• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Dit is waarom een ouder dier weleens jouw beste huisgenoot zou kunnen zijn

Als je ooit met een oudere hond of kat hebt samengeleefd, weet je hoe waardevol hun gezelschap is en hoeveel ze kunnen bijdragen aan ons leven voor zolang ze bij ons zijn.

Helaas komen ook veel oudere dieren in het asiel terecht. Deze senioren worden vaak over het hoofd gezien ten gunste van de jongere exemplaren, maar het kan juist de perfecte match zijn!

What you see is what you get


Bij het adopteren van een dier op leeftijd kom je voor een stuk minder verrassingen te staan. Zo zullen ze niet meer uitgroeien tot een reus terwijl je een middenmaatje zocht. Ook het temperament en de persoonlijkheid zijn veel verder ontwikkeld.

Wat je vaak ziet is dat een ouder dier in de nieuwe situatie helemaal kan opbloeien. Maar alsnog kun je aan de hand van een eerste ontmoeting meestal al een heel eind inschatten of dit dier in je gezinssituatie en levensstijl gaat passen.

De meeste oudere dieren zijn al opgevoed

Een oudere hond kent meestal al wat basis commando’s die het leven een stuk makkelijker maken (zoals zit, hier en blijf). Katten en honden zijn in bijna alle gevallen al zindelijk. In het begin kunnen natuurlijk ongelukjes voorkomen vanwege de vreemde omgeving. Een uitzondering vormen dieren die altijd op straat of buiten hebben geleefd en nog nooit ‘huis’dier zijn geweest.

Dat je een groot deel van de zindelijkheidstraining kan overslaan is vooral prettig voor gezinnen met jonge kinderen. Ongelukjes in huis blijken voor deze groep vaak een struikelblok.

Toch kun je ook oudere dieren wel degelijk nieuwe dingen aanleren. Ze willen vaak graag wat samen met je doen en bijvoorbeeld trucjes leren. Als ze meedraaien in hun nieuwe huishouden, pakken ze dit ritme vaak snel op.

Minder slopen in huis


Oudere honden zijn vaak de kauwfase wel voorbij. Typisch puppygedrag zoals kapot gekauwde sloffen en meubilair zijn ook niet aan der orde (mits de hond rustig heeft geleerd alleen te zijn).
Oudere katten klimmen ook een stuk minder in je gordijnen.

Minder beweging


Met een ouder dier hoef je minder lang te lopen of te spelen. Dit betekent natuurlijk niet dat ze geen beweging of minder aandacht nodig hebben. De behoeftes liggen alleen wat anders. Zo is er bijvoorbeeld meer ruimte voor knuffelen, genieten van de zon in de tuin of op een veldje, of een goede borstelbeurt.

De perfecte match: senioren met senioren


Juist ook voor ouderen kan een ouder dier perfect zijn! Ze bieden kameraadschap, kunnen verbinding geven in de buurt en een oudere hond zorgt voor een aantal blokjes om per dag.

Bij uitstek oudere honden kunnen je mee laten genieten van het kijken naar de schoonheid rondom hen. Wat dacht je van de tijd nemen om samen naar een prachtige zonsondergang te kijken of het wisselen van de seizoenen dag voor dag voorbij te zien komen?
Een dier helpt je in het hier en nu te leven!

Op ikzoekbaas.nl vind je een veel (oudere) dieren die wachten op een nieuwe warme mand!

7 vragen die je jezelf moet stellen voor je een dier adopteert

Het moge duidelijk zijn dat wij fan zijn van oudere dieren. Dat neemt niet weg dat ook de aanschaf van een senior een weloverwogen keuze moet zijn.

  1. Heb ik genoeg tijd voor een huisdier?
    Als je veel van huis bent (bijvoorbeeld voor werk of voor reizen) kun je nog eens nadenken of een huisdier wel zo’n goed idee is of een goede oplossing weten zoals een oppas.
  2. Ben ik bereid wat basistraining te doen en mogelijk gedrag bij te sturen?
    Of je nu een pup of kitten bij een fokker vandaan haalt of een dier uit het asiel, je zult wat basistraining moeten doen. Geen enkel dier is perfect en elk dier heeft soms wat bijsturing nodig.
  3. Wat voor type zoek ik?
    Zeker voor toekomstige hondeneigenaren is dit een belangrijke vraag , maar ook tussen katten zitten verschillen. Ik doel hierbij niet alleen op rassen of kruisingen, maar ook in verschillen in persoonlijkheden. Bedenk goed wat je van het dier verwacht en wat jij het dier te bieden hebt.
  4. Is mijn financiële situatie voldoende voor een dier?
    Naast voer en eenmalige uitgaven zoals een halsband, mand en incidentele uitgaven zoals speeltjes, zijn de echte kostenposten vaak dierenarts en oppas.
  5. Kan ik de verantwoordelijkheid aan?
    Als je een dier in huis haalt, ga je een partnerschap voor het leven van dat dier aan. Dat kan zomaar betekenen dat je 10 tot 20 jaar rekening hebt te houden met je nieuwe huisvriend. Naarmate een dier ouder wordt, neemt de kans toe dat er kleine en grote kwalen de kop op gaan steken.
  6. Zijn mijn gezinsleden hier ook klaar voor?
    Een huisdier in het gezin opnemen heeft voor iedereen gevolgen, inclusief de dieren die er al zijn.
  7. Hoe kies ik het juiste dier?
    Neem goed de tijd voor je keuze. Je gaat een verantwoordelijkheid voor lange termijn aan en het is belangrijk voor beide partijen dat het een goede match is. Een goede stichting of asiel kan je hier ook mee helpen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!