• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Ouderdom komt met gebreken: dementie bij honden en katten

Niet alleen mensen, maar ook honden en katten kunnen dement worden. Het kan best lastig zijn om deze vergeetachtigheid goed te managen omdat allerlei vanzelfsprekend gedrag (zoals zindelijkheid) nu niet meer zo vanzelfsprekend is.

Dementie wordt bij dieren ook wel Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) genoemd.

Dementie en laaggradige ontstekingen?

De precieze oorzaak van dementie (CDS) is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een teveel aan vrije radicalen in de hersenen in combinatie met een verminderde doorbloeding. Ziekte, ouderdom en stress kunnen zorgen voor een verhoogd gehalte van vrije radicalen. Deze stoffen kunnen op hun beurt weer zorgen voor een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in het lichaam. Met dit type ontstekingen (ook wel laaggradige ontstekingen genoemd) worden steeds meer aandoeningen in verband gebracht, waaronder Alzheimer bij de mens.

Een andere factor die kan bijdragen aan het ontstaan van dementie is een verstoring in de aanmaak van neurotransmitters. Dit zijn stofjes die een belangrijke boodschappersfunctie in het zenuwstelsel vervullen en allerlei hersenfuncties aansturen. Een voorbeeld van zo’n neurotransmitter is dopamine, een stofje dat zorgt voor een gevoel van welzijn en blijdschap.

Kenmerken van dementie bij honden en katten

Gedragsveranderingen zijn vaak het meest opvallende kenmerk van dementie bij dieren. Hoe dit er precies uitziet verschilt per dier. Een paar voorbeelden:

 • De kat die bij de verkeerde deur staat te wachten om naar buiten gelaten worden.
 • ‘s Nachts onrustig rondtrippelen en blaffen/miauwen.
 • Onzindelijkheid (met name ’s nachts).
 • De hond die alle training vergeten lijkt te zijn. Commando’s worden niet meer opgevolgd (want niet meer begrepen) en verlatingsangst kan weer de kop opsteken.
 • Dieren kunnen makkelijker verdwalen omdat ze simpelweg de weg terug naar huis niet meer weten: let op met honden uitlaten (laat ze niet los van de lijn) en laat katten niet meer op de openbare straat komen (dat is voor niet-demente katten overigens ook behoorlijk risicovol). Een goed afgesloten tuin kan voor echte buitentijgers nog wel.

Dementie? Of toch iets anders?

De bovenstaande voorbeelden kunnen allemaal het gevolg zijn van het achteruitgaan van de hersenen. Maar er kan ook een heel andere medische oorzaak achter zitten. Het spreekt vanzelf dat de aanpak dan ook anders is. Raadpleeg bij gedragsveranderingen dan ook altijd een dierenarts om samen tot een goede diagnose te komen.

Er zijn bepaalde ouderdomsgebreken die ook tot meer slapen en gedragsafwijkingen kunnen leiden, zoals hartafwijkingen, schildklierproblemen en problemen met nieren en blaas. Ook deze klachten kunnen voor onzindelijkheid zorgen. Laat dit vooral uitzoeken. De kat die onzindelijk is omdat hij de kattenbak niet meer kan vinden heeft een totaal andere behandeling nodig dan de kat die onzindelijk is omdat zijn kringspieren niet meer zo goed werken.

Het is dus van groot belang dat oudere dieren regelmatig worden gecontroleerd door de dierenarts. De meeste dierenartsen bieden tegenwoordig een ‘APK-pakket’ speciaal voor het oudere dier aan. Voor veel van deze aandoeningen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn.

Een goede oude dag

Dementie kan helaas niet worden genezen. Het is wel zo dat als je de verschijnselen op tijd herkent, je wel kunt werken aan het vertragen van het proces om er zowel voor je dier als voor jezelf zo goed mogelijk mee omgaan.

Hi ha hersengymnastiek

Wist je dat bingo heel goed is voor ouderen? Dat komt omdat hersenspelletjes zoals bingo en memorie de geest scherp houden. Onze dieren moeten dus ook aan de bingo!

Rustige spelletjes en hersenwerk houden het brein in goede conditie. Verstop brokjes of snoepjes zodat je hond of kat ze kan gaan zoeken. Oefen regelmatig commando’s met je hond, zodat deze fris in het geheugen blijven. Daag je kat nog regelmatig uit met een speeltje, maar pas de snelheid een beetje aan.

