• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Psyllium. Weet jij het verschil tussen de zaadjes en de vezels?

Er kan veel prijsverschil zitten tussen voedingssupplementen. Soms is het duidelijk waar dit prijsverschil door veroorzaakt wordt, bijvoorbeeld door het gebruik van andere (biologische, duurdere) kruiden of voedingsstoffen. Soms kunnen de prijzen ver uit elkaar liggen zonder dat daar op het eerste gezicht een reden voor is. Psyllium is zo’n voorbeeld. Hoe komt dat?

Plantago
Met Psylliumvezels (ook wel vlozaad genoemd) worden de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie bedoeld. De meest gebruikte plant hiervoor is de Plantago ovata. De werking van het plantje berust op de aanwezigheid van bijzonder veel voedingsvezels en slijmstoffen. Het is van nature geheel glutenvrij en kan gebruikt worden als prebiotica om de gezondheid van de darmen te ondersteunen en hiermee indirect het immuunsysteem te versterken.

Bij paarden wordt het (in combinatie met plantaardige essentiële vetzuren) ook gebruikt om zand uit de darmen te verwijderen.

Prebiotica
Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de nuttige darmbacteriën helpen zich te vermenigvuldigen. Als er ruim voldoende ‘good guys’ in de darmen aanwezig zijn, krijgen schadelijke organismen minder kans om vat te krijgen op het systeem.

De stoffen die de goede bacteriën stimuleren zijn onverteerbare voedingsvezels. Deze vezels worden dus niet in de darmen opgenomen, maar dienen als voedsel voor de goede darmbacteriën die er weer nuttige stoffen van kunnen maken. Deze stofwisselingsproducten hebben een herstellend en beschermend effect op de darmwand. Ook komen hier vluchtige vetzuren bij vrij die wel weer door de darmen kunnen worden opgenomen. Een gezonde darmflora is ook belangrijk voor de vitaminen die door het lichaam zelf worden aangemaakt (bij paarden zijn dat verschillende B-vitaminen).

Husks en zaadjes
Een van de kwaliteitsverschillen bij Psyllium is het verschil tussen het zaad van het plantje en het zaadhoesje, oftewel de ‘husk’. Deze husks hebben een sterkere werking dan de zaden. Ze zijn echter ook duurder omdat er bij de husks een extra bewerkingsstap voor nodig is om een goed product te krijgen.

De husks werken sterker omdat ze veel meer voedingsvezels bevatten dan de zaden. De zaden lijken qua werking meer op lijnzaad. Door de grote aanwezigheid van slijmstoffen (zowel in het zaad als in de husks) helpt het de darmpassage te vergemakkelijken.

Het waterbindende vermogen bij husks is vele malen groter. Ook zal het per grondstoffenleverancier verschillen hoe zuiver de Psyllium is. In capsules wordt nog wel eens het allerfijnste restje poeder gebruikt wat van een mindere kwaliteit is.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!