• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Meer plezier met je senior dier

Van oudere dieren kun je zó veel plezier hebben. Tot nu toe zijn al mijn katten senioren uit het asiel of op oudere leeftijd uit een herplaatsing gekomen. En ik heb er geen moment spijt van gehad! Ze zijn allemaal zo dankbaar voor een warm huisje en geven daar al hun pluizige gezelligheid voor terug.

Als je een dier van jongs af aan hebt, kan het best confronterend zijn om te merken dat je beestje ouder aan het worden is. Ze worden langzamer en hebben behoefte aan andere activiteiten en zorg. In dit artikel delen we graag wat tips voor een gezonde én leuke oude dag met je senior dier.

 

Fysiek

  • Preventieve check-ups
    Helaas komt ouderdom vaak met gebreken. Veel van die gebreken zijn goed te behandelen als ze tijdig worden ontdekt. Zo kan worden voorkomen dat je dier er te veel last van krijgt. Maak dus ruimte in je agenda en budget om ten minste 1x per jaar bij de dierenarts een check-up te laten doen. Ook (natuurgeneeskundig) therapeuten bieden vaak de mogelijkheid om een ‘APK-afspraak’ te maken.
  • Voorkom overgewicht
    Overgewicht versnelt het verouderingsproces. Laatst op het hondenveld schrok ik me rot toen ik een, in mijn beleving, bejaarde (en veel te zware) Labrador stond te aaien. Hij bleek pas zes te zijn. Was deze hond op een gezond gewicht geweest dan was hij waarschijnlijk een stuk vitaler. Overgewicht is een risicofactor voor aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, artrose en andere bewegingsklachten. Zorg dus dat je dier niet te dik wordt. Het kan nodig zijn om het voedingspatroon aan te passen. Doe dit altijd met beleid en vraag advies bij twijfel.
  • Pak kleine kwaaltjes aan
    Behandel alle kleine kwaaltjes zoals een huidprobleem, kale plekken en spijsverteringsklachten. Zo voorkom je dat dit ten koste gaat van de vitaliteit en verminder je de kans op het ontstaan van grotere problemen.
  • Houd je dier fysiek en mentaal in beweging
    Rust roest. Zorg dat je dier z’n lijf en z’n hersens blijft gebruiken. Alles wat niet gebruikt wordt gaat namelijk in functie achteruit. Hoe je dat doet? Daarover later in dit artikel meer.

Heeft mijn dier seniorenvoeding nodig?

De spijsvertering van het oudere dier verandert. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen en vaak is de stoelgang langzamer en moeizamer. De behoefte aan eiwit stijgt, terwijl de energiebehoefte (door het veranderde bewegingspatroon) vermindert. Kan een seniorenvoeding dan nuttig zijn?

De meeste seniorenvoeding verschilt van de normale diervoeders omdat ze minder energie bevatten en vaak wat meer eiwit. Het voer is meestal ook makkelijker weg te kauwen (i.v.m. een slechter gebit). Ook kunnen er kruiden en voedingsstoffen aan zijn toegevoegd voor bijvoorbeeld een betere gewrichtsfunctie.

Er zijn goede en slechte seniorenvoeders op de markt. Ten eerste is vaak de leeftijd vanaf wanneer dit seniorenvoer wordt aangeraden wel erg vroeg. Dit geeft je te denken of het niet gewoon een manier is om wat extra te kunnen verdienen op een zak brokken. De jongste leeftijd die ik ben tegengekomen op een zak seniorvoer voor katten was zes jaar!

De kwaliteit voer voor het oudere dier is belangrijk. Geef ze hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor het herstel van lichaamsweefsels. Voor carnivoren zijn eiwitten uit vleesvoeding minder belastend voor de nieren dan eiwitten uit granen. Let er ook op dat je dier voldoende vezels krijgt. Deze zijn belangrijk voor een vlotte, normale stoelgang. Psylliumvezels kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen. Daarnaast is een ruime aanvoer van vitaminen en mineralen nodig. Dit komt omdat bij oudere dieren niet alleen de spijsvertering minder goed verloopt (waardoor de opname ervan vermindert), maar ook omdat de behoefte aan vitaminen en mineralen kan stijgen bij bepaalde klachten. Een goed Multivitaminenpreparaat helpt hierbij. Om soepel te blijven bewegen kan Spier Herstel of Glucosamine Complex een welkome aanvulling zijn.

Vraag om advies
Bij problemen zoals een verminderde gewrichtsfunctie, is het meestal niet voldoende om een voer te kiezen waarin stoffen zijn toegevoegd om deze klachten te verminderen. De juiste, hoge doseringen worden simpelweg niet gehaald. Daarnaast zie ik vaak dat de kwaliteit van de gebruikte stoffen te wensen overlaat. Het heeft dus de voorkeur om een specifiek advies in te winnen voor je dier. Oudere dieren zijn geen eenheidsworst.

