maar als hij overdag naar buiten moet dan trilt hij soms zelfs. hij was voor de aanrijding ook al banger vergeleken zijn broertje maar het is nu extreem.
  Wat kan ik hier aan doen?

  Met vriendelijke groet,

  Anne-Meinke Heidanus

 4. Lieke schreef:

  Dag,
  Onze kat van bijna 3 is nu sinds vier dagen in een paniekbui. We denken dat verbouwingen in de buurt de oorzaak zijn, hij kon zijn rust niet langer vinden. Sindsdien eet en drinkt hij bijna niet meer en verstopt zich af en toe buiten onder de kapschuur of in de logeerkamer. Hij is inmiddels ook bang voor ons en lijkt ons niet meer te herkennen, ook al laten we hem met rust. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij weer gaat eten en drinken? We kunnen hem dus niet benaderen..:’(

  Mvg,
  Lieke

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Lieke,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je kat zo bang is!

   Het is in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat er op meerdere plekken voldoende eten en drinken beschikbaar is (en voldoende kattenbakken neerzetten) zodat je kat kan kiezen waar hij wil eten en drinken. Voldoende veilige schuilplekken in huis creëren draagt bij aan een gevoel van veiligheid. En als je kat zich veilig voelt in de logeerkamer en onder de kapschuur dan zijn dat plekken waar je heel goed eten en drinken kunt neerzetten. Ik ben benieuwd in hoeverre je kat voor de verbouwingen een relaxte kat was of toen ook al gespannen? Ik vind het wel zorgelijk dat hij geen blijk geeft van herkenning van jullie, ik vraag me dan ook af of de verbouwingen de oorzaak zijn? Bij twijfel zou ik je dierenarts raadplegen, een abrupte gedragsverandering kan wellicht ook een fysieke oorzaak hebben.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Siep Busink schreef:

  Hallo,

  Ongeveer een jaar geleden hebben wij een kitten aangeschaft omdat we het idee hadden dat onze kater van 1 jaar wel wat gezelschap kon gebruiken. Nu een jaar later zijn ze erg tolerant tegen elkaar en zijn goede vriendjes geworden. Ons enige probleem is dat de nieuwe kat na een jaar nog steeds heel erg angstig is en vaak wegkruipt zonder goede reden. Ze heeft momenten dat ze aandacht zoekt en wilt knuffelen maar nog erg vaak kruipt zonder aanleiding onder het bed en komt er niet meer vanonder uit of ze rent weg zodra ze een van ons ziet binnen komen. Kan dit komen doordat ze gewoon angstig is aangelegd? We zijn allebei heel geduldig met haar, maar na een jaar zou je toch verwachten dat ze wel aan ons gewend zou zijn. Het is een vrij stil en rustig huis en ze kan lekker op het balkon als ze wilt. We hebben er zelfs aan gedacht dat onze eerste kat haar terroriseert zodra wij de deur uit zijn, maar dat lijkt me een beetje te ver gaan.

  Graag uw reactie,

  Met vriendelijke groeten

  • Melody Cool schreef:

   Beste Siep,

   Wat sneu voor je kat! Na een jaar verwacht je dat dit gedrag wel minder zou zijn geworden.
   Je zou haar goed kunnen ondersteunen met Adaptonicum:
   https://degroeneos.nl/product/adaptonicum-hond-kat/

   Als je twijfelt of er toch iets is tussen de katten zou je eens een camera kunnen neerzetten. Tegenwoordig is dat vrij makkelijk, praktisch alles (laptop, tablet, telefoon) heeft wel een camera. Het lijkt me niet waarschijnlijk als je aangeeft dat ze vriendjes zijn geworden, maar dan weet je het maar zeker.

   Ik kan natuurlijk op deze manier geen conclusies trekken, maar mocht het ook met Adaptonicum niet verbeteren zou ik er zeker een kattengedragstherapeut bij vragen. Sommige dieren zijn angstig aangelegd of er is dat ze heel jong was toch een keer wat gebeurd, maar in bijna alle gevallen kan het wel verbeteren.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 6. Alex schreef:

  Hallo
  Mijn kat is nu al 4 jaar bij ons in huis . Maar ze blijft bang hebben . Ze gaat nooit bij ons liggen altijd op de stoel onder de tafel . Bij het minsten geluid weg lopen , bij lange aanraaking begint ze te blazen te bijten bolle rug haar omhoog . Wat kan ik hier mee doen of zijn er oplossingen?
  Mvg

 7. Sophia schreef:

  Beste meneer/mevrouw,

  Sinds twee maanden hebben mijn vriend en ik een kater overgenomen van een mw.
  De kater zou enorm aanhankelijk zijn en houden van knuffelen en kroelen. Echter na deze twee maanden verschuilt de kater zich nog steeds onder de bank en komt af en toe tevoorschijn. Sinds een aantal weken eet hij snoepjes (lange stokjes) uit onze handen. Echter eergisteren trok hij al slaand en blazend het stokje uit mijn vriend zijn handen.
  Wij denken zelf dat de kater niet zo aanhankelijk is wat de vrouw heeft beweerd. Ook krijgen wij op geen mogelijkheid geen contact meer met haar, wat ons vreemde gevoel een beetje bevestigd. Wij denken dat er in zijn verleden iets is gebeurd wat hem enorm angstig heeft gemaakt. Wij vinden het zelf geen probleem dat hij geen aandacht bij ons zoekt, maar hij lijkt gewoon ongelukkig. Na de twee maanden loopt hij nog steeds erg met zijn staart tussen de benen en sluipt hij rustig het huis door.
  Wij gebruiken feliway dispenser en feliway spray op advies van de dieranarts. Wij zien alleen geen verschil sinds wij zijn begonnen met het gebruik hiervan.