Hersenveroudering tegengaan

Om de hersenen zo gezond mogelijk te houden is een gezonde leefstijl met goede voeding van groot belang. Oudere dieren kun je ondersteunen met supplementen die kruiden of voedingsstoffen bevatten:

 • Omega 3
  Het meest toegepast en onderzocht zijn de omega-3-vetzuren. Hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit deze vetzuren en voor een goede hersenfunctie is voldoende omega 3 essentieel. Onderzoek wijst uit dat DHA (docosahexaeenzuur) – een stofje uit omega 3 – onder andere zorgt voor een verbeterde concentratie en leervermogen.
 • Vitaminen en mineralen
  Een goed uitgebalanceerde multivitamine geeft een enorme boost aan het aantal antioxidanten in het lichaam waardoor het proces van hersenveroudering kan worden vertraagd en (laaggradige) ontstekingen worden verminderd. Daarnaast zijn veel vitaminen (zoals veel B-vitaminen) een precursor (voorloper) van de verschillende neurotransmitters. Het lichaam gebruikt ze om er neurotransmitters van te bouwen.
 • Ashwaganda
  Ashwaganda is een wortel uit de Indiase geneeskunst die het lichaam met allerlei mogelijke stress helpt om te gaan. Chronische klachten geven ook stress aan het lichaam.
  In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwaganda de hersenfunctie verbetert. Dementie genezen kan helaas nog niet, maar ashwaganda kan wel helpen het brein zo goed mogelijk gezond houden.
 • Rustgevende en ontspannende kruiden
  Een kruidensupplement met een ontspannende en verzorgende werking op de bloedvaten kan ook ondersteuning bieden. Crataegus oxyacantha (meidoorn) en Ginkgo biloba (tempelboom) verzorgen de bloedvaten. Magnesiumcitraat, L-tryptofaan en Hypericum perforatum (sint-janskruid) helpen om te ontspannen en ondersteunen de cognitieve functies (alle processen die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie).

Wil je meer weten over wat je naast diagnose en behandeling van de dierenarts kunt doen voor je dier?

Neem contact op voor een persoonlijk advies!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

10 reacties

 1. Geachte heer/mevrouw,
  Onze kat heeft al een hele poos last van zijn oren. Hij krabt de hele dag en zijn oren zijn aan het begin redelijk kaal geworden.
  Ook heeft hij last gehad van een blaasontsteking. Wij hadden de dierenambulance laten komen om hem te vangen, want bij ons lukte dat niet, zodat wij hem naar de dierenarts konden brengen. De dierenarts heeft hem novacam gegeven voor zijn blaas(pijnstiller/ontstekingsremmer). Sindsdien rent hij niet meer vrolijk rond en speelt hij niet echt meer. Ik weet niet of het komt door dat middel die wij hem hebben gegeven. Hij is nu ook nog doof geworden. Ik heb net zijn naam in zijn oor gefluisterd. Hij reageert niet. Het viel mij de laatste tijd al op dat hij niet echt reageert als je hem roept. De dierenarts had ook naar zijn oren gekeken en zei dat het schoon was en dat hij geen oormijt had. Ik probeer zijn oren te druppelen met vet ohrenreiniger Kamille van Aniforte, wat niet lukt. Ik doe het met een wattenschijfje wat erg moeizaam is en ook niet zo goed lukt omdat hij steeds weg loopt. De kat is een zwerfkat geweest. Hij zat bij ons voor de deur en zag er heel ziek uit. Doordat hij zo ziek was konden wij hem wel vangen en naar het asiel gebracht. In 2018 hadden ze hem geschat op negen jaar en nu is hij volgens mij elf jaar. Dus een oudje, waar ik heel veel van houd. Wij zijn zelf ook oud en vinden het best vermoeiend. Ik probeer een goede natuurlijke middel te vinden voor de oren van de kat. Doordat hij lastig te vangen is om naar de dierenarts te brengen probeer ik via internet zelf wat middelen te vinden om hem te geven, wat hij niet eet. De trias omega wel. Ik zou graag van jullie willen weten wat ik met zijn oren moet doen. Ik word er heel gestrest van. De dierenarts ernaar gekeken en niets gevonden. Hij hoest ook nog. Ik heb bij jullie de Luchtweg Compositum gekocht en dat wil hij ook niet. Ook Echinacea voor dieren geprobeerd. Tegenwoordig verdund in Trias Omega.
  Ik vraag aan jullie wat ik verder kan doen. Hopend wat van jullie te horen en met de vriendelijke groeten,
  Carmen Rong

