De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Waar kun je tegenaan lopen als je een hond uit het buitenland adopteert? Gedrag en ziektes bij buitenlandse honden

In de buurt van Haarlem is een stuk duinen afgezet waar honden veilig kunnen loslopen. Als je hier wandelt met je hond, is het bijna een uitzondering een rashond tegen te komen. De meeste zijn buitenlanders uit Spanje, Portugal, Griekenland of Roemenië.
De honden uit dezelfde regio als je eigen viervoeter herken je vaak al van een afstand en tussen de honden is ook vaak direct een klik. Hoe komt het toch dat deze honden in korte tijd zo populair zijn geworden en waar moet je rekening mee houden als je een hond uit het buitenland adopteert?

 

 

 

 

Eigen hond eerst?

Toen ik mijn Spanjaard net had, kreeg ik vaak de vraag waarom ik geen Nederlandse hond uit het asiel had gehaald ‘als ik dan toch zo nodig een hondje wilde redden’.

In werkelijkheid heb ik wel degelijk in de Nederlandse asielen gekeken, maar kon daar geen hond vinden waarmee ik het avontuur aandurfde. Dat iemand een herplaatser zoekt, betekent nog niet dat diegene geen eisen- en wensenlijstje heeft. Daarnaast, de Nederlandse asielen zitten niet vol met honden, wel met katten.

De realiteit is dat er nu zelfs asielen zijn die samenwerken met buitenlandse hulporganisaties om honden via hun asiel te plaatsen. Uiteindelijk verdient ieder dier een fijne plek, waarom zou een grens – bedacht door mensen – dan uit moeten maken?

Hond ontheemd

Als je een hond uit het buitenland naar Nederland haalt, is het goed je te realiseren dat de hond in de meeste gevallen een enorme cultuurshock gaat meemaken.
De meeste honden hebben buiten, op straat overleefd. Dat klinkt heel zielig, maar voor de hond is het zijn wereld. Hij weet hoe en waar hij veilig of in gevaar is. In Nederland komt hij in een drukke, overbevolkte wereld, gaat in een huis samenleven, moet leren alleen thuis te blijven en aan een lijntje lopen. Dit zijn nogal wat veranderingen!

Angsten en aanpassingsproblemen

Veel honden passen zich zonder problemen aan als ze kunnen meedraaien in het huishouden en goed de tijd krijgen om te wennen en de grenzen op een vriendelijke manier worden aangegeven.

Er zijn echter ook honden die het erg moeilijk hebben met dit aanpassen. Soms zelfs is de verandering gewoon té groot en lukt het niet om ze te laten wennen aan de nieuwe cultuur waarin ze leven. In sommige gevallen is een hond beter af in het land van herkomst. Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk met een betrouwbare stichting samen te werken als je besluit een hond uit het buitenland te willen adopteren.

Buitenlandse ziektes

Er is een aantal ziektes die voorkomen in Zuid Europa en delen van de Balkan. Deze ziektes zijn niet te onderschatten. Testen kunnen vals negatief zijn en het zijn veelal chronisch progressieve aandoeningen die, als ze onbehandeld blijven, kunnen zorgen voor een ernstig zieke hond.

Ehrlichiose

Ehrlichiose of ehrlichia is een van de zogenoemde Middellandse Zee-ziektes. Het is een bacterieachtig organisme dat de witte bloedlichaampjes infecteert en wordt overdragen door teken. Symptomen kunnen zijn:

 • Koorts
 • Rillingen
 • Gebrek aan eetlust
 • Neerslachtigheid, sloomheid
 • Bloedarmoede

Als deze aandoening niet herkend en dus niet behandeld wordt, kan de ziekte een dodelijke afloop hebben of chronisch worden. De chronische symptomen zijn dan:

 • Gezwollen lymfeklieren
 • Vergrote milt
 • Pijnlijke spieren en gewrichten, pijn in de rug en nek
 • Bloed in de urine, bloedingen in de neus
 • Ooginfecties

Ook als de ziekte wel behandeld wordt, blijft het sluimerend aanwezig. Een goede weerstand is dan extra belangrijk!

Babesiose

Babesiose wordt ook overgedragen door een teek, de Dermacentor Reticularis. Deze teek wordt door de zachte winters nu ook in Nederland gesignaleerd.

Een van de meest opvallende symptomen is het rood kleuren van de urine. Dit komt door het kapot gaan van de rode bloedcellen. Babesiose wordt veroorzaakt door de protozo (eencellig diertje) Babesia canis die zich nestelt en voortplant in de rode bloedcellen.

Andere klachten kunnen zijn:

 • Verdikking en ontsteking van de huid
 • Koorts
 • Slechte eetlust
 • Braken

Babesiose krijgt als het behandeld wordt een chronisch verloop. Helaas zijn de klachten die hiermee gepaard gaan meestal nog zo serieus dat vaak alsnog op euthanasie wordt overgegaan. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, zweren, bloedarmoede en een verhoogde hartslag.

Leishmaniose

Leishmaniose of leishmania is een aandoening die veroorzaakt wordt door een parasiet die door zandvliegjes wordt overgedragen bij het bloedzuigen.

Als de ziekte eenmaal in de hond zit kan het zich gaan kapselen in de organen. Het liefst in de milt of lever, maar ook in het beenmerg of de lymfeklieren. Je merkt hier niets van en de hond hoeft verder niet ziek te worden. Op dit moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte “wakker” worden en gaat de hond pas symptomen vertonen. Ook dan geven de testen soms geen duidelijk beeld. Toch is het bij het vermoeden van leishmaniose belangrijk om te bloedtesten te blijven uitvoeren. Een goede dierenarts kan aan de hand van het bloedbeeld in combinatie met de symptomen toch zien dat er sprake is van leishmania, ook al is de uitslag van de test negatief.

