• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenGoudsbloem: EHBO middel voor mens en dier

Goudsbloem: EHBO middel voor mens en dier

Calendula ken je waarschijnlijk wel als goudsbloem uit de tuin. Er zijn veel verschillende soorten goudsbloem; om de gezondheid van je dier te ondersteunen is het belangrijk zeker te weten dat je de juiste soort hebt: Calendula officinalis.

Geschiedenis

De naam Calendula is inmiddels net zo bekend als de Nederlandse benaming voor de bloem: Goudsbloem. ‘Calendula’ komt vermoedelijk van ‘kalender’ of ‘kleine klok’. Hier zijn verschillende verklaringen voor. De meest waarschijnlijke is dat de naam gebaseerd is op het feit dat de bloemen ’s avonds sluiten en ’s ochtend weer open gaan. Daarnaast worden aan Calendula ook menstruatiebevorderende eigenschappen toegeschreven. De oude geneesheer Dodoens schreef dat de goudsbloemen beginnen te bloeien aan het begin van de maand of met de nieuwe maan.

Veel geneeskrachtige kruiden dragen de naam ‘officinalis’ of ‘officinale’. Deze term werd vroeger toegevoegd aan geneeskrachtige kruiden en betekent zoveel als ‘uit de werkplaats van de apotheker’ of ‘uit de voorraadkamer van het klooster’.

EHBO


Waarschijnlijk is Calendula een van de meest bekende kruiden. Ook bij kleine huidbeschadigingen is dit een van de eerste kruiden om te overwegen om in te zetten.
Het kan de cellen aanzetten tot sneller herstel en gaat bacteriële en schimmelinfecties tegen.

Bij kleine snijwondjes, insectensteken en na operaties kan Calendula gebruikt worden om pijn te verlichten en zwelling te verminderen terwijl de eerder genoemde wondherstellende eigenschappen helpen helen.

In- en uitwendig gebruik

Calendula doet fantastisch werk bij huidbeschadigingen. Uit diverse studies blijkt dat Calendula ontstekingsremmend werkt en bij verschillende soorten verwondingen de huid kan helpen om zich snel te herstellen. Het werkt onder andere  wondhelend, bloedstelpend, gaat schilfering tegen, verzacht de geïrriteerde huid en stimuleert de vorming van nieuw weefsel van de bloedvaten.

Het is minder bekend dat Calendula ook inwendig gebruikt kan worden. Ook dan behoudt het haar grote regenererende werking zoals hierboven beschreven. Calendula kan dan bijvoorbeeld worden toegepast om de maag te verzachten. Daarnaast kan het krampen tijdens het spijsverteringsproces voorkomen.

Calendula voor dieren

Veel dieren lopen regelmatig een schrammetje op.
Producten met Calendula zouden in geen enkele honden-  katten- of stalapotheek mogen ontbreken! Bij allerlei kleinere wondjes en huidbeschadigingen helpt Calendula de huid te herstellen.

Even niks in huis of wil je zelf aan de slag? Maak kan thee of extract van Calendula!

Calendulathee

Goudsbloem (Calendula officinalis) doet fantastisch werk voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Het verzacht en helpt de huid herstellen.

Voor de verzorging van de huid van je dier (ook bij katten) kun je een sterk aftreksel van calendula maken. Hiervoor heb je losse calendulabloemen nodig. Je kunt zelf biologische bloemen kweken of ze gedroogd kopen, bijvoorbeeld bij Van der Pigge. Als je zelf gaat kweken is biologisch belangrijk omdat er op bloemen in tuincentra behoorlijk wat gif gebruikt kan zijn. Dit is niet alleen slecht voor het milieu en de bijen, maar ook voor je huisdier.

Met de bloemen maak je een sterke thee: gebruik een los theezakje of thee-ei en voeg water toe totdat het net onderstaat. Laat tenminste 15 minuten trekken en laat het afkoelen. Daarna is het klaar om op de aangedane plekken te gebruiken, bijvoorbeeld met een sponsje of wattenschijfje.

Wanneer niet te gebruiken?


Calendula is zonder twijfel een van de veiligste kruiden om te gebruiken, maar bij inwendig gebruik kan het bij mensen de menstruatie bevorderen. Om die reden is gebruik tijdens dracht af te raden.

Ook langdurig inwendig gebruik bij katten is niet aan te bevelen. Sommige plantendelen kunnen kleine hoeveelheden salicylzuur bevatten, wat giftig is voor katten.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Wil je Calendula voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Onze expert

Heb je een vraag over Goudsbloem: EHBO middel voor mens en dier?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!