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Carmen,

   Bedankt voor je bericht.
   Je hebt dit bericht ook via email naar ons toegestuurd zag ik, daar heb ik zojuist mijn reactie op gegeven.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. Herma schreef:

  Wij hebben nog één 16.5 jarige Heilige Birmaan man, zijn broer hebben we helaas 30 december jl. in moeten laten slapen. Wij vermoeden dat onze oude man aan het dementeren is. Ze zijn vorige week 2 wk geleden met hem bij onze da geweest voor een check up en alles is op zich goed. Het heftige miauwen deed hij ook wel toen zijn broer er nog was, maar is nu veel en veel meer geworden. Soms begint hij om 04.00 en gaat hij door tot wij opstaan. I zou graag weten of hij hem met voer ook kunnen ondersteunen? Pilletjes werken niet bij hem, als je dat er al in krijgt kotst hij het gewoon uit. Eigenwijs is hij nl ook. Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren wat hem het beste kunnen voeren.Hij krijgt momenteel Intestinal van Trovet droogvoer. Natvoer wil hij alleen het minder kwaliteitsvoer eten bijvoorbeeld van vitakraft. Alvast bedankt.

 3. Anja schreef:

  Goedenacht,
  Het is 4 uur in de nacht en ik ben voor de derde keer wakker geworden van mijn kat die hard miauwt en onrustig rond doolt. Dit is nu ongeveer een maand aan de gang. Hij is onder controle bij de dierenarts vanwege beginnend nierfalen, IBD en chronische pancreatitis (is onder controle) . Hij heeft ook een voedselallergie/intolerantie dus het is altijd spannend waar hij ergens niet nog meer jeuk of nog meer diarree van krijgt. Wat kunt u ons aanraden? Zodat hij ‘s nachts weer rustig is en ik kan slapen? Thomas is 15 jaar en een boskat zonder stamboom.
  Als medicijn krijgt hij regelmatig Temgesic, een sterke pijnstiller, opiaat, voor zijn chronische buikpijn en dagelijks Semintra om zijn bloeddruk te verlagen.
  Hgrt,
  Anja

 4. Melody Eveleens schreef:

  Goedemorgen Anja,
  Ach jeetje wat vervelend, die onrustige nachten!
  Ben je voor specifiek deze klachten, de onrust ‘s nachts, bij de dierenarts geweest? 15 jaar vind ik vrij jong voor echte dementie, pijn of schildklierproblemen kunnen eenzelfde soort beeld geven.

  De middelen die wij hebben om te helpen ontspannen hebben interacties met de Temgesic en/of Semintra, dat is inderdaad echt een heftig middel. Ook vanwege de complexe mix van klachten kan ik niet goed vanaf deze afstand adviseren.
  Ik denk dat je het beste contact kunt zoeken met een holistisch dierenarts om te zien of er een oorzaak gevonden kan worden en de klachten vanuit daar behandeld kunnen worden.
  https://www.holistischedierenartsen.nl/index.php?page=Dierenartsen&sid=1

  Ik hoop dat je zo toch een stukje verder komt, in ieder geval heel veel succes!
  Met vriendelijke groet,
  Melody

 5. Anne Marie schreef:

  Spijtig dat de twee eerste berichten hier geen volledig antwoord krijgen omdat jullie deze mensen een mail gestuurd hebben. Ik had graag gelezen wat jullie voorstellen.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anne Marie,

   Bedankt voor je bericht.
   Vanwege de claimswetgeving mogen we dat helaas niet doen. Mocht je een gerichte vraag aan ons hebben dan ben je altijd welkom om ons rechtstreeks te mailen: info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 6. Evelien schreef:

  Mijn 17 jarige cyperse kater iheeft dementie. Hij is door de dierenarts onderzocht maar heeft niets onderliggends. Hij mauwt snachts al een paar jaar maar is nu ook overdag veel onrustig en loopt te mauwen en is de weg kwijt. Helaas wordt mijn hond er ook heel onrustig van. Wat kan ik doen aan die onrust?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Evelien,

   Wat vervelend voor je kat en jullie.

   Voor een gericht advies kan je ons het beste bellen tijdens een van onze telefonische spreekuren: maandag, woensdag en vrijdag van 9-10 uur.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter