• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

Psylliumvezels als prebiotica

Weegbreezaadjes
Met psylliumvezels (ook wel vlozaad genoemd) worden de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie bedoeld. De meest gebruikte plant hiervoor is de Plantago ovata. Dit plantje bevat bijzonder veel voedingsvezels en slijmstoffen. Het is van nature geheel glutenvrij en kan gebruikt worden als prebiotica om de gezondheid van de darmen te ondersteunen en hiermee indirect het immuunsysteem te versterken.

Gezondheid huist in de darmen
In de darmen van ieder dier leven miljarden bacteriën, gisten en zelfs wormen. Dit wordt ook wel de darmflora genoemd. Al deze micro-organismen hebben samen veel functies. Ze maken deel uit van het immuunsysteem en zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen. Ze verzorgen de darmwand en staan in verbinding met de serotoninehuishouding in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter, een stofje dat nodig is voor informatieoverdracht tussen zenuwcellen. De darmflora heeft dus een belangrijke functie! Deze flora is een evenwicht: er zijn ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën en bij een gezond dier hebben de ‘goede’ de overhand. Als er voldoende gunstige organismen zijn, hebben de schadelijke veel minder kans om de darmen te koloniseren. Dit evenwicht kan worden beïnvloed door bepaalde stoffen en voedingssupplementen, waaronder prebiotica.

Hoe werkt een prebiotica?
Prebiotica is een term waarmee stoffen worden aangeduid die zorgen voor een toename van de gunstige darmbacteriën. De psylliumzaadjes zijn onverteerbare voedingsvezels. Dit betekent dat ze niet in de dunne darm worden afgebroken, maar onverteerd aankomen in de dikke darm.
Daar worden ze door specifieke darmbacteriën gefermenteerd en benut als voedsel. Deze darmbacteriën hebben een groot gezondheidsbevorderend effect en door ze te voeden kunnen deze gunstige bacteriën in aantal toenemen.

Toepassingen

 • Stoelgang
  Psylliumvezels zijn bulkvormend waardoor ze een bijzondere dubbele toepassing hebben: ze helpen ontlasting zachter te maken en een te dunne ontlasting wat dikker te maken.
 • Reinigen van de darmen
  Vlozaad heeft een mild reinigend effect op de darmen. Samen met Vega Omega kan het gebruikt worden om zand uit de darmen te verwijderen.
 • Immuunsysteem
  Psyllium zorgt ervoor dat gunstige bacteriën het meer naar hun zin hebben in de dikke darm. Het ondersteunt hiermee het immuunsysteem en helpt om schadelijke organismen buiten de deur te houden.
 • Opname snelle koolhydraten
  Doordat psylliumvezels binnen enkele minuten een brijachtige massa vormen én het onverteerbare vezels zijn, worden sommige voedingsstoffen trager opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn glucose en andere snelle suikers. Psylliumvezels kunnen daardoor goed worden toegepast bij dieren met insulineresistentie. Het is hierbij belangrijk dat als eerste het voer wordt aangepast naar een dieet dat beter bij een insulinegevoelig dier past!

Haken en ogen
Psylliumvezels zijn zeer veilig in het gebruik. Er zijn geen contra-indicaties bekend, maar wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Als Psyllium Husk gebruikt wordt om de weerstand te versterken, is het belangrijk dat de darmen al in redelijke conditie zijn. Een zeer verstoorde darmflora heeft een andere ondersteuning nodig, net als een beschadigde darmwand. Heb je behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op!

Verder is het van belang om er rekening mee te houden dat Psyllium Husk beter niet gelijktijdig met medicijnen gevoerd kan worden. Door de vertragende werking op de vertering van sommige voedingsstoffen, is het theoretisch mogelijk dat medicijnen minder goed worden opgenomen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!