Senioren dagbesteding
Oudere dieren kunnen je zo veel leren. Ze hebben niet zoveel haast meer, maar genieten met volle teugen van aandacht en lekker samen buiten zijn. Ze brengen een bepaalde mindfulness in je leven. Denk je dat een ouder dier een beetje saai is? Verveel je je tijdens het rustige wandelingetje met je hond? En hoe houd je je kat fit? Hier wat tips om de beweging er in te houden:

Voor paarden, honden en katten

  • Ttouch® Ttouch® en Tteam® zijn door de Canadese Linda Tellington Jones ontwikkeld technieken. Ttouch® is een manier van aanraken (een manuele techniek) en Tteam® een manier van trainen en ‘grondwerken’. Hierbij doet je dier nieuwe ervaringen op door middel van speciale oefeningen op een parcours. De methode is erop gericht om je dier een nieuw lichaamsbewustzijn te geven waardoor spanning in het lijf kan verminderen. Dit heeft dan weer invloed op de mogelijkheden in beweging en daardoor op het gedrag. Over deze therapie is veel informatie beschikbaar in de vorm van boeken en workshops waardoor je, na wat begeleiding, de technieken thuis goed kunt toepassen.

Paarden

  • Ga wandelen
    Ga eens samen een wandeling maken, bijvoorbeeld naar het bos. Doordat je samen loopt, zie je heel andere dingen. Hartstikke gezellig!
  • Vrijheidsdressuur en ander grondwerk
    Rustige oefeningen uit de vrijheidsdressuur (zoals een kusje geven op commando) en ander grondwerk kunnen voor jou als trainer heel uitdagend zijn om aan je paard te leren. Je hebt samen weer een doel waar je naar toewerkt. Beloon veel en heb lol. Ook voor je paard geeft dit veel voldoening.
  • Picknicken
    Bij een fijn zonnetje is er niks zaligers dan een heerlijk grasveld te zoeken, wat lekkers mee te nemen voor jou en je paard en gewoon een middagje te luieren. Tip: neem een goed boek mee!

Honden

  • Een oude hond kun je nieuwe trucjes leren
    Een oude hond kun je wel degelijk nieuwe trucjes leren. Pak de clicker er weer eens bij en leer hem wat nieuws aan. Aan wilde trucjes heeft je hond misschien geen behoefte meer, maar wat dacht je van op het commando ‘touch’ met z’n neus je handpalm aanraken? Of juist op ‘target’ een memoblaadje? Dat blaadje kun je vervolgens op allerlei objecten plakken. Tijdens de wandeling kun je een rustige slalom om een stel paaltjes proberen of je hond op ‘target’ allerlei obstakels aan laten raken.
  • Speuren
    Veel zintuigen gaan achteruit, maar z’n neus doet het waarschijnlijk nog prima (en in ieder geval een stuk beter dan die van ons). Leer je hond kleine spoortjes uit te lopen. Neem een favoriet speeltje of een klein potje (bijvoorbeeld een oud vitaminepotje) en boor daar een gat in. In het potje kun je een paar snoepjes doen. Zorg dat je hond blijft zitten, liggen of staan en loop teen duidelijk spoor door het gras, een paar meter is voldoende. Vervolgens geef je de aanwijzing ‘zoek’ en wijst met je hand naar de grond om de hond te stimuleren zijn neus te gebruiken. Als hij het speeltje of het potje gevonden heft is het feest! Het potje is belangrijk omdat jij dan de beloning geeft (je ‘deelt de buit’). Je gebruikt wat voor hem de grootste beloning is. Maak het spoortje geleidelijk aan wat lastiger: langer of met een bocht erin. Een ondergrond als gras is het makkelijkste, daarna aarde. Je zult merken dat weertypes en windkracht ook veel uitmaken in hoe makkelijk het speuren gaat. Speuren geeft enorm veel voldoening en is echt teamwork. Het is ook tijdens de wandeling heel makkelijk te doen. Zo wordt het toch een uitdagend rondje! Speuren is heel intensief voor lichaam en geest. Houd het dus kort: twee tot drie spoortjes per keer.
  • Hersenwerk
    Puzzelen met de hond is goed om hem mentaal scherp te houden. Je kunt zowel binnen als buiten aan de slag. Verstop tijdens de wandeling bijvoorbeeld brokjes bij een oude knoestige boom of in het gras.

Katten

  • Spelen
    Hoe meer oudere katten worden uitgedaagd, hoe speelser ze weer worden. En dat is goed want het houdt ze fit. Prik een moment op de dag om even een kwartiertje met je kat te spelen. Als je meerdere katten hebt, zorg dan ook dat iedere kat echt even aan de beurt komt en niet alleen de jongste/drukste van het stel. Tips nodig om je kat in beweging te krijgen? Kijk hier.
  • Massage
    De meeste oudere katten zijn gek op aandacht. Lekker op schoot of bij je liggen. Ook voor katten (en honden) kun je Ttouch® gebruiken. Jij leert weer eens wat nieuws, het stimuleert de leervermogens van je dier én het ontspant het lijf.
  • Puzzelen
    Ook met katten kun je hersenwerk doen. Laat ze bijvoorbeeld brokjes uit een wc-rolletje hengelen. En voor als jullie de smaak helemaal te pakken krijgen, zijn er in de dierenwinkel ook diverse kant-en-klare puzzels te koop.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!