De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Wat moet je doen als je een angstige kat hebt?

We kennen allemaal wel het beeld van een ‘heksenkat’. Typisch een zwarte, met een bolle rug met opstaande haren, blazend en met grote ogen. Bij zo’n houding mag het duidelijk zijn dat de kat grote schrik heeft en angstig is. Een kat kan ook in veel subtielere mate angst laten zien. Hoe herken je angst bij je kat, hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

Hoe ziet een angstige kat eruit?

De meeste katten zullen willen vluchten als ze schrikken. De hierboven beschreven kat is ook duidelijk bang. Er zijn echter ook veel subtiele signalen waaraan je kunt merken dat je kat bang is:

 • Pootje opheffen
 • Bek likken
 • Grote ogen en pupillen
 • Veel de rug toekeren, oogcontact vermijden
 • Verstoppen
 • Staart laag dragen
 • Sluipen bij het door het huis verplaatsen
 • Snorharen naar achteren dragen
 • Schokjes in de vacht op de rug
angstige kat

Voorbeeld van een angstige kat

Natuurlijk is het niet zo dat als je kat een keer één van deze signalen laat zien je zelf ook gelijk in de stress moet schieten. Er is een verschil tussen kortdurende schrik hebben voor bijvoorbeeld een plotseling hard geluid en in chronische stress leven.

Angst-agressie en andere symptomen

Als een angstige kat in het nauw gedreven wordt, kan het dier ook vanuit die angst agressief worden. Het gaat dan om angst-agressie. Een gebrek aan socialisatie kan hieraan ten grondslag liggen. Ondanks dat een krab of een beet van een angstige kat net zoveel pijn doet als die van ene boze kat, is het belangrijk om de emotie die erachter schuilgaat te begrijpen. Van onbegrip wordt niemand beter.

Een ander veel gezien symptoom van angst bij katten is onzindelijkheid. De kat gaat naast de bak plassen en dan vooral bij deuren en ramen om te proberen het territorium af te bakenen. Door de geur van de urine en van sterke schoonmaakmiddelen kan het extra uitnodigend zijn om daar te blijven plassen. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Meestal ligt hier territoriumstress aan ten grondslag. De kat des huizes voelt zich dan bedreigd in zijn eigen huis door andere katten uit de buurt. Dit kan al opgeroepen worden wanneer andere katten langs het huis lopen en plassen. Soms weten vreemde katten ook ongemerkt het huis binnen te komen.

Soorten angst

Naast territoriumstress kunnen er nog veel andere zaken zijn waar de kat bang voor is:

 • Verlatingsangst
 • Vuurwerk en andere harde geluiden
 • Mensen
 • Andere dieren in het huishouden
 • Nieuwe omgeving of veranderingen in de omgeving

Als je een angstige kat hebt en je wilt je dier helpen, maar dan een inventarisatie van de zaken waar je dier angstig voor is. Dit gaat helpen om een plan te maken hoe je dit probleem kunt aanpakken.

Vuurwerk angst bij katten

Als je weet dat je kat bang is voor vuurwerk is het belangrijk om vroeg in het jaar te beginnen met training en ondersteunende supplementen! Als je wacht tot december heeft het weinig zin meer!

Vraag advies over supplementen bij vuurwerk angst

Uiterlijk oktober kun je al beginnen met het zachtjes leren wennen aan knal geluiden, bijvoorbeeld met een vuurwerk cd. Voor katten is het heel belangrijk dat er voldoende veilige schuilplekken in huis zijn, dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een angstig dier in huis? Het is belangrijk dat het in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer ergens een holletje te creëren. Laat voor katten tussendeuren in huis open zodat ze naar een rustiger vertrek kunnen en biedt extra schuilplaatsen aan door bijvoorbeeld dozen neer te zetten. Houd gordijnen dicht zodat er wat minder lichtflitsen in huis zijn.

Oorzaken

Ook inzicht in de oorzaak van de angst kan handig zijn. Soms is de achtergrond van de kat bekend en kom je er simpelweg niet achter.

Angst kan ook ontstaan vanuit een erfelijke belasting, nare ervaringen in het verleden of een slechte socialisatie.

Dit laatste kan vooral ten grondslag liggen bij angst voor mensen. Dit wordt wel gezien bij kittens die samen met de moeder als zwervers worden gevonden. Als de kittens jonger zijn dan 8 weken worden ze vaak perfect tam en hebben ze geen angst voor mensen. Voor oudere katjes is het vaak een stuk lastiger. Kundige medewerkers van het asiel komen vaak een heel eind, maar soms lukt het gewoon niet meer helemaal.

Zorg dat je dier gechipt is en deze ook geregistreerd is. Houd je kat op oudejaarsdag binnen en zorg dat het kattenluikje dicht is. Je kat zal niet de eerste zijn die zoek raakt vanwege de paniek door vuurwerk.

Wat te doen bij een angstige kat?

Er wordt weleens gezegd dat je katten niks kunt leren, maar ook katten met probleemgedrag kun je trainen. Er is zelfs gedragstherapie voor! Een kattengedragsdeskundige komt bij je thuis voor een uitgebreid gesprek en om het gedrag van je kat te observeren. Je zal daarna adviezen krijgen waarmee je de kat kan leren dat daar waar hij bang toch niet zo eng is.

Naast training van je kat kunnen kruiden en voedingsstoffen ook helpen. Juist deze combinatie is zo mooi omdat een supplement kan helpen om net de scherpe randjes eraf te halen waardoor je sneller resultaat ziet van je training.

Kruiden bij angst

Humulus lupulus (hop) is rustgevend, werkt op het gedrag en op de spijsvertering.

Passiflora incarnata (passiebloem) is rustgevend, werkt op het centrale zenuwstelsel en bevordert de kwaliteit van de slaap. Dit kruid is goed voor de typisch rusteloze dieren.

Ruta graveolens
 (wijnruit) ondersteunt de spijsvertering bij de negatieve gevolgen van stress en is een milde rustgever.

Tilia cordata 
(lindebloesem) is een bekend kruid voor gevoelige types. Het wordt gebruikt bij een zenuwachtig gevoel en helpt om te ontspannen en tot rust te komen.

Valeriana officinalis 
(valeriaan) ontspant de zenuwen waardoor een dier beter tot rust kan komen. Het ondersteunt bij het loslaten van stress en onrust in het lijf.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

12 reacties

 1. a.de vries schreef:

  ik hen sinds 2 weken een lapjes poes van ander half jaar..maar het schuilt de hele dag ..het eet wel dit doet ze stiekem maar ik volg haar of ze eet en drinkt…ik heb een mannetje deze is heel lief en zacht van karakter maar deze hou ik nu even apart ven de poes daar deze zowel voor mij en me vriend schuw is en zich verstopt…voor me kater rent ze weg terwijl deze juist contact zoekt..daar ik in 2018 3 dames had en 1 kater .maar alle 3 de dames zijn overleden vorig jaar..dus nu heeft hij nog geen vriendinnetje…

 2. l.a schreef:

  Hallo,

  Mijn vriend en ik hebben sinds 2 dagen een ander katje van ongeveer 8 maanden. We hebben een ander katje in moeten laten slapen omdat hij ziek was, dus we wilde wel een vriendje voor onze andere jonge kat. Alleen onze nieuwe kat is best wel bang kruipt veel onder de bank. Als we hem eenmaal aaien vind hij het heerlijk. Onze andere kat vind het niet zo leuk om een ´indringer’ in huis te hebben en is ook niet zo leuk tegen hem. We nemen onze nieuwe kat regelmatig apart om vertrouwen te winnen. Alleen hij blijft bang. Wat kunnen we het beste doen?

  Groet

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Lizet,
   Ik zou je willen adviseren om een kattengedragsdeskundige te raadplegen.
   Je kan onze Relax Compositum aan beide katten geven om de stress wat te verminderen bij beiden. En algemeen advies: niet direct bij elkaar zetten en langzaam aan elkaar laten wennen, bijvoorbeeld de nieuwe kat in een aparte kamer met eigen kattenbak en eten. Na een tijdje elkaar leren kennen door onder de deur te laten snuffelen. En na een tijd als ze beiden rustiger zijn bij elkaar zetten. 3 kattenbakken in huis en zorgen voor genoeg vluchtroutes en hoge plekken. Heel veel succes met beiden!

   Suus Bettink, de Groene Os

 3. Anne-Meinke Heidanus schreef:

  Hallo,

  Ik heb een kater van bijna 2 jaar. Deze kater is ongeveer ander halfjaar terug aangereden. Hier heeft hij lichamelijk niks aan over gehouden. Maar sindsdien durft hij amper of niet meer naar buiten en als hij overdag binnen is ligt hij de hele dag onder de tafel op de stoel verstopt. Als het donker is komt hij weer van de stoel af en durft hij ook naar buiten. Maar als hij overdag naar buiten moet dan trilt hij soms zelfs. hij was voor de aanrijding ook al banger vergeleken zijn broertje maar het is nu extreem.
  Wat kan ik hier aan doen?

