• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

In gesprek met Valéry: over de uitdagingen in het zorgen voor haar twee katten

Voor deze blog ging ik in gesprek met Valéry Vergnes van De Groene Os. In ons gesprek deelde ze openhartig over de uitdagingen waar ze tegen aanloopt in de verzorging van haar twee katers: Chef en Sous. Er zijn namelijk wat zorgen over onzindelijkheid en het gedrag.

De introductie van Chef en Sous

Chef is een zesjarige kater. Drie jaar geleden na een verhuizing hadden Valéry en haar man het idee dat Chef de eerdere buurtkat miste. Waarna zij besloten een kitten erbij te nemen genaamd Sous. Dit ging in het begin heel goed maar gaandeweg de jaren komen er zo nu en dan toch wat hobbels op de weg.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Onzindelijkheid: een lastige uitdaging

Eén van die hobbels is het onzindelijke gedrag van Sous. Hij heeft de gewoonte ontwikkeld om in huis te plassen, voornamelijk op zachte voorwerpen zoals kleding en badmatten, en zelfs op het bed als die voorwerpen niet beschikbaar zijn. Gedrag wat Valéry en haar man soms tot wanhoop drijft.

Angst en assertief gedrag: een delicate balans

Daarnaast is Sous erg angstig, vooral voor harde geluiden en felle lichtflitsen. Dit schrikachtige gedrag gaat hand in hand met zeer assertief gedrag. Hij wacht Chef op, bespringt hem en jaagt hem wild door het huis, wat soms resulteert in een ruige stoeipartij. Hierbij wordt er niet geblazen, gegromd en zie je ook geen dikke staarten. Chef, hoewel hij af en toe protesteert met zeurderig gemiauw, gaat het stoeien niet uit de weg en lijkt elke keer als winnaar uit de strijd te komen.

Valéry vertelt dat dit gedrag begon in Sous zijn puberteit en tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze maakt zich zorgen dat Sous zijn “dominante gedrag” verband houdt met zijn onzindelijke gedrag, maar ze heeft nog geen concrete oplossingen gevonden om het te doorbreken.

Het schrikachtige gedrag van Sous is iets dat Valéry vanaf het begin heeft opgemerkt. Sous is geboren op een boerderij, waar hij al een van de meest angstige kittens in het nest was. Op acht weken leeftijd hebben zij hem opgehaald waarvan ze zelf al aangeeft dat dit nog erg jong is. Dit klopt inderdaad, want in het wild blijven kittens vaak tot 16 weken bij de moeder. De niet huiselijke omgeving en de vroege scheiding hebben waarschijnlijk bijgedragen aan zijn gevoeligheid voor geluiden en hierdoor zijn constante alertheid.

Ondanks zijn angstige karakter kan Sous ook heel erg genieten van knuffels en affectie. Zolang hij wel zelf kan bepalen wanneer hij bij mensen in de buurt komt. Want zodra ze hem zelf benaderen voor een knuffel of iets lekkers dan schiet hij onder de bank. Dit gedrag heeft Valéry doen besluiten om hem niet meer op te pakken en hem zelf de ruimte te geven hen te benaderen in zijn tempo.

Ondanks deze uitdagingen zijn Chef en Sous ook heel vriendelijk naar elkaar. Ze liggen vaak bij elkaar en wassen elkaar ook. Daarnaast eten ze ook vaker van elkaars bordje. Hun spel mondt ook niet altijd uit in een stoeipartij. Zo zie je ze ook regelmatig speels met de pootjes naar elkaar slaan van achter een deurpost.

De leefomgeving

Valéry heeft haar huis katvriendelijk ingericht, met meerdere schuilplekken, hoogtes en kattenbakken verspreid door de kamer. Beide katten hebben zo hun eigen favoriete plekken in huis. Daarnaast geniet Chef er zo nu en dan van om naar buiten te gaan, terwijl Sous liever binnen blijft.