  Is het normaal gedrag dat de kater na twee maanden nog steeds zo bang is voor ons? Hij heeft bij ons naar ons inziens geen nare ervaring gehad. Wij laten hem gewoon lekker zijn gang gaan, maar wij zijn ook bang dat als wij dit blijven doen, hij zich nooit kan aarden bij ons en hij zo angstig blijft.

  Heeft u misschien tips voor ons?

  • Melody Eveleens schreef:

   Beste Sophia,

   Ach wat sneu voor de kat! En natuurlijk ook niet wat jullie gehoopt hadden!
   Als katten angstig zijn en om hen te laten wennen is niet echt een termijn op te zetten. Sommige katten worden snel wat stoerder, bij andere duurt het lang. Als die mevrouw de enige omgeving was die hij heeft gekend, kan het best even duren, want alles is ineens anders!
   Je zou dit blog van de Praktijk voor Kattengedrag kunnen lezen, zij geeft erg goede tips:
   https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/hoe-laat-je-een-bange-kat-wennen/
   Katten laten zich niet afdwingen, neem dus vooral te tijd en zorg dat je kat zich niet bedreigd voelt. Het kan echt goedkomen, een van mijn eigen kwam uit het asiel en zat de eerste weken alleen maar achter de toilet verstopt. Later kon je niet even gaan zitten zonder dat ze meteen op schoot zat. Maar iedere kat is anders en heeft een ander tempo.

   Daarnaast kun je ook ontspannende kruiden gebruiken om de overgang wat te vergemakkelijken. Ik zou je Adaptonicum adviseren, deze helpt met stress om te gaan en is mild rustgevend:
   https://degroeneos.nl/product/adaptonicum-hond-kat/

   Ik hoop dat je hiermee verder komt!
   Met vriendelijke groet,
   Melody

 8. Pjotr schreef:

  Mijn kat van 3 jaar zit sinds dat mijn vriendin bij mij woont (8 maanden nu) vaak onder het bed. Hij komt af en toe tevoorschijn om te eten, drinken en naar de bak te gaan. Hij komt ook wel kroelen maar meestal als ik alleen ben of als we samen op de bank zitten.

 9. Famke schreef:

  Ik heb een kitten van 6 maanden en is bang voor mij, ik kan hem niet aaien en komt ook geen aandacht bij mij zoeken. Dit omdat de moeder is mishandeld op straat en wegrent voor mensen en hij dit is gaan overnemen. Ik probeer vaak naast hem te zitten en snoepjes uit mijn hand te laten eten, dit doet hij wel, maar dat was het dan ook. Er is geen mogelijkheid dat ik voorzichtig onder zijn kinnetje aai oid. Heeft u misschien tips? Ik merk wel dat hij steeds losser komt, maar zou m toch graag een keer willen aaien of wanneer ik denk dat er iets mis is, of hij vlooien heeft oid dat ik m wel kan vastpakken.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Famke,

   Bedankt voor je bericht.

   Het heeft ook gewoon veel tijd nodig. En soms is een hand die wilt aaien ook gewoon nog erg eng en is een veertje of een klein kwastje of iets dergelijks minder bedreigend om mee te aaien. Dat is misschien dus ook het proberen waard.
   En dit blog van een kattengedragstherapeut biedt ook waardevolle tips: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/hoe-laat-je-een-bange-kat-wennen/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 10. Bianca schreef:

  Wij hebben een Britse korthaar van 4,5 van iemand overgenomen. Hun dochter was allergische en onze kat was 3 weken daarvoor aangereden.
  Hij komt nu zodra het gaat schemeren onder de bank vandaan. Is alert op geluiden en als mensen gaan lopen. Geeft wel koppies op alles om ons heen. Ook aan ons al wordt dat nu ook iets minder. Loopt zelfs nr de visite toe. In het andere huis zagen ze hem niet als er visite was. Aaien kon de 3de en 4de dag wel, maar ook dat werd minder. Nu, de 7de dag, kwam hij alleen vanmorgen onder de bank vandaan en daarna tijdens het eten even, maar verder niet. Ook na ons eten niet meer.
  Hij lijkt niet echt heel bang, maar blijft wel veel onder de bank. Ik gebruik feliway spray en feliway optimum.
  Ik snap dat het nog heel vroeg is, maar waarom zou hij er ‘s morgens wel onderuit komen (zelfs als onze zoon voor de bank op de grond zit) en normaal ‘s avonds, maar verder niet?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Bianca,

   Bedankt voor je bericht.

   Het zou heel goed kunnen dat het tevoorschijn komen van je kat op deze momenten komt door het natuurlijke ritme van katten. Katten zijn vaak zowel ‘s ochtends als ‘s avonds actiever en slapen verder veel. Als je op internet gaat zoeken op “katten” en “crepusculair” (=schemeractief), dan vind je hierover meer informatie.