Symptomen van leishmaniose lopen erg uiteen en hoeven ook lang niet allemaal aanwezig te zijn:

 • Lusteloosheid, sloomheid, veel slapen
 • Gewichtsverlies ondanks goed eten
 • Bewegingsproblemen, wisselende kreupelheid
 • Koorts
 • Gewrichtsklachten
 • Schilfering van de huid gepaard gaande met kaalheid, vooral rond de ogen en op de oorranden (bij de ogen spreekt men wel eens van een bril)
 • Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes
 • Afwijkingen aan de nagels, snelgroeiend of erg dik en hard
 • Zweren aan de huid en slijmvliezen
 • Neusbloedingen
 • Rode geïrriteerde huid
 • Bleke slijmvliezen
 • Blauwe plekken
 • Vergrote lymfeknopen
 • Vergrote lever en/of milt
 • Chronische darmvliesontsteking (met braken en diarree)
 • Nier-insufficiëntie (dit is de grootste doodsoorzaak van leishmaniose)
 • Bij bloedonderzoek wordt vaak proteïnurie aangetoond. Het totaalserum is vrijwel altijd verhoogd. Het albumine-gehalte is vaak verlaagd. Leukocyten tonen meestal normaal.
  In een laat stadium zijn de ureum- en creatinine-gehaltes verhoogd.

Als de behandeling snel wordt opgestart, is de kans op een klachtenvrij leven het grootst.

Hulp van buitenaf

Zowel bij mentale problemen als fysieke klachten kun je goed op een natuurlijke manier ondersteunen. Kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen om net de scherpe randjes van de spanning af te halen waardoor dieren makkelijker kunnen wennen als ze net bij je wonen. Je kunt deze middelen ook ondersteunend gebruiken bij gedragstherapie als de hond al wat langer in Nederland is.

Bij chronische ziektes is een goed functionerend immuunsysteem erg belangrijk. Goede voeding is hiervoor de basis en kruiden en supplementen kunnen hierbij zeker helpen.

Wil je een deskundig advies over je dier? Bel naar ons telefonisch spreekuur op vrijdagochtend van 9.00 – 10.00 of mail naar info@degroeneos.nl

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

6 reacties

 1. Sesink schreef:

  Mijn hond heeft nu de 2 de kuur antibiotica. Hij is 7 maanden oud. De kuur is voor de darmparasiet giardia. Mijn hond komt uit Roemenië. Heeft nu bij de laaste kuur panacure gekregen als kuur. Mijn hond is volledig gezond verklaard door de dierenarts in Roemenië. Vandaar dat hij op transport naar Nederland kon. Dat was op zaterdag avond 16 sept en 18 sep naar dierenarts hier geweest en bleek huidmijt te hebben vlooien de darmparasiet zie hierboven en kennelhoest. Hoe kan mij hond gezond verklaring hebben terwijl hij toen hij in Nederland aankwam al ziek te zijn. Galaria parasiet wordt veel gezienvolgens de dierenarts hier die gespecialiseerd is in honden behandelen uit buitenland dat de arts zei deze parasiet heeft u hond al opgelopenin land vangerkomst. De gezondheidsverklaring ondanks de stempels van echtheid blijkt dus vals te zijn buiten de adoptie kosten van 215€ zijn we nu al in ruim eerste maand dat hond hier bij mij was zeker minimaal 650 euro kwijt geraakt. Het is verder schatje en we gaan doorvrat hij gezond is enters van zijn leven. Mag ik groot gedeelte kosten bij de stichting waar hond onder viel eisen ???
  Met vriendelijke groet kyra sesink

 2. Melody Cool schreef:

  Beste Kyra,

  Jeetje, wat vervelend. Vooropgesteld: ik ben geen jurist. Maar ik zou dit zeker melden bij de stichting en hen vragen om een oplossing. Ik denk dat je uit hun reactie al een hoop kunt aflezen hoe ze normaal gesproken te werk gaan.
  Ik denk dat zo’n gezondheidsverklaring regelmatig hartstikke nep is. Misschien dat er even gekeken wordt naar de hond of hij niet van ellende omvalt.
  Dit zijn inderdaad typische klachten van weerstandsvermindering (opgelopen in land van herkomst, misschien getriggered door stress van de reis). Ik wil je graag helpen met advies. Als je dit zou willen kun je het beste mailen naar info@degroeneos.nl

  Ik hoop van je te horen!
  Met vriendelijke groet,
  Melody

  • Kyra sesink schreef:

   Hond blijkt drager te zijn van giardia parasiet en nee van stichting kreeg ik geen respons of eventuele oplossingen. Volgens stichting liegt de dierenarts hier en ligt het aan ons maar niet aan hun. Hond had nooit op transport gemogen maar als ze dat niet hadden gedaan was mijn hond (wolfje) er niet meer geweest. Hond zit nu aan de probiotica en aan speciaal dieet voer CID speciafic brokken.

 3. Wilma Schreiber schreef:

  In nederlandse asiel kunnen oom fouten gemaakt worden. Mijn hond had ook van alles. Als ik haar niet had geadopteerd was ze nu allanv dood geweest. Ze heeft nu op haar 14e een goed leven.
  Hou van je hond en gun um het allerbeste.

 4. Linda schreef:

  Het is gewoon handel, niks meer niks minder….
  Degene hier in Nederland die de beestjes adopteren hebben de beste bedoelingen maar sommige stichtingen krijgen er alleen maar euro’s van in de ogen. En de eindeloze stroom gaat voort. Jammer genoeg….. zie de Galgo’s

Laat een reactie achter