• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 3 minuten

Krabben en jeuk: wat je moet weten over kriebelbeestjes en vlooienallergie bij je kat

Als kattenliefhebber herken je vast het ongemakkelijke gezicht van je kleine lieverd die zichzelf voortdurend zit te krabben. Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij katten, maar het kan lastig zijn om de onderliggende oorzaak te achterhalen en effectief te behandelen.

Vlooienallergie: begrijp de impact op je kat

Het is bijna niet aan om te zien als je dier zo’n irritant ongemak ervaart en continu moet krabben. Misschien herken je dit machteloze gevoel wel. Maar wist je dat een vlooienallergie vaak de boosdoener is achter die vervelende jeuk? Deze allergiet komt veel voor bij katten, vooral bij dieren die naar buiten gaan of in een huishouden met honden leven. Vaak wordt gedacht dat de allergische reactie wordt veroorzaakt door de beet van de vlo zelf, maar het komt door het speeksel dat de vlo achterlaat. De aanwezigheid van één of twee vlooien kan je kat al wekenlang ongemak bezorgen, zelfs nadat de vlooien allang zijn verdwenen.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Symptomen van vlooienallergie herkennen

Jij kent je kat als geen ander. Dus als je merkt dat je beestje vaak krabt, haaruitval heeft en kleine wondjes ontwikkelt, is het mogelijk dat ze last heeft van een vlooienallergie. Deze symptomen komen vooral voor rond de staart, in de liezen en op de buik, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Overmatig krabben kan leiden tot bacteriële wondinfecties, dus het is belangrijk om deze aandoening serieus te nemen.

De impact van een vlooienallergie op het gedrag van je kat

Naarmate je kat ouder wordt, kunnen de symptomen van een vlooienallergie verergeren. Het is opmerkelijk hoe een allergie niet alleen fysieke symptomen kan veroorzaken, maar bij sommige katten ook gedragsveranderingen teweeg kan brengen. Je kat kan er rusteloos door worden, angstig, geïrriteerd of nerveus. Misschien merk je zelfs dat ze huidtrekking heeft op de onderrug, wat ook wel bekend staat als “rolling skin disease” (of FHS: Feline Hyperesthesie Syndroom). Het is een lastige aandoening waar nog veel over ontdekt moet worden.

Hoe kun je een vlooienallergie vaststellen?

Helaas is er geen eenvoudige test om een vlooienallergie bij je kat vast te stellen. Maar er zijn manieren waarop je kunt controleren of je kat vlooien heeft. Een handige truc is om je kat boven een lichtgekleurde handdoek of kleedje te kammen. Hierdoor kun je gemakkelijk zien of er vlooien of vlooienpoepjes uit de vacht vallen. Twijfel je of het vuil is of een vlooienpoepje? Los deze vuiligheid dan op in een beetje alcohol of water en als het mengsel rood kleurt, weet je dat je kat vlooien heeft.

Effectieve maatregelen tegen vlooien

Maar wat kun je doen als je kat inderdaad last heeft van vlooien? Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vervelende beestjes te bestrijden. Hoewel niet alle katten fan zijn van water, kan een bad een effectieve manier zijn om vlooien uit de vacht te verwijderen en de huid te kalmeren. Als alternatief zijn er ook natuurlijke antivlooienmiddelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken.

Je kunt zelf je eigen vlooienwerend middel maken door een spuitfles te vullen met een bodempje biologische, bij voorkeur rauwe appelciderazijn, en dit aan te vullen met water. Spuit dit mengsel op je handen en aai regelmatig je kat hiermee. Vergeet niet om haar mandjes en kleedjes ook in te spuiten. Het met een stoomreiniger zowel je huis schoonmaken als spullen van je kat kan ook helpen.

Daarnaast kun je voedselveilige diatomeeënaarde gebruiken op de plekken waar je kat vaak ligt. Je kunt het zelfs rechtstreeks op je kat aanbrengen, maar wees voorzichtig dat het niet in haar ogen terechtkomt. Gebruik dit ook niet te vaak want diatomeeënaarde droogt de huid heel erg uit. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om te kiezen voor een regulier vlooienmiddel, maar gebruik dit liever alleen als laatste redmiddel.

Voorkomen is beter dan genezen: verbeter de weerstand van je kat

Het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” geldt zeker als het gaat om vlooienbesmetting bij je kat. Parasieten gedijen vaak het beste bij dieren die uit balans zijn, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat je kat een goede weerstand heeft. Je kunt dit doen door te kiezen voor voeding die rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten bevat. Zorg ervoor dat je kat dagelijks vers drinkwater heeft.

Om haar weerstand niet te veel te ondermijnen kun je haar het beste op maat vaccineren. Met op maat vaccineren bedoelen we met gebruik van een titerbepaling. Als dat niet mogelijk is, vermijd dan in ieder geval vaccinatiecocktails en vaccineer alleen als je dier fit is. Gebruik alleen worm- en antiparasitaire middelen wanneer dat nodig is en kies voor natuurlijke was- en schoonmaakmiddelen. Chronische stress kan ook een negatieve invloed hebben op de weerstand van je kat, dus zorg voor een rustige en harmonieuze omgeving.

Wil je de weerstand van je kat verhogen? Voor vragen kun je terecht bij Ebel van Kateigen of bij De Groene Os.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!