• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Wat doe je als je paard te dik is? Aflevering 1 met video

Emir kwam eind april hier bij mij. Dat ie graag eet en snel dik wordt had ik natuurlijk wel gezien. Maar begin mei gingen de paarden op de wei en toen is ie echt ontploft.

Dus daar is werk aan de winkel. In een videoserie ga ik je meenemen in mijn aanpak, in de dingen die ik daarbij tegenkom en welke resultaten ik boek. Of niet natuurlijk. Dit is het 1e deel waarin ik wat algemene dingen over afvallen van paarden met je deel.

Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os. Als diëtist heb ik een voedingsachtergrond en daar kwamen door de jaren heen orthomoleculaire voedingskunde en diervoeding bij. En naast de productontwikkeling maak ik ook video’s en webinars voor De Groene Os en werk in mijn eigen praktijk ‘Healing Touch voor Dier en Mens’.

Wil je weten of het me lukt om een gestroomlijnd paard van Emir te maken? Bekijk de video en volg de serie!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Wanneer is je paard te dik?

Hoe stel je vast dat je paard te dik is? Je bent geneigd om te kijken naar de dikte van de buik, maar dat zegt eigenlijk weinig. Dat zeg vooral iets over de hoeveelheid ruwvoer die een paard heeft gegeten.

Om vast te stellen of je paard te dik is kun je beter gebruik maken van de Body Condition Score. Daarbij kijk je naar de dikte van de hals door je hand met duim en wijsvinger over de manenkam te zetten en te voelen hoe breed en hard deze is. Vervolgens kijk en voel je achter de ellebogen, achter de schoft, de ribben en de schouders: waar zitten vetophopingen? En uiteindelijk voel je op de achterhand de lendenen en bij de staartaanzet of daar vetophopingen zijn te vinden.

Emir had een Body Condition Score van 8 op een schaal van 9. Op dit moment scoort hij een 7.

Mijn aanpak begint bij de darmen

Het was me opgevallen dat ie zich opblaast bij het aansingelen en dan ook onrustig is. Hij vindt dat duidelijk niet comfortabel. Dus ik ben begonnen met Ultimaflor Probiotica en dat hielp al na een week. Nu is de pot leeg en is hij veel minder gevoelig op z’n buik. Vanuit onderzoeken weten we dat mensen en dieren met obesitas veel meer ongunstige bacteriën in hun darmen hebben: bacteriën die fructanen om kunnen zetten in fructose en op die manier bijdragen aan het in stand houden van de vervetting. Het microbioom op orde krijgen is in mijn optiek dan ook de 1e stap om obesitas aan te pakken.

Uit mestonderzoek kwam naar voren dat ie nogal wat zand in z’n mest heeft. Dus een kuur met Psyllium was een volgende stap.

Meten is weten

Wekelijks meet ik z’n omvang om te zien of hij dikker of dunner aan het worden is. Dat doe ik nu zo’n 8 weken en de omvang is inmiddels flink afgenomen. Het is wel zo dat toen hij de wei op ging, de omvang toenam. Nadat hij een graasmasker kreeg, ging die omvang weer terug naar het begin.

Eten en voeding

Een graasmasker dus, om de hoeveelheid gras die hij binnenkrijgt te beperken. De instructies die je op internet kunt vinden, geven aan dat je je paard helemaal van de wei af moet halen. Dat is hier op stal ingewikkeld, want we hebben geen zandpaddocks. Dus eerst maar eens geprobeerd of het met een graasmasker ook gaat.

Krachtvoer: hij kreeg zetmeel- en suikerrijk krachtvoer toen hij kwam. Dat heb ik veranderd in een energie-arme muesli. Die vind ie lekker, maar ja, hij vindt alles lekker!

Werk hoort er ook bij

Arbeid: ik houd in een schemaatje bij wat hij doet. Daarin maak ik een planning en schrijf ik op wat we daadwerkelijk hebben gedaan. Daar moet ik ook dingen in bijstellen, want door de droogte was de rijbak zo mul dat het niet te doen was om daarin te rijden. Het bos werd ook een teleurstelling vanwege de herteluisvliegen: daar werd hij zo nijdig van dat het gevaarlijk werd. We zijn nu bezig met grondwerk voor het versterken van rug en achterhand. Van daaruit pak ik dan het rijden weer op.

Voor nu ga ik verder met deze aanpak qua voer, meten en bewegen. Gaat dit werken of zijn meer interventies nodig?

Wordt vervolgd!

Heb jij ook een dier dat te dik is en wil je advies over de aanpak? Neem dan contact met ons op op via de knop hieronder.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!