• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 2 minuten

Maak kennis met zwarte bes – Ribes nigrum

Zwarte bes (Ribes nigrum) is bij ons een geliefd ingrediënt omdat het een bijzondere werking heeft. Toch is het nog niet zo bekend. Maak kennis met deze waardevolle plantenstof!

De struik der duizend deugden

Zwarte bes is in grote delen van Europa een inheemse plant en wordt al vanaf de 12e eeuw gebruikt door monniken. In eerste instantie werd het gebruikt bij allerlei huidaandoeningen, zowel in- als uitwendig. Later werd Ribes nigrum ook benut bij infecties van de urinewegen en luchtwegen en maagdarmklachten. In de 18e eeuw wordt er verwezen naar de zwarte bes als ‘struik van de duizend deugden’ en crème de cassis werd zelfs levenselixer genoemd.

De bessen worden verwerkt in verschillende dranken en likeuren. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C in de bessen wordt er ook wel sap van gemaakt. Zwarte bes is een van de meest krachtige antioxidanten die we kennen.

Veelzijdig inzetbaar dus!

Gebruik als kruidengeneesmiddel

Er worden verschillende delen van de struik gebruikt, waaronder het blad en de knoppen. Deze zijn rijk aan bioflavonoïden: natuurlijke antioxidanten die ervoor zorgen dat andere stoffen zoals vitamine C beter worden opgenomen.

De knoppen van Ribes nigrum hebben een bijzondere werking: ze stimuleren de bijnierschors tot het afgeven van lichaamseigen cortisonen. Deze hormonen hebben een belangrijke ontstekingsremmende werking in het lichaam. Medicijnen als prednison berusten op hetzelfde werkingsprincipe, maar kunnen daarbij een uitputtende werking op de bijnierschors hebben en verschillende bijwerkingen geven. Het effect van Ribes nigrum is veel milder en hierbij zijn geen bijwerkingen bekend. Om het te combineren met medicatie is echter niet altijd aan te raden; overleg daarvoor met je dierenarts.

Wat is gemmotherapie

Gemmotherapie is een onderdeel van fytotherapie (kruidengeneeskunde). Bij gemmotherapie worden heel specifieke delen van de plant gebruikt: de kiemen of de knoppen. Dat geeft ook weer specifieke inhoudsstoffen aan het uiteindelijke product. Ga maar na: zo’n kiem of knop bevat alle levenskracht die nodig is om uit te groeien tot een volledige plant.

Er wordt bij gemmotherapie gebruik gemaakt van een specifieke methode om een extract te maken: zowel water, alcohol als glycerine onttrekken verschillende inhoudsstoffen aan het plantmateriaal, die in het eindproduct terechtkomen.

De gemmo (van de knop) bevat veel meer waardevolle stoffen dan goedkopere middelen die vaak gemaakt worden van het blad. Voor therapeutische doeleinden wil je dus de gemmo.

Ribes nigrum voor onze dieren

Door de ontstekingsremmende werking van Ribes nigrum kun je het goed inzetten bij:

  • Huidaandoeningen en verschillende allergieën, zoals bijvoorbeeld zomereczeem.
  • Het helpen verbeteren van problemen aan het bewegingsapparaat (dit kan nuttig zijn omdat daar vaak ook één of andere mate van ontsteking aanwezig is).
  • Het ondersteunen van de luchtwegen, ook bij allergische luchtwegproblemen
  • Het helpen van het immuunsysteem

Het is bij uitstek een kruid dat goed gecombineerd kan worden met verschillende reinigende kruiden.

Wil je weten hoe je Ribes nigrum kunt gebruiken voor je dier? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

 

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Ribes nigrum als gemmotherapie is een bijzondere en waardevolle kruidentherapie voor dieren. Het is ook van de vele opties die er zijn om je dier gezond te helpen houden. Wil je op de hoogte blijven?

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!