   Veel geluk met jullie nieuwe kat!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 11. Monica schreef:

  Hallo

  Wij hebben sinds 5 dagen een nieuwe kat van 6 maanden, sinds dat deze bij ons thuis is heeft ze nog niets anders gedaan dan onder de bank of onder de kast liggen. Ze gaat zelfs niet eens naar de kattenbak. Sinds gisteren ligt ze ook te miauwen en te jengelen onder de zetel.
  Wij kunnen haar niet pakken want ze loopt dadelijk weg omdat ze zo angstig is.
  Eten en drinken doet ze gelukkig wel.
  Onze andere kat vindt de indringer niet leuk en gaat soms dichterbij maar blaast dan dadelijk.
  We weten niet wat we moeten doen zodat ons nieuwe katje wat minder angstig wordt, dit is niet leuk voor ons en al helemaal niet voor het beestje zelf.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Monica,

   Bedankt voor je bericht.

   Katten hebben soms lang de tijd nodig om te wennen. De ruimte waarin je een kat laat wennen is ook belangrijk, liefst een zo rustig en veilig mogelijke plek. En ook is de introductie aan de al aanwezige kat heel belangrijk! Op deze site vind je goede informatie over hoe je op een fijne manier een kat aan een nieuw huis en andere kat kan laten wennen, dat is namelijk wel erg belangrijk voor de start van een fijne relatie met de al aanwezige kat: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/aanschaf-en-opvoeding/de-introductie-van-een-nieuwe-kat/ .

   Verder kan het misschien nog een idee zijn om ook de kattenbak vlakbij de kat neer te zetten. Eventueel bestaan er rustgevende supplementen als aanvullende ondersteuning maar ik denk dat met name het creëren van een veilige en rustige omgeving en het wenproces aan de andere kat van cruciaal belang zijn. En uiteraard het de tijd geven.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 12. Francien schreef:

  Goedemiddag,

  Ik heb sinds maart een kater, hij is bij mij komen wonen toen hij 13 weken oud was. Hij is nu bijna een jaar. Hij is vanaf het begin al heel angstig voor mij. Ik dacht eerst dat het kwam omdat hij nog moest wennen maar het gedrag verbeterd niet. Hij is wel relaxed als ik hem met rust laat maar als ik bijvoorbeeld door het huis loop en ik kom hem ‘tegen’ dan duikt hij helemaal in elkaar en spat hij een andere kant op of hij sprint heel snel langs mij. Ook komt hij nooit bij mij liggen en kan ik hem ook niet aaien (tenzij hij slaapt). Ik heb al van alles geprobeerd. Feliway, veel spelen, op verschillende manieren benaderen en belonen met snoepjes maar niks helpt. Ik heb meerdere ligplekjes voor hem en een hele grote krabpaal waar hij graag in ligt.
  Ik weet niet zo goed hoe ik hem minder bang voor mij kan krijgen want ik vind het zielig voor hem dat hij zoveel stress heeft. Wat kan ik hier aan doen?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Francien,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat jammer en vervelend voor je kat en jou dat er nog veel angst is.

   Mijn advies zou zijn een kattengedragstherapeut te raadplegen om je hierbij te helpen. Het is belangrijk om de oorzaak van de angst te achterhalen. De tips en info op deze site kunnen je daar wellicht verder bij helpen: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/diversen/katten-en-stress/. Ik zal je een aparte mail sturen met een product van ons dat passend zou kunnen zijn ter ondersteuning.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 13. Kim schreef:

  Beste Claire,

  Wij hebben ongeveer 5 weken nu een kitten (mannetje). Het is een super lief mannetje maar lijkt heel gevoelig. We hebben hem van een mevrouw gekocht waar haar kleinkind ook vaak was. We kochten hem met 8 weken.
  Hij komt regelmatig even kroelen bij mij. Maar van mijn man en mijn jongste zoon moet hij iets minder weten. Wel slaapt hij graag bij mijn oudste zoon van 8. Naar hem toelopen? Dan rent hij als een gek weg. Snap ik ook wel want het twee kids is het soms ook druk. Omdat hij wel savonds graag met mij komt knuffelen denk ik dat de drukte soms veel is. Hij gaat niet dan de woonkamer persee uit maar hij komt geen aai halen. Houdt wel heel veel van spelen 🙂
  Hoe kan ik hem overdag ook meer laten ontspannen wanneer de kinderen er zijn? Het lijkt gewoon een gevoelig ventje.
  Het adres waar we hem gekocht hebben leek heel betrouwbaar.

  Ik hoop dat jullie mij en uiteindelijk de kitten (13 weken) kunnen helpen.

  Groetjes

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Kim,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat leuk dat jullie een kitten in jullie gezin hebben!

   Vermoedelijk is het ook een kwestie van tijd voordat je kitten went aan je kinderen. Waarschijnlijk zal de drukte die kinderen vaak met zich meebrengen bijdragen aan de voorzichtigheid van je katje. En verwachtingsmanagement is denk ik ook belangrijk, omdat je katje nog aan het wennen is en je kinderen nog een beetje eng vindt is het denk ik teveel om nu te verwachten dat er al uitgebreid geaaid kan worden. Langzaamaan je katje aan de kinderen laten wennen (en andersom!) door snoepjes aan te bieden of met een leuk hengelspeeltje te spelen doet vaak al wonderen. En je kinderen uitleggen dat aaien misschien nu nog niet kan en pas aaien als je katje naar je toekomt en dus niet uit jezelf naar je katje toe gaan. Laat je katje het tempo hierin bepalen.

   Hieronder voeg ik een informatief Engelstalig linkje toe met handige tips en informatie:
   https://www.battersea.org.uk/pet-advice/cat-care-advice/introducing-your-cat-kids

   Veel succes en plezier gewenst samen!

   Hartelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 14. Jasmien schreef:

  Hey,

  Ik heb nu iets langer dan een week een kater geadopteerd van 2 jaar. De eerste paar dagen was hij enorm enorm bang, hij verstopte zich overal (onder bed, onder kasten), maar hij liet zich soms wel aaien. Dag per dag begon hij rustig aan te verbeteren, maar hij was nog steeds erg bang.

  Door deze hele stressvolle verhuissituatie is hij ook eventjes ziek geworden, dit is ondertussen al veel verbeterd. Maar, nu is hij sinds een paar dagen plots beginnen krabben aan onze handen wanneer we hem willen aaien. Dit deed hij voordien niet. Ik zie dat hij van de aaitjes geniet, tot hij de hand ziet en dan valt hij aan.

  Toevallig is dit krabben begonnen toen ik de Feliway verdamper in huis haalde. Kan dit een verband hebben? Of kan het misschien zijn omdat hij toch nog ziek is en daarom niet aangeraakt wil worden? Belangrijk detail: hij heeft sinds hij hier in huis is, nog niet gespeeld en amper gekrabt aan zijn krabpaal.

  We zijn een beetje radeloos en hebben nu de Feliway verdamper weer uitgetrokken, even zien of dit kan helpen. Heeft u enige tips of verklaringen voor zijn gedrag?

  Mvg

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jasmien,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat leuk dat jullie een kat hebben geadopteerd!

   Met de Feliway verdamper hebben we geen ervaring maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit verband houdt met het krabben van je kat. Belangrijk is denk ik ook om je kat naar jou toe te laten komen en niet zelf naar je kat toe te gaan voor een aai. Laat je kat het tempo en de manier bepalen in het contact zoeken. En een week bij jullie in huis is ook nog maar heel kort! Voor een deel is het een kwestie van tijd denk ik en sommige katten houden er ook gewoon minder van om geaaid te worden dan anderen. Via deze link vind je misschien nog nuttige informatie: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/hoe-laat-je-een-bange-kat-wennen/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 15. Henk schreef:

  Beste heer, mevrouw,

  Sinds enkele dagen hebben wij een poes van ruim 1 jaar (maine coon) overgenomen van een fokker, waar ze niet volledig lekker meer in de groep lag na haar bevalling. Ze is per ongeluk zwanger geraakt en is hierna dus agressief/dominant gedrag gaan vertonen jegens de andere poezen. Ze is een superlieve kat, maar heeft de neiging om bij het geringste geluid en benadering te vluchten. Ze vertoont naar mensen toe absoluut geen agressief gedrag. Als je haar eenmaal aan het aaien bent komt ze tegen je aan liggen en mag je haar overal aanraken zonder enkel probleem, in deze situaties lijkt ze je volledig te vertrouwen en hier geniet ze ook duidelijk van. Ook mag je haar oppakken zonder problemen. Als je haar echter benaderd moet je dus heel rustig zijn, anders zal ze zo snel mogelijk vluchten onder de bank of elk ander hoekje waar ze zich terug kan trekken. Ik heb het idee dat dit heel tegenstellend gedrag is. Zijn er manieren waarop ik dit vluchtgedrag kan tegengaan waardoor ze zich volledig op haar gemak en zonder stress kan voelen bij ons thuis?

  Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Henk de Loef

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Henk,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat fijn dat jullie deze kat een thuis geven.

   Katten kunnen het heel fijn vinden om zelf te bepalen wanneer ze aandacht willen en het als onprettig ervaren als je daarvoor naar ze toeloopt. Mijn beste advies is om je kat het tempo te laten bepalen en ook je kat naar jou toe te laten komen en niet je kat zelf benaderen. Ook is je kat nog maar heel kort bij jullie en heeft natuurlijk nog tijd nodig om te wennen. Juist ook dan is het belangrijk je kat het tempo te laten bepalen in wanneer ze toenadering/aandacht zoekt. Je kat heeft dus denk ik vooral ruimte en tijd nodig.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 16. Jenneke schreef:

  Hallo, ik heb nu 4 mnd een kat die bijna 2 jaar is. Hij is erg bang en schrikt van alle onverwachte dingen. Hij wil graag in de tuin maar zo gauw hij iets hoort vliegt hij naar binnen. Ook met visite die iets drukker is, is hij meteen bang. Zelfs als ik alleen met hem ben en ik maak bijvoorbeeld een doos open dan schrikt hij al, ook al doe ik het al zo voorzichtig mogelijk. Kunnen jullie hier iets over zeggen, en adviseren? Ik vind het zo zielig voor hem en ik word er zelf gestresst van. Hartelijke groet, Jenneke

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jenneke,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend voor je kat en jou.

   Geluidsangst komt heel veel voor bij katten (en honden). Het is me niet duidelijk of je kat ook zonder harde geluiden angstig reageert op andere triggers. Het is in ieder geval belangrijk om zelf rustig te blijven, je kat voldoende schuilplekken verspreid over het huis (hoog en laag) aan te bieden en je kat ook de tijd geven om meer vertrouwd te raken met zijn nieuwe omgeving. Het is ook mogelijk om je kat te trainen om beter met harde geluiden te leren omgaan, op internet kan je hier best veel informatie over vinden, een kattengedragstherapeut zou je hier ook bij kunnen helpen. Soms kunnen rustgevende middelen ter ondersteuning ook helpen, dit adviseren we wel altijd in combinatie met het behandelen van de oorzaak omdat rustgevende middelen kunnen bijdragen aan meer ontspanning maar niet aan het “wegnemen” van de oorzaak. Mocht je een advies over een mogelijk geschikt middel willen hebben dan kan je ons hiervoor mailen: info@degroeneos.nl