  Met vriendelijke groet,

  Anne-Meinke Heidanus

 4. Lieke schreef:

  Dag,
  Onze kat van bijna 3 is nu sinds vier dagen in een paniekbui. We denken dat verbouwingen in de buurt de oorzaak zijn, hij kon zijn rust niet langer vinden. Sindsdien eet en drinkt hij bijna niet meer en verstopt zich af en toe buiten onder de kapschuur of in de logeerkamer. Hij is inmiddels ook bang voor ons en lijkt ons niet meer te herkennen, ook al laten we hem met rust. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij weer gaat eten en drinken? We kunnen hem dus niet benaderen..:’(

  Mvg,
  Lieke

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Lieke,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je kat zo bang is!

   Het is in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat er op meerdere plekken voldoende eten en drinken beschikbaar is (en voldoende kattenbakken neerzetten) zodat je kat kan kiezen waar hij wil eten en drinken. Voldoende veilige schuilplekken in huis creëren draagt bij aan een gevoel van veiligheid. En als je kat zich veilig voelt in de logeerkamer en onder de kapschuur dan zijn dat plekken waar je heel goed eten en drinken kunt neerzetten. Ik ben benieuwd in hoeverre je kat voor de verbouwingen een relaxte kat was of toen ook al gespannen? Ik vind het wel zorgelijk dat hij geen blijk geeft van herkenning van jullie, ik vraag me dan ook af of de verbouwingen de oorzaak zijn? Bij twijfel zou ik je dierenarts raadplegen, een abrupte gedragsverandering kan wellicht ook een fysieke oorzaak hebben.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Siep Busink schreef:

  Hallo,

  Ongeveer een jaar geleden hebben wij een kitten aangeschaft omdat we het idee hadden dat onze kater van 1 jaar wel wat gezelschap kon gebruiken. Nu een jaar later zijn ze erg tolerant tegen elkaar en zijn goede vriendjes geworden. Ons enige probleem is dat de nieuwe kat na een jaar nog steeds heel erg angstig is en vaak wegkruipt zonder goede reden. Ze heeft momenten dat ze aandacht zoekt en wilt knuffelen maar nog erg vaak kruipt zonder aanleiding onder het bed en komt er niet meer vanonder uit of ze rent weg zodra ze een van ons ziet binnen komen. Kan dit komen doordat ze gewoon angstig is aangelegd? We zijn allebei heel geduldig met haar, maar na een jaar zou je toch verwachten dat ze wel aan ons gewend zou zijn. Het is een vrij stil en rustig huis en ze kan lekker op het balkon als ze wilt. We hebben er zelfs aan gedacht dat onze eerste kat haar terroriseert zodra wij de deur uit zijn, maar dat lijkt me een beetje te ver gaan.

  Graag uw reactie,

  Met vriendelijke groeten

  • Melody Cool schreef:

   Beste Siep,

   Wat sneu voor je kat! Na een jaar verwacht je dat dit gedrag wel minder zou zijn geworden.
   Je zou haar goed kunnen ondersteunen met Adaptonicum:
   https://degroeneos.nl/product/adaptonicum-hond-kat/

   Als je twijfelt of er toch iets is tussen de katten zou je eens een camera kunnen neerzetten. Tegenwoordig is dat vrij makkelijk, praktisch alles (laptop, tablet, telefoon) heeft wel een camera. Het lijkt me niet waarschijnlijk als je aangeeft dat ze vriendjes zijn geworden, maar dan weet je het maar zeker.

   Ik kan natuurlijk op deze manier geen conclusies trekken, maar mocht het ook met Adaptonicum niet verbeteren zou ik er zeker een kattengedragstherapeut bij vragen. Sommige dieren zijn angstig aangelegd of er is dat ze heel jong was toch een keer wat gebeurd, maar in bijna alle gevallen kan het wel verbeteren.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 6. Alex schreef:

  Hallo
  Mijn kat is nu al 4 jaar bij ons in huis . Maar ze blijft bang hebben . Ze gaat nooit bij ons liggen altijd op de stoel onder de tafel . Bij het minsten geluid weg lopen , bij lange aanraaking begint ze te blazen te bijten bolle rug haar omhoog . Wat kan ik hier mee doen of zijn er oplossingen?
  Mvg

Laat een reactie achter