• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Reistips voor huisdieren: van thuisblijvende katten tot avontuurlijke honden

De vakantieperiode is alweer in volle gang. Voor ons mensen een leuke, maar vaak ook wat stressvolle tijd. Ook voor onze honden en katten kan het een spannende tijd zijn. Ze hebben vaak feilloos in de gaten dat er ‘iets’ gaande is zodra de voorbereidingen getroffen worden en de stress bij ons mensen toeneemt. Hoe kun je je dier zo goed mogelijk door de vakantieperiode heen loodsen? In dit blog lees je volop reistips voor huisdieren!

Vakantie & katten

Op sociale media zie je regelmatig filmpjes voorbij komen van wel heel reislustige katten, die mee gaan in de camper of zelfs de natuur in.
Katten zijn echter dieren die van nature sterk aan hun eigen plekje (oftewel hun territorium) hechten. Katten die zo ogenschijnlijk makkelijk mee op reis gaan, zijn de uitzondering en vaak hieraan van jongs af aan gewend. Voor verreweg de meeste huis-tuin-en-keuken katten, zal dit flink stressvol zijn en doe je er een groter plezier mee als ze thuis mogen blijven met een fijne oppas.

Je kan natuurlijk vrienden, familie of buren vragen. Ook kun je een huisdieroppas inhuren. Het voordeel hiervan is dat hier vaak een optie is dat diegene bij je in huis komt: zo hoeft je kat niet zo lang alleen thuis te zijn als wanneer iemand 2x per dag voor voer en wat aandacht langskomt. Daarnaast is je huis bewoond en kun je afspraken over bijvoorbeeld planten water geven.

Net zoals dat pension vaak ruim van te voren geboekt moeten worden, is het voor een goede oppas aan huis ook aan te raden om dit lang van te voren te regelen. Maak ook goede afspraken met elkaar, wat wordt er verwacht van elkaar, welke vergoeding staat daar tegenover en wat moet er gebeuren in het geval van ziekte of zelfs overlijden?

Vakantie & honden

Waar katten hechten aan hun vaste stek, zijn honden het meest verbonden met hun mens(en). Dat merk ik ook bij mijn eigen hond: als ik erbij ben, is het eigenlijk al snel goed. Zo samen zijn we al op vakantie geweest met auto + tentje, camper, trein, bus, fiets + fietskar en hij is zelfs op een bootje geweest. Naast de vakanties hebben we ook talloze logeerweekendjes bij vrienden door het hele land gedaan. Gewenning en geduld is hierbij het toverwoord!

De meeste honden* zullen graag met je op avontuur gaan, maar dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

  • Manier van reizen
    Hoe ga je op reis? Meestal is een auto of camper het makkelijkste. Per vliegtuig is voor de meeste dieren niet comfortabel en dan kun je je af vragen of dit het wel waard is. Wat je ook kiest, zorg dat je dier gewend is aan het vervoersmiddel (en eventueel de bench) en dat je je dier veilig kunt vervoeren. Lees ook dit artikel van de LICG over dieren vervoeren in de auto.
  • Afstand
    Hoe ver je reist hangt waarschijnlijk af van hoe lang je vakantie kan vieren. Houd het een beetje haalbaar voor je dier. Ook voor degenen die rijden is een goede richtlijn 2 uur rijden, kwartier pauze.
  • Bestemming
    Is het klimaat van je bestemming in dit jaargetijde wel te doen voor je dier? Met een poolhond naar het zuiden van Portugal in hartje zomer is waarschijnlijk niet zo’n best plan.
    Check ook of je camping, B&B of hotel wel honden toelaat.
  • Over de grens: paspoort, chip, rabiës enting
    Als je je dier mee de grens overneemt, gelden er bepaalde regels. Zo moet je hond een paspoort hebben, een geregistreerde chip en ten minste een rabiësinenting.
  • Specifieke regels van landen
    Sommige landen hebben specifieke regels. Bijvoorbeeld over hoe een hond in de auto vervoerd moet worden, muilkorfplicht of bepaalde regels voor bepaalde rassen en type honden (zoals de powerbreeds). Let erop dat dit ook kan gelden voor landen waar je alleen doorheen reist!
  • Tracker
    Je kunt overwegen om je dier een GPS-tracker om te doen voor het geval je dier op onbekend terrein opeens schrikt en op de vlucht slaat. Bijvoorbeeld van Tractive. Je kunt hem dan veel makkelijker terugvinden.

* Hier bedoel ik honden die balans zijn: zowel fysiek als mentaal gezond. En ook als er wel (kleine) uitdagingen zijn, kan je hond in veel gevallen wel mee, maar houd hierbij altijd het welzijn van je hond in de gaten. Denk bij oudere honden eraan dat het niet te warm moet zijn en maak i.p.v. lange wandelingen, kortere tochten. En kijk bij honden met gedragsproblemen of de locatie waar je heengaat daar wel geschikt voor is.

Je dier ondersteunen

Dieren en mensen hebben een unieke band. Onze huisdieren zijn zo afgestemd op ons, dat ze feilloos in de gaten hebben als er iets staat te gebeuren. Kampeerspullen worden van zolder gehaald, koffers van tevoren gepakt en de caravan wordt op de stoep gepoetst. Zo maar wat dingen die superduidelijk voor een dier zijn dat het vakantietijd is. Mag ik mee of laten ze me alleen?
Maar ook subtieler pikken dieren onze spanning op. Het is dan ook belangrijk om zelf vertrouwen uit te stralen ‘alles komt goed’ en niet te veel te gaan stressen.

De boodschap van dit verhaal is dat wat je ook kiest qua vakantie en je dier, op tijd beginnen met plannen en voorbereiden belangrijk is voor ieders plezier én om stress zo veel mogelijk te voorkomen.

Daarnaast kun je ook ondersteunen met kruiden:

  • Relax Compositum
    Dit is een ontspannende kruidentinctuur met een vlot effect. Het helpt je dier tot rust te komen en is geschikt voor zowel thuisblijvers, globetrotters en dieren die naar een pension/ oppas gaan.
  • Adaptonicum
    Is een tinctuur van het Ayurvedische kruid Ashwaganda (Withania somnifera), een adaptogeen. Dat houdt in dat het je dier helpt in balans te blijven en beter bestand is tegen stress. Het helpt om te gaan met veranderingen en kan langdurig gebruikt worden, bijvoorbeeld als je een langere reis maakt.
  • Mentha Complex voor het behoud van een rustige maag tijdens de reis en helpt op milde wijze te ontspannen.
  • Ultimaflor om de darmen te ondersteunen. Net zoals bij ons kunnen die als gevolg van stress, reizen en wellicht ander eten soms wel een steuntje in de rug gebruiken.
  • Groene Leem Kruidenpasta om de huid te helpen herstellen wanneer nodig.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Relax Compositum Hond Kat
Mentha Complex Hond kat
Ultimaflor Hond en Kat
groene leem

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!