Op zoek naar oplossingen voor het onzindelijke gedrag

Om het onzindelijke gedrag van Sous aan te pakken, heeft Valéry al meerdere dingen geprobeerd, van verschillende soorten voer tot andere kattenbakkorrels. Zij is ook bij de dierenarts geweest om een medische oorzaak zoals blaasgruis of een blaasontsteking uit te sluiten. Uiteindelijk heeft ze haar katten overgezet op Carnilove Fresh droge voeding, aangevuld met één keer per dag natvoer. En daarnaast een derde kattenbak in huis geplaatst en is overgestapt van een grove kattenbakvulling naar een fijne korrel van Biokat’s, waarna het plassen niet mee plaats heeft gevonden.

Van angst naar nieuwsgierigheid

Om Sous te helpen omgaan met zijn angsten, heeft Valéry Adaptonicum geprobeerd, wat kleine verbeteringen heeft laten zien in zijn reactie op toenadering en onverwachte prikkels. Zo is hij niet meer direct verdwenen als je hem benadert, maar wint de nieuwsgierigheid het inmiddels waardoor hij tegenwoordig zich nog maar deels ergens onder verstopt.

Conclusie: stappen voor meer evenwicht

Ondanks de verbeteringen maakt Valéry zich toch nog zorgen over terugkeer van het plasgedrag van Sous en de mogelijke relatie met zijn “dominante” gedrag. Ik heb haar gerustgesteld dat ik geen verband zie tussen beide gedragingen. Wanneer een kat territoriaal gedrag vertoont, claimt ze vaak plekken door kleine hoeveelheden urine te sproeien, meestal tegen muren of deuren. Dit gaat gepaard met een rechtopstaande houding en achterwaarts sproeien. In het geval van Sous zien we echter een ander soort gedrag: hij hurkte en plaste grote hoeveelheden urine, wat typisch is voor plasgedrag bij katten. Dit onzindelijke gedrag wordt vaak veroorzaakt door medische problemen zoals een blaasontsteking of blaasgruis, maar ook problemen met de kattenbak zelf kunnen een rol spelen, zoals een te grove korrel, de locatie van de bak of de mate van reinheid ervan.

Ik heb Valéry wel geadviseerd om meer natvoer te geven, omdat katten van nature weinig drinken en hun vochtbehoefte voornamelijk uit hun voeding halen. Om de nieren en blaas gezond te houden, is het belangrijk om een voeding aan te bieden die voor minimaal 70% uit vochtrijk voer bestaat, zoals natvoer of vers vlees, aangevuld met een kwalitatief hoogwaardige, eiwitrijke brok.

Niergezondheid & angstgevoelens

Er bestaat ook een relatie tussen angst en de gezondheid van de nieren. Om de nieren van Sous in balans te houden, is het belangrijk om zijn angst te verminderen. De Adaptonicum kan hierbij helpen door de scherpe randjes van zijn gedrag af te halen. Een dier dat volledig in paniek is, kan immers niet leren. Het is belangrijk om Sous te helpen wennen aan alledaagse prikkels in huis, door geleidelijk geluiden op te bouwen en positieve associaties te creëren. Dit doe je door bijvoorbeeld het geluid van de deurbel op te nemen op je telefoon en dit heel zachtjes af te spelen, terwijl je hem beloont met iets lekkers of een aai. Het is essentieel om zijn reacties nauwlettend te volgen voordat je het volume geleidelijk gaat verhogen.

Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat het stressniveau van Sous zo laag mogelijk blijft, zodat hij beter met prikkels kan omgaan. Dit kan worden bereikt door zijn leefomgeving optimaal in te richten met hoogtes, schuilplekken en krabmogelijkheden, en door gebruik te maken van kruiden zoals valeriaan of kattenkruid voor ontspanning. Spelen kan ook helpen, denk aan hengeltjes of voerpuzzels, om de stressemmer van je kat te legen.

Spelen kan ook helpen om de katten af te leiden wanneer ze te ruw met elkaar aan het stoeien zijn. Of om ervoor te zorgen dat de jongste kat, in dit geval Sous, zijn energie kwijt kan. Wat je vaak ziet wanneer je een kitten bij een oudere kat plaatst, is dat de jongere kat nog veel energie heeft en wil spelen, terwijl de oudere kat hier veel minder behoefte aan heeft. Dit kan soms zelfs leiden tot stress bij de oudere kat.

Kortom, Valéry is al op de goede weg, maar met nog wat aanpassingen in de voeding en aandacht voor het angstige gedrag van Sous, kan hun gezamenlijke welzijn verder verbeterd worden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!