• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Rode zonnehoed – Echinacea purpurea

Historie
De originele Echinacea, de Echinacea angustifolia, is afkomstig uit het oosten van de Verenigde Staten. Deze oorspronkelijke soort komt daar nog steeds voor, maar laat zich niet goed verbouwen op andere plaatsen op de wereld. De Echinacea purpurea daarentegen wordt over de hele wereld verbouwd en staat bekend om haar therapeutische eigenschappen.

Indianenstammen gebruikten al eeuwen geleden de oorspronkelijke Echinaceasoorten. Wonden en insecten- en slangenbeten werden ermee behandeld en er werd op gekauwd bij gebitsproblemen en keelpijn.

Gebruik
Tegenwoordig is Echinacea een van de meest verkochte kruidenmiddelen. Toch staat nog regelmatig de werkzaamheid ter discussie. Dat is eigenlijk vreemd, want de World Health Organisation ondersteunt het in- en uitwendig gebruik van het kruid.

De bekendste toepassing van Echinacea is toch wel het gebruik bij verkoudheden en griepverschijnselen. Voor een deel heeft dit te maken met de antibiotische werking van het kruid, maar nog belangrijker is de inwerking op het niet-specifieke immuunsysteem. Het kruid stimuleert de aanmaak en activiteit van ‘natural killer-cellen’. De functie van deze cellen is het herkennen van indringers en deze onschadelijk maken. Hierdoor is een bestaande infectie sneller onder controle en wordt de duur van infectie verkort.

Echinacea is dan ook met name effectief om toe te dienen als er een probleem is en niet zozeer voor preventief gebruik. Sommige mensen zweren echter bij het preventief gebruik van Echinacea (zeker als de R in de maand zit). Om het immuunsysteem niet continue te prikkelen is het dan het beste om een kuur te doen van drie weken innemen en vervolgens twee weken niet. Daarna kan dit eventueel herhaald worden.

Dieren
Het stimulerende effect van Echinacea op het immuunsysteem kan uitstekend worden toegepast bij dieren. Bij uitwendig gebruik werkt Echinacea antiseptisch en wordt het lichaam gestimuleerd tot de aanmaak van gezond weefsel. Inwendig is Echinacea toepasbaar om de weerstand te verhogen. Het helpt bij zowel acute als chronische infecties en vermindert de ontstekingsgevoeligheid. Zodoende kan Echinacea worden ingezet bij verschillende klachten waaronder luchtweginfecties en problemen in het mondgebied.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!