• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Wel eens gehoord van een dierenvoedselbank?

Wij tot voor kort nog niet. Dat we er nu wel bekend mee zijn is omdat we benaderd werden door Stichting Dierenvoedselbank Gelderland Midden en er een wondere wereld vol bevlogen mensen voor ons openging. Genoeg redenen om er een stuk aan te wijden en de dierenvoedselbanken in het zonnetje te zetten!

Goed dat het er is
Er zijn in Nederland veel verschillende dierenvoedselbanken. Er is helaas geen groot overkoepelend orgaan. Het zijn allemaal particulieren met het hart op de juiste plaats die vrijwillig hun steentje bijdragen. De meeste initiatiefnemers zijn ermee begonnen nadat ze van dichtbij hebben meegemaakt dat iemand die verder midden in het leven stond, geen geld meer had om voer te kopen en het aan omstanders moest gaan vragen. In Nederland hebben we voor mensen een behoorlijk goed vangnet gecreëerd, voor dieren staat dit nog maar in de kinderschoenen.

Jammer dat het nodig is
Armoede in Nederland is relatief, maar het bestaat wel degelijk. Zeker in tijden van crisis kan het zomaar gebeuren dat je zonder werk komt te zitten. Veel mensen werken er keihard aan om uit zo’n situatie te komen, niet in de laatste plaats voor hun dieren. In sommige gevallen is er ook niet zomaar eventjes nieuw werk gevonden. Ook andere omstandigheden (zoals ziekte of een scheiding) kunnen ervoor zorgen dat het inkomen opeens enorm keldert. En dan kunnen dieren opeens best duur zijn!

Spelregels
Om ervoor te zorgen dat de zorg bij de juiste mensen terechtkomt zijn er, net zoals bij een voedselbank voor mensen, bepaalde voorwaarden waar aan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Zo zijn er richtlijnen opgesteld voor inkomen en moet je aangemeld zijn bij een van de hulpverlenende organisaties zoals schuldhulpverleners of het Leger des Heils. Ook wordt met de dierenvoedselbank afgesproken dat zolang er hulp nodig is, er geen dieren meer bijkomen.

‘Doe dat dier toch weg!’
Deze uitspraak horen mensen die in armoede leven helaas maar al te vaak. Ik denk dat iedere dierenliefhebber zich wel kan voorstellen dat dit alleen een alleruiterste maatregel zou kunnen zijn. In veel gevallen is armoede tijdelijk of in ieder geval omkeerbaar. Het zou dan verschrikkelijk zijn als je dan toch je dier moet wegdoen. Dit geeft ook onnodig veel druk op de asielen.

Dieren zijn je maatje en voor veel mensen ook nog eens hun sociale contact met de buitenwereld. In zware tijden kunnen ze vaak de reden zijn dat je nog doorgaat. Beter is het om mensen die het financieel moeilijk hebben zo te ondersteunen dat ze na verloop van tijd weer helemaal zelf voor hun dieren kunnen zorgen.

Hoe kan ik helpen?
Zowel particulieren als bedrijven kunnen de dierenvoedselbanken ondersteunen zodat zij hun belangrijke werk kunnen blijven doen. Er is uiteraard behoefte aan financiële steun, maar ook voer en dierenbenodigdheden zoals halsbanden, kattenbakvulling, supplementen en medicijnen zijn welkom.

Ben je dierprofessional? Denk eens na of je met een van je diensten zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld een preventieve check-up of fysiotherapeutische behandeling. Je draagt je steentje bij en het is goede mond-tot-mondreclame.

Zoals gezegd is er geen overkoepelende organisatie waar ik naar toe kan verwijzen, maar googlen op dierenvoedselbank + je provincie of woonplaats levert al genoeg resultaten op!

De Groene Os doneert producten die niet meer verkocht kunnen worden, bijvoorbeeld doordat de houdbaarheid te kort is. Het product is dan nog perfect, maar kan niet meer naar een winkel en de consument omdat tegen die tijd de houdbaarheidsdatum bereikt is.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!