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 17. chris Denys schreef:

  Hallo! Wij hebben in augustus vorig jaar een asielkat in huis gehaald. Het is een kater van naar schatting vier jaar oud al kan
  hij gerust een stuk ouder zijn voortgaande op de toestand van zijn gebit (volgens onze dierenarts). We weten heel weinig over zijn verleden, alleen dat hij voor hij in de kattenopvang terechtkwam nog enkele weken in een asiel heeft gezeten waar hij compleet onder door ging. In het begin was hij erg angstig en verborg hij zich onder de bank maar je kon zien dat hij gewoon was aan mensen. Hij liet zich na een tijd wel makkelijk aanhalen en aaien. En hij is ook erg lief en speels. We vermoeden dat hij in een vorig leven een binnenkat was want toen wij hem voor het eerst – na zes weken – in de tuin lieten was hij vooral erg geïnteresseerd in het gras. Waar hij gulzig van at. Hij leek wel een koe. Na een tijdje ging hij er alleen op uit maar wel enkel als de schemering inviel. Daarna bleef hij steeds iets langer buiten. Hij slaapt wel altijd ‘s nacht bij ons (in een mandje in een aparte kamer). Maar het blijft nog altijd moeilijk voor hem om overdag naar buiten te gaan, ook nu het weer zachter wordt. Vaak zit hij voor het raam verlangend naar buiten te kijken, naar de vogels in de tuin. Maar als we hem naar buiten dwingen dan is hij meteen in paniek en huilt hij zelfs en krabt hij aan de deur of aan de ramen. We zouden graag hebben dat hij ook overdag van de tuin en de rustige omgeving geniet, zoals onze vorige katten. We wonen in een rustige doodlopende straat met weinig verkeer en veel groen. We denken er zelfs aan om een kattenluikje in onze tuindeur te installeren met het idee in het achterhoofd dat hij dan wel naar buiten zal willen overdag. Hoe krijgen we dat voor elkaar?
  Alvast bedankt voor het antwoord en vriendelijk gegroet
  Chris

  • Melody Eveleens schreef:

   Goedemorgen Chris,

   Wat opvallend dat je kat absoluut niet overdag naar buiten wilt. Ik zou het in ieder geval niet forceren, dat heeft alleen maar een averechts effect. Laat het hem maar lekker op z’n eigen tempo ontdekken. Een kattenluikje kan hier zeker bij helpen. Je kunt valeriaan of Relax Compositum gebruiken om er een paar druppeltjes op te doen, die geur vinden veel katten prettig en ontspannend.
   Heb je het idee dat de kat er zelf last van heeft dat hij overdag niet naar buiten gaat?
   Nu is het zo dat katten een heel andere belevingswereld hebben. Wat een mogelijkheid is, is dat het voor ons mensen lekker rustig lijkt buiten, maar dat hij dat niet zo beleefd. Denk hierbij aan mensengeluiden of buurtkatten die dan actief zijn. Wellicht vindt hij ‘s avonds juist lekker rustig en is het zijn manier om b.v. conflicten met buurtkatten te ontlopen.

   Als je toch het idee hebt dat hij nog wat gestresst is, zou je goed Adaptonicum kunnen geven. Dit helpt te ontspannen en om te gaan met nieuwe situaties.
   https://degroeneos.nl/product/adaptonicum-hond-kat/

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 18. Janny schreef:

  Ik heb sinds drie weken een kat in huis, afkomstig uit het asiel. Het is een angsthaasje. Inmiddels niet meer zo bang als in het begin maar ze vindt ons nog doodeng. Het is daarom moeilijk om contact te maken, ze zit vaak in haar reismandje of op de stoel onder het bureau. Met praten en ogen dichtdoen geprobeerd contact te maken. Inmiddels zo ver dat ze gewoon in haar mandje blijft zitten. Hoe zou ik ook op andere manieren contact kunnen maken?

  • Melody Eveleens schreef:

   Goedemorgen Janny,

   Bedankt voor je reactie, wat sneu dat de kat zo angstig is.
   Het kan best even duren tot katten gewend zijn in een nieuwe omgeving, zeker als ze lang in een asiel hebben gezeten of uit een heel andere omgeving komen. Geef het dus vooral tijd en probeer niet teveel te forceren.
   Je kunt ontspannende kruiden gebruiken zoals Relax Compositum, gewoon door het eten, maar ook in de omgeving (zoals op het mandje) druppelen.

   Wat je noemt, praten en ogen knipperen is al heel goed. Afhankelijk van wat voor karakter de kat heeft kan soms voorzichtig spelen ook letterlijk helpen de kat uit de tent te lokken. Beweeg b.v. een touwtje van de kat af, dus niet dingen naar haar toe bewegen.
   Verder helpen rust en regelmaat ook, een bepaalde voorspelbaarheid maakt dat dieren zich meer op hun gemak gaan voelen.

   Ik hoop dat je hiermee verder komt!

 19. Reynders a schreef:

  Onze 8 jarige poes is na 41 weggebleven te zijn teruggekomen,erg vermagerd en heel bang.we hebben ze dan 2 dagen binnengehouden eten en drinken gegeven .ze was rustig maar een beweging naar buiten bracht haar in paniek,sluipt over grond en kijkt steeds naar boven,dan weer ontsnapt en 30 dagen weggebleven weer vermagerd en wil niet meer buiten,kruipt in hoekje onder zetel en ligt daar hele dag .zou het kunnen dat windmolens die onlangs gelpaatst zijn haar schrik aanjagen ?durf ze niet meer buitenlaten want ze verhongerd haar eigen

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste mevrouw, meneer Reynders,

   Bedankt voor uw bericht.
   Wat naar voor uw kat!

