• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 3 minuten

Kruitlucht en gillende keukenmeiden: vuurwerkstress bij konijnen

De laatste maanden van het jaar zijn weer aangebroken. Dat betekent ook dat huisdiereigenaren geconfronteerd worden met datgene wat voor de een een bron van lang verwacht genoegen is, en voor de ander een jaarlijks terugkerende ergernis: vuurwerk. Als dat afsteken van vuurwerk nu maar beperkt bleef tot die ene oudejaarsavond was het leed nog wel te overzien, maar in veel gemeentes is vanaf eind november tot begin januari het geknal niet van de lucht, en daar hebben veel dieren last van.

De bekende vuurwerkstress

Van honden, paarden en katten is al lang bekend dat ze enorm gestrest kunnen raken van die plotselinge uitbarstingen van licht en lawaai. Hondeneigenaren geven bijvoorbeeld aan dat hun hond niet meer naar buiten wil, thuis steeds onder de bank kruipt of jankend in de keuken zit. Paarden- en kattenbezitters melden eveneens stressgerelateerde verschijnselen.

Ook konijnen  hebben vuurwerkstress

Wat onderbelicht zijn de problemen die konijnen met vuurwerk kunnen hebben. Toch moeten die zeker niet onderschat worden. Vooral konijnen die standaard buiten gehuisvest zijn, zitten die periode midden in het geknal en kunnen vrijwel nergens heen vluchten, wat hun natuurlijke gedrag zou zijn in zo’n situatie. In hun nachthok dringt het geluid even hard door als in hun ren en de lichtflitsen worden maar nauwelijks tegengehouden. Onder de grond gaan, wat in het wild hun onmiddellijke reactie zou zijn, kunnen ze meestal niet. Afhankelijk van het konijn kunnen de gevolgen variëren van milde stress, overdag in het nachthok blijven zitten en helemaal wat schrikkerig zijn tot aan een stilliggende darm of zelfs een hartstilstand.

Binnenkonijnen

Voor binnenkonijnen ligt de zaak wat anders, want door ramen te sluiten en eventueel de gordijnen dicht te doen blijft het vuurwerk automatisch al wat meer op afstand. Toch zijn er ook binnenkonijnen die stressgerelateerde klachten krijgen, zeker op oudejaarsavond zelf.

Kruitlucht

Een bijkomend probleem voor zowel binnen- als buitenkonijnen is de geur van kruit en vuur die overal doorheen dringt en konijnen een zeer ongemakkelijk gevoel kan geven.

Praktische oplossingen voor buitenkonijnen

Gelukkig is het heel goed mogelijk om met praktische ingrepen konijnen door deze periode heen te helpen. In de eerste plaats is er natuurlijk de huisvesting. Buitenkonijnen kunnen niet zomaar binnen gaan wonen. Zij hebben de afgelopen maanden een dikke wintervacht ontwikkeld en als ze nu op kamertemperatuur gehuisvest worden, zullen ze voortijdig in de rui gaan en hun wintervacht kwijtraken. Dat betekent dat ze die winter niet meer naar buiten kunnen.

Maar soms zijn er mogelijkheden in de vorm van een ongebruikte onverwarmde kamer die tijdelijk konijnveilig gemaakt kan worden. Of zijn er mogelijkheden om een konijn in de schuur of garage te laten wonen. Als er geen geschikte schuur of garage is, kan overwogen worden de buitenren te isoleren met bijvoorbeeld stro. Tegenwoordig is er zelfs stro te verkrijgen dat een speciale brandvertragende behandeling heeft ondergaan wat zeer zeker de veiligheid verhoogt.

Rustige muziek

Voor binnenkonijnen kun je, zoals eerder aangegeven, de geluiden wat verzachten door ramen, deuren en gordijnen te sluiten. Verder wil het, zowel voor buiten- als binnenkonijnen, wel eens helpen om de radio aan te zetten of een geluidsinstallatie te gebruiken en dan rustige muziek te laten horen. Konijnen zijn gek op muziek en reageren daar erg goed op!

Heb zelf een goede houding

Konijnen kunnen ook veel steun ontlenen aan de houding van hun mensen. Straal uit dat je zelf niet angstig bent, dat het geen kwaad kan maar dat het juist erg leuk of mooi is wat er daar in de lucht allemaal gebeurt. Dat je geniet van de mooie kleuren en vormen en dat de bijbehorende geluiden de feestvreugde alleen maar verhogen.

Natuurlijke middelen inzetten

Ondersteuning met natuurlijke middelen is ook succesvol. Het is al langer bekend dat konijnen goed reageren op Rescue Remedy (Bach Remedy). Maar het is ook mogelijk om Bachdruppels op maat te laten maken door een diertherapeut, zodat ze helemaal op je eigen konijn zijn afgestemd. Dus van nature bange, onzekere konijnen krijgen dan een andere samenstelling dan konijnen die normaal gesproken dominant gedrag vertonen of zich verantwoordelijk voelen voor hun partner.

Verder zijn er kalmerende kruiden die prima door konijnen verdragen worden, zoals bijvoorbeeld melisse, valeriaan of kamille. Een aantal van deze kalmerende kruiden is ook terug te vinden in rustgevende tincturen zoals Relax Compositum. Het voordeel van deze natuurlijke middelen is dat ze voor je konijn niet schadelijk of belastend zijn en dat ze probleemloos de hele vuurwerkperiode door gegeven kunnen worden.

Op deze manier moet het mogelijk zijn om samen met je konijnen de decembermaand feestelijk door te komen met zo min mogelijk vuurwerkstress!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!