De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Dementie bij hond en kat

Net zoals bij mensen komt bij dieren de ouderdom vaak met gebreken. Ook dementie kan bij honden en katten voorkomen. De correcte term daarvoor is Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS).

 

 

 

 

 

Wat is CDS?

De precieze oorzaak van CDS is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een teveel aan vrije radicalen in de hersenen in combinatie met een verminderde doorbloeding. Ziekte, ouderdom en stress kunnen zorgen voor een verhoogd gehalte van vrije radicalen. Deze stoffen kunnen op hun beurt weer zorgen voor een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in het lichaam. Met dit type ontstekingen (ook wel laaggradige ontstekingen genoemd) worden steeds meer aandoeningen in verband gebracht, waaronder Alzheimer bij de mens.

Tot slot kan een verstoring in de productie van neurotransmitters ook een bijdrage leveren aan het ontstaan van CDS. Neurotransmitters zijn stofjes die een belangrijke boodschappersfunctie in het zenuwstelsel vervullen en allerlei hersenfuncties aansturen. Een voorbeeld van zo’n neurotransmitter is dopamine, een stofje dat zorgt voor een gevoel van welzijn en blijdschap.

Kenmerken

Gedragsveranderingen zoals vergeetachtigheid, angst, agressie en onzekerheid zijn de meest voorkomende verschijnselen bij CDS. Dit kan zich uiten in verschillende gedragingen. Een paar voorbeelden:

  • De kat die bij de verkeerde deur staat te wachten om naar buiten gelaten worden.
  • ‘s Nachts onrustig rondtrippelen en blaffen/miauwen. Ook onzindelijkheid (met name ’s nachts) komt veel voor.
  • De hond die alle training vergeten lijkt te zijn. Commando’s worden niet meer opgevolgd en verlatingsangst kan weer de kop op steken.
  • Dieren kunnen makkelijker verdwalen: let op met honden uitlaten (laat ze niet los) en laat katten niet meer op de openbare straat komen (dit is overigens te allen tijde risicovol).

Dementie? Of toch iets anders?

De bovenstaande voorbeelden kunnen allemaal het gevolg zijn van verminderde cognitieve functies. Er kunnen echter ook andere medische oorzaken aan ten grondslag liggen. Er zijn bepaalde ouderdomsgebreken die ook tot meer slapen en gedragsafwijkingen kunnen leiden, zoals hartafwijkingen, schildklierproblemen en problemen met nieren en blaas. Het spreekt voor zich dat dit laatste ook voor onzindelijkheid kan zorgen. Het is daarom belangrijk om dit te laten onderzoeken. De kat die onzindelijk is omdat hij de kattenbak niet meer kan vinden heeft een totaal andere behandeling nodig dan de kat die onzindelijk is omdat zijn kringspieren niet meer zo goed werken.

Het is dus van groot belang dat oudere dieren regelmatig worden gecontroleerd door de dierenarts. De meeste dierenartsen bieden tegenwoordig een ‘APK-pakket’ speciaal voor het oudere dier aan. Voor veel van deze aandoeningen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn.

Dementie kan helaas niet genezen worden. Als de verschijnselen echter op tijd worden herkend, kan er wel gewerkt worden aan het vertragen van het proces.

Hersengymnastiek

Wist je dat bingo heel goed is voor ouderen? Dat komt omdat hersenspelletjes als bingo en memorie de geest scherp houden. Onze dieren moeten dus ook aan de bingo!
Rustige spelletjes en hersenwerk houden het brein in goede conditie. Verstop brokjes of snoepjes zodat je hond of kat ze kan gaan zoeken. Oefen regelmatig commando’s met je hond, zodat deze fris in het geheugen blijven. Daag je kat nog regelmatig uit met een speeltje, maar pas de snelheid een beetje aan.

Hersenveroudering tegengaan

Er zijn verschillende voedingsstoffen die kunnen helpen om hersenveroudering tegen te gaan. Het meest toegepast zijn de omega 3-vetzuren. Hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit deze vetzuren en voor een goede hersenfunctie is voldoende omega 3 essentieel. Onderzoek wijst uit dat DHA (Docosahexaeenzuur), een stofje uit omega 3, onder andere zorgt voor een verbeterde concentratie en verbeterde leervermogens.

Een supplement dat bestaat uit een mix van lijnzaadolie en andere plantaardige oliën met essentiële vetzuren zoals Trias Omega heeft de voorkeur. In een goed supplement zitten extra antioxidanten zoals vitamine E en ook rozemarijn om het ranzig worden van de oliën te voorkomen.

Een goed uitgebalanceerde multivitamine geeft een enorme boost aan het aantal antioxidanten in het lichaam waardoor het proces van hersenveroudering kan worden vertraagd en (laaggradige) ontstekingen worden verminderd. Daarnaast zijn veel vitaminen (zoals veel B-vitaminen) een precursor (voorloper) van de verschillende neurotransmitters. Ze worden door het lichaam gebruikt om neurotransmitters van te bouwen.

Een kruidensupplement met een ontspannende en verzorgende werking op de bloedvaten kan ook ondersteuning bieden. Een voorbeeld hiervan is Rust Compositum. Crataegus oxyacantha (meidoorn) en Ginkgo biloba (tempelboom) verzorgen de bloedvaten. Magnesiumcitraat, L-tryptofaan en Hypericum perforatum (Sint-Janskruid) helpen te ontspannen en ondersteunen de cognitieve functies (alle processen die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie).

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter