• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 3 minuten

Herkenning van maagzweer symptomen bij paarden

Maagzweren zijn de meest voorkomende maagprobleem bij paarden. Er is dan ook veel onderzoek naar verricht. Met schokkende resultaten. Enorm veel paarden lijden aan maagzweren:

 • tot 90% van de ren- en endurance paarden
 • ongeveer 82% van de veulens
 • tussen de 17% tot 58% van de sport- en recreatiepaarden

Juist door al dit onderzoek is er gelukkig ook veel bekend over de oorzaken, preventie en behandeling, wat er hopelijk aan kan bijdragen dat deze percentages naar beneden gaan.

Symptomen van maagklachten bij paarden


De meeste symptomen bij maagproblemen zijn wat ‘vaag’. Symptomen die kunnen wijzen op maagpijn, maagontsteking en maagzweren, kunnen ook ze te maken hebben met andere aandoeningen. Daarom is het belangrijk alert te zijn en bij twijfel contact te zoeken met de dierenarts.

 • Slechte eetlust
  Maagklachten zijn pijnlijk, waardoor veel paarden geleidelijk aan minder eetlusten hebben.
 • Gewichtsverlies
  Uiteraard is dit gerelateerd aan de mindere eetlust.
 • Koliek
  Er kan sprake zijn van vage, milde en terugkerende koliekklachten, zeker na het eten van krachtvoer.
 • Doffe vacht
  Een glanzende vacht duidt op een gezond en fit paard, een doffe vacht kan een aanwijzing zijn voor problemen met de spijsvertering.
 • Minder energie en conditie
  Pijn kost veel energie en de verminderde opname van voedingsstoffen kan leiden tot een mindere conditie.
 • Geeuwen
  Veel gapen kan duiden op maagdarmproblemen. Daarnaast kan gapen ook een stressverlagend gedrag zijn. Er is een belangrijke relatie aangetoond tussen stress en maagzweren. Ook knarsentanden komt voor.
 • Luchtzuigen
  Luchtzuigen is een ook een belangrijke aanwijzing voor maagzweren, hierover later meer.
 • Verandering in sociaal gedrag
  Als een paard zich niet goed voelt, kan dit geleidelijk aan gevolgen hebben voor het gedrag. Sommige paarden zonderen zich af of reageren juist agressiever op hun kuddegenoten.
 • Singeldwang
  Dit is natuurlijk heel logisch als je maagpijn hebt.
 • ‘Onwilligheid’ bij het rijden
  Uiteraard ook gerelateerd aan pijn en minder energie. Eigenlijk gaat het natuurlijk niet om onwilligheid, maar je paard geeft aan dat hij hulp nodig heeft.

 Verschillende soorten maagzweren bij paarden

Maagzweren kunnen in alle gedeeltes van de maag voorkomen en de enige manier om erachter te komen is een maagscopie. Afhankelijk van de plek waar de maagzweren zitten, kan dat een aanwijzing zijn voor de oorzaak en behandeling:

 • Maagzweren in het klierloze gedeelte van de maag
  Oftewel Equine Squimous Gastric Disorder (ESGD). Deze komen het meest voor. Deze vorm heeft vooral te maken met voeding gerelateerde risicofactoren zoals weinig/geen weidegang, beperkte toegang tot ruwvoer, een lange periode tussen voerbeurten en grote porties krachtvoer met (te) veel zetmeel.
  Deze zweren kunnen ook het gevolg zijn van het klotsen van maagsap met weinig voeding in de maag: denk aan de ren- en endurance paarden.
 • Maagzweren in het klierrijke gedeelte van de maag
  De 2e vorm is Equine Glandular Gastric Disorder (EGGD). Deze bevinden zich onderin de maag, waar de klieren zitten. Deze vorm wordt vooral geassocieerd met intensiteit en frequentie van de arbeid (te weinig hersteltijd). Ook maagzweren ten gevolge van stress, zoals bij de schrikkerige, stressgevoelige dieren, veulens in het afspeenproces, of paarden die door transport stress ervaren.
  Stress heeft verregaande gevolgen, zo ook voor de aanmaak van voldoende maagslijmvlies. Maagzweren in dit gedeelte van de maag kunnen erg hardnekkig zijn.

Mogelijke oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor maagproblemen bij paarden. 2 van de meestvoorkomende factoren zijn voeding en management, die ieder op zijn beurt ook weer met verschillende punten te maken kunnen hebben.

Voeding
Te weinig ruwvoer of te lang tussen voerbeurten zodat het paard te lang zonder eten staat. Ook stro als ruwvoer kan de maag irriteren

‘Management’
Als de manier van houden niet past bij de behoeften van een paard, kan dat problemen geven. Denk hierbij aan het alleen zijn van een paard (wat stress tot gevolg heeft), een manier van trainen en rijden die paardonvriendelijk en daardoor stressvol is, of rijden als het paard al uren niet heeft gegeten zodat het maagzuur tegen het kwetsbare, klierloze gedeelte van de maag kan gaan klotsen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

e-book maagproblemen paard

Er valt nog véél meer te vertellen over maagproblemen bij paarden. Daarom schreven we een uitgebreid e-book over dit onderwerp. Dit blog is een slechts een klein tipje van de sluier. Verder lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en download gratis het e-book!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!