   Helaas is het voor mij niet te zeggen waar uw kat angstig op reageert. Ik denk dat het heel fijn voor haar is om weer helemaal aan te sterken en tot rust te komen en zich veilig te leren voelen in haar omgeving. Tijd kan er alleen al voor zorgen dat er meer rust komt bij haar na de trauma’s die ze heeft meegemaakt. Het aanbieden van voldoende rustige verstopplekjes, zowel hoog als laag is fijn, zo ook een rustige plek om te eten en voor de kattenbak. En haar haar tijd geven om in haar eigen tempo te herstellen. Soms kunnen katten ook ontspannen door spelletjes met ze te spelen waardoor hun jachtinstinct wordt gestimuleerd, zoals bijvoorbeeld spelen met een hengelspeeltje.

   Soms kan het nodig en fijn zijn een kattengedragstherapeut te raadplegen en eventueel ondersteunende rustgevende middelen te geven.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 20. Natasja schreef:

  Hallo
  Heb ong 3 jaar een poezekind en was altijd aan het spelen en aanwezig . Maar het laatste jaar is ze zo bang schrikkerig harde geluiden, deur bel , visite Ze ligt het liefst de hele dag onder mijn bed . Ik heb echt geen idee waar dit gedrag door komt ik heb al eens een verdamper gehad maar had het idee dat het niet werkte . Heb al 45 jaar katten om me heen gehad maar dit heb ik nog nooit mee gemaakt en weet ook werkelijk niet wat ik moet doen . HELP ik vind dit zo zielig voor haar

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Natasja,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend voor je kat en jou!

   Bij plotselinge gedragsveranderingen zijn we altijd alert op een mogelijke lichamelijke oorzaak hiervan. Mijn advies is dan ook om je kat door een dierenarts te laten nakijken. Mocht dit niets opleveren dan zou het raadzaam kunnen zijn om een gedragstherapeut te raadplegen voor een gericht advies. Je bent natuurlijk ook welkom om na je bezoek aan de dierenarts weer contact met ons op te nemen via info@degroeneos.nl zodat we gericht met je kunnen meedenken.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 21. jane schreef:

  Goedenavond, wij hebben sinds een week een katje uit het asiel. Hij is erg lief en heeft nog nooit geblazen of gekrabd naar ons. Wel is hij erg angstig. Ik snap dat wennen aan een nieuwe omgeving tijd nodig heeft en laat hem altijd op mijn kamer (waar die nu aan gewend is). Alleen meowt die de laatste tijd wat meer. Sinds eergisteren hebben we de deur open gezet omdat die zelf naar buiten me kamer wou. Maar hij durft nogsteeds de gang niet op, Ook meowt die als we beneden zitten en moet ik dus naar hem toe om m te aaien en te spelen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat die minder angstig word? Of heeft het gewoon tijd nodig?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jane,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat leuk, een katje in huis!

   Een week is nog wel erg kort, het lijkt me dat je katje nog volop aan het wennen is. En, elke kat is weer anders, de ene kat heeft meer tijd nodig dan de andere kat. Laat vooral je kat zelf het tempo van gewenning bepalen. Spelen kan een hele mooie manier zijn om je kat aan je te laten wennen. En dit blog bevat ook veel nuttige informatie: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/hoe-laat-je-een-bange-kat-wennen/

   Veel geluk samen met je kat!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 22. Marion schreef:

  We hebben een angstig poesje van 11 maanden sinds 4 weken in huis. Het ging iets beter maae gisteren heeft ze veel stress gehad…ze was even buiten, de andere poes blies naar haar en leek wat te bijten en ze kreeg per ongeluk een deur tegen haar aan toen ze ergens in wilde. Vanmorgen was ze weg…nergens te vinden….Waar kan ze zijn ? Zou ze de tuin uitgaan na de niet zo fijne ervaring van gisteren ?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marion,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat dit is gebeurd. Hopelijk is jullie poesje weer terecht! In paniek kan een kat wel op de vlucht slaan. Hopelijk is ze in paniek dan het huis in gerend.

   Veel sterkte ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 23. Katelijne schreef:

  Hoi, ik heb een kat van 2 jaar oud. 3 weken terug liet ik een stoel op het balkon vallen en dit maakte een hard geluid. Mijn kat schrok en sinds dien durft hij niet meer het balkon op. Al we hem op het balkon neer zetten, schiet hij mega snel weer naar binnen. Als hij binnen is dan is er niks aan de hand. Wat kan dit zijn?

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Kathelijne,

   Helaas heeft de kat waarschijnlijk een negatief gevoel aan het balkon overgehouden doordat hij/zij zo geschrokken is.
   Aan jou nu de taak om die ervaring weer positief te laten worden, zorg dat de kat zelf op het balkon wil zijn door hem te lokken met snoepjes of met hem/haar te spelen op het balkon maar dwing je kat hierbij nooit.
   Het oppakken en neerzetten op het balkon(waar hij/zij dus niet wil zijn) geeft een nog negatievere lading en zorgt voor het gevoel van onmacht.
   Pak het rustig aan en geef hem/haar echt de tijd om weer het vertrouwen te krijgen met; op het balkon zijn zonder dat er iets negatiefs gebeurt.
   Het moet ten alle tijden een positieve lading hebben voor de kat.

   Ik hoop je geholpen te hebben en wens je een fijne dag!
   Groeten,
   Valéry De Groene Os.

 24. Alianne ter Veer schreef:

  Onze poes Shiva is niet echt een knuffelbeest maar wel altijd onderdeel van ons gezin. Ze gaat haar eigen gang maar kan ook heerlijk op haar kussen bij de haard liggen chillen.
  Half november kwamen we terug van een paar weken Nederland ( we wonen op Franse platteland) en had de buurman voor haar gezorgd. Ze was wat bozig en gaf steeds een schreeuw bij de deur van de gang naar de hal. Misschien bekneld geraakt en/of boos dat we weggeweest zijn, dachten we.
  In december hebben we drie weken huizenruil gedaan. Bij thuiskomst was ze boos tegen alles en iedereen. Oren plat, boze keelklanken en beweging in slow motion. Aan de lichaamstaal te lezen ‘angst agressie’. Soms gaat het beter, maar ze is tot op heden niet zichzelf. Slaapt heel veel, draait zich moeilijk om, beweegt behoedzaam en het liefst als er niemand bij is. Eet wel, maar minder vaak dan normaal. Ze durft niet te springen en gebruikt nu bijvoorbeeld een stoel om op de tafel te komen en vanaf de tafel op de kast.
  We hebben de gasten gevraagd of ze in december iets gemerkt hebben maar die zeggen alleen hetzelfde gedrag te hebben gezien en dat ze veel ergens uitzicht lag te slapen.
  Ze heeft nooit verwondingen gehad, geen rare houding van de staart, etc.
  We laten haar zoveel mogelijk met rust maar waarmee zouden we haar herstel geestelijk en lichamelijk kunnen ondersteunen?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Alianne,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat naar voor je kat, ze zit duidelijk niet lekker in haar vel.

   Mijn eerste advies is om je kat door een dierenarts te laten onderzoeken. Het zou goed kunnen dat er sprake is van een fysieke oorzaak waardoor ze dit gedrag laat zien. Als dat eventueel is uitgesloten kun je verder kijken naar ondersteuning op emotioneel gebied. Het zou dan fijn kunnen zijn om bijvoorbeeld een kattengedragstherapeut te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 25. Stanne schreef:

  Hallo, sinds bijna 2 weken heb ik er een poes bijgenomen een kattin van 4 jaar die ik uit een opvang heb geadopteerd, ik heb ook een kater van 10 jaar oud en een echte knuffelbeer. Toen ik thuis kwam begon de kater meteen te blazen naar de nieuwe poes, wat wel normaal is. Na enkele dagen doet de kater dit niet meer, al gaat hij wel telkens uit haar bakje eten.
  Nu na al bijna 2 weken blijft deze poes constant op de stoel zitten en verlaat hij die stoel alleen maar om te eten.
  Dus ik maak me wel een beetje zorgen omdat ik geen progressie zie en ze angstig blijft.
  Als ik onder de tafel kruip en ze voorzichtig wil aaien dan geeft ze wel kopjes, ik mag zelfs af en toe iets lekkers geven, maar toch blijft ze constant op die stoel zitten.
  Ben ik goed bezig of ben ik de dingen aan het forceren?

 26. Valery Vergnes schreef:

  Goedemorgen Stanne,

  Bedankt voor je reactie, wat sneu dat de kat zo angstig is.
  Het kan best even duren tot katten gewend zijn in een nieuwe omgeving, zeker als ze lang in een asiel hebben gezeten of uit een heel andere omgeving komen. Geef het dus vooral tijd en probeer niet teveel te forceren.
  Je kunt ontspannende kruiden gebruiken zoals Relax Compositum, gewoon door het eten, maar ook in de omgeving (zoals op het mandje) druppelen.
  2 weken is nog relatief kort dus mijn advies hierin is, neem de tijd en forceer het niet, katten zijn over het algemeen nieuwsgierig dus de kans is groot dat ze als ze zich op haar gemak voelt, de boel gaat ontdekken.
  Een algemeen advies is om haar ook even de rust te gunnen om alleen te zijn en niet met de kater, zet ze in een aparte ruimte met een deur er tussen op die manier kunnen ze wellicht beter aan elkaar wennen.

  Veel succes en mocht je meer informatie wensen kun je altijd een mail sturen naar info@degroeneos.nl

  Groeten,
  Valéry team De Groene Os

 27. Fabienne schreef:

  Hallo,
  Na het overlijden van mijn moeder hebben wij haar poes noortje van 5 jaar in huis genomen. Noortje is er 1 met een gebruiksaanwijzing. Ze was bij mijn moeder al heel erg op zichzelf en bang van vreemden maar als er rust in huis was kwam ze vaak bij mijn moeder knuffelen. Ze ging ook een beetje gebukt onder de speelsheid en dominantie van de andere kat in huis. Daarom hebben we gekozen ze niet bij elkaar te laten. De weken na het overlijden was Noortje erg gestresst en konden we haar niet vangen. Toen dit uiteindelijk gelukt was hebben we haar meegenomen en met haar eigen spullen in een aparte grote kamer in ons huis vrij gelaten. Dat ging bovenverwachting goed. Eerst heb ik zelf haar vertrouwen gewonnen en al vrij snel mochten ook de kinderen (5 en 11) en mijn man haar aanhalen. Daarna hebben we haar de rest van het huis laten verkennen. Beneden vond ze heel spannend maar als het rustig was kwam ze wel even kijken en uiteindelijk ook daar in haar mandje liggen. Maar nu sinds 3 weken komt ze helemaal niet meer beneden en bllikft ze het liefst in haar kamer. Als ik boven kom, komt ze me wel meteen begroeten en loopt ze me overal achterna behalve beneden. Bij De kinderen en mijn man is dat een stuk minder maar ze lijkt niet bang van me.
  Mijn vraag is, zou ze nou wel gelukkig zijn zo alleen boven. Ze heeft veel ruimte hoor ( grote kamer en 2 verdiepingen) . We gaam regelmatig even knuffelen maar zitten niet de hele dag boven bij haar. Als ik haar oppak om mee naar beneden te nemen weet ze niet hoe snel ze weer boven moet komen. Terwijl ze in het begin juist wel beneden kwam kijken.
  Ik zou heel graag willen dat ze bij ons blijft maar wil wel wat het beste is voor haar. Vindt ze het toch te druk hier in huis. Zou ze misschien niet gelukkiger zijn in een rustiger huis zonder kinderen? Alhoewel ze niet bang lijkt van ze. Wel van onverwachtse geluiden.
  Hebben jullie tips?

  Mvg
  Fabienne

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Fabienne,

   Het is heel erg fijn voor Noortje dat jullie haar in huis hebben genomen maar het is uiteraard wel een enorme verandering voor haar geweest.
   Ik zou je aan willen raden voor Noortje een gedragstherapeute te zoeken en met hem/haar te gaan kijken naar hoe jullie het voor zowel jullie als Noortje de een fijne situatie kunnen creëren.

   Ik wens jullie veel succes en hoop dat jullie Noortje een fijne en stress-loos huis kunnen bieden.
   Groeten,
   Valéry team De Groene Os

 28. Marieke schreef:

  Ik heb 3 katten, waaronder 1 kater. Ze kunnen het redelijk goed met elkaar vinden. Hebben een groot huis, de tuin en de buurt tot hun beschikking. Sinds een aantal maanden loopt er een witte kat rond die het HEEL gezellig vindt bij ons. Ik herken er geen agressie in, maar vooral mijn kater is bang. Ligt inmiddels de hele dag op bed, sproeit..
  Ze zetten elkaar klem in de tuin. De eerste die beweegt krijgt de ander achter zich aan. Heb het met water geprobeerd, maar dan zit iedereen ‘in de gordijnen’. Plus dat ik er natuurlijk 9,5 van de 10 keer niet bij ben. Ik sta open voor alle suggesties.
  Vriendelijke groet
  Marieke

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Marieke,

   Bedankt voor je bericht en wat vervelend dat je kat daar zo’n last van heeft.
   Helaas bestaat er niet een product wat er voor zorgt dat alle problematiek van het 1 op andere moment oplost maar wellicht dat je met een kattengedragsdeskundige en eventuele aanvullende supplementen een heel eind kan komen.
   ik zou je dan ook in eerste instantie aan willen raden om met een gedragsdeskundige te gaan praten en te kijken hoe je dit het beste aan kunt pakken.

   Heel veel succes!
   Groeten,
   Valéry, team De Groene Os

 29. Monique schreef:

  Hallo,
  Wij hebben een poes van 14 jaar . Tijdens onze vakantie is ze waarschijnlijk gestoken of gebeten door een insect. 2 dagen na onze terugkomst merkte we het vreemde gedrag op. Ze klauwde zich kapot en schrok van elk geluidje van bv een mug. Bij de dierenarts is ze behandeld voor een allergische reactie van insectenbeten.
  Het klauwen is nu na 2 weken gestopt en de wondjes zijn genezen.
  Maar ze is doodsbenauwd voor vliegende beestjes. Het grootste gedeelte van de dag verblijft ze op de vliering in een donker hoekje. Als ik het huis afsluit en zoveel mogelijk vliegde beestjes weghaalt, wil ze nog wel te voorschijn komen om te eten en naar de kattenbak te gaan. Maar hoort ze een vlieg dan zit ze binnen een paar tellen weer op de vliering.
  Ook is( was) ze een buitenkat, maar ze durft niet meer naar buiten. Als ik haar zie in de avond dan zit ze verlangend naar buiten te staren. Ze heeft 2x geprobeerd om naar buiten te gaan, maar ook dan vliegt ze toch maar snel weer naar de vliering. Hoe kan ik haar van de vliegende beestjes angst afhelpen ?
  Met vriendelijke groeten,
  Monique

 30. Ingrid schreef:

  Hoi,
  Onze lapjeskat Nosey is 3,5 Jr oud ( vrouwtje).
  Sinds een paar weken is er een nieuwe kat in de straat, die ook vaak achter haar aanloopt onze tuin in……
  Sinds die tijd is Nosey vaker binnen en begint ze erg veel te likken en te bijten aan haarzelf en plukt ook zichzelf kaal nu. Wat kunnen we hiertegen doen?

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemiddag Ingrid,
   Bedankt voor je bericht!
   Wat vervelend om dit te merken uiteraard, ik raad je aan om contact te zoeken met een holistisch werkend dierenarts, deze kan je door middel van supplementen en gedragsanalyse helpen om je kat weerbaarder te maken tegen stress van soortgenoten.
   Veel succes!
   Groeten, Valéry van team De Groene Os

Laat